Bez izlika: Vrijeme je za promjene! Evo 10 novogodišnjih odluka koje će blagotvorno djelovati na vaše zdravlje

10 novogodišnjih odluka

S početkom nove godine mnogi donose odluke što će izmijeniti, popraviti i poboljšati u svojem životu. Ako je jedna od vaših novogodišnjih odluka da u ovoj godini usvojite nove zdrave navike koje će blagotvorno djelovati na vaše zdravlje, u nastavku donosimo popis istih.

1. Nezdrave gricklice zamijenite zdravim i prirodnim snackovima

Navici da nešto grickamo, posebno dok sjedimo doma ispred televizije, teško je odoljeti. No, uvijek možete nezdrave grickalice zamijeniti prirodnim, zdravim alternativama, poput:

Ako iz prehrane eliminirate ili barem smanjite unos nezdravih grickalica u novoj godini, učinit ćete značajan korak za vaše zdravlje.

Započnite jutro čašom vode s medom i limunom
FOTO: Shutterstock

2. Započnite jutro čašom vode s medom i limunom

U ovoj godini dajte si obećanje da ćete započeti vaše jutro zdravom navikom, koja će detoksicirati vaš organizam i poboljšati vaše sveukupno zdravlje.

Pročitajte šest dobrih razloga zašto je poželjno svakodnevno piti vodu s limunom u članku “Voda s limunom – za i protiv“.

3. Napravite vitaminsko-mineralni test

Bez obzira na to što vodite računa o svojoj prehrani i unosite mnogo svježeg voća, povrća, mahunarki i žitarica putem prehrane, ipak se može dogoditi da imate manjak nekog vitamina i minerala.

Razloga za to je mnogo – od intolorencija na pojedine namirnice, preko nemogućnosti crijevne sluznice da apsorbira pojedine vitamine i minerale, do nedostatka određene grupe namirnica u prehrani, npr. zelenog lisnatog ili korjenastog povrća te nekih vrsta voća.

U novoj godini neka vam jedna od odluka bude da napravite vitaminsko-mineralni test (danas se isti može napraviti i besplatno u bolje opremljenim ljekarnama), kako biste bili sigurni.

Prije nego što kupite suplement “na svoju ruku” (u slučaju da test utvrdi nedostatak nekog minerala ili vitamina), savjetujte se s liječnikom ili farmaceutom o odabiru istog.

Imajte na umu da je trajno rješenje ovog stanja jedino i isključivo promjena režima prehrane, a da su suplementi samo “prva pomoć”.
Deklaracija na proizvodima
FOTO: Shutterstock

4. Obratite pažnju na deklaracije sa sastojcima na prehrambenim proizvodima koje kupujete

Prirodna hrana koja je bogata nutritivnim svojstvima (voće, povrće, integralne žitarice, mahunarke) ne treba naljepnice sa sastojcima koji nam govore što točno sadrži i zašto je “dobra” za nas. Danas mnogi od nas mogu zamisliti život bez kupovine nekog proizvoda iz trgovine.

No, ono što možemo učiniti je da pažljivo čitamo deklaracije sa sastojcima na prehrambenim proizvodima, tako da znamo što to zapravo jedemo (posebno vodite računa kada kupujete hranu za vaše dijete). U novoj godini neka jedna od vaših navika (ako već nije) bude da, prije nego što ubacite željeni artikl u košaricu, okrenete isti i pročitate sastojke u sastavu.

5. Pametno kupujte u supermarketu

Znate li da su police u supermarketu strateški raspoređene tako da vas navedu da kupite određene artikle, da potrošite (mnogo) više novca nego što ste planirali te kupite najskuplje namirnice iz iste grupe?

Prerađeni prehrambeni prozivodi (poput nezdravih grickalica, slatkiša, gotovih jela “iz konzerve”) postavljeni su na strateškim mjestima, gdje najveći broj ljudi prolazi, kako bi pobudili “apetit” i želju za istima. Neka jedna od vaših odluka u novoj godini bude da osvijestite svoje navike trošenja novca i kupujete “pametno” u supermarketima.

Privolite djecu da jedu više povrća
FOTO: Shutterstock

6. Privolite djecu da jedu više povrća

Mnogi roditelji se žale da njihova djeca ne vole povrće, što je zabrinjavajuće, budući da bi djeca trebala jesti 4 – 5 porcija voća i povrća dnevno (ne računajući krumpir). U novoj godini neka vaša misija bude da vaše/a dijete/ca zavole povrće ili, ako ga već vole, da zavole novu grupu povrća koju vrlo malo jedu, npr. zeleno lisnato ili korjenasto povrće.

7. Jedite više zelenog lisnatog povrća

Zeleno povrće sadrži vitamine i minerale koji su neophodni za normalno funkcioniranje organizma, poput željeza, folne kiselinemagnezija. Špinat je odličan izvor željeza i folne kiseline, kao i aminokiseline tirozina koja poboljšava pamćenje i moždane funkcije. Blitva je izvor sumpornih komponenti koje pomažu u borbi protiv raka, dok je kelj bogat omega-3 masnim kiselinama.

Nerijetko prehranom unosimo vrlo malo zelenog lisnatog povrća (ovo se odnosi čak i na vegetarijance). Neka jedna od vaših novogodišnjih odluka bude da redovito jedete zeleno lisnato povrće, bez obzira na to volite li ga ili ne.

Jedite više zelenog lisnatog povrća
FOTO: Shutterstock

8. Izbjegavajte trans-masnoće u prehrani

Iako je točno da hidrogenizirane biljne masti (“margarin”) ne sadrže kolesterol, trans masti dobivene procesom hidrogenizacije biljnih ulja kriju dodatne opasnosti:

  • povećavaju nivo LDL (lošeg) kolesterola
  • smanjuju nivo HDL (dobrog) kolesterola
  • uzrokuju nastanak upalnih procesa
  • povećavaju rizik od obolijevanja od kardiovaskularnih bolesti.

Neka jedna od vaših novogodišnjih odluka bude da smanjite unos ovih masnoća.

9. Jedite dovoljno vlakana

Dijetalna vlakna su složeni ugljikohidrati koji se ne probavljaju u cijelosti, ali imaju vrlo važne funkcije u pobavnom sistemu. Vlakna nam daju osjećaj sitosti i pomažu dobru probavu (nazivaju se još i “čistači crijeva”). Ako je vaša prehrana siromašna voćem i povrćem (preporuka nutricionista je pet porcija voća i povrća na dan), pobrinite se da u svoju prehanu ove godine uvrstite više:

Jedite dovoljno vlakana
FOTO: Shutterstock

10. Uvedite barem tri nove namirnice u vaš jelovnik

Neka vam misija u novoj godini bude da uvedete neke nove namirnice u svoj jelovnik, koje dosada niste konzumirali. Ako volite mahunarke, možete ekperimetirati s nekom novom vrstom (npr. crni meksički grah, mungo grah, azuki grah, neka nova vrsta leće itd.).

Možete uvesti u prehranu i neku novu žitaricu, poput kvinoje, amarantha, novu vrste riže (npr. divlja ili crvena riža). Uvedite neku novu vrstu povrća ili pak više njih iz iste grupe.

Ako niste “ljubitelj” korjenastog povrća, neka se ove zime na vašem tanjuru nađu repa, rotkva, slatki krumpir, cikla itd.

Uvedite neko novo zeleno lisnato povrće koje ne konzumirate često, poput kelja, matovilca, lišća piskavice, ili pak neko novo začinsko bilje.

Što je raznolikija vaša prehrana, sa što više boja i okusa, to su veće šanse da ćete prehranom unijeti sve potrebne vitamine i minerale koji su potrebni za optimalno zdravlje.

Izlika da neke namirnice ne volite ili da nisu ukusne nije prihvatljiva – radi se o vašem zdravlju! Ako pravilno kombinirate okuse različitih namirnica sa začinima, možete od svake namirnice (ma koliko “neukusna” bila) napraviti ukusno jelo.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Saznajte više o zdravoj prehrani u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

5 / 5   2

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu