Jednostavna jela od slanutka s potpisom nutricionistice

Jednostavna jela od slanutka

Slanutak je mahunarka koje potječe s Bliskog Istoka i Mediterana te je dio mediteranske prehrane koja se smatra najzdravijom na svijetu. Na našem tržištu dostupan je u suhom obliku, konzervi ili kao glavni sastojak popularnog namaza humusa

Slanutak, pored izvora složenih ugljikohidrata, bogat je vlaknima i proteinima. Od minerala najviše sadrži kalij, željezo, magnezij, mangan i fosfor, a od vitamina B6 i folnu kiselinu. 

Pomaže u regulaciji šećera u krvi, štiti srce i povoljno djeluje na kolesterol.

Ako koristite suhi slanutak, potrebno ga je namakati u vodi oko 16 sati, potom se voda ocijedi i doda nova te se kuha oko sat vremena. Za one koji žele preskočiti ovaj korak sasvim je u redu slanutak iz konzerve ili staklenke. 

Jednostavna jela od slanutka – recepti

U nastavku vam donosimo pet recepata za jednostavna jela od slanutka.

Salata od slanutka
FOTO: Shutterstock

Salata od slanutka

Za početak donosimo najjednostavniji recept za jelo od slanutka, a to je salata. Slanutak će odlično uravnotežiti obrok kao izvor vlakana, proteina i ugljikohidrata, no dodat ćemo još koji izvor proteina. 

Sastojci:
  • 400 g slanutka iz konzerve (ocijeđenog) 
  • 1 crvena paprika (narezana na kockice)
  • 1 zelena paprika (narezana na kockice)
  • 1 šalica kolutova krastavca salatara
  • 1 mrkva (naribana)
  • pola avokada (narezanog na kockice)
  • 1 šalica feta sira (narezanog na kockice)
  • pola šalice svježe mente (sjeckane).
Sastojci za preljev:
Priprema
  1. Povrće operite, nasjeckajte i pomiješajte u zdjeli.
  2. Slanutak ocijedite i isperite pa dodajte povrću i pomiješajte. 
  3. U zasebnoj zdjelici sjedinite sve sastojke za preljev.
  4. Povrću i slanutku dodajte mentu i feta sir, pomiješajte, a potom prelijte preljevom i ponovno pomiješajte. 

Još ideja potražite u članku “Salata od slanutka: Jeftina, a nutritivno vrlo kvalitetna namirnica! Imamo recepte za zdrave i fine salate koje možete ponijeti i na posao“.

Hrskavi slanutak iz pećnice
FOTO: Shutterstock

Hrskavi slanutak iz pećnice

Slanutak je vrlo zahvalna namirnica jer je pomalo neutralnog, orašastog okusa pa se lako uklapa s različitim namirnicama. Osim toga, veoma je zahvalan za pripremu, a u ovom receptu pravimo ga u pećnici kako bismo uživali u njegovoj hrskavosti. 

Sastojci:
  • 400 g slanutka iz konzerve (ocijeđenog i ispranog)
  • 2 jušne žlice maslinovog ulja 
  • 1 čajna žličica dimljene paprike
  • 1 čajna žličica češnjaka u prahu 
  • 1 čajna žličica kumina
  • pola čajne žličice čilija u prahu 
  • pola čajne žličice soli
  • 1/4 čajne žličice crnog papra.
Priprema
  1. Zagrijte pećnicu na 200 °C. 
  2. Nakon što ste ocijedili i isprali slanutak, osušite ga kuhinjskom krpom. 
  3. U zdjeli pomiješajte sve začine s maslinovim uljem
  4. U mješavinu začina dodajte slanutak i dobro promiješajte kako bi se začini i ulje podjednako rasporedili. 
  5. Obložite lim za pečenje papirom i rasprostrite slanutak te ga pecite oko 25 minuta

Nakon što je pečen, hrskavi slanutak može poslužiti kao samostalna grickalica, prilog ili dodatak jelima. 

Varivo od slanutka
FOTO: Shutterstock

Varivo od slanutka 

Kad vam se jede nešto toplo i na žlicu, varivo od slanutka odličan je izbor jela koje će vas ugrijati, okrijepiti i dati vam onaj osjećaj doma. Ovaj hranjiv obrok prepun je vlakana, vitamina i minerala

Sastojci:
Priprema
  1. Isperite ječam, a potom ga dodajte u lonac te ulijte tri šalice vode. Kad se voda zakuha, smanjite vatru i ostavite ječam da se kuha oko 20 minuta
  2. U drugom loncu zagrijte maslinovo ulje pa dinstajte češnjak i luk.
  3. Potom dodajte celer i mrkvu te dinstajte još oko sedam minuta. 
  4. Povrću dodajte slanutak, ječam i povrtni temeljac te zakuhajte, a potom smanjite vatru i ostavite da se kuha oko 15 minuta. 
  5. Dodajte špinat, limunov sok i koricu te začine pa pustite da se kuha još tri minute.

Varivo poslužite po želji uz krišku domaćeg kukuruznog kruha.

Još jednu ideju potražite u članku “Varivo od slanutka i leće: Bogato proteinima, vitaminima i mineralima! Imamo recept za jelo na žlicu koje možete jesti čitavu godinu“.

Pašteta od slanutka i tofua
FOTO: Shutterstock

Pašteta od slanutka i tofua

Iako je najpoznatiji namaz od slanutka humus, to ne znači da ne možete slanutak koristiti za izradu drugih vrsta namaza. U ovom receptu dodajemo tofu kako bismo pojačali proteine, a odličan je izbor za vegane koji će ovu paštetu namazati na integralni kruh. Ovom pametnom kombinacijom namirnica unijet ćete sve aminokiseline, dovoljno proteina po obroku. 

Sastojci:
  • 400 g slanutka iz konzerve (ocijeđenog i ispranog)
  • 200 g dimljenog tofua
  • 1 mrkva (narezana na kockice)
  • 1 crvena paprika (narezana na kockice)
  • 1 manji crveni luk (nasjeckan) 
  • 2 čajne žličice maslinovog ulja
  • 2 čajne žličice tahinija
  • 2 čajne žličice limunovog soka
  • 1 čajna žličica sojinog umaka
  • 1 čajna žličica dimljene paprike
  • crni papar
  • sol
  • 1 jušna žlica sjeckanog peršina
Priprema
  1. Na čajnoj žličici zagrijanog maslinovog ulja dinstajte luk i češnjak nekoliko minuta pa dodajte mrkvu i papriku te dinstajte još oko sedam minuta. 
  2. Narezani tofu na kockice izblendajte u blenderu
  3. Potom u blender ubacite slanutak, pirjano povrće, tahini, limunov sok, sojin umak, začine te drugu čajnu žličicu maslinovog ulja. Blendajte do glatke konzistencije, a po potrebi dodajte malo vode. 
  4. Dobivenu paštetu prebacite u staklenku te posipajte peršinom.

Poslužite uz integralni kruh, a ostatak paštete pohranite u hladnjak i potrošite unutar nekoliko dana. 

Još ideja potražite u člancima:

Popečci od slanutka iz pećnice
FOTO: Shutterstock

Popečci od slanutka iz pećnice

Volimo popečke, ali ne volimo duboko prženje u ulju. Zato je idealno spremiti popečke u pećnici, a ovi ukusni i zasitni popečci odličan su izbor kad se želite malo odmoriti od mesa

Sastojci:
  • 400 g slanutka iz konzerve (ocijeđenog i ispranog)
  • pola crvene paprike (nasjeckane)
  • manja mrkva (nasjeckana)
  • 2 jušne žlice maslinovog ulja (razdvojene)
  • 2 režnja češnjaka (nasjeckana)
  • 1 manji crveni luk (nasjeckan)
  • 1/4 šalice svježeg peršina (nasjeckanog) 
  • 1/4 šalice pirovog brašna ili drugog integralnog brašna po izboru 
  • 1 čajna žličica kumina
  • 1 čajna žličica korijandera
  • pola čajne žličice dimljene paprike
  • pola čajne žličice soli
  • 1/4 čajne žličice crnog papra.
Priprema
  1. Zagrijte pećnicu na 200 °C.
  2. U blenderu izblendajte slanutak, a onda dodajte mrkvu, papriku, luk, češnjak, peršin, pirovo brašno, jednu žlicu maslinovog ulja i začine te izblendajte u jednoličnu smjesu. Pirovim brašnom regulirajte konzistenciju. 
  3. Lim za pečenje obložite papirom za pečenje.
  4. Od dvije jušne žlice smjese oblikujte popečke debljine jedan centimetar i stavite na papir za pečenje. 
  5. Preostalom jušnom žlicom maslinovog ulja premažite popečke i pecite ih u pećnici oko 20 minuta dok ne posmeđe i postanu hrskavi. 
  6. Poslužite uz umak po želji. 

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu