Vege prehrana: važno je jesti raznovrsno

vege prehrana

Budući da se vege prehrana sastoji pretežno od voća, povrća i žitarica, to omogućava svakodnevni unos vitamina i minerala koji su neophodni za zdravlje. No, postoji jedna opasnost: rutina i jednolična prehrana! Upravo to se dogodilo i meni.

Nakon dugogodišnje vegetarijanske prehrane, živjela sam u uvjerenju da se hranim zdravo i da mojem organizmu ne manjka vitamina i minerala. Dok me jednoga dana nije svladao virus, a potom sam dobila i osipe na koži. Znakovi umanjenog imuniteta.

Ali, kako je to moguće?

Vege prehrana – treba biti raznovrsna

Postavljajući sebi to pitanje, otišla sam do obližnje ljekarne u kojoj su mjerili vitaminsko-mineralni status. I doživjela šok! Imala sam manjak vitamina A, B1, B2, B6, C, E, cinka, selena, folne kiseline… S nevjericom, bočicom multivitaminskih dodataka prehrani i svojim rezultatima na papiru izašla sam iz ljekarne.

Trebalo mi je nekoliko dana da prihvatim to što sam saznala, a onda i da napravim „akcijski plan“. Uz ogromnu narančastu tabletu multivitamina, povećala sam unos svježeg voća, povrća i proizvoda od meda te orašastog voća. Ponovo, nakon pola godine moje super-prehrane, šok! Moj vitaminsko-mineralni status ponovo je bio nizak!

U međuvremenu, dobila sam „ozbiljan“ osip na koži i napravila test intolerancije na hranu. Ponovo sam s nevjericom gledala u listu namirnica koje sam „vrtjela“ u prehrani – bile su crvene (izazivale su alergijsku reakciju). Budući da sam zaista morala nešto promijeniti, odlučila sam se pridržavati rezultata testa te sam u prehranu uvela mnoštvo namirnica (koje do tada „nisam voljela“ i nisam konzumirala), a smanjila, odnosno, potpuno izbacila one koje sam svakodnevno jela.

Vege prehrana - raznovrsna
Foto: Pexels

Također sam prestala piti multivitaminske dodatke prehrani. Nakon samo dva mjeseca, moj vitaminsko-mineralni status bio je odličan! I to bez dodataka prehrani! Ponovo sam bila u nevjerici.

To me je dovelo do spoznaje da je ključ prehrane u raznovrsnosti!

Moja monotona prehrana, s jednoličnim namirnicama, dovela je do intolerancije s jedne strane te do manjka vitamina i minerala s druge.

Tek kada sam uvela u prehranu namirnice koje ranije nisam konzumirala (razno povrće poput kelja, zatim sjemenke, klice, druge vrste žitarica – ječam, raž, zob) moji vitamini i minerali vratili su se na normalne vrijednosti.

U prirodi, povrće i voće smjenjuju se sezonski

Naši preci nisu imali prilike da jedu uvezeno povrće i voće te da usred zime konzumiraju patlidžan, avokado ili rajčicu. Jeli su ono što je bilo dostupno u sezoni, a sa svakim godišnjim dobom, repertoar voća i povrća bi se mijenjao. Tako su bili „primorani“ jesti raznovrsno.

No, danas, kada možemo jesti svježe smrznuto voće i povrće tijekom cijele godine, možemo upasti u zamku jednolične prehrane, s onim namirnicama u kojima uživamo najviše, ili upasti u rutinu kuhanja, spremajući ona jela na koja smo „navikli“.

Upravo zato važno je eksperimentirati u kuhinji i na tanjuru – probati nove kombinacije povrća, voća, nove okuse, uvrstiti ponekad na jelovnik i one namirnice koje „ne volimo“ i koje nismo do tada jeli. Tada ćemo dobiti ono najbolje iz hrane. A, možda, razveseliti i naše najbliže novim receptom kojega smo isprobali.

Članak objavljen:

Saznajte više o vegetarijanstvu u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu