Top 10 božićnih kolača: Kremasti, suhi, starinski, moderni – imamo recepte za sve, i to u nutritivno bogatijoj verziji!
- Budite prvi i komentirajte!
- 9 min čitanja
Imate li već pripremljen popis božićnih kolača za nadolazeće blagdane? Donosimo vam popis top 10 božićnih kolača u nutritivno bogatijoj verziji kako biste uživali u slasticama, ali i smanjili nepotreban unos prevelike količine šećera i bijelog brašna.
Stari božićni kolači mogu biti napravljeni na zdraviji način tako da zamijenimo određene sastojke, npr. šećer možemo zamijeniti:
Bijelo brašno možemo zamijeniti:
- pirovim brašnom
- bademovim brašnom
- tapioka škrobom
- zobenim brašnom.
Najnoviji recepti kolača kreiraju se s pojavom novih, nutritivno bogatijih ili manje kaloričnih namirnica na tržištu. Osim u specijaliziranim trgovinama, takvi sastojci i namirnice sve su više dostupni i u običnim supermarketima.
Top 10 božićnih kolača
Recepti koje smo vam pripremili zadovoljit će sve ukuse, i to u zdravijoj verziji. Ipak, ni sa čime ne treba pretjerivati. Polako jedite i uživajte u svakom grizu.
1. Gingerbread kolač sa sirom
Ako su vam najdraži kremasti božićni kolači, što kažete na jedan gingerbread kolač s puno toplih začina i sirom? U ovom božićnom kolaču uživat će svi uzrasti, iako je kolač bez klasičnog šećera i brašna. Ovaj kolač je i pravi proteinski kolač jer su sir i bademovo brašno bogati proteinima.
Pogodan je i za dijabetičare, osobe koje ne podnose gluten i one koji paze na unos kalorija.
Sastojci:
- 224 g krem sira
- 1 šalica eritrita
- kakao prah
- 4 jaja sobne temperature
- pola šalice otopljenog maslaca
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
- 3 šalice bademovog brašna
- pola čajne žličice đumbira
- pola čajne žličice cimeta
- 1/4 čajne žličice muškatnog oraščića
- 1/4 čajne žličice mljevenog klinčića
- 1 čajna žličica praška za pecivo
- sol.
Sastojci za glazuru:
- 1 šalica mascarpone sira
- pola šalice zaslađivača (eritrita) u prahu
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije.
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 175 °C. Zdjelu za pečenje obložite papirom za pečenje.
- U zdjeli izmiksajte krem sir i maslac.
- Dodajte eritrit te jedno po jedno jaje, a zatim i ekstrakt vanilije.
- Dodajte bademovo brašno, začine, kakao, prašak za pecivo i sol te sjedinite smjesu.
- Smjesu prebacite u zdjelu za pečenje i pecite oko 50 minuta.
- Kada je kolač pečen, ostavite da se ohladi.
- Pomiješajte i izmiksajte sastojke za glazuru, možete dodati i malo vrhnja.
- Premažite preko kolača te ukrasite mljevenim orasima po želji.
2. Božićni kolač sa sirovim marcipanom
Ljudi se dijele na one koji vole i oni koji ne vole marcipan. Oni prvi uživat će u ovom kolaču u zdravijoj i nutritivno bogatijoj verziji.
Sastojci:
- 200 g datulja
- 100 g miješanog suhog voća
- 3 čajne žličice bademovog maslaca
- 200 g mješavine orašastih plodova
- pola čajne žličice cimeta
- pola čajne žličice đumbira
- prstohvat muškatnog oraščića
- korica jedne naranče
- pola čajne žličice ekstrakta vanilije
- 2 ribane mrkve.
Sastojci za marcipan:
- 200 g mljevenih badema
- 1 čajna žličica ekstrakta badema
- 3 čajne žličice javorovog sirupa
- 1 čajna žličica kokosovog ulja
- suhe brusnice za dekoraciju.
Priprema
- Suho voće i datulje po potrebi potopite na 10 minuta u toploj vodi.
- U blender dodajte suho voće, datulje, maslac od badema, orašaste plodove, koricu naranče, začine i ekstrakt od vanilije te izblendajte dok se sastojci ne sjedine.
- Dodajte ribanu mrkvu i sjedinite.
- Smjesu podijelite na dva dijela i ostavite u hladnjaku oko 30 minuta.
- Pomiješajte sve sastojke za marcipan dok se ne sjedine.
- Tijesto stavite u kvadratnu posudu, poravnajte i prelijte marcipanom te ukrasite brusnicama.
3. Gingerbread rolada
Ovaj kolač idealan je za one koji su tek počeli eksperimentirati s novim sastojcima jer sadrži i neke klasične sastojke poput bijelog brašna. Tako ova rolada predstavlja lagani prijelaz prema nutritivno kvalitetnijim receptima za kolače.
Sastojci:
- 50 g maslaca + maslac za podmazivanje
- 50 g melase
- 50 g javorovog sirupa
- 4 jaja
- 100 g smeđeg šećera
- 100 g glatkog brašna
- 1/4 čajne žličice praška za pecivo
- 2 čajne žličice mljevenog đumbira
- pola čajne žličice cimeta
- 1/4 čajne žličice mljevenog klinčića.
Sastojci za nadjev i dekoraciju:
- 100 g pekan oraha
- 50 g šećera u prahu
- 150 g neslanog omekšalog maslaca
- 200 g sira.
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 190 °C. Kalup za roladu premažite maslacem i obložite papirom za pečenje.
- Na srednje jakoj vatri zagrijte maslac, melasu i javorov sirup dok se ne otope.
- Pekan orahe tostirajte u pećnici oko pet minuta.
- Potom izmiksajte jaja sa smeđim šećerom do pjenaste teksture.
- Prosijajte brašno, začine, prašak za pecivo i prstohvat soli, a potom im dodajte otopljeni maslac.
- Smjesu ulijte u kalup i pecite oko 14 minuta.
- Na laganoj vatri pomiješajte 50 g šećera u jednoj čajnoj žličici vode i miješajte dok ne dobijete karamelu. Potom dodajte pekan orahe.
- Umutite maslac, dodajte pola količine sira, izmiješajte pa dodajte ostatak sira. Smjesa treba biti pjenasta i svijetla.
- Odmotajte roladu, premažite nadjevom i zarolajte.
- Prelijte karamelom i po želji posipajte šećerom u prahu.
4. Proteinski čupavci
Čupavci su standardni dio postave blagdanskog stola pa zašto ih ne napraviti u nutritivno bogatijoj verziji? Za one s fitness ciljevima tu su proteinski čupavci.
Sastojci:
- 6 jaja
- 2 bjelanjka
- 100 g pirovog brašna
- 2 mjerice whey proteina (opcionalno)
- 3 čajne žličice eritrita
- 5 – 6 jušnih žlica biljnog napitka od kokosa + oko 20 jušnih žlica biljnog napitka od kokosa za otopljenu čokoladu
- 300 g čokolade sa 72 % kakaa
- oko 120 g kokosovih mrvica.
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 180 °C.
- Bjelanjke odvojite od žumanjka i izmiksajte ih u snijeg.
- Odvojeno izmiksajte žumanjke, whey protein, eritrit i oko šest jušnih žlica biljnog napitka od kokosa.
- Potom umiješajte snijeg u smjesu od žumanjaka, ali smjesa treba ostati prozračna.
- Ulijte smjesu u kalup za pečenje i pecite oko 15 minuta.
- Za to vrijeme otopite tamnu čokoladu s oko 20 jušnih žlica biljnog napitka od kokosa.
- Kad je kolač pečen i ohlađen, narežite ga na kocke, uvaljajte u čokoladu pa u kokosove mrvice.
5. Rafaelo kuglice od samo tri sastojka
Kad su u pitanju brzi i jeftini sitni božićni kolači, recept s kokosom će vas oduševiti, a riječ je o nezaobilaznim rafaelo kuglicama. No, znate li da ih možete napraviti od samo tri sastojka?
Sastojci:
- 80 g otopljenog kokosovog maslaca (ne ulja)
- 40 g kokosovih mrvica
- 2 čajne žličice javorovog sirupa.
Priprema
- Sve sastojke pomiješajte i stavite u hladnjak na oko 10 minuta.
- Oblikujte kuglice i po želji u sredini dodajte po jedan badem.
- Rafaelo kuglice uvaljajte u kokosove mrvice.
6. Nutritivno bogatiji medenjaci
Stari božićni kolači podsjećaju nas na naše bake, tako i medenjaci. No, uz malu promjenu u recepturi možete napraviti nutritivno bogatije medenjake.
Sastojci:
- 240 g bademovog brašna
- pola čajne žličice sode bikarbone
- pola šalice kokosovog šećera
- 1 čajna žličica cimeta
- 1 čajna žličica đumbira
- 1/4 čajne žličice pimenta
- prstohvat soli
- 2 čajne žličice kokosovog ulja (otopljenog)
- 1 jaje
- 3 čajne žličice melase
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije.
Priprema
- U multipraktik stavite bademovo brašno, šećer, sol, začine i sodu bikarbonu. Izblendajte pa dodajte ulje, jaje, melasu, ekstrakt od vanilije i sjedinite.
- Tijesto prekrijte folijom i ostavite da se hladi u hladnjaku oko 30 minuta.
- Zagrijte pećnicu na 350 °C, a lim za pečenje obložite papirom.
- Izvadite tijesto iz hladnjaka, izvaljajte i modlicama za medenjake oblikujte medenjake.
- Pecite ih u pećnici oko 10 – 12 minuta.
- Po želji ohlađene medenjake umočite u tamnu čokoladu.
Pročitajte članak “Začini za medenjake: Imamo recept za najfiniju mješavinu začina bez koje zima i blagdani ne mogu“.
7. Linzeri sa zobenim i pirovim brašnom
Ako su vam više od kremastih draži božićni suhi kolači, onda znate da su linzeri jedan od najčešćih suhih kolača u vrijeme Božića. Ne možemo odoljeti prhkim keksićima s domaćim pekmezom. No, kako nam je teško zaustaviti se samo na jednom linzeru, lako možemo pretjerati s unosom kalorija i šećera. Zato i za linzere postoji recept u nutritivno bogatijoj verziji.
Sastojci:
- 3/4 šalice zobenog brašna
- 1/3 šalice pirovog brašna
- 200 g prženih orašastih plodova
- 25 g tapioka škroba
- 50 g kokosovog šećera
- 50 g javorovog sirupa
- 1 jaje
- 1 čajna žličica praška za pecivo.
Sastojci za pekmez od brusnice:
- 2 šalice brusnica
- pola šalice vode
- 1/4 šalice javorovog sirupa.
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 150 °C. Lim za pečenje obložite papirom za pečenje.
- U jednoj zdjeli pomiješajte sve suhe sastojke, a u drugoj zdjeli jaje s javorovim sirupom.
- Sjedinite obje smjese i po potrebi, ako je tijesto ljepljivo, dodajte još tapioka škroba.
- Tijesto zamotajte u foliju i ostavite u hladnjaku oko 15 minuta.
- Na pobrašnjenoj podlozi zatim razvaljajte tijesto i modlicama izrežite linzere.
- Pecite između 10 – 13 minuta.
- Dok se linzeri peku, pripremite pekmez od brusnice.
- U tavi pomiješajte vodu, brusnice i javorov sirup te pirjajte na laganoj vatri dok brusnice ne omekšaju.
- Nakon toga usitnite brusnice u blenderu, prebacite ih u staklenku i stavite malo u hladnjak da se ohlade.
- Potom zalijepite linzere pekmezom od brusnice, dovoljno je otprilike pola čajne žličice pekmeza po jednom linzeru.
- Po želji posipajte linzere eritritom u prahu.
8. Breskvice bez glutena
Na popisu top 10 božićnih kolača moraju se naći i breskvice. Možete ih napraviti u gluten free verziji od bezglutenskog brašna ili kombinacije bademovog i pirovog brašna.
Sastojci za tijesto:
- 120 g maslaca
- 2 jaja
- 150 g kokosovog šećera
- 1 čajna žličica sode bikarbone
- 1,5 dl biljnog napitka po izboru
- limunov sok
- 500 g bezglutenskog brašna (ili pola količine pirovog i pola količine bademovog brašna).
Sastojci za punjenje:
- 120 g maslaca
- izdubljeno izmrvljeno tijesto
- 1 čajna žličica ruma
- 100 g mljevenih oraha ili badema
- oko 25 g tamne čokolade.
Priprema
- Pjenasto umutite jaja sa šećerom, potom dodajte maslac, biljni napitak, sodu bikarbonu i limunov sok te sjedinite.
- Dodajte postepeno brašno, sjedinite i ostavite u hladnjaku da odstoji oko dva sata.
- Zagrijte pećnicu na 180 °C.
- Rukom oblikujte kuglice za breskvice, malo ih spljoštite i dodajte na lim za pečenje te pecite oko 10 – 15 minuta.
- Kada se ohlade, izdubite ih.
- Izdubljeno tijesto pomiješajte s ostalim sastojcima za punjenje i sjedinite ih.
- Breskvice punite napravljenim punjenjem.
- Po želji prehrambenu boju razrijedite u malo biljnog napitka te ih uvaljajte u eritrit.
9. Veganske čokoladne kuglice
Božićni suhi kolači ne mogu bez čokoladnih kuglica s lješnjacima. Pripremite veganske čoko kuglice koje neodoljivo podsjećaju na poznate slatkiše.
Sastojci:
- 1 šalica lješnjaka + 1/4 šalica lješnjaka za posip
- 2 čajne žličice kakaa bez šećera
- oko 5 datulja
- 3 čajne žličice sjemenki konoplje
- 2 čajne žličice vode
- prstohvat soli.
Priprema
- Tostirajte sirove lješnjake u pećnici, a potom ih premjestite u navlaženu krpu i očistite od kožice.
- Tostirane lješnjake izblendajte, ali ne do teksture praha.
- Dodajte ostale sastojke i sjedinite smjesu.
- Kada ste napravili smjesu, oblikujte kuglice i uvaljajte ih u sjeckane lješnjake.
- Ostavite ih oko 30 minuta u hladnjaku da se ohlade.
- Za još više čokoladan okus kuglice uvaljajte u rastopljenu tamnu čokoladu.
Pročitajte članak “Zdrave kuglice od datulja: Jednostavno, fino i zdravo! Zasladite se i ‘naboostajte’ energijom uz ove recepte“.
10. Zvjezdice od badema i chia sjemenki
Zvjezdice su rado viđene među kolačima jer djeluju kao prava jestiva dekoracija. Zvjezdice napravljene u nutritivno bogatijoj verziji svidjet će se i onima koji su sumnjičavi prema zdravijim verzijama božićnih kolača.
Sastojci:
- 250 g mljevenih badema
- 100 g kokosovog šećera
- 1 čajna žličica chia sjemenki
- 2 čajne žličice javorovog sirupa
- 2 čajne žličice hladne vode
- 3 čajne žličice cimeta
- prstohvat vanilije u prahu
- eritrit u prahu za posipanje.
Priprema
- Posebno sameljite bademe i chia sjemenke.
- Mljevene chia sjemenke dodajte u vodu, izmiješajte i ostavite oko 10 minuta.
- U zdjeli pomiješajte mljevene bademe s kokosovim šećerom, cimetom i vanilijom.
- Potom dodajte chia sjemenke i javorov sirup te sjedinite kako biste dobili tijesto.
- Zagrijte pećnicu na 160 °C.
- Tijesto razvaljajte između dva papira za pečenje, a potom modlicom u obliku zvjezdice izrežite tijesto.
- Zvjezdice posložite na papir za pečenje i pecite oko 10 minuta dok ne poprime boju.
- Kada su pečene, pustite da se ohlade, a potom ih posipajte eritritom u prahu.
Još ideje za božićne slastice potražite u člancima:
- Božićni kolači koji se ne peku: Ne zahtijevaju posebno slastičarsko znanje, brzo su gotovi, a prefini! Za ovih 5 recepata ne treba vam pećnica
- Božićni voćni kolač: Bez njega ne može! Imamo recept za tradicionalni božićni kruh sa suhim voćem
- Keksi s toplim zimskim začinima: Imamo nutritivno bogatije recepte s kojima nećete unijeti previše kalorija, šećera i masti.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
12 vježbi s vlastitom težinom za izgradnju mišića
- Tomislav Stanić
- 4 min čitanja
- božićni suhi kolači
- kremasti božićni kolači
- sitni božićni kolači - recept
- stari božićni kolači
- top 10 božićnih kolača
- Dianežević, N. (2023). Sreća najveća: Proteinski čupavci! Fitness.com.hr.
- Violeta. Breskvice bez glutena. Recepti bez glutena by Vio.