Jednostavna jela od slanutka s potpisom nutricionistice
- Budite prvi i komentirajte!
- 5 min čitanja

Slanutak je mahunarka koje potječe s Bliskog Istoka i Mediterana te je dio mediteranske prehrane koja se smatra najzdravijom na svijetu. Na našem tržištu dostupan je u suhom obliku, konzervi ili kao glavni sastojak popularnog namaza humusa.
Slanutak, pored izvora složenih ugljikohidrata, bogat je vlaknima i proteinima. Od minerala najviše sadrži kalij, željezo, magnezij, mangan i fosfor, a od vitamina B6 i folnu kiselinu.
Ako koristite suhi slanutak, potrebno ga je namakati u vodi oko 16 sati, potom se voda ocijedi i doda nova te se kuha oko sat vremena. Za one koji žele preskočiti ovaj korak sasvim je u redu slanutak iz konzerve ili staklenke.
Jednostavna jela od slanutka – recepti
U nastavku vam donosimo pet recepata za jednostavna jela od slanutka.

Salata od slanutka
Za početak donosimo najjednostavniji recept za jelo od slanutka, a to je salata. Slanutak će odlično uravnotežiti obrok kao izvor vlakana, proteina i ugljikohidrata, no dodat ćemo još koji izvor proteina.
Sastojci:
- 400 g slanutka iz konzerve (ocijeđenog)
- 1 crvena paprika (narezana na kockice)
- 1 zelena paprika (narezana na kockice)
- 1 šalica kolutova krastavca salatara
- 1 mrkva (naribana)
- pola avokada (narezanog na kockice)
- 1 šalica feta sira (narezanog na kockice)
- pola šalice svježe mente (sjeckane).
Sastojci za preljev:
- 2 jušne žlice maslinovog ulja
- 1 jušna žlica limunovog soka
- 1 jušna žlica jabučnog octa
- 1 čajna žličica meda
- 1 čajna žličica Dijon senfa
- 1 režanj češnjaka (protisnut)
- crni papar
- sol.
Priprema
- Povrće operite, nasjeckajte i pomiješajte u zdjeli.
- Slanutak ocijedite i isperite pa dodajte povrću i pomiješajte.
- U zasebnoj zdjelici sjedinite sve sastojke za preljev.
- Povrću i slanutku dodajte mentu i feta sir, pomiješajte, a potom prelijte preljevom i ponovno pomiješajte.
Još ideja potražite u članku “Salata od slanutka: Jeftina, a nutritivno vrlo kvalitetna namirnica! Imamo recepte za zdrave i fine salate koje možete ponijeti i na posao“.

Hrskavi slanutak iz pećnice
Slanutak je vrlo zahvalna namirnica jer je pomalo neutralnog, orašastog okusa pa se lako uklapa s različitim namirnicama. Osim toga, veoma je zahvalan za pripremu, a u ovom receptu pravimo ga u pećnici kako bismo uživali u njegovoj hrskavosti.
Sastojci:
- 400 g slanutka iz konzerve (ocijeđenog i ispranog)
- 2 jušne žlice maslinovog ulja
- 1 čajna žličica dimljene paprike
- 1 čajna žličica češnjaka u prahu
- 1 čajna žličica kumina
- pola čajne žličice čilija u prahu
- pola čajne žličice soli
- 1/4 čajne žličice crnog papra.
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 200 °C.
- Nakon što ste ocijedili i isprali slanutak, osušite ga kuhinjskom krpom.
- U zdjeli pomiješajte sve začine s maslinovim uljem.
- U mješavinu začina dodajte slanutak i dobro promiješajte kako bi se začini i ulje podjednako rasporedili.
- Obložite lim za pečenje papirom i rasprostrite slanutak te ga pecite oko 25 minuta.
Nakon što je pečen, hrskavi slanutak može poslužiti kao samostalna grickalica, prilog ili dodatak jelima.

Varivo od slanutka
Kad vam se jede nešto toplo i na žlicu, varivo od slanutka odličan je izbor jela koje će vas ugrijati, okrijepiti i dati vam onaj osjećaj doma. Ovaj hranjiv obrok prepun je vlakana, vitamina i minerala.
Sastojci:
- 400 g slanutka iz konzerve (ocijeđenog i ispranog)
- 1 šalica ječma
- 2 jušne žlice maslinovog ulja
- 1 crveni luk (nasjeckan)
- 2 režnja češnjaka (nasjeckana)
- 2 mrkve (narezane na kolutove)
- 2 stapke celera (narezane na kockice)
- 1 šalica špinata
- 1,5 l povrtnog temeljca
- korica i sok jednog limuna
- 1 jušna žlica svježeg peršina (nasjeckanog)
- crni papar
- sol.
Priprema
- Isperite ječam, a potom ga dodajte u lonac te ulijte tri šalice vode. Kad se voda zakuha, smanjite vatru i ostavite ječam da se kuha oko 20 minuta.
- U drugom loncu zagrijte maslinovo ulje pa dinstajte češnjak i luk.
- Potom dodajte celer i mrkvu te dinstajte još oko sedam minuta.
- Povrću dodajte slanutak, ječam i povrtni temeljac te zakuhajte, a potom smanjite vatru i ostavite da se kuha oko 15 minuta.
- Dodajte špinat, limunov sok i koricu te začine pa pustite da se kuha još tri minute.
Varivo poslužite po želji uz krišku domaćeg kukuruznog kruha.
Još jednu ideju potražite u članku “Varivo od slanutka i leće: Bogato proteinima, vitaminima i mineralima! Imamo recept za jelo na žlicu koje možete jesti čitavu godinu“.

Pašteta od slanutka i tofua
Iako je najpoznatiji namaz od slanutka humus, to ne znači da ne možete slanutak koristiti za izradu drugih vrsta namaza. U ovom receptu dodajemo tofu kako bismo pojačali proteine, a odličan je izbor za vegane koji će ovu paštetu namazati na integralni kruh. Ovom pametnom kombinacijom namirnica unijet ćete sve aminokiseline, dovoljno proteina po obroku.
Sastojci:
- 400 g slanutka iz konzerve (ocijeđenog i ispranog)
- 200 g dimljenog tofua
- 1 mrkva (narezana na kockice)
- 1 crvena paprika (narezana na kockice)
- 1 manji crveni luk (nasjeckan)
- 2 čajne žličice maslinovog ulja
- 2 čajne žličice tahinija
- 2 čajne žličice limunovog soka
- 1 čajna žličica sojinog umaka
- 1 čajna žličica dimljene paprike
- crni papar
- sol
- 1 jušna žlica sjeckanog peršina.
Priprema
- Na čajnoj žličici zagrijanog maslinovog ulja dinstajte luk i češnjak nekoliko minuta pa dodajte mrkvu i papriku te dinstajte još oko sedam minuta.
- Narezani tofu na kockice izblendajte u blenderu.
- Potom u blender ubacite slanutak, pirjano povrće, tahini, limunov sok, sojin umak, začine te drugu čajnu žličicu maslinovog ulja. Blendajte do glatke konzistencije, a po potrebi dodajte malo vode.
- Dobivenu paštetu prebacite u staklenku te posipajte peršinom.
Poslužite uz integralni kruh, a ostatak paštete pohranite u hladnjak i potrošite unutar nekoliko dana.
Još ideja potražite u člancima:
- Pašteta od slanutka: Nutritivno bogatija od klasičnih ribljih ili mesnih pašteta iz trgovine! Evo nekoliko recepata u raznim kombinacijama
- Fenomenalno dobar namaz od slanutka: Jede vam se slatko, a želite izbjeći bijeli šećer? Napravite dvobojni namaz koji okusom konkurira kupovnima.

Popečci od slanutka iz pećnice
Volimo popečke, ali ne volimo duboko prženje u ulju. Zato je idealno spremiti popečke u pećnici, a ovi ukusni i zasitni popečci odličan su izbor kad se želite malo odmoriti od mesa.
Sastojci:
- 400 g slanutka iz konzerve (ocijeđenog i ispranog)
- pola crvene paprike (nasjeckane)
- manja mrkva (nasjeckana)
- 2 jušne žlice maslinovog ulja (razdvojene)
- 2 režnja češnjaka (nasjeckana)
- 1 manji crveni luk (nasjeckan)
- 1/4 šalice svježeg peršina (nasjeckanog)
- 1/4 šalice pirovog brašna ili drugog integralnog brašna po izboru
- 1 čajna žličica kumina
- 1 čajna žličica korijandera
- pola čajne žličice dimljene paprike
- pola čajne žličice soli
- 1/4 čajne žličice crnog papra.
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 200 °C.
- U blenderu izblendajte slanutak, a onda dodajte mrkvu, papriku, luk, češnjak, peršin, pirovo brašno, jednu žlicu maslinovog ulja i začine te izblendajte u jednoličnu smjesu. Pirovim brašnom regulirajte konzistenciju.
- Lim za pečenje obložite papirom za pečenje.
- Od dvije jušne žlice smjese oblikujte popečke debljine jedan centimetar i stavite na papir za pečenje.
- Preostalom jušnom žlicom maslinovog ulja premažite popečke i pecite ih u pećnici oko 20 minuta dok ne posmeđe i postanu hrskavi.
- Poslužite uz umak po želji.
Pročitajte i članke:
- Farinata od slanutka: Samo 4 sastojka! Ovo jednostavno jelo ponos je na tanjuru Ligurije i Toskane, a mi imamo recept
- Falafel recepti: Omiljena orijentalna delicija puna proteina lako se sprema, a možete biti prilog, dodana u salatu ili umotana u tortilju
- Juha od slanutka i špinata: Recept za neočekivani spektakl od “najobičnijih” namirnica.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo

Zdravi i jednostavni kolači za Uskrs bez težine u želucu
- Zrinka Babić
- 4 min čitanja