Kesteni u pećnici i kuhani kesteni – recepti

Kestenje - recepti

Pitomi kesten (lat. Castanea sativa) jedna je listopadno stablo iz porodice bukovki. Kesten potječe iz područja Male Azije. Udomaćen je u južnoj Europi i zemljama koje okružuju Sredozemno more. Staništa pitomog kestena su srednje duboka, plodna, rastresita, umjereno vlažna do suha i posebno jako kisela tla, u pojasu hrasta lužnjaka, hrasta kitnjaka, bijelog graba i jasena

Kesten uspijeva na područjima do 900 metara nadmorske visine. Kod nas je najčešće prisutan u kontinentalnoj Hrvatskoj. U području Istre može se vidjeti i oplemenjenu sortu marun koja se odlikuje većim plodovima. Maruni (maroni) su sorte europskog kestena dobivene selekcijom. Maruni se od davnina uzgajaju radi proizvodnje krupnih i kvalitetnih plodova.

Maruni su se izvozili još u 17. stoljeću. Uz masline, vinovu lozu i trešnje bili su jedna od kultura od kojih je stanovništvo tog kraja živjelo. Vrhunac u proizvodnji je postignut u 19. stoljeću, dok je u 20. stoljeću uslijedila stagnacija. 

Mjestimično može činiti i šume. Botanički se kesten može klasificirati kao voćka, o zbog načina i mjesta na kojem raste spada u šumsko drveće. Može se uzgajati kao ukrasno stablo, soliter ili u grupama. Stablo kestena može živjeti oko 500 godina. Kesten je drvo od kojeg ljudi imaju višestruku korist (drvo, plod, med, tanin, očuvanje ekoloških i krajobraznih vrijednosti).

Danas je poznato oko stotinu različitih vrsta kestena, a dijele se na:

 • pitome (jestive) i
 • divlje (nejestive). 
kesten
Foto: Stock Photo Secrets

Kesten – drvo

Drvo kestena je u srodstvu s hrastom i bukvom, dugovječno je i može narasti i do 25 metara. Drvo kestena ima bujnu, veliku krošnju te godišnje može dati i više od 200 kilograma plodova. Kora kestena je glatka i sivosmeđa, a listovi duguljasti i krupno nazubljeni. Cvjetovi kestena se pojavljuju kada su listovi potpuno razvijeni, dakle početkom lipnja.

Smeđi orašasti plodovi kestena su površinom sjajni, zaobljeno plosnati ili okruglasti, dozrijevaju početkom listopada.

Kesten – kalorije

Plod kestena je nutritivno visokovrijedna namirnica, pa tako sadrži: 

 • 53% vode,
 • 44% škroba,
 • 2,9 grama bjelančevina,
 • 44 grama ugljikohidrata.

Škrob je glavni sastojak kestena. Količinom škroba, kesten je usporediv s krumpirom. Upravo se zbog toga od plodova kestena proizvodi i brašno koje se u proizvodnji peciva kombinira s brašnom žitarica. Upotreba kestenovog brašna posebno je popularna u Španjolskoj, Francuskoj i Italiji. U osušenom plodu kestena se stvara šećer, stoga je brašno zasićeno velikom količinom šećera.

Plod kestena sadrži kalcij, kalij, fosfor, željezo i veću količinu vitamina B skupine.

Od kestena se može pripremati i med. Kestenov med je iznimno ljekovit, poboljšava cirkulaciju, štiti jetru i pomaže kod gastritisa. 

Upotreba kestena 

Plodove kestena možete kuhati ili peći. Kesten je ukusan neovisno o tome na koji način ste ga odlučili pripremiti. Može se pripremati kao pire, koristiti kao dodatak juhama te raznim drugim jelima i slasticama.

U narodnoj medicini se upotrebljava i čaj od kestena koji pomaže u liječenju hripavca, bronhitisa, astme i sličnih respiratornih tegoba.

Kesten se stoljećima konzumirao kao jednostavan pripravak s mlijekom. 1882. godine francuski istraživač Clement Faugier prvi je spojio kestenov med, mlijeko i vaniliju. To je praktički bila preteča svih današnjih slastica od kestena. 

kesten

Kako ispeći kestene u pećnici?

Prilikom kupovine kestena obratite pozornost na plodove koji su veći, sjajni, bez oštećenja i rupica na ljusci. Kesteni ne smiju imati šuplji zvuk. Nemojte ih čuvati na sobnoj temperaturi jer će se razviti plijesan te će se pokvariti. Čuvajte ih na hladnom, najduže dva tjedna te redovito odvajajte plodove na čijoj su se ljusci pojavile rupice

Priprema kestena:

 1. Nabavite oštar nož te zaštitite ruke od potencijalnih ozljeda.
 2. Kako zarezati kesten? Koru kestena možete zarezati u obliku jedne duže linije ili križića
 3. Kestene nakon toga stavite u lonac s vodom.
 4. Uključite vatru i kuhajte sve dok voda ne proključa.
 5. Kestene potom ocijedite i stavite u posudu za pečenje.
 6. Pećnicu zagrijte na 220°C
 7. Kestene pecite 20-25 minuta
 8. Kada su gotovi, zamotajte ih u kuhinjsku krpu i pustite da odstoje nekoliko minuta.

Dobar tek!

Više informacija o kestenu doznajte u našem tekstu —> Kesten – prirodni izvor energije i zdravlja

kesteni u pecnici

Pečenje kestena u tavi

Mnogi se pitaju kako se peku kesteni u tavi? Donosimo postupak kojim ćete savršeno ispeći vaše kestene, ali ovog puta u tavi. 

 1. Najprije je potrebno zarezati kestene poprečnom linijom ili linijama koje čine križić.
 2. Dno tave prekrijte krupnom soli, te se pobrinite da su sol i kesteni ravnomjerno raspoređeni. 
 3. Kestene nakon toga zamotajte u kuhinjski krpu i ostavite da odstoje 5 minuta.

Pečenje kestena u mikrovalnoj

Pečenje kestena u mikrovalnoj pećnici nije isto kao pečenje kestena na vatri, a okus će se također razlikovati. No, kao priručno rješenje može poslužiti. 

Priprema kestena u mikrovalnoj pećnici:

 1. Zarežite kestene poprečno te ih stavite u staklenu posudu.
 2. U drugu staklenu posudu ulijte vodu.
 3. Posude stavite zajedno u mikrovalnu.
 4. Mikrovalnu namjestite na ”najjače”.
 5. Kestene je u mikrovalnoj pećnici potrebno peći 4-5 minuta.
 6. Nakon toga ih na 5 minuta odložite u papirnatu vrećicu. Dobar tek!

Ako imate više vremena, metodu pečenja kestena u mikrovalnoj pećnici ipak zamijenite nekom drugom metodom kako biste mogli uživati u punini okusa ove prekrasne jesenske poslastice.

Kuhani kesteni 

Za pripremu ove kuhane jesenske poslastice bit će vam potrebno oko pola sata.

Sigurno ste se zapitali je li kuhani kesten zdraviji od pečenog?

Pečeni kesten ima veću energetsku vrijednost, veću količinu bjelančevina, masti, vitamina i gotovo dvostruko veću količinu ugljikohidrata. Sadrži vitamin E i fitokemikalije koji nisu zastupljeni u kuhanom kestenu. No, kuhani kesten sadrži veću količinu mineralnih sastojaka.

Priprema kestena:

 1. Kestene najprije dobro operite, a potom ih zarežite kao i u prethodna dva recepta. 
 2. Stavite ih u lonac i prelijte vodom.
 3. Posolite vodu i stavite kestene kuhati na štednjak.
 4. U prosjeku je potrebno pola sata da se kesteni skuhaju.
 5. Ako su kesteni veći, pustite ih da se duže kuhaju.

Dok uživate u kuhanim kestenima doznajte ponešto o divljem kestenu u našem članku —> Divlji kesten – lijek za proširene vene

Članak objavljen:

Izvori:

 1. Marilena Idžijtić, Marko Zebec, Igor Poljak, Zlatko Šatović, Zlatko Liber. (2012). Analysis of the genetic diversity of ”Lovran marron”(Castanea sative Mill.) using  microsatellite markers. Šumarski list
 2. Alberto Fortis. (2017). O uzgoju kestena i o njegovu uvođenju u primorsku i unutrašnju Dalmaciju. Zadar-Znanstvena knjižnica Zadar
 3. Grlić Lj. (1980). Samoniklo jestivo bilje

Ocijenite članak

3.91 / 5   11

Foto: Pixabay

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu