Proljetno jelo koje puca od zdravlja! Spremite kremasti rižoto sa šparogama i crnom lećom
- Budite prvi i komentirajte!
- 1 min čitanja
Beluga crna leća svoj naziv duguje sličnosti s beluga kavijarom. Bogata je prehrambenim vlaknima i folatima.
Folati su B vitamini topivi u vodi koji su potrebni za normalnu staničnu diobu i popravak stanica, pa su zato, između ostalog, odlični za zdravlje srca i stvaranje zdravih crvenih krvnih stanica. Za razliku od ostale leće, crna leća posjeduje antocijanine – isti snažan antioksidans koji se nalazi u tamnim bobicama poput borovnica i kupina.
Kad je kuhana, zadržava kompaktniji oblik od ostalih leća.
Razmišljajući s čime da je kombiniram, naletjela sam na libanonsko jelo koje se naziva Moujadara, a sastoji se od zelene leće i riže s karameliziranim lukom.
Kako je moj hladnjak pun finih debelih šparoga, odlučila sam da će moje jelo za bazu imati rižoto sa šparogama, a na kraju ću u njega umiješati već prethodno kuhanu beluga leću. Uz dodatak tikvice koja će poslužiti da jelo bude kremastije i naribane mrkve koja cijelu kombinaciju podiže i vizualno, nutrijentima, a bome i okusom.
Sastojci za 2 – 3 porcije:
- 200 g riže za rižoto (ja sam koristila carnaroli)
- 100 g beluga crne leće
- 10 komada kultiviranih šparoga
- 3 mlada luka
- 1 mrkva
- pola tikvice
- 500 ml povrtnog temeljca
- 3 jušne žlice maslinovog ulja
- 100 ml bijelog vina
- 1 jušna žlica veganskog maslaca
- sol i papar.
Priprema
- Beluga leću dobro operite pod mlazom vode i kuhajte u proključaloj vodi 20 minuta.
- Stavite temeljac da se grije, a u njega tikvicu narezanu na veće komade. Cilj je da se tikvica raskuha pa da je na kraju u obliku pirea dodate u rižu.
- Na maslinovom ulju kratko dinstajte sitno kosani mladi luk, posolite ga te na njega dodajte rižu. Kratko miješajte da se riža “tostira” te zalijte bijelim vinom.
- Kad je vino isparilo, dodajte malo po malo temeljca te konstantno miješajte 10-ak minuta.
- Dodajte šparoge odrezane na malo deblje kolutiće i naribanu mrkvu te podlijte ostatkom temeljca.
- Uz povremeno miješanje, kad je riža skoro kuhana (obično treba 15 – 18 minuta sveukupno), dodajte zgnječenu tikvicu koja se kuhala u temeljcu, jušnu žlicu veganskog maslaca te malo papra i još soli po potrebi.
- Servirajte toplo, a kao dodatak možete ponuditi veganski parmezan i/ili klice od češnjaka.
Dobar tek!
Ako vam se svidio ovaj recept, pogledajte i ostale moje recepte.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Turšija: Recept za početnike od kojeg ne može jednostavnije
- Zrinka Babić
- 2 min čitanja