Salata od leće: Idealna mahunarka za gurmane koji brinu o zdravlju! Imamo 7 recepata za lagani prilog ili glavno jelo puno proteina
- Budite prvi i komentirajte!
- 5 min čitanja
Leća je vrlo hranjiva i proteinima bogata mahunarka koja se može koristiti za različite recepture, posebice u veganskoj prehrani. Primjerice, od leće možemo napraviti tortilje, vege burgere, varivo, a za vrijeme ljetnih vrućina najbolja je opcija salata od leće.
Postoji nekoliko vrsta leće, a najčešće je dijelimo po boji na narančastu ili crvenu, zelenu, crnu i smeđu. Dok je crna leća više slatkastog okusa, zelena i smeđa imaju više orašast okus. Crvena leća je okusom neutralna u odnosu na ostale.
Pored proteina, leća je bogata vlaknima, vitaminima i mineralima te je poželjna za svakodnevnu konzumaciju. Leću kupujemo suhu ili u konzervi.
Salata od leće – recepti
Kada radite salatu od leće, vodite računa o uravnoteženosti obroka. Iako je leća bogata složenim ugljikohidratima i proteinima, nadopunite recept povrćem, još nekim izvorom proteina i zdravim mastima.
U vegetarijanskoj i veganskoj prehrani leću kombinirajte s nekim izvorom cjelovitih žitarica ili orašastim plodovima kako biste dobili sve esencijalne aminokiseline. Dodajte leći kukuruz, ječam, kvinoju, proso ili žitaricu po izboru.
Ako teže probavljate mahunarke, dodajte prirodne začine poput kumina. Ako leću kombinirate s rižom, svakako dodajte kurkumu i crni papar jer je riječ o protuupalnoj i antikancerogenoj kombinaciji.
Salata od leće i povrća
Ovaj brz i lagan recept idealan je kao obrok na plaži ili poslu. Spremite duple količine, pohranite u hladnjaku i mirni ste za dva dana spremanja ručka.
Sastojci:
- 1 mala konzerva leće
- pola crvene paprike (narezane na trakice)
- nekoliko kolutova krastavca
- nekoliko komada cherry rajčica
- pola šalice rukole
- 1 čajna žličica balzamičnog octa
- 1 čajna žličica bučinog ulja
- sol
- papar.
Priprema
- Leću operite i ocijedite, potom pomiješajte s ostalim sastojcima i začinite.
- Kako ova leća na salatu ne sadrži dodatne izvore proteina i ugljikohidrata, dodajte je kao prilog glavnom jelu.
Salata od leće i slanutka
Slanutak je također jedna vrlo hranjiva i proteinima bogata mahunarka koju možemo skuhati ili koristiti konzerviranu. Ako koristite konzervirani slanutak i ako imate mogućnosti, koristite onaj iz staklenke.
Sastojci:
- 1 šalica leće
- 1 šalica slanutka
- 1 ribana mrkva
- 1 šalica zelene salate
- pola crvenog luka (narezanog na trakice)
- 5 jušnih žlica kukuruza
- sok polovice limuna
- sol
- papar.
Priprema
- Mahunarke ocijedite i operite, potom pomiješajte s ostalim sastojcima i začinite.
- Ostavite salatu u hladnjaku da se malo ohladi ako želite hladnu salatu.
Salata od leće i mrkve
Za ljubitelje orijentalne kuhinje ova salata s lećom spremljena na marokanski način bit će pun pogodak. Poseban okus i aromu dat će dressing spremljen od različitih pikantnih začina.
Sastojci za salatu:
- 3 šalice kuhane leće
- 4 šalice naribane mrkve
- 3 stapke celera (narezane na kockice)
- pola crvenog luka (nasjeckanog)
- pola šalice grožđica
- pola šalice svježe mente (sjeckane)
- pola šalice tostiranih suncokretovih sjemenki
- 1/3 šalice maslina.
Sastojci za dressing:
- 1/4 šalice maslinovog ulja
- 3 čajne žličice soka od limuna
- 2 čajne žličice balzamičnog octa
- 1 čajna žličica kurkume
- 1 čajna žličica cimeta
- 1 čajna žličica kumina
- pola čajne žličice dimljene paprike
- 1/4 čajne žličice čilija
- 3/4 čajne žličice soli
- crni papar
- 1 čajna žličica senfa
- 2 režnja češnjaka (mljevena)
- 1 čajna žličica javorovog sirupa.
Priprema
- U jednoj zdjeli pomiješajte sve sastojke za salatu.
- U maloj zdjelici pomiješajte sve sastojke za dressing i prelijte preko salate.
Salata od leće i tune
Kombinacija tune i leće je s pravom pravi proteinski obrok. Spremite ovu salatu na mediteranski način, a za brzu pripremu koristite sastojke iz konzerve. Salata od leće iz konzerve sasvim je opravdana kada nemamo puno vremena za pripremu, a želimo hranjiv obrok.
Sastojci:
- 1 šalica kuhane leće
- 1 mala konzerva tune iz salamure
- 1 rajčica (nasjeckana)
- 1 žuta paprika (nasjeckana)
- pola krastavca (nasjeckanog)
- pola šalice suhe tjestenine
- 1 čajna žličica maslinovog ulja
- 1 čajna žličica tostiranog sezama
- 1 čajna žličica mješavine mediteranskih začina
- crni papar
- sol.
Priprema
- Tjesteninu skuhajte prema uputama.
- Tunu i leću ocijedite, pomiješajte s kuhanom tjesteninom i povrćem.
- Sezam tostirajte.
- Začinite salatu, pomiješajte i posipajte tostiranom sezamom.
Salata od leće i jaja
Ako imate više vremena, u ovom receptu koristite suhu zelenu leću. Salata od zelene leće osvježit će obrok ako najčešće koristite leću iz konzerve.
Sastojci:
- pola šalice suhe zelene leće
- 2 kuhana jaja
- pola šalice prosa
- pola crvene paprike (narezane na kockice)
- pola zelene paprike (narezane na kockice)
- pola ljubičastog luka (narezanog na kockice)
- sol
- papar
- 1 čajna žličica maslinovog ulja.
Priprema
- Kako biste skratili vrijeme kuhanja, zelenu leću operite i ostavite da se namače oko pola sata. Ovaj korak možete i preskočiti.
- Na pola šalice leće dodajte jednu i pol šalicu vode i prstohvat soli te pustite da se zakuha. Kuhajte leću oko 20 minuta, a kad je kuhana, ocijedite je.
- Proso skuhajte prema uputama i ocijedite ga.
- Pomiješajte potom sve sastojke i začinite.
Salata od leće i sira
U ovom receptu možete izabrati bilo koji sir po želji, a mi smo se odlučili za feta sir. Ova salata od crne leće je idealan uravnotežen obrok za ručak ili večeru.
Sastojci za salatu:
- pola šalice suhe crne leće
- pola šalice feta sira (izmrvljenog)
- 1 krastavac (narezan na kockice)
- pola crvene paprike (narezane na kockice)
- nekoliko komada maslina
- 1 jušna žlica peršina (svježe sjeckanog)
- 1 čajna žličica maslinovog ulja
- sol
- papar
- origano.
Priprema
- Kako biste skratili vrijeme kuhanja, crnu leću operite i ostavite da se namače oko pola sata. Ovaj korak možete i preskočiti.
- Na pola šalice leće dodajte jednu i pol šalicu vode i prstohvat soli te pustite da se zakuha. Kuhajte leću oko 25 minuta, a kad je kuhana, ocijedite je.
- Crnu leću pomiješajte s ostalim sastojcima i začinite.
Salata od leće i piletine
Kada je u pitanju klasika, držimo se piletine i najpoznatije crvene leće. Salata od crvene leće sprema se na mnogobrojne načine, a piletinu uvijek možete zamijeniti nekim drugim izvorom mesa, ali i sira.
Sastojci:
- pola šalice crvene leće
- 2 pileća filea (narezana na kockice)
- pola crvenog luka (narezanog na kockice)
- pola crvene paprike (narezane na kockice)
- pola šalice tikvice (narezane na kockice)
- 1 jušna žlica maslinovog ulja
- sol
- papar.
Priprema
- Kako biste skratili vrijeme kuhanja, crvenu leću operite i ostavite da se namače oko pola sata. Ovaj korak možete i preskočiti.
- Na pola šalice leće dodajte jednu i pol šalicu vode i prstohvat soli te pustite da se zakuha. Kuhajte leću oko 20 minuta, a kad je kuhana, ocijedite je.
- Piletinu skuhajte ili ispecite na grill tavi, potom narežite na kockice.
- Na jušnoj žlici maslinovog ulja dinstajte luk, papriku i tikvicu.
- Kad je povrće omekšalo, umiješajte piletinu i leću te začinite i poslužite.
Pročitajte i ove članke:
- Mujadara: Samo tri sastojka! Imamo recept za bliskoistočno jelo koje se može jesti hladno ili toplo, kao glavno jelo ili prilog
- Varivo od leće: Oporavite tijelo! Donosimo 3 recepta koji obiluju proteinima, vlaknima i mineralima
- Jela od mahunarki: Sadrže više proteina od mesa! Nutricionistica otkriva kako ih uvrstiti u prehranu.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Poslušajte Momčila Otaševića i stručnjake te besplatno izmjerite PSA
- Nova Studio
- 1 min čitanja
- leća na salatu
- salata od crne leće
- salata od crvene leće
- salata od leće
- salata od leće - recepti
- salata od leće i jaja
- salata od leće i mrkve
- salata od leće i piletine
- salata od leće i povrća
- salata od leće i sira
- salata od leće i slanutka
- salata od leće i tune
- salata od leće iz konzerve
- salata od zelene leće
- salata s lećom