Pečeni kesteni u pećnici: Recept za neodoljiv miris jeseni
- Budite prvi i komentirajte!
- 2 min čitanja
Jedu vam se pečeni kesteni u pećnici? Onda je ovaj članak za vas! Kesteni su jedan od simbola jeseni, a u njihovom mirisu i okusu rado uživamo u hladnijim i maglovitim danima. Točnije, jedemo pitomi kesten čiji se neodoljivi miris širi gradskim trgovima i slastičarnicama koje nude slasne kolače od kesten pirea.
Kesten je hranjiva namirnica i jedini orašasti plod bogat vitaminom C. Odličan je izvor energije jer je bogat ugljikohidratima, a sadrži blizu 200 kcal na 100 g. Sadrži i vitamin B6, mangan i bakar.
Iako je kestene lakše pripremiti kao kuhane tako da se stave u kipuću vodu i kuhaju 20 minuta, većina navija za pečenje kestena u pećnici. Upravo pečeni kesten daje taj miris koji nas neodoljivo privlači, a kako se peku kesteni saznajte u nastavku.
Pečeni kesteni u pećnici – kakve kestene odabrati?
Kesten potječe iz Male Azije, a kod nas su u istarskom području prepoznatljivi maruni koji daju krupnije plodove. Više o povijesti kestena i vrstama pročitajte u članku “Kesteni u pećnici i kuhani kesteni – recepti“.
Ako imate kod kuće štednjak na drva, zasigurno uživate u pečenju kestena na vrućoj plohi, no za većinu su jedina opcija kesteni pečeni u pećnici. Prvi korak kod pečenja kestena jest odabir kvalitetnih plodova. Kesteni za pečenje trebaju udovoljavati sljedećim kriterijima:
- sjajni su
- bez rupica
- bez oštećenja
- bez plijesni.
Nakon odabira kestena slijedi njihova priprema za pečenje. Kestene operite, pa uzmite oštar nož i zarežite kestene tako da na njima napravite križić. Odaberite nož za rezanje kruha ako ste odlučili kestene zarezati po dužini. Potom kestene stavite u vodu i na štednjak te ih ostavite dok voda ne zavrije.
Kako ispeći kestene u pećnici?
Nakon što ste ih kratko skuhali, ocijedite kestene i stavite ih na pleh na kojem ćete ih peći. Prethodno zagrijte pećnicu na 220 °C. Ubacite kestene u pećnicu i pecite ih oko 20 minuta. Važno je da nakon pečenja kestene zamotate u kuhinjsku krpu i ostavite da malo odstoje. Nakon toga su pečeni kesteni spremni za konzumaciju.
Ako želite više vremena posvetiti kvaliteti pripreme kestena i da kesteni u pećnici budu još aromatičniji, nakon što ste ih zarezali ostavite ih jedan sat u vodi u koju ste prethodno dodali jednu čajnu žličicu soli.
Nakon što su odstajali, stavite na pleh papir za pečenje i posložite kestene tako da zarezana strana bude okrenuta prema gore. Potom slijedite ostatak postupka – stavite ih u zagrijanu pećnicu na oko 20 minuta.
Ako su vaši pečeni kesteni u pećnici delicija koju pripremate za goste, napravite od papira ili salveta male tuljce i napunite ih toplim i mirisnim kestenima. Kestene poslužite uz mlado vino.
Pročitajte i članke:
- Kesten pire: Znamo kako napraviti domaći kesten pire i imamo recepte u kojima će doći do izražaja
- Najbolja kesten torta: Ovaj spoj rustikalnog aromatičnog biskvita i dvije kreme stvoren je za sve one koji vole da kesten dominira
- Čaj od kestena: Od omiljenog jesenskog ploda radi se iznimno ljekoviti napitak! Imam recepte s divljim i pitomim kestenom, kao i cvijetom.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
12 vježbi s vlastitom težinom za izgradnju mišića
- Tomislav Stanić
- 4 min čitanja