Pečeni kesteni u pećnici: Recept za neodoljiv miris jeseni

Pečeni kesteni u pećnici

Jedu vam se pečeni kesteni u pećnici? Onda je ovaj članak za vas! Kesteni su jedan od simbola jeseni, a u njihovom mirisu i okusu rado uživamo u hladnijim i maglovitim danima. Točnije, jedemo pitomi kesten čiji se neodoljivi miris širi gradskim trgovima i slastičarnicama koje nude slasne kolače od kesten pirea. 

Kesten je hranjiva namirnica i jedini orašasti plod bogat vitaminom C. Odličan je izvor energije jer je bogat ugljikohidratima, a sadrži blizu 200 kcal na 100 g. Sadrži i vitamin B6, mangan i bakar. 

Iako je kestene lakše pripremiti kao kuhane tako da se stave u kipuću vodu i kuhaju 20 minuta, većina navija za pečenje kestena u pećnici. Upravo pečeni kesten daje taj miris koji nas neodoljivo privlači, a kako se peku kesteni saznajte u nastavku. 

Kako se peku kesteni
FOTO: Shutterstock

Pečeni kesteni u pećnici – kakve kestene odabrati?

Kesten potječe iz Male Azije, a kod nas su u istarskom području prepoznatljivi maruni koji daju krupnije plodove. Više o povijesti kestena i vrstama pročitajte u članku “Kesteni u pećnici i kuhani kesteni – recepti“. 

Ako imate kod kuće štednjak na drva, zasigurno uživate u pečenju kestena na vrućoj plohi, no za većinu su jedina opcija kesteni pečeni u pećnici. Prvi korak kod pečenja kestena jest odabir kvalitetnih plodova. Kesteni za pečenje trebaju udovoljavati sljedećim kriterijima:

  • sjajni su
  • bez rupica
  • bez oštećenja
  • bez plijesni. 

Nakon odabira kestena slijedi njihova priprema za pečenje. Kestene operite, pa uzmite oštar nož i zarežite kestene tako da na njima napravite križić. Odaberite nož za rezanje kruha ako ste odlučili kestene zarezati po dužini. Potom kestene stavite u vodu i na štednjak te ih ostavite dok voda ne zavrije. 

Kako ispeći kestene u pećnici
FOTO: Shutterstock

Kako ispeći kestene u pećnici?

Nakon što ste ih kratko skuhali, ocijedite kestene i stavite ih na pleh na kojem ćete ih peći. Prethodno zagrijte pećnicu na 220 °C. Ubacite kestene u pećnicu i pecite ih oko 20 minuta. Važno je da nakon pečenja kestene zamotate u kuhinjsku krpu i ostavite da malo odstoje. Nakon toga su pečeni kesteni spremni za konzumaciju. 

Ako želite više vremena posvetiti kvaliteti pripreme kestena i da kesteni u pećnici budu još aromatičniji, nakon što ste ih zarezali ostavite ih jedan sat u vodi u koju ste prethodno dodali jednu čajnu žličicu soli.

Ako u međuvremenu ispliva koji kesten, maknite ga iz posude jer takav kesten nije dobar za pečenje.

Nakon što su odstajali, stavite na pleh papir za pečenje i posložite kestene tako da zarezana strana bude okrenuta prema gore. Potom slijedite ostatak postupka – stavite ih u zagrijanu pećnicu na oko 20 minuta

Pečeni kesteni
FOTO: Shutterstock

Ako su vaši pečeni kesteni u pećnici delicija koju pripremate za goste, napravite od papira ili salveta male tuljce i napunite ih toplim i mirisnim kestenima. Kestene poslužite uz mlado vino. 

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.75 / 5   4

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu