Salata od kus-kusa: Pet brzih, laganih i zdravih recepata
- Budite prvi i komentirajte!
- 3 min čitanja

Vjerojatno ne postoji praktičnija žitarica za ručak ili večeru od kus-kusa, koji je dovoljno preliti vrućom vodom kako bi nabubrio i bio spreman za daljnju pripremu ili konzumaciju. Idealan je izvor ugljikohidrata za brze, lagane i nutritivne recepte, posebno kada ne želimo kuhati i paliti pećnicu.
Kako su stigle ljetne vrućine, želimo nešto brzo, lagano i ukusno, a opet da brinemo o zdravlju i svojim ciljevima. Naš izbor je salata od kus-kusa, a evo i nekoliko prijedloga za uravnotežen obrok na poslu ili odmoru.

Salata od jaja i kus-kusa
Jaja su dobar izvor proteina i kombinacije zasićenih i nezasićenih masti, jedna su od najnutritivnijih namirnica.
Također su praktična jer ih je dovoljno skuhati veći broj i držati do tjedan dana u hladnjaku. Za ovu salatu trebat će vam tri minute.
Sastojci:
- 80 g kus-kusa
- 2 kuhana jaja
- 1 mladi luk (narezan na kolutove)
- trakice zelene salate
- 2 jušne žlice jogurta
- 1 čajna žličica maslinovog ulja
- 1 čajna žličica senfa
- crni papar
- sol.
Priprema
- Kus-kus prelijte kipućom vodom tako da ga voda tek prekrije i ostavite 2 – 3 minute da nabubri.
- U zdjelu dodajte narezana kuhana jaja i mladi luk te trakice salate.
- Ubacite kus-kus, pomiješajte i dodajte preostale sastojke za umak te ponovo pomiješajte.

Salata od kus-kusa i piletine
Piletina je odličan izvor proteina i namirnica koja popunjava proteinski dio u salatama, a kao i jaja, ispecite više komada piletine i potrošite unutar tri dana. U salatu dodajte kockice pečene piletine.
Sastojci:
- 100 g kus-kusa
- 150 g pečene piletine (narezane na kockice)
- pola crvenog luka (narezanog na polumjesece)
- 1 šalica baby špinata
- nekoliko cherry rajčica (prepolovljenih)
- pola šalice rikole.
Sastojci za dresing:
- 2 jušne žlice jogurta
- 1 čajna žličica senfa
- crni papar
- prstohvat čilija
- sol.
Priprema
- Kus-kus prelijte kipućom vodom tako da ga voda tek prekrije i ostavite 2 – 3 minute da nabubri.
- Pomiješajte sve sastojke za salatu.
- U zdjelici pomiješajte sastojke za dresing i prelijte ga preko salate.
- Po želji za hrskavost dodajte jušnu žlicu bučinih sjemenki.

Salata od kus-kusa i povrća
Obrok salate su idealna prilika kako unijeti više povrća, i to raznolikog i svježeg. Iskoristite ljetnu sezonu koja nam nudi obilje povrća jer ćete, između ostalog, pridonijeti i boljoj zaštiti kože od sunca. To posebno vrijedi za povrće jarkih boja.
Sastojci:
- 100 g kus-kusa
- nekoliko kolutova krastavca salatara (izrezan na četvrtine)
- pola žute paprike (narezane na kockice)
- nekoliko cherry rajčica (prepolovljenih)
- pola pečene tikvice (kolutovi)
- pola šalice matovilca
- 2 jušne žlice bosiljka
- 50 g feta sira.
Sastojci za dresing:
- sok jedne limete
- 1 jušna žlica maslinovog ulja
- 1 čajna žličica meda
- 1 čajna žličica senfa
- crni papar
- sol.
Priprema
- Kus-kus prelijte kipućom vodom tako da ga voda tek prekrije i ostavite 2 – 3 minute da nabubri.
- U zdjeli pomiješajte kus-kus i ostatak povrća.
- Na vrh salate dodajte kockice feta sira.
- U maloj zdjelici pomiješajte sve sastojke za dresing.
- Prelijte dresing preko salate.

Salata od kus-kusa i tune
Kada radite salatu s tunom, birajte onu iz salamure, odnosno u vlastitom soku kako biste izbjegli dodatne kalorije iz ulja. Ovisno o veličini porcije, dodajte malu ili veliku konzervu.
Ova obrok salata je idealna kad ste u žurbi, a konzumaciju tune ograničite na jednom tjedno.
Sastojci:
- 100 g kus-kusa
- 1 konzerva tune iz salamure
- 3 jušne žlice konzerviranog kukuruza
- pola crvene paprike (narezane na kockice)
- nekoliko cherry rajčica (prepolovljenih)
- nekoliko crnih maslina
- nekoliko kolutova krastavca (prepolovljenih)
- nekoliko kapara
- 1 jušna žlica svježe sjeckanog peršina.
Sastojci za dresing:
- 1 jušna žlica balzamičnog octa
- 2 jušne žlice maslinovog ulja
- sok polovice limuna
- prstohvat origana
- prstohvat bosiljka
- crni papar
- sol.
Priprema
- Kus-kus prelijte kipućom vodom tako da ga voda tek prekrije i ostavite 2 – 3 minute da nabubri.
- Kad se kus-kus ohladi, pomiješajte ga s narezanim povrćem, kukuruzom i tunom.
- U zdjelici pomiješajte sve sastojke za dresing i prelijte preko salate.
- Po želji ostavite salatu u hladnjaku pola sata da se rashladi.

Salata od kus-kusa s tofuom
Za vegansku opciju koristimo najčešći i klasičan izvor proteina – tofu. Za bolji ukus napravite marinadu za tofu, a za bržu opciju narežite kockice dimljenog tofua.
Sastojci za salatu:
- 80 g kus-kusa
- 150 g tofua
- 1 manja tikvica
- 1 crvena paprika
- 1 mrkva
- 1 šalica svježeg špinata
- 1 čajna žličica svježe sjeckanog korijandera
- 1 čajna žličica sezamovih sjemenki.
Sastojci za marinadu:
- 1 čajna žličica soja umaka
- 1 čajna žličica javorovog sirupa
- 1 čajna žličica limunovog soka
- 1 češnjak (protisnut)
- pola čajne žličice svježeg đumbira
- pola čajne žličice sezamovog ulja.
Sastojci za dresing:
- 2 jušne žlice maslinovog ulja
- sok polovice limuna
- crni papar
- sol.
Priprema
- Kus-kus prelijte kipućom vodom tako da ga voda tek prekrije i ostavite 2 – 3 minute da nabubri.
- Pomiješajte sastojke za marinadu za tofu i ostavite da se marinira oko 15 minuta.
- Papriku i tikvicu narežite na trakice i pecite na grill tavi.
- U zdjeli potom pomiješajte povrće, tofu, kus-kus te dodajte sastojke za dresing i pomiješajte.
Pročitajte i ove članke:
- Kus-kus recepti: Ne može jednostavnije, a povećat ćete unos proteina! Evo kako pripremiti kus-kus “na slano” i “na slatko”
- Brzi prilog za kratke dane: Jela od kus-kusa koja griju i drže nas sitima
- Devet žitarica koje imaju malo ugljikohidrata.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo

Žiganje u prsima: Liječnik otkriva koji su mogući uzroci
- Hrvoje Pinoza
- 5 min čitanja