Što jesti na Badnjak? Nutricionistica donosi jelovnik za posni dan bez stresa
- Budite prvi i komentirajte!
- 4 min čitanja
Badnjak je jedan od omiljenih dana u godini kada se, ako se držimo tradicije, ukrašava božićno drvce i priprema za polnoćku. Osim toga, običaj je na Badnjak postiti, okupiti se s obitelji, pjevati božićne pjesme i moliti. Post na Badnjak nije obavezan, ali zbog običaja biraju se posna jela.
Donosimo nekoliko ideja što jesti na Badnjak, kako biste se na vrijeme pripremili, bez stresa i jurnjave.
Što jesti na Badnjak?
Ako se pitate što se smije jesti na Badnjak, uglavnom sve biljne namirnice, ali i riba, dok se meso ne konzumira ako se držite takvog običaja.
Neki idu korak dalje pa ne jedu ni jaja ni mliječne proizvode taj dan, uključujući takve sastojke čak i u kolačima i slasticama.
Badnjak – jelovnik
Donosimo cjelodnevni jelovnik za Badnjak koji dodatno možete prilagoditi sebi tako da lako zamijenite namirnicu koju ne jedete ili ne volite alternativom. Primjerice, umjesto oraha možete dodati bademe. Na vašem jelovniku mogu se naći ove namirnice:
- razne cjelovite žitarice
- svježe povrće i voće
- orašasti plodovi i sjemenke
- med
- masline
- biljna ulja.
Izbjegavajte ovu hranu:
- meso
- masne umake
- jaja
- kolače koji sadrže mliječne proizvode i jaja.

Doručak na Badnjak
Doručak je najjednostavniji dio jelovnika na Badnjak. Ako taj dan još uvijek radite, ponesite doručak sa sobom ili doručkujte prije kod kuće, a evo i ideje:
- tostirani kruh od cjelovitog zrna s maslinovim uljem i češnjakom
- kruh s medom
- kuhane zobene pahuljice u vodi s cimetom i ribanom jabukom
- zobeno pecivo s maslacem od orašastih plodova bez dodanog šećera
- suhe smokve i bademi.
Naravno da ćete doručak prilagoditi sebi, posebno ako vodite računa o nekim svojim fitness ciljevima ili iz zdravstvenih razloga ne možete jesti određena jela. No, neki od jela na popisu su dio tradicije.
Primjerice, kruh s medom nije možda najbolja opcija doručka, ali taj dan, ako vam je stalo do tradicije, neće imati dugoročno loš utjecaj. Nakon doručka prošećite i popijte limunadu bez šećera kako bi glikemija bila bolja.
Ručak na Badnjak
Za ručak možete izabrati neke tople salate poput one s kuhanim krumpirom, a mahunarke mogu podebljati unos proteina.
Topla salata s kuhanim krumpirom i lećom
Evo i recepta za posna jela za Badnjak za ručak, a prvi je topla salata s kuhanim krumpirom i lećom.
Sastojci:
- 500 g narezanog krumpira na kockice
- 200 g zelene ili smeđe leće
- 1 crveni luk (narezan na kolutove)
- 2 režnja češnjaka (sjeckana)
- 2 jušne žlice maslinovog ulja
- 2 jušne žlice jabučnog octa
- 1 jušna žlica senfa
- 1 lovorov list
- crni papar
- sol
- svježe sjeckani peršin
- kapari.
Priprema
- Leću dobro isperite i stavite je kuhati u vodu s lovorovim listom oko 20 – 25 minuta. Kad je kuhana, ocijedite je i maknite lovorov list.
- Krumpir kuhajte u slanoj vodi oko 15 minuta.
- Dok se krumpir i leća kuhaju, pomiješajte senf, ulje, ocat, peršin, papar i sol.
- Pomiješajte krumpir i leću te prelijte napravljenim dresingom.
- Po želji, dodajte i zelenu salatu narezanu na trakice.

Topli rižoto sa slanutkom
Još jedna ideja za badnji ručak je topli rižoto sa slanutkom.
Sastojci:
- 200 g riže
- 1 konzerva ispranog slanutka
- 1 crveni luk (nasjeckan)
- 2 režnja češnjaka (nasjeckana)
- 2 mrkve (narezane na kolutove)
- 1 manja tikvica (nasjeckana)
- 150 g šampinjona (narezanih)
- 1 jušna žlica koncentrirane rajčice
- 1,2 l povrtnog temeljca
- crni papar
- lovorov list
- 1 čajna žličica dimljene paprike
- sol
- svježi peršin.
Priprema
- Na maslinovom ulju najprije dinstajte luk nekoliko minuta pa dodajte mrkvu i dinstajte još oko dvije minute.
- Dodajte češnjak, gljive i tikvice.
- Potom, ubacite rižu i dobro pomiješajte.
- Dodajte koncentrat rajčice, dimljenu papriku i lovorov list, a zatim ulijte povrtni temeljac.
- Kuhajte oko 15 minuta uz miješanje.
Predjela za Badnjak
Kako se bliži večer, tako se čeka i centralni dio – večera, a onda i polnoćka. Prije glavnog jela evo nekoliko ideja za badnja predjela.
Namaz od dimljene ribe s prepečenim kruhom
Evo recepta za jedan riblji namaz.
Sastojci:
- dimljena pastrva
- maslinovo ulje
- limunov sok
- crni papar
- senf
- kapari.
Priprema
- Sve sastojke izmiksajte u blenderu i poslužite uz kriške prepečenog kruha.

Salata od graha i tune
Idući prijedlog za predjelo je salata od graha i tune, a potrebno je samo pomiješati sve sastojke.
Sastojci:
- bijeli konzervirani grah
- maslinovo ulje
- tuna iz salamure
- ljubičasti luk
- crni papar
- sol.
Carpaccio od cikle
Evo još jednog prijedloga.
Sastojci:
- tanke šnite pečene cikle
- maslinovo ulje
- aceto balsamico
- tostirani orasi
- rikola
- ribani hren.
Evo još nekih ideja za predjelo:
- namaz od leće s orasima uz dodatak maslinovog ulja, češnjaka, soli i dimljene paprike
- humus s povrćem
- pečene paprike punjene orasima i krušnim mrvicama s češnjakom i peršinom.
Večera na Badnjak
Predjelo možete i ne morate imati, ovisno o volji i dogovoru, no slijedi glavno jelo koje najčešće uključuje ribu, i to bakalar.
Posljednjih godina bakalar je postao luksuz, cijena se popela u nebo i stoga je u redu pojesti neku drugu vrstu ribe, a jednako ukusno se može spremiti i riječna ili jezerska riba.

Pečena pastrva s limunom i kaparima
Ovaj recept je vrlo jednostavan, čak i za one koji rijetko spremaju ribu. Pečenu pastrvu servirajte uz topli krumpir s peršinom i češnjakom te sa zelenom salatom začinjenom limunovim sokom i maslinovim uljem.
Sastojci:
- pastrva
- ploške limuna
- crni papar
- sol
- maslinovo ulje
- kapari.
Priprema
- Sa svim sastojcima punite ribu te je pecite u pećnici oko 20 minuta na 200 °C.
Dagnje na buzaru s tostiranim kruhom
Iako svatko ima svoj recept, ako prvi put radite dagnje na buzaru, sasvim je u redu slijediti nešto jednostavno.
Sastojci:
- 2 kg dagnji
- 1 crveni luk
- 2 režnja češnjaka
- 200 g pelata
- 200 ml bijelog vina
- 4 jušne žlice maslinovog ulja
- peršin
- lovor
- crni papar.
Priprema
- Na srednje jakoj vatri dinstajte luk, a potom dodajte češnjak.
- Nakon pola minute dodajte pelate, lovor i vino te kuhajte oko 3 – 4 minute.
- Ubacite dagnje, poklopite i kuhajte oko pet minuta dok se ne otvore.
- Posipajte dagnje peršinom.
- Kriške bageta pecite u pećnici na 200 °C oko 3 – 4 minute.
- Poslužite dagnje uz pečene bagete.
Pročitajte i ove članke:
- Badnjak: 7 finih ideja za ručak i večeru bez bakalara
- Prilozi za božićni ručak koji nisu francuska salata
- Veganski božićni ručak koji izgleda luksuznije od klasičnog – meni od 4 slijeda koji osvaja sva osjetila.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Jednostavni, brzi i jeftini posni kolači: 5 recepata bez jaja, mlijeka i stresa – svi ih mogu jesti
- Zrinka Babić
- 3 min čitanja