Juha protiv prehlade: Dosta vam je pileće? Donosimo 6 recepata za jednako zdrave alternative koje će vas oporaviti
- Budite prvi i komentirajte!
- 6 min čitanja
Kada ste bolesni, nekoliko uobičajenih namirnica može pridonijeti vašem oporavku jednako kao i tradicionalna pileća juha s rezancima.
Pročitajte članak “Pileća juha za prehladu: Lijek iz bakine kuhinje! Evo kako napraviti juhu koja će vas preporoditi i ojačati“.
Ako vam je već dosta iste stare juhe, postoje mnogo juha protiv prehlade koje će ojačati vaš imunološki sustav.
Juha protiv prehlade – šest recepata
S obiljem šarenog povrća prepunog antioksidansima, puno proteina i hranjivim tvarima iz cjelovitih žitarica – ovih šest ukusnih i zdravih alternativa poslužit će kada ste bolesni, a želite nešto drugačije od pileće juhe s rezancima.
Juha od piletine i tortelina
Povećajte udio hranjivih tvari u uobičajenoj kombinaciji piletine i tjestenine uključivanjem omiljenih tortelina umjesto običnih rezanaca.
Prema pouzdanom izvoru Ministarstva poljoprivrede SAD-a (USDA) tortelini od špinata dodaju hranjive tvari za jačanje imuniteta poput vitamina C i cinka, dok varijante punjene sirom dodaju masti i proteine.
Sastojci:
- pola jušne žlice maslinovog ulja
- 4 mrkve (oguljene i narezane na kockice)
- pola šalice celera (narezanog na kockice)
- pola šalice luka (narezanog na kockice)
- 6 šalica pilećeg temeljca
- 170 g svježih ili smrznutih tortelina
- 1 i pol šalica pečene piletine (nasjeckane)
- 1/4 čajne žličice soli
- crni papar
- 2 jušne žlice svježeg peršina (nasjeckanog).
Priprema
- Zagrijte maslinovo ulje u loncu na srednje jakoj vatri.
- Dodajte mrkvu, celer i luk i kuhajte dok ne omekšaju, ali ne porumene, oko 10 minuta.
- Dodajte pileću juhu i torteline. Zakuhajte i kuhajte dok tortelini ne omekšaju, oko tri minute.
- Umiješajte piletinu, sol i papar i kuhajte dok se ne zagrije.
- Poslužite posipano svježim peršinom.
Juha od jabuka i kiselog kupusa
Možda ste navikli spremati kiseli kupus kao prilog, ali njegova je primjena puno šira. Dugo se koristi u kuhinji srednje i istočne Europe kao temeljac za juhu.
Kao fermentirana hrana, kiseli kupus sadrži prirodne probiotike koji bi mogli igrati ulogu u funkciji imunološkog sustava.
Dodavanjem ocijeđenog soka kiselog kupusa u recept u nastavku povećat ćete probiotičku vrijednost ove slatko-slane juhe.
Sastojci:
- 2 jušne žlice repičinog ulja
- 1 glavica luka (nasjeckana)
- 2 jabuke (oguljene, očišćene od jezgre i nasjeckane)
- 1/4 čajne žličice sol
- pola čajne žličice crni papar
- 2 šalice kiselog kupusa (ocijeđenog, a sok sačuvati)
- 6 šalica povrtnog temeljca
- 2 lista lovora
- 6 cijelih klinčića.
Priprema
- Zagrijte ulje repice u loncu na srednjoj vatri.
- Dodajte luk i kuhajte dok ne počne omekšavati, oko tri minute.
- Dodajte jabuke i začinite solju i paprom.
- Pirjajte još tri minute, zatim smanjite vatru i kuhajte uz povremeno miješanje dok se jabuke i luk ne karameliziraju, oko 15 minuta.
- Dodajte kiseli kupus i pojačajte vatru na srednje jaku. Kuhajte dok se kiseli kupus ne osuši i počne lijepiti za dno posude (oko 10 minuta).
- Dodajte povrtni temeljac, lovorov list i klinčiće te pustite da zavrije.
- Smanjite vatru i pirjajte oko 20 minuta ili dok kiseli kupus ne omekša.
- Uklonite lovor i klinčiće te poslužite.
Ovu juhu slobodno obogatite kuhanim žitaricama poput kvinoje ili bulgura.
Meksička juha od slanutka i kvinoje
Ova meksička juha od slanutka i kvinoje je bogati proteinski obrok biljnog podrijetla.
Sastojci:
- 2 jušne žlice maslinovog ulja
- pola crvenog luka (nasjeckanog)
- 1 mali jalapeño (narezan na kockice)
- 3 režnja češnjaka (nasjeckana)
- pola čajne žličice soli
- pola čajne žličice papra
- 1 čajna žličica čili praha
- pola čajne žličice kima
- poja čajne žličice sušenog origana
- 8 šalica povrtnog temeljca
- 1 šalica kvinoje
- 2 konzerve slanutka (ocijeđene i isprane)
- 1 šalica smrznutih zrna kukuruza
- 3 rajčice (narezane na kockice)
- 1/3 šalice nasjeckanog korijandera
- 1 avokado (narezan).
Priprema
- Zagrijte maslinovo ulje u loncu na srednje jakoj vatri.
- Dodajte crveni luk, jalapeño i češnjak i kuhajte dok ne omekšaju.
- Začinite solju, paprom, čilijem u prahu, kimom i origanom.
- Dodajte povrtni temeljac i kvinoju. Zakuhajte, zatim smanjite vatru i kuhajte 12 – 15 minuta ili dok kvinoja ne omekša.
- Dodajte slanutak, kukuruz i rajčice i kuhajte dok se ne zagriju.
- Poslužite s korijanderom i avokadom kao ukrasom.
Krem juha od kelja i bijelog graha
Kelj je zaslužio titulu superhrane s višestrukim nutrijentima koji blagotvorno djeluju na imunološki sustav.
Ova kremasta, ugodna juha protiv prehlade bogata je vitaminom C, cinkom i antioksidansima, a tu je i mnogo drugih ukusnih sastojaka koji zaokružuju profil mediteranskog okusa.
Sastojci:
- 3 limenke bijelog graha
- 4 i pol šalice pilećeg temeljca
- 1 jušna žlica maslinovog ulja
- 4 trake slanine (nasjeckane)
- 1 šalica nasjeckanog luka
- pola šalice nasjeckane mrkve
- pola šalice nasjeckanog celera
- 4 režnja češnjaka (nasjeckana)
- 1 jušna žlica svježeg mljevenog ružmarina
- 1/4 čajne žličice crvene paprike u prahu
- 1 crveni krumpir (oguljen i narezan na manje komade)
- 1/4 čajne žličice soli
- 1/4 čajne žličice crnog papra
- 2 šalice nasjeckanog kelja
- 1/4 šalice nasjeckanog peršina.
Priprema
- Jednu konzervu graha ocijedite i isperite. Pomiješajte u blenderu sa šalicom pilećeg temeljca.
- Ocijedite i isperite druge dvije konzerve graha i ostavite sa strane.
- Zagrijte ulje u velikom loncu na srednje jakoj vatri. Dodajte slaninu i kuhajte dok ne postane hrskava. Izvadite slaninu šupljikavom žlicom i ostavite sa strane.
- Dodajte luk, mrkvu i celer u temeljac. Kuhajte dok ne omekša, oko 6 – 7 minuta, povremeno miješajući.
- Umiješajte češnjak, ružmarin i ljuskice crvene paprike. Kuhajte dok ne zamiriše, oko 30 sekundi, neprestano miješajući.
- Dodajte izmiksani grah, ocijeđeni grah, krumpir, preostalu pileću juhu, sol i papar.
- Pirjajte bez poklopca na srednjoj ili srednje niskoj vatri 20 – 25 minuta ili dok povrće ne omekša, a juha malo reducira.
- Umiješajte kelj i kuhanu slaninu i pirjajte dok kelj ne uvene. Kušajte i po želji prilagodite začine.
Tajlandska crvena curry juha s rezancima
Malo začina možda je upravo ono što vam je liječnik preporučio kako biste očistili sinuse. Kad se napravi s crvenom paprikom, tjestenina od crvenog curryja u ovoj živahnoj juhi sadrži kapsaicin, spoj poznat po razgradnji sluzi.
Sastojci:
- 230 g rižinih rezanaca
- 1 jušna žlica maslinovog ulja
- 1 batat (oguljen i narezan na kockice)
- 1 glavica luka (nasjeckana)
- 4 šalice pilećeg temeljca
- 1 limenka svijetlog kokosovog mlijeka
- 2 jušne žlice crvenog curryja
- 2 jušne žlice ribljeg umaka
- 2 šalice nasjeckane kuhane piletine
- 1 jušna žlica soka od limete
- 2 jušne žlice svježeg bosiljka.
Priprema
- Skuhajte rižine rezance prema uputama na pakiranju pa stavite sa strane.
- U loncu zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte batat i luk i kuhajte dok ne postane hrskavo, 5 – 7 minuta.
- Dodajte pileći temeljac, kokosovo mlijeko, curry i riblji umak. Pirjajte dok batat ne omekša, 8 – 10 minuta.
- Dodajte kuhanu piletinu, sok od limete i kuhane rižine rezance i pirjajte dok se ne zagriju.
- Poslužite sa svježim bosiljkom kao ukrasom.
Juha od pečene cvjetače
Vitamin C možda neće izliječiti običnu prehladu, ali je važan nutrijent u velikoj slici imunološkog zdravlja.
Dok agrumi imaju tendenciju da dobiju svu slavu zbog sadržaja vitamina C, cvjetača je iznenađujući izvor ovog nutrijenta. Jedna šalica sadrži 58 % pouzdanog izvora preporučene dnevne vrijednosti USDA-e.
Sastojci:
- 1/4 čajne žličice mljevenih muškatnih oraščića
- 1 1/4 čajne žličice soli
- 3/4 čajne žličice crnog papra
- 1 jušna žlica češnjaka u prahu
- 900 g glavice cvjetače (izrezane na male cvjetiće)
- 3 jušne žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 2 jušne žlice maslaca
- 1/4 šalice brašna
- 1 velika glavica luka (sitno nasjeckana)
- 1 1/2 šalica mlijeka
- 4 šalice pilećeg temeljca.
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 220 °C. U maloj posudi pomiješajte muškatni oraščić, sol, papar i češnjak u prahu.
- Rasporedite cvjetove cvjetače na veliku tepsiju. Prelijte uljem i začinite mješavinom začina.
- Pecite cvjetaču u prethodno zagrijanoj pećnici 25 – 30 minuta uz jedno miješanje.
- Kad je gotova, lagano je zgnječite gnječilicom za krumpir.
- Otopite maslac u loncu na srednjoj vatri. Dodajte nasjeckani luk i kuhajte i miješajte dok ne porumeni, oko 10 minuta.
- Posipajte brašno preko luka i promiješajte da se prekrije.
- Polako ulijevajte pileću juhu i mlijeko te miješajte pjenjačom dok se brašno ne otopi.
- Zakuhajte i miješajte dok se ne zgusne, a zatim smanjite vatru na najnižu te umiješajte cvjetaču.
Pročitajte i ove članke:
- Jeste li znali da je juha od kostiju najbolji prirodni lijek?
- Brza juha od povrća: Sjajan način da unesete više povrća u organizam! Evo recepata koji će vas okrijepiti
- Juha od brokule i mrkve: Obožavamo krem juhe od povrća! Ovaj vitaminski booster morate probati, evo recepata.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Pet bolesti koje se često pogrešno dijagnosticiraju
- Tomislav Stanić
- 2 min čitanja
- Garone, S. (2023). 9 Healthy Soups to Eat When You’re Sick—And Sick of Chicken Noodle. Healthline.
- When You’re Sick of Chicken Noodle Soup, Try These 9 Healthy Soups. Dailyguildelines.com.
- 12 Soothing Soups to Eat When You Feel Sick. Spoonful of Comfort.