Vegetarijanac ste? Evo koje testove trebate napraviti…

vegetarijanci

Ako ste vegetarijanac, vjerujem da ste neprestano izloženi kritikama svojih najmilijih, svog liječnika, poznanika, kolega… Nerijetko ćete čuti da „ne možete živjeti od salate“, da biljnom prehranom ne možete dobiti dovoljnu količinu proteina (pogledajte: Je li vegetarijanska prehrana zaista dovoljna? Riješite se sumnje o nedostatku bjelančevina!), da ćete oboljeti od perniciozne anemije (bolest nastala uslijed manjka vitamina B12), da ćete dobiti anemiju…

Prvenstveno, za vašu sigurnost i samouvjerenost, preporučujem vam da se redovito podvrgavate medicinskim pretragama. Usput, rezultati testa dobar su odgovor i na kritike (kada vam netko bude sljedeći put govorio o „nedostacima“ vegetarijanske prehrane).

Test vitamina B12

To što ste vegetarijanac ne mora obavezno značiti da vam već nedostaje ovog vitamina.

Prim. Dr. Dušan Živić, autor emisije i knjige „Tajna hrane“ prokomentirao je manjak životinjskih izvora vitamina B12 u prehrani ljudi iz Azije: „Vrlo je zanimljivo kako opstaju vegani iz zabačenih dijelova Azije i Indije, koji iz vjerskih i drugih razloga rijetko ili nikad ne jedu ili nisu jeli životinjske namirnice, a uz to su vrlo daleko od farmaceutske industrije?

Vitamin B12 prisutan je i u nekim biljnim namirnicama (pčelinji polen, shiitake gljive, napitak od kombucha gljive, prah macae, pivski kvasac…), no znanstvenici još uvijek raspravljaju oko toga da li je vitamin B12 iz ovih izvora pogodan za apsorpciju u našem organizmu ili ne.

No, to ne znači da trenutak nakon što ste pročitali ovaj članak trebate otići ravno u ljekarnu i kupite bočicu dodataka prehrani!

Preporučujem da jednom ili dva puta godišnje izmjerite količinu vitamina B12 i sami se uvjerite zadovoljava li vaša prehrana potrebe za ovim vitaminom. Za upotrebu dodataka prehrani savjetujte se sa svojim liječnikom.

Razina željeza u krvi

Mada je malo vjerojatno da ćete biti anemični ako ste na vegetarijanskoj prehrani, no ako iz svoje prehrane izostavljate namirnice bogate željezom (cikla, špinat, prokula, rajčica, grah, slanutak, leća, orašasti plodovi, šljive, grožđe, tofu), onda biste trebali redovito kontrolirati razinu željeza u krvi.

Test intolerancije na hranu

Bez obzira na vrstu namirnica koje jedete, ako imate intoleranciju na neke od njih, nećete moći apsorbirati potrebne vitamine i minerale iz istih. Test intolerancije na hranu meni je pomogao da dovedem u red vitaminsko-mineralni status (pogledajte: Vege prehrana: Zašto je važno jesti raznovrsno). Rezultati testa možda će vas iznenaditi i moguće je da ćete trebati prilagoditi prehranu vrsti namirnica koja vama odgovara, no dobrobiti koje slijede su toga vrijedne.

Vitaminsko – mineralni status

Preporučujem da redovito provjeravate vitaminsko-mineralni status (najbolje nekoliko puta godišnje) da biste bili sigurni da je vaša prehrana potpuna i uravnotežena. Nedostatak nekog od vitamina ili minerala upozorenje je da ste neku grupu namirnica zapostavili i rani pokazatelj slabosti organizma.

Ako još uvijek niste pročitali knjigu „Liječnički savjetnik  za vegetarijance“ (autor dr. med. Hans Günter Kugler), neka vam to bude sljedeći prioritet!

Članak objavljen:

Saznajte više o vegetarijanstvu u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu