Vitamini za zube i desni: Prehranom možete spriječiti pojavu oralnih bolesti! Nutricionistica otkriva koje mikronutrijente uzimati

Vitamini za zube i desni

Kako bi se podigla svijest o važnosti očuvanja oralnog zdravlja te prevencije bolesti oralnog područja 12. rujna obilježava se Europski dan oralnog zdravlja. Među najraširenijim bolestima u svijetu je zubni karijes. Nažalost, više se liječe posljedice nego što se nastoji prevenirati pojava istog. 

Kako bi se velik naglasak stavio na prevenciju, provode se kampanje koje uključuju i one najmlađe. Primjerice, Nacionalni program Zubna putovnica bavi se, između ostalog, preventivnim pregledima kod djece. Više o tome saznajte na internetskoj stranici Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo

Pored svakodnevne higijene i redovitih stomatoloških pregleda, prevencija uključuje i zdrav životni stil, pri čemu je vrlo važan segment pravilna prehrana. Vjerojatno se pitate postoje li vitamini za zube i desni te kako prehranom spriječiti pojavu zubnog karijesa, ali i drugih oralnih bolesti. 

Bakterije koje se nalaze u ustima koriste šećer kao izvor energije stvarajući kiselinu koja oštećuje zubnu caklinu
FOTO: Shutterstock

Utjecaj prehrane na zdravlje zubi i desni

Prije nego se upoznamo s najvažnijim vitaminima za zube i desni, treba obratiti pažnju na općenite smjernice kad je u pitanju utjecaj prehrane na zdravlje zubi i desni. Krenimo od najpoznatijeg savjeta, a to je da slatkiši pogoduju nastanku karijesa

Obratite pažnju na dodani šećer. Najčešće se nalazi u procesuiranoj hrani, a to je sva ona hrana s većim popisom sastojaka, dugim rokom trajanja i nerijetko atraktivnim pakiranjem. Posebice se ovdje misli na slatkiše, sokove i gazirana pića

Bakterije koje se nalaze u ustima koriste šećer kao izvor energije stvarajući kiselinu koja oštećuje zubnu caklinu. To ne znači da šećer moramo u potpunosti izbaciti, ali svakako ga treba konzumirati u manjoj količini i tek povremeno. 

S druge strane, povećajte unos svježeg voća i povrća, orašastih plodova i cjelovitih žitarica. Odnosno, uvrstite u svakodnevnu konzumaciju što više cjelovitih i neprerađenih namirnica jer nas one u svojem izvornom obliku potiču na žvakanje

Dobro žvakanje hrane pogoduje stvaranju sline koja će neutralizirati nastale kiseline te nas prirodno štiti od nastanka karijesa. Dodajte koji badem ili orah te voćku u torbu za međuobrok. 

Na tragu toga vrlo je važna i konzumacija dovoljne količine vode kroz cijeli dan. Redovita hidratacija pomaže u održavanju normalnog pH u ustima. Popijte koju čašu vode uz obrok, ali redovito pijte manje gutljaje vode tijekom cijelog dana. 

Već nam je dobro poznato kako mliječni proizvodi sadrže kalcij, ali i fosfor koji je podjednako važan za zdravlje zubiju. Osim nutritivne vrijednosti koja se pozitivno odražava na zdravlje zubiju, mliječni proizvodi također normaliziraju pH u usnoj šupljini. 

Utjecaj prehrane na zdravlje zubi i desni
FOTO: Shutterstock

Vitamini za zube i desni 

Uvjet za očuvanje zdravlja, pa tako i zdravlja zubiju i desni, je uravnotežena i izbalansirana prehrana. To je ona prehrana koja osigurava sve potrebne makronutrijente i mikronutrijente, daje nam dovoljno energije te drži naš hormonski sustav i glikemiju stabilnom. 

Pored uravnoteženosti, a što se odnosi na dovoljan unos proteina, masti i ugljikohidrata, važna je raznolikost. Što više različitih skupina namirnica te različitih vrsta hrane unutar skupine unosimo, to smo sigurniji da zadovoljavamo potrebe za vitaminima i mineralima. 

Pročitajte članak “Pravilna prehrana i individualne potrebe: Nutricionistica otkriva razlike i kako utvrditi svoje potrebe“.

Kada govorimo o zdravlju zubiju i desni, od posebne važnosti je nekoliko vitamina i minerala. No, nedostatak drugih mikronutrijenata odrazit će se na druge sustave i organe u tijelu. 

Najpoznatiji mineral za zdravlje zubiju i kostiju je kalcij
FOTO: Shutterstock

Kalcij

Najpoznatiji mineral za zdravlje zubiju i kostiju je kalcij jer je ujedno i sastavni dio zubne cakline. Da bi naši zubi ostali čvrsti, a kosti dovoljno guste, neophodno je unositi dovoljno kalcija. Svaki dan unesite oko 2 – 3 porcije mliječnih proizvoda kao što su:

Ako ne jedete mliječne proizvode, tada postoje alternative poput biljnih napitaka, mliječnih deserta i sl. Kod odabira takvih proizvoda vrlo je važno voditi računa o tome da:

  • ne sadrže dodani šećer
  • fortificirani su, odnosno obogaćeni kalcijem, vitaminom D i drugim pojedinim mikronutrijentima. 

Pored mliječnih proizvoda, kalcij pronalazimo i u drugoj hrani za koju možda ne očekujemo da sadrži kalcij, kao što je:

Fosfor je drugi vrlo važan mineral za zdravlje kostiju i zubiju
FOTO: Shutterstock

Fosfor

Fosfor je drugi vrlo važan mineral za zdravlje kostiju i zubiju. Upravo je omjer kalcija i fosfora bitan za kosti i zube te je fosfor važan za čvrstoću. Srećom, fosfor je široko rasprostranjen u namirnicama, stoga je njegov manjak vrlo rijedak. 

Nalazi se u mesnim i mliječnim proizvodima, ribi, jajima, žitaricama, mahunarkama, orašastim plodovima i sjemenkama, ali i povrću. Fosfor je prisutan i u procesuiranoj hrani, u brojnim grickalicama i slatkišima. 

Budući da se fosfor i više nego dovoljno nalazi u cjelovitim namirnicama, dodatan unos putem procesuirane hrane nije poželjan.

uz kalcij, vitamin D zauzima najpoznatije mjesto u zdravlju kostiju i zubiju
FOTO: Shutterstock

Vitamin D

Nadalje, uz kalcij, vitamin D zauzima najpoznatije mjesto u zdravlju kostiju i zubiju. Naime, određeni vitamini i minerali djeluju sinergistički, odnosno prisutnost nekog vitamina pozitivno utječe na status nekog minerala. U ovom je slučaju vitamin D bitan jer pomaže u apsorpciji kalcija. 

To znači da putem prehrane možemo unijeti dovoljno kalcija, ali ako nemamo i dovoljno vitamina D u tijelu, kalcij se neće adekvatno apsorbirati. Posljedično, može se razviti rahitis kod djece, odnosno osteomalacija kod odraslih. 

Da bismo imali dovoljno vitamina D, potrebna nam je sunčeva svjetlost, budući da ga u hrani ima malo. Izlaganje barem 15 minuta dnevno umjereno jakom suncu bit će dovoljno da osobe svijetle puti osiguraju vitamin D. Osobe tamnije puti trebaju se duže izlagati suncu. 

U hrani se vitamin D uglavnom nalazi u:

Međutim, najsigurniji način za zadovoljenje potreba za vitaminom D je suplementacija, posebice tijekom zimskih mjeseci. Pritom birajte vitamin D3 koji ima veću bioraspoloživost u odnosu na vitamin D2. Prije uzimanja suplemenata provjerite status vitamina D i posavjetujete se s liječnikom ili nutricionistom. 

Naime, ako se testovima utvrdi nedostatak vitamina D, liječnik će prepisati terapijske doze vitamina D na recept. Drugim riječima, suplementi vitamina D bez recepta možda neće biti dovoljni. 
Vitamin C sprečava krvarenje desni što je poznato kao skorbut
FOTO: Shutterstock

Vitamin C

Vitamini za zube i desni koji također igraju važnu ulogu su oni topivi u vodi, točnije, vitamin C i vitamini B skupine. Vitamin C sprečava krvarenje desni što je poznato kao skorbut. Ova bolest je prepoznata kod moreplovaca koji su plovili mjesecima, a na brodu nisu imali dostupno svježe voće i povrće. 

Vitamin C je antioksidans važan za imunološki sustav, a njegov nedostatak se očituje bolovima u zglobovima, umorom i iscrpljenošću, sporim zacjeljivanjem rana i sl. Esencijalan je, što znači da ga moramo unositi putem hrane jer ga naš organizam ne može proizvesti samostalno

Kako je vitamin C topiv u vodi, ne skladišti se, već se izlučuje. Zato ga trebamo unositi svaki dan, a namirnice najbogatije vitaminom C su:

  • paprika
  • jagode
  • citrusi 
  • kivi

Povrće i voće bogato vitaminom C skladištite na tamnom i hladnom mjestu jer je vitamin C osjetljiv na toplinu i svjetlost.

vitamini B skupine sprječavaju upale i čuvaju oralno zdravlje
FOTO: Shutterstock

Vitamini B skupine

Nadalje, vitamini B skupine sprječavaju upale i čuvaju oralno zdravlje. Posebice se ističu vitamini B2, B3, B6 i B12, a najbolje se apsorbiraju kao kompleks, a ne pojedinačno

Vitamini B skupine nalaze se u širokom rasponu namirnica, od životinjskih namirnica koje su posebno bitne za vitamin B12, pa do biljnih namirnica kao što su cjelovite žitarice. Vegani bi trebali razmisliti o suplementaciji vitamina B12. 

Vitamin A je bitan, u kontekstu oralnog zdravlja, za zdravu sluznicu
FOTO: Shutterstock

Vitamin A

Vitamini topivi u mastima, poput vitamina A i vitamina K, također su važni za oralno zdravlje. Vitamin A zahvaljujući topljivosti u mastima ima sposobnost skladištenja u tijelu. Bitan je, u kontekstu oralnog zdravlja, za zdravu sluznicu

Vitamin A lako nadoknađujemo iz hrane, dok suplementacija kod nekontroliranog unosa može biti toksična. Vitamin A nalazimo u hrani kao što je:

Vitamin K omogućuje zgrušavanje krvi pa kod njegovog nedostatka dolazi do krvarenja desni
FOTO: Shutterstock

Vitamin K

Vitamin K omogućuje zgrušavanje krvi pa kod njegovog nedostatka dolazi do krvarenja desni. Vitamin K djelomično mogu proizvesti naše crijevne bakterije, ali važno je pritom održavati dobro zdravlje crijeva putem pravilne prehrane. 

Osim toga, vitamin K sudjeluje u metabolizmu kalcija preusmjeravajući kalcij iz krvi prema kostima. Tako se sprječava poroznost kostiju, a istovremeno i održava zdravlje krvnih žila. Vitamin K pronalazimo u biljnim namirnicama poput:

Zdravlje zubiju i oralne šupljine važno je i za zdravlje srca
FOTO: Shutterstock

Zdravlje zubiju i oralne šupljine važno je i za zdravlje srca!

Iako smo nabrojali određene mikronutrijente važne za zdravlje zubiju i kostiju, raznolika, uravnotežena i umjerena prehrana dovoljna je za cjelokupno zdravlje, uz kvalitetan san i redovitu fizičku aktivnost. 

Zubi nam nisu važni samo za mljevenje hrane i s estetske strane. Zdravlje zubiju i oralne šupljine važno je i za zdravlje srca. Naime, bakterije iz usta mogu krvotokom doći do srca i uzrokovati upale. 

Higijena, što manje dodanog šećera i procesuirane hrane, a što više cjelovite neprerađene hrane te redoviti pregledi kod stomatologa provjereni su recept za očuvanje zdravlja zubiju i desni. 

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu