Jesenski kolači koji će ispuniti vaš dom aromama

Jesenski kolači

Jesen je i službeno stigla pa sada imamo dodatni razlog iskoristiti vikend za isprobavanje jesenskih recepata u kuhinji, i to s jesenskim sezonskim namirnicama.

Osim jesenskih plodova koji će dati sočnost kolačima, ne zaboravite i na tople začine poput cimeta i muškatnog oraščića jer će jesenski kolači dodatno ispuniti prostor svojim aromama. 

Jesenski kolači – recepti 

Neke od sezonskih namirnica s kojima možete napraviti pitu, kolače, rolade ili neku drugu slasticu su:

Dodaci poput nezaslađenog organskog kakaa, pudinga, zamjena za šećer poput eritritola, raznih integralnih brašna poput pirovog brašna, zobenog brašna ili od nekih drugih žitarica i mahunarki bit će pun pogodak za nutritivno bogate kolače. 

Jesenski kolač od jabuka i pudinga
FOTO: Shutterstock

Jesenski kolač od jabuka i pudinga 

Oba sastojka – jabuke i puding – daju sočnost i prozračnost kolačima. Ovaj lagani desert bit će i odličan izbor za slatki međuobrok uz omiljenu šalicu toplog čaja i knjigu dok uživate u čitanju pod toplom dekom.

Sastojci:
Priprema
  1. Zagrijte pećnicu na 180 °C.
  2. Jabuke ogulite, narežite na kriške i posipajte cimetom. 
  3. U zdjeli pomiješajte jaja, kokosovo ulje, med, jogurt i ekstrakt vanilije
  4. U drugoj zdjeli pomiješajte suhe sastojke – brašno, prašak za pecivo, zobene pahuljice i začine. 
  5. Sjedinite mokre i suhe sastojke, a potom u smjesu umiješajte i jabuke
  6. Kalup za pečenje obložite papirom, izlijte smjesu i pecite oko 30 minuta. Čačkalicom provjerite je li kolač pečen. 
  7. Puding pripremite prema uputama na pakiranju dodavši biljni napitak umjesto mlijeka te med umjesto šećera. 
  8. Kad je biskvit pečen i malo ohlađen, prelijte ga pudingom i potom ga ostavite u hladnjaku barem dva sata da se stisne. 
najbolji jesenski kolači
FOTO: Shutterstock

Jesenski kolač s kruškama

Ako imate u voćnjaku sočne kruške, onda spremite najbolji jesenski kolač u kojem su kruške nezaobilazan i bazni sastojak. 

Sastojci za tijesto:
Sastojci za nadjev:
Priprema
  1. U posudi pomiješajte pirovo i zobeno brašno, a potom dodajte kockice maslaca. Miješajte dok ne dobijete mrvičastu teksturu.
  2. Dodajte jaje, ekstrakt vanilije i med i postepeno hladnu vodu. Miješajte dok tijesto ne postane čvrsto i ljepljivo. 
  3. Oblikujte tijesto u kuglu, zamotajte plastičnom folijom i stavite u hladnjak na sat vremena. 
  4. Kruške ogulite, prepolovite, uklonite sjemenke i peteljku te narežite na kriške. 
  5. Potom u zdjeli pomiješajte kruške s medom, začinima i limunovim sokom, a onda dodajte i tapioku te pomiješajte. 
  6. Izvadite tijesto iz hladnjaka te polovicu tijesta razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi. Potom ga prebacite u namašćen kalup promjera do 26 cm.
  7. Ravnomjerno rasporedite sloj nadjeva od krušaka po tijestu
  8. Drugu polovicu tijesta razvaljajte i narežite trakice širine oko jedan centimetar. 
  9. Trakice rasporedite po vrhu nadjeva u obliku rešetke, a potom ih premažite s malo meda.
  10. Zagrijte pećnicu na 180 °C.
  11. Pecite kolač oko 45 minuta dok ne poprimi boju. Iskoristite aluminijsku foliju na pola pečenja ako trakice počinju previše tamniti. 
Jesenski kolači - recepti
FOTO: Shutterstock

Jesenski kolač s orašastim plodovima 

Orasi, lješnjaci, bademi – koje god orašaste plodove odabrali, učinili ste korak prema zdravlju. Orašasti plodovi izvor su zdravih masti, raznih vitamina i minerala, ali isto tako vlakana i proteina.

No, u svakodnevnoj prehrani pripazite na količinu jer su bogati kalorijama. 
Sastojci:
Priprema
  1. Zagrijte pećnicu na 180 °C.
  2. Najprije na tavi popržite sve orašaste plodove, ali pazite da ne zagore. 
  3. Potom, orašaste plodove sameljite u blenderu do željene teksture
  4. U velikoj zdjeli pomiješajte zobeno brašno s mljevenim orašastim plodovima, praškom za pecivo, soli i začinima
  5. U drugoj zdjeli pomiješajte sve mokre sastojke
  6. Sjedinite mokre i suhe sastojke, a po potrebi dodajte još malo biljnog napitka. 
  7. Po želji, u smjesu dodajte još malo grubo sjeckanih orašastih plodova ili komadića tamne čokolade. 
  8. Obložite kalup promjera oko 22 cm papirom za pečenje, prelijte smjesu i pecite u pećnici oko pola sata, a čačkalicom provjerite je li pečen. 
  9. Prije posluživanja pustite kolač da se ohladi. 

Poslužite kolač uz grčki jogurt. 

Jesenski kolač sa suhim smokvama
FOTO: Shutterstock

Jesenski kolač sa suhim smokvama 

Dašak ljeta prenosimo na jesen, a suhe smokve su već dobro poznate kao odlično rješenje za dobru probavu. 

Sastojci:
Priprema
  1. Pomiješajte narančin i limunov sok, a potom u njih potopite sjeckane smokve i ostavite ih da odstoje oko 15 minuta. 
  2. Zagrijte pećnicu na 180 °C.
  3. U jednoj zdjeli pomiješajte suhe sastojke osim badema, a u drugoj zdjeli mokre sastojke
  4. Potom, sjedinite suhe i mokre sastojke do homogene smjese. 
  5. U smjesu dodajte ocijeđene smokve i bademe.
  6. Obložite kalup promjera oko 22 cm papirom za pečenje, prelijte smjesu i pecite u pećnici oko pola sata, a čačkalicom provjerite je li pečen. Iskoristite aluminijsku foliju na pola pečenja ako kolač počinje previše tamniti. 
  7. Za dodatnu sočnost prelijte kolač nakon pečenja mješavinom limunovog i narančinog soka u kojima su stajale smokve. 
Jesenski kremasti kolač
FOTO: Shutterstock

Jesenski kremasti kolač 

Za kraj donosimo jedan kremasti kolač čija će vas kombinacija namirnica oduševiti jer – što je jesenski kolač bez kestena i bundeve?

Sastojci za podlogu:
Sastojci za kremu od bundeve:
Sastojci za kremu od kestena:
Priprema
  1. Pomiješajte najprije sve sastojke za podlogu do teksture pijeska. 
  2. Prebacite smjesu u kalup promjera oko 22 cm i stavite ga u hladnjak. 
  3. Potom pripremite kremu od bundeve tako da najprije napravite pire od bundeve.
  4. Bundevu narežite na komade i pecite u pećnici na 200 °C oko pola sata, a potom komade izblendajte u blenderu bez kore. 
  5. U zdjeli pomiješajte dobiveni pire bundeve s ostalim sastojcima za kremu, a potom prelijte smjesu na tijesto koje ste izvadili iz hladnjaka.
  6. Pecite kolač u pećnici na 180 °C oko 30 minuta. Krema treba biti čvrsta, ali kremasta u sredini i nakon pečenja pustite da se ohladi. 
  7. Potom spremite kremu od kestena tako da u blenderu usitnite kuhane kestene, dodajte preostale sastojke i izmiksajte u glatku smjesu. 
  8. Ohlađeni kolač premažite kremom od kestena. 
  9. Stavite kolač u hladnjak na barem dva sata, a po želji ga poslužite uz šlag. 

 Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu