Prilozi za božićni ručak koji nisu francuska salata
- Budite prvi i komentirajte!
- 5 min čitanja
Okupljanje za blagdane i zajedničko provođenje vremena s obitelji i prijateljima znači ujedno i puno kuhanja, pečenja i vremena u kuhinji. Iako se mnogi drže tradicije i tradicionalnih jelovnika, ponekad poželimo i male preinake.
Dok glavno jelo može ostati tradicionalno, prilozi za božićni ručak su prostor za maštu i donošenje svježine na blagdanski stol.
Prilozi za božićni ručak
Najpoznatiji prilog za vrijeme božićnih blagdana nesumnjivo je francuska salata, no ako je ne volite ili uz nju želite još koji prilog, evo nekoliko ideja.
Pečeni krumpir s ružmarinom
Ne morate izvoditi čuda da bi prilozi za božićni ručak bili upečatljivi.
Sastojci:
- 1 kg mladog krumpira
- 3 cijela režnja češnjaka
- 3 žlice maslinovog ulja
- 2 grančice ružmarina
- crni papar
- sol.
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 200 °C.
- Krumpir ogulite ili po želji ostavite koru te ih narežite na jednake komade.
- U zdjeli pomiješajte papar, sol, maslinovo ulje, listove ružmarina i češnjak.
- Dodajte krumpir u zdjelu sa svim preostalim sastojcima i pomiješajte kako bi se rasporedili začini i ulje.
- Lim za pečenje obložite papirom za pečenje.
- Posložite krumpire i pecite ih do 40 minuta, a u toku pečenja ih povremeno potresite.
- Kada poprime zlatnu boju, krumpiri su pečeni.
- Poslužite ih uz grančicu ružmarina.
Pečeno povrće s origanom
Ako vam je važno unijeti dnevnu količinu povrća čak i kad su blagdani, što bi nam svima trebalo biti važno zbog teške hrane koju jedemo, ovaj recept je za vas.
Sastojci:
- 1 crvena paprika
- 1 žuta paprika
- 2 mrkve
- 1 tikvica
- 1 crveni luk
- 200 g cvjetače (narezana na cvjetove)
- 3 jušne žlice maslinovog ulja
- 1 čajna žličica suhog origana
- crni papar
- sol.
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 200 °C.
- Nakon što se oprali i osušili povrće, tikvicu i mrkvu narežite na kolutove, a paprike na trakice.
- Luk narežite na četvrtine.
- U zdjeli pomiješajte sol, papar, origano i maslinovo ulje.
- Povrće ubacite u mješavinu s maslinovim uljem i začinima i pomiješajte kako bi se dobro nauljili i začinili.
- Na lim za pečenje stavite papir za pečenje.
- U jednom sloju posložite povrće na lim za pečenje i pecite ga oko pola sata, kada primijetite da rubovi počinju poprimati zlatnu boju. Tijekom pečenja povremeno pomiješajte povrće.
Prokulice s orasima
Kada želimo da nešto zvuči kao iz vrhunskog restorana, dodajemo orašaste plodove.
Iako prokulice s orasima zvuči neobično i komplicirano, u svega nekoliko sastojaka pripremite vrlo ukusan božićni prilog u slatkom umaku od meda.
Sastojci:
- pola kg prokulica
- 50 g sjeckanih oraha
- 2 jušne žlice maslinovog ulja
- 1 jušna žlica meda
- crni papar
- sol.
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 200 °C.
- Opranim prokulicama izrežite tvrdi dio i prepolovite ih.
- U zdjeli pomiješajte prokulice s maslinovim uljem, soli i paprom.
- Lim za pečenje obložite papirom za pečenje te na njega posložite prokulice.
- Pecite ih do 25 minuta.
- Za to vrijeme orahe tostirajte na tavi oko jedne minute.
- Kad su prokulice pečene, stavite ih na poslužavnik, prošarajte žlicom meda i posipajte tostiranim orasima.
Pečeni batat s cimetom i medom
U pravom božićnom duhu spremite slatki krumpir s cimetom koji je nezaobilazan, kako u božićnim kolačima, tako i u ostalim jelima, a med nas asocira na najslađe božićne kolače medenjake.
Sastojci:
- 1 kg batata
- 3 jušne žlice maslinovog ulja
- 2 jušne žlice meda
- 1 čajna žličica cejlonskog cimeta
- malo svježeg timijana
- prstohvat soli.
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 200 °C.
- .Batat ogulite i narežite na ploške debljine jedan centimetar.
- Potom, u zdjeli pomiješajte kolutove batata s maslinovim uljem, soli, cimetom i jednom žličicom meda.
- Na lim za pečenje, na koji ste stavili papir za pečenje, posložite začinjene kolutove batata i pecite ih do 15 minuta dok ne poprime zlatnu boju.
- Pečeni batat prošarajte preostalom žličicom meda i i posipajte s malo timijana.
Palenta s gljivama
Dobra stara namirnica palenta itekako može biti vrhunski prilog. Nutritivna, ukusna i jednostavna za pripremu savršeno će se slagati s gljivama.
Sastojci za palentu:
- 200 g instant palente
- 1 l vode
- 50 g maslaca
- 100 g ribanog parmezana
- crni papar
- sol.
Sastojci za pečene gljive:
- 300 g šampinjona i/ili vrganja
- 2 režnja češnjaka
- 2 jušne žlice maslinovog ulja
- 1 jušna žlica soja sosa
- crni papar
- sol
- svježi peršin za posipanje.
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 200 °C.
- Oprane gljive narežite na deblje ploške.
- U zdjeli pomiješajte maslinovo ulje, soja sos, češnjak, papar i sol, a potom ubacite gljive i dobro pomiješajte.
- Lim za pečenje obložite papirom za pečenje.
- Naslažite gljive u jednom sloju i pecite ih oko 15 – 20 minuta dok ne poprime boju.
- Za to vrijeme spremite palentu tako da u lonac ulijete vodu, dodajte sol i zakuhajte.
- Kada je voda zavrila, dodajte palentu i kuhajte je oko tri minute uz miješanje kako biste spriječili nastanak grudica.
- Kad je palenta kuhana, sklonite je s vatre te umiješajte maslac i parmezan.
- Dodatno začinite sa soli ili dodajte vode ako je potrebno.
- Palentu servirajte u zdjelicama te na vrh stavite pečene gljive.
Proso s povrćem i začinskim biljem
Proso je vrlo zahvalna namirnica zbog jednostavnosti pripreme, ali i neutralnog okusa pa se lako kombinira s raznim začinima i umacima. Za božićni prilog spremite proso s povrćem i začinskim biljem.
Sastojci:
- 200 g prosa
- 1 crvena paprika (narezana na trakice)
- 1 žuta paprika (narezana na trakice)
- 2 mrkve (narezana na trakice)
- 1 tikvica (narezana na kockice)
- 1 crveni luk (narezan na ploške)
- 1 grančica ružmarina
- 1 čajna žličica timijana
- 2 jušne žlice maslinovog ulja
- pola čajne žličice soli
- 1/4 čajne žličice žličice crnog papra
- 1 čajna žličica sušenog origana
- sok jednog limuna
- ribana korica jednog limuna
- 1/4 šalice sjeckanih badema.
Priprema
- Proso isperite pod vodom i zatim ga skuhajte prema uputama.
- Zagrijte pećnicu na 200 °C.
- Lim za pečenje obložite papirom za pečenje.
- Povrće narežite i naslažite na lim za pečenje.
- Povrće začinite maslinovim uljem, soja sosom, ružmarinom, timijanom, soli, paprom i origanom te ga pecite pola sata. Tijekom pečenja povremeno ga pomiješajte.
- U zdjeli, potom, pomiješajte kuhani proso s pečenim povrćem.
- Dodajte sok i koricu limuna te sjeckane bademe, pomiješajte i poslužite toplo.
Pročitajte i ove članke:
- Božićna pića koja će zimu i blagdane učiniti još posebnijima
- Veganski božićni ručak: Rapsodija okusa, tekstura i boja! Imamo prijedlog menija koji osvaja i mesojede
- Božićni ručak od glave do pete!
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Vrijeme utječe na naše raspoloženje? Znanost se ne slaže
- Tomislav Stanić
- 2 min čitanja