Prilozi za božićni ručak koji nisu francuska salata

Prilozi za božićni ručak koji nisu francuska salata

Okupljanje za blagdane i zajedničko provođenje vremena s obitelji i prijateljima znači ujedno i puno kuhanja, pečenja i vremena u kuhinji. Iako se mnogi drže tradicije i tradicionalnih jelovnika, ponekad poželimo i male preinake. 

Dok glavno jelo može ostati tradicionalno, prilozi za božićni ručak su prostor za maštu i donošenje svježine na blagdanski stol.

Prilozi za božićni ručak

Najpoznatiji prilog za vrijeme božićnih blagdana nesumnjivo je francuska salata, no ako je ne volite ili uz nju želite još koji prilog, evo nekoliko ideja. 

Prilozi za božićni ručak
FOTO: Shutterstock

Pečeni krumpir s ružmarinom 

Ne morate izvoditi čuda da bi prilozi za božićni ručak bili upečatljivi.

Ponekad jednostavna i standardna namirnica malo pripremljena na drugačiji način ili začinjena drugačije čini veliku razliku. 
Sastojci:
Priprema
  1. Zagrijte pećnicu na 200 °C.
  2. Krumpir ogulite ili po želji ostavite koru te ih narežite na jednake komade. 
  3. U zdjeli pomiješajte papar, sol, maslinovo ulje, listove ružmarina i češnjak
  4. Dodajte krumpir u zdjelu sa svim preostalim sastojcima i pomiješajte kako bi se rasporedili začini i ulje. 
  5. Lim za pečenje obložite papirom za pečenje
  6. Posložite krumpire i pecite ih do 40 minuta, a u toku pečenja ih povremeno potresite
  7. Kada poprime zlatnu boju, krumpiri su pečeni. 
  8. Poslužite ih uz grančicu ružmarina.
Pečeno povrće s origanom
FOTO: Shutterstock

Pečeno povrće s origanom

Ako vam je važno unijeti dnevnu količinu povrća čak i kad su blagdani, što bi nam svima trebalo biti važno zbog teške hrane koju jedemo, ovaj recept je za vas. 

Sastojci:
Priprema
  1. Zagrijte pećnicu na 200 °C.
  2. Nakon što se oprali i osušili povrće, tikvicu i mrkvu narežite na kolutove, a paprike na trakice
  3. Luk narežite na četvrtine.
  4. U zdjeli pomiješajte sol, papar, origano i maslinovo ulje
  5. Povrće ubacite u mješavinu s maslinovim uljem i začinima i pomiješajte kako bi se dobro nauljili i začinili. 
  6. Na lim za pečenje stavite papir za pečenje
  7. U jednom sloju posložite povrće na lim za pečenje i pecite ga oko pola sata, kada primijetite da rubovi počinju poprimati zlatnu boju. Tijekom pečenja povremeno pomiješajte povrće
Prokulice s orasima 
FOTO: Shutterstock

Prokulice s orasima 

Kada želimo da nešto zvuči kao iz vrhunskog restorana, dodajemo orašaste plodove.

Iako prokulice s orasima zvuči neobično i komplicirano, u svega nekoliko sastojaka pripremite vrlo ukusan božićni prilog u slatkom umaku od meda. 

Sastojci:
Priprema
  1. Zagrijte pećnicu na 200 °C.
  2. Opranim prokulicama izrežite tvrdi dio i prepolovite ih. 
  3. U zdjeli pomiješajte prokulice s maslinovim uljem, soli i paprom
  4. Lim za pečenje obložite papirom za pečenje te na njega posložite prokulice.
  5. Pecite ih do 25 minuta. 
  6. Za to vrijeme orahe tostirajte na tavi oko jedne minute
  7. Kad su prokulice pečene, stavite ih na poslužavnik, prošarajte žlicom meda i posipajte tostiranim orasima
Pečeni batat s cimetom i medom 
FOTO: Shutterstock

Pečeni batat s cimetom i medom 

U pravom božićnom duhu spremite slatki krumpir s cimetom koji je nezaobilazan, kako u božićnim kolačima, tako i u ostalim jelima, a med nas asocira na najslađe božićne kolače medenjake

Sastojci:
Priprema
  1. Zagrijte pećnicu na 200 °C.
  2. .Batat ogulite i narežite na ploške debljine jedan centimetar. 
  3. Potom, u zdjeli pomiješajte kolutove batata s maslinovim uljem, soli, cimetom i jednom žličicom meda
  4. Na lim za pečenje, na koji ste stavili papir za pečenje, posložite začinjene kolutove batata i pecite ih do 15 minuta dok ne poprime zlatnu boju. 
  5. Pečeni batat prošarajte preostalom žličicom meda i i posipajte s malo timijana
Palenta s gljivama
FOTO: Shutterstock

Palenta s gljivama

Dobra stara namirnica palenta itekako može biti vrhunski prilog. Nutritivna, ukusna i jednostavna za pripremu savršeno će se slagati s gljivama. 

Sastojci za palentu:
  • 200 g instant palente
  • 1 l vode
  • 50 g maslaca
  • 100 g ribanog parmezana
  • crni papar
  • sol.
Sastojci za pečene gljive:
Priprema
  1. Zagrijte pećnicu na 200 °C.
  2. Oprane gljive narežite na deblje ploške.
  3. U zdjeli pomiješajte maslinovo ulje, soja sos, češnjak, papar i sol, a potom ubacite gljive i dobro pomiješajte
  4. Lim za pečenje obložite papirom za pečenje
  5. Naslažite gljive u jednom sloju i pecite ih oko 15 – 20 minuta dok ne poprime boju. 
  6. Za to vrijeme spremite palentu tako da u lonac ulijete vodu, dodajte sol i zakuhajte
  7. Kada je voda zavrila, dodajte palentu i kuhajte je oko tri minute uz miješanje kako biste spriječili nastanak grudica. 
  8. Kad je palenta kuhana, sklonite je s vatre te umiješajte maslac i parmezan
  9. Dodatno začinite sa soli ili dodajte vode ako je potrebno.
  10. Palentu servirajte u zdjelicama te na vrh stavite pečene gljive
Proso s povrćem i začinskim biljem 
FOTO: Shutterstock

Proso s povrćem i začinskim biljem 

Proso je vrlo zahvalna namirnica zbog jednostavnosti pripreme, ali i neutralnog okusa pa se lako kombinira s raznim začinima i umacima. Za božićni prilog spremite proso s povrćem i začinskim biljem. 

Sastojci:
Priprema
  1. Proso isperite pod vodom i zatim ga skuhajte prema uputama
  2. Zagrijte pećnicu na 200 °C.
  3. Lim za pečenje obložite papirom za pečenje
  4. Povrće narežite i naslažite na lim za pečenje
  5. Povrće začinite maslinovim uljem, soja sosom, ružmarinom, timijanom, soli, paprom i origanom te ga pecite pola sata. Tijekom pečenja povremeno ga pomiješajte
  6. U zdjeli, potom, pomiješajte kuhani proso s pečenim povrćem.
  7. Dodajte sok i koricu limuna te sjeckane bademe, pomiješajte i poslužite toplo.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu