Kesten pire: Znamo kako napraviti domaći kesten pire i imamo recepte u kojima će doći do izražaja

Kesten pire

Kesten pire je prava jesenska poslastica. Kesten pire u čaši se poslužuje kao desert, sam ili sa šlagom. Osim toga, kesten pire može poslužiti i za izradu drugih deserata, kao što su kesten rolada i torta od kesten pirea.

U nastavku ćete saznati kako napraviti kesten pire te kako ga iskoristiti za pripremu drugih recepata.

Kesten pire – recepti

Pire od kestena poprilično je jednostavan za napraviti. Donosimo vam dva recepta – jedan za klasičnu pripremu kesten pirea i jedan za pripremu kesten pirea bez šećera.

Kesten pire - recept
FOTO: Shutterstock

Kesten pire – recept

Domaći kesten pire neusporediv je s gotovim kesten pireom koji možete kupiti. Priprema je jednostavna, a slatkoću i ostale okuse možete prilagoditi vlastitim preferencijama.

Za pripremu kesten pirea potrebni su vam kuhani kesteni. Sirove kestene je potrebno kuhati 15 – 20 minuta, a kako skuhati kestene tako da ih lako ogulite možete saznati ovdje

Sastojci:
  • 70 g šećera
  • 40 ml ruma
  • 12 ml arome vanilije 
  • 400 g kuhanih i oguljenih kestena
  • 200 ml vrhnja za šlag.
Priprema
  1. U lončić dodajte malo vode (otprilike sličnu količini šećera) i šećer. Dobro promiješajte i pustite da zakuha.
  2. Pustite da kuha 1 – 2 minute, dok ne dobijete rjeđi sirup.
  3. Zatim ugasite vatru, umiješajte rum i aromu vanilije te pustite da se ohladi.
  4. U procesor hrane stavite kestene i uz postepeno dolijevanje sirupa blendajte dok ne dobijete pire.
  5. Kesten pire protisnite kroz pasirku u zdjelice i poslužite sa šlagom

Ako još uvijek niste sigurni kako napraviti kesten pire, u tome vam može pomoći ovaj video recept za domaći kesten pire.

Zdravi kesten pire
FOTO: Shutterstock

Zdravi kesten pire – recept bez šećera

Kesten pire bez šećera idealan je za osobe koje izbjegavaju procesuirani šećer ili preferiraju manje slatki kesten pire. U ovom receptu se slatkoća postiže zamjenom za šećer, čiju količinu prilagođavate vlastitim preferencijama.

Sastojci:
  • 1,3 kg kestena s ljuskom (ili 1 kg kuhanih kestena)
  • zamjena za šećer po želji (npr. tekuća stevija)
  • 20 ml arome vanilije
  • 40 ml ruma.
Priprema
  1. Kesten operite, posušite i na svakom komadu zarežite “x”.
  2. Prebacite kestene u lonac s vodom i kuhajte oko 25 minuta.
  3. Skuhani kesten isperite pod hladnom vodom i ogulite koru.
  4. Meso kestena stavite u lonac i prekrijte vodom.
  5. Kuhajte kestene uz miješanje dok se ne počnu raspadati i dok većina tekućine ne ishlapi. 
  6. Maknite s vatre i dodajte zamjenu za šećer i aromu vanilije, pa sve izblendajte štapnim mikserom.
  7. Vratite pire na laganu vatru i dodajte rum i, po želji, još sladila i vanilije. Imajte na umu da je ovako pripremljeni kesten pire malo rjeđi, ali hlađenjem se zgusne.
  8. Poslužite ohlađeni kesten pire u odgovarajućim zdjelicama.

Desert od kesten pirea

Ako ste se zasitili samog kesten pirea, krema od kesten pirea može poslužiti za pripremu različitih drugih deserata. Za pripremu ovih deserata možete koristiti kupovni ili domaći kesten pire.

Kesten rolada
FOTO: Shutterstock

Kesten rolada

Sami kesten pire sa šlagom i rolada od kesten pirea su dva najpopularnija načina za pripremu deserata s kestenima. U nastavku vam donosimo recept za pripremu ukusne kesten rolade.

Sastojci za biskvit:
  • 6 jaja
  • 6 jušnih žlica šećera u prahu
  • 4 jušne žlice glatkog brašna
  • 2 jušne žlice kakao praha.
Sastojci za kremu:
  • 250 g maslaca
  • 150 g šećera u prahu
  • 500 g kesten pirea
  • rum po želji.
Sastojci za glazuru od čokolade:
  • 200 g čokolade 
  • 100 ml slatkog vrhnja.
Priprema
  1. Prvo je potrebno pripremiti biskvit. Odvojite žumanjke od bjelanjaka te žumanjke umutite sa šećerom.
  2. Zatim dodajte brašno i kakao te sve dobro promiješajte. 
  3. Bjelanjke umutite u snijeg i lagano pomiješajte kuhačom sa žumanjcima.
  4. Smjesu razmažite po papiru za pečenje na većem plehu i stavite peći 10 – 15 minuta na 180 °C. Vrući biskvit zajedno s papirom zarolajte u vlažnu krpu i ostavite da se ohladi.
  5. Dok se biskvit hladi, pripremite kremu. Maslac umutite sa šećerom, a potom u tu smjesu umutite kesten pire i, ako želite, rum.
  6. Sada je vrijeme da složite roladu. Biskvit pažljivo odmotajte i po njemu ravnomjerno rasporedite kremu od kesten pirea.
  7. Zamotajte kolač u roladu i pritom pažljivo odvojite papir od biskvita.
  8. Za pripremu glazure potrebno je samo otopiti čokoladu u slatkom vrhnju.
  9. Toplu glazuru od čokolade premažite po roladi. Na kraju roladu stavite u hladnjak kako bi se sve povezalo. 
Kolač od kesten pirea
FOTO: Shutterstock

Kolač od kesten pirea

Ove kesten kocke idealne su za sve koji su u potrazi za kolačem sa sočnim biskvitom i kremom od kesten pirea.

Sastojci za biskvit:
  • 250 g kesten pirea
  • 4 jaja
  • 50 g tamne čokolade
  • 50 – 100 g šećera.
Sastojci za kremu:
  • 250 g kesten pirea
  • 150 g margarina
  • 50 g tamne čokolade
  • 50 – 100 g šećera
  • rum po želji
  • 500 ml biljnog šlaga.
Sastojci za glazuru:
  • 100 g tamne čokolade.
Priprema
  1. Prvo je potrebno napraviti biskvit. Odvojite žumanjke od bjelanjaka, a potom umutite kesten pire, žumanjke i otopljenu čokoladu. 
  2. Bjelanjke umutite u čvrsti snijeg sa šećerom, a potom ih lagano pomiješajte sa smjesom od žumanjaka.
  3. Biskvit stavite peći u kalup veličine 23 x 34 cm 10 – 15 minuta na 150 °C.
  4. U međuvremenu pripremite kremu. Umutite kesten pire, margarin, otopljenu tamnu čokoladu i šećer. Ako želite, u kremu umutite i rum.
  5. Na ohlađeni biskvit ravnomjerno rasporedite kremu od kesten pirea.
  6. Na tu kremu potom ravnomjerno rasporedite šlag, a potom kolač stavite u hladnjak kako bi se sve sjedinilo.
  7. Tamnu čokoladu otopite i prelijte na vrh kolača kao glazuru. Ako je potrebno, dodajte malo ulja u čokoladu kako bi bila rjeđa i lakše se rasporedila po kolaču.
  8. Kolač izrežite na kocke i servirajte.
Torta od kesten pirea bez pečenja
FOTO: Shutterstock

Torta od kesten pirea bez pečenja

Ova torta od kesten pirea jednostavna je za napraviti i ne zahtijeva paljenje pećnice.

Sastojci za podlogu:
  • 300 g keksa
  • 100 g oraha
  • 150 g čokolade za kuhanje
  • 100 ml mlijeka
  • 80 g šećera
  • 150 g maslaca.
Sastojci za kremu:
  • 100 g maslaca
  • 100 g šećera u prahu
  • 500 g kesten pirea
  • 1 čajna žličica ruma.
Sastojci za gornju kremu:
  • 500 ml vrhnja za šlag
  • 4 jušne žlice šećera u prahu.
Priprema
  1. Prvo pripremite podlogu za tortu. Kekse i orahe sameljite, a čokoladu otopite u mlijeku.
  2. U većoj posudi zatim pomiješajte kekse, orahe i šećer, pa toj smjesi dodajte otopljenu čokoladu i maslac sobne temperature. Sve skupa dobro izmiješajte dok ne dobijete kompaktnu masu.
  3. Pripremite okrugli kalup promjera 24 cm na način da ga premažete s malo maslaca.
  4. Utisnite smjesu za podlogu u kalup i stavite u hladnjak dok pripremate kreme.
  5. Kremu od kesten pirea pripremite na način da umutite maslac sobne temperature i šećer, a potom u tu smjesu umutite kesten pire i rum.
  6. Kremu od kesten pirea ravnomjerno rasporedite po podlozi
  7. Umutite šlag sa šećerom u prahu i ravnomjerno ga rasporedite na vrh kreme od kesten pirea.
  8. Tortu stavite u hladnjak kako bi se sve sjedinilo. Ako želite, vrh torte možete posuti komadićima čokolade. 

Još jedan recept za tortu od kestena pronađite u članku “Najbolja jesenska torta: Recept za cheesecake s kestenima“.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:
  1. Gašparić, S. (2020). Torta od kestena bez pečenja – najbolji recept. Reci Peci.
  2. Rolada od kestena. (2014). Coolinarka.
  3. Kesten kocke. (2010). Coolinarka.
  4. Čatlak, A. Domaći kesten pire. Fini Recepti by Crochef.
  5. Kalaica, M. Kesten pire bez šećera. Hrana bez grijeha.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu