Jednostavna jela od slanutka s potpisom nutricionistice
- Budite prvi i komentirajte!
- 5 min čitanja
![Jednostavna jela od slanutka](https://krenizdravo.dnevnik.hr/wp-content/uploads/2024/05/Jednostavna-jela-od-slanutka.jpg?x60603)
Slanutak je mahunarka koje potječe s Bliskog Istoka i Mediterana te je dio mediteranske prehrane koja se smatra najzdravijom na svijetu. Na našem tržištu dostupan je u suhom obliku, konzervi ili kao glavni sastojak popularnog namaza humusa.
Slanutak, pored izvora složenih ugljikohidrata, bogat je vlaknima i proteinima. Od minerala najviše sadrži kalij, željezo, magnezij, mangan i fosfor, a od vitamina B6 i folnu kiselinu.
Ako koristite suhi slanutak, potrebno ga je namakati u vodi oko 16 sati, potom se voda ocijedi i doda nova te se kuha oko sat vremena. Za one koji žele preskočiti ovaj korak sasvim je u redu slanutak iz konzerve ili staklenke.
Jednostavna jela od slanutka – recepti
U nastavku vam donosimo pet recepata za jednostavna jela od slanutka.
![Salata od slanutka](https://krenizdravo.dnevnik.hr/wp-content/uploads/2024/05/Salata-od-slanutka.jpg?x60603)
Salata od slanutka
Za početak donosimo najjednostavniji recept za jelo od slanutka, a to je salata. Slanutak će odlično uravnotežiti obrok kao izvor vlakana, proteina i ugljikohidrata, no dodat ćemo još koji izvor proteina.
Sastojci:
- 400 g slanutka iz konzerve (ocijeđenog)
- 1 crvena paprika (narezana na kockice)
- 1 zelena paprika (narezana na kockice)
- 1 šalica kolutova krastavca salatara
- 1 mrkva (naribana)
- pola avokada (narezanog na kockice)
- 1 šalica feta sira (narezanog na kockice)
- pola šalice svježe mente (sjeckane).
Sastojci za preljev:
- 2 jušne žlice maslinovog ulja
- 1 jušna žlica limunovog soka
- 1 jušna žlica jabučnog octa
- 1 čajna žličica meda
- 1 čajna žličica Dijon senfa
- 1 režanj češnjaka (protisnut)
- crni papar
- sol.
Priprema
- Povrće operite, nasjeckajte i pomiješajte u zdjeli.
- Slanutak ocijedite i isperite pa dodajte povrću i pomiješajte.
- U zasebnoj zdjelici sjedinite sve sastojke za preljev.
- Povrću i slanutku dodajte mentu i feta sir, pomiješajte, a potom prelijte preljevom i ponovno pomiješajte.
Još ideja potražite u članku “Salata od slanutka: Jeftina, a nutritivno vrlo kvalitetna namirnica! Imamo recepte za zdrave i fine salate koje možete ponijeti i na posao“.
![Hrskavi slanutak iz pećnice](https://krenizdravo.dnevnik.hr/wp-content/uploads/2024/05/Hrskavi-slanutak-iz-pecnice.jpg?x60603)
Hrskavi slanutak iz pećnice
Slanutak je vrlo zahvalna namirnica jer je pomalo neutralnog, orašastog okusa pa se lako uklapa s različitim namirnicama. Osim toga, veoma je zahvalan za pripremu, a u ovom receptu pravimo ga u pećnici kako bismo uživali u njegovoj hrskavosti.
Sastojci:
- 400 g slanutka iz konzerve (ocijeđenog i ispranog)
- 2 jušne žlice maslinovog ulja
- 1 čajna žličica dimljene paprike
- 1 čajna žličica češnjaka u prahu
- 1 čajna žličica kumina
- pola čajne žličice čilija u prahu
- pola čajne žličice soli
- 1/4 čajne žličice crnog papra.
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 200 °C.
- Nakon što ste ocijedili i isprali slanutak, osušite ga kuhinjskom krpom.
- U zdjeli pomiješajte sve začine s maslinovim uljem.
- U mješavinu začina dodajte slanutak i dobro promiješajte kako bi se začini i ulje podjednako rasporedili.
- Obložite lim za pečenje papirom i rasprostrite slanutak te ga pecite oko 25 minuta.
Nakon što je pečen, hrskavi slanutak može poslužiti kao samostalna grickalica, prilog ili dodatak jelima.
![Varivo od slanutka](https://krenizdravo.dnevnik.hr/wp-content/uploads/2024/05/Varivo-od-slanutka.jpg?x60603)
Varivo od slanutka
Kad vam se jede nešto toplo i na žlicu, varivo od slanutka odličan je izbor jela koje će vas ugrijati, okrijepiti i dati vam onaj osjećaj doma. Ovaj hranjiv obrok prepun je vlakana, vitamina i minerala.
Sastojci:
- 400 g slanutka iz konzerve (ocijeđenog i ispranog)
- 1 šalica ječma
- 2 jušne žlice maslinovog ulja
- 1 crveni luk (nasjeckan)
- 2 režnja češnjaka (nasjeckana)
- 2 mrkve (narezane na kolutove)
- 2 stapke celera (narezane na kockice)
- 1 šalica špinata
- 1,5 l povrtnog temeljca
- korica i sok jednog limuna
- 1 jušna žlica svježeg peršina (nasjeckanog)
- crni papar
- sol.
Priprema
- Isperite ječam, a potom ga dodajte u lonac te ulijte tri šalice vode. Kad se voda zakuha, smanjite vatru i ostavite ječam da se kuha oko 20 minuta.
- U drugom loncu zagrijte maslinovo ulje pa dinstajte češnjak i luk.
- Potom dodajte celer i mrkvu te dinstajte još oko sedam minuta.
- Povrću dodajte slanutak, ječam i povrtni temeljac te zakuhajte, a potom smanjite vatru i ostavite da se kuha oko 15 minuta.
- Dodajte špinat, limunov sok i koricu te začine pa pustite da se kuha još tri minute.
Varivo poslužite po želji uz krišku domaćeg kukuruznog kruha.
Još jednu ideju potražite u članku “Varivo od slanutka i leće: Bogato proteinima, vitaminima i mineralima! Imamo recept za jelo na žlicu koje možete jesti čitavu godinu“.
![Pašteta od slanutka i tofua](https://krenizdravo.dnevnik.hr/wp-content/uploads/2024/05/Pasteta-od-slanutka-i-tofua.jpg?x60603)
Pašteta od slanutka i tofua
Iako je najpoznatiji namaz od slanutka humus, to ne znači da ne možete slanutak koristiti za izradu drugih vrsta namaza. U ovom receptu dodajemo tofu kako bismo pojačali proteine, a odličan je izbor za vegane koji će ovu paštetu namazati na integralni kruh. Ovom pametnom kombinacijom namirnica unijet ćete sve aminokiseline, dovoljno proteina po obroku.
Sastojci:
- 400 g slanutka iz konzerve (ocijeđenog i ispranog)
- 200 g dimljenog tofua
- 1 mrkva (narezana na kockice)
- 1 crvena paprika (narezana na kockice)
- 1 manji crveni luk (nasjeckan)
- 2 čajne žličice maslinovog ulja
- 2 čajne žličice tahinija
- 2 čajne žličice limunovog soka
- 1 čajna žličica sojinog umaka
- 1 čajna žličica dimljene paprike
- crni papar
- sol
- 1 jušna žlica sjeckanog peršina.
Priprema
- Na čajnoj žličici zagrijanog maslinovog ulja dinstajte luk i češnjak nekoliko minuta pa dodajte mrkvu i papriku te dinstajte još oko sedam minuta.
- Narezani tofu na kockice izblendajte u blenderu.
- Potom u blender ubacite slanutak, pirjano povrće, tahini, limunov sok, sojin umak, začine te drugu čajnu žličicu maslinovog ulja. Blendajte do glatke konzistencije, a po potrebi dodajte malo vode.
- Dobivenu paštetu prebacite u staklenku te posipajte peršinom.
Poslužite uz integralni kruh, a ostatak paštete pohranite u hladnjak i potrošite unutar nekoliko dana.
Još ideja potražite u člancima:
- Pašteta od slanutka: Nutritivno bogatija od klasičnih ribljih ili mesnih pašteta iz trgovine! Evo nekoliko recepata u raznim kombinacijama
- Fenomenalno dobar namaz od slanutka: Jede vam se slatko, a želite izbjeći bijeli šećer? Napravite dvobojni namaz koji okusom konkurira kupovnima.
![Popečci od slanutka iz pećnice](https://krenizdravo.dnevnik.hr/wp-content/uploads/2024/05/Popecci-od-slanutka-iz-pecnice.jpg?x60603)
Popečci od slanutka iz pećnice
Volimo popečke, ali ne volimo duboko prženje u ulju. Zato je idealno spremiti popečke u pećnici, a ovi ukusni i zasitni popečci odličan su izbor kad se želite malo odmoriti od mesa.
Sastojci:
- 400 g slanutka iz konzerve (ocijeđenog i ispranog)
- pola crvene paprike (nasjeckane)
- manja mrkva (nasjeckana)
- 2 jušne žlice maslinovog ulja (razdvojene)
- 2 režnja češnjaka (nasjeckana)
- 1 manji crveni luk (nasjeckan)
- 1/4 šalice svježeg peršina (nasjeckanog)
- 1/4 šalice pirovog brašna ili drugog integralnog brašna po izboru
- 1 čajna žličica kumina
- 1 čajna žličica korijandera
- pola čajne žličice dimljene paprike
- pola čajne žličice soli
- 1/4 čajne žličice crnog papra.
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 200 °C.
- U blenderu izblendajte slanutak, a onda dodajte mrkvu, papriku, luk, češnjak, peršin, pirovo brašno, jednu žlicu maslinovog ulja i začine te izblendajte u jednoličnu smjesu. Pirovim brašnom regulirajte konzistenciju.
- Lim za pečenje obložite papirom za pečenje.
- Od dvije jušne žlice smjese oblikujte popečke debljine jedan centimetar i stavite na papir za pečenje.
- Preostalom jušnom žlicom maslinovog ulja premažite popečke i pecite ih u pećnici oko 20 minuta dok ne posmeđe i postanu hrskavi.
- Poslužite uz umak po želji.
Pročitajte i članke:
- Farinata od slanutka: Samo 4 sastojka! Ovo jednostavno jelo ponos je na tanjuru Ligurije i Toskane, a mi imamo recept
- Falafel recepti: Omiljena orijentalna delicija puna proteina lako se sprema, a možete biti prilog, dodana u salatu ili umotana u tortilju
- Juha od slanutka i špinata: Recept za neočekivani spektakl od “najobičnijih” namirnica.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
![ljetni obrok za laganu probavu](https://krenizdravo.dnevnik.hr/wp-content/uploads/2024/06/ljetni-obrok-za-laganu-probavu-360x220.jpg?x60603)
Pobijedite nadutost: Lagani i osvježavajući ljetni obroci za zdravu probavu
- Nova Studio
- 4 min čitanja