Jednostavni medenjaci: Starinski recept, recept na čaše i nutritivno bogatiji recept za najtraženije blagdanske kolačiće! Brzo su gotovi, a dom će mirisati danima

Jednostavni medenjaci

Medenjaci su broj jedan kolačići na blagdanskom stolu. Neodoljiv miris, okus, ali i izgled medenjaka pridonose blagdanskom ugođaju, a posebno prijaju uz šalicu toplog čaja ili kave. 

Medenjaci u svojem sastavu sadrže jednostavne sastojke koje većinom imamo kod kuće. Mogu se raditi uz pomoć modlica različitih oblika, ali i uz pomoć obične čaše. Medenjaci se mogu i ukrašavati po želji šarenim mrvicama, čokoladom ili pak kraljevskom glazurom. 

Starinski medenjaci
FOTO: Shutterstock

Jednostavni medenjaci – recept

Ovi starinski medenjaci kao bazu sadrže brašno, šećer i med, dok mješavina začina za medenjake daje onaj poseban pečat zbog kojeg ih i zovemo “medenjacima”. Iako možete koristiti pojedinačne tople začine, gotove mješavine začina već imaju pojedine začine u odgovarajućim omjerima. 

Pokušajte obični šećer zamijeniti kokosovim šećerom koji će dati još bolju teksturu medenjacima.

Sastojci:

Priprema

  1. Pomiješajte brašno, prašak za pecivo i maslac.
  2. Potom dodajte šećer, jaja, začine za medenjake i ostale sastojke te napravite tijesto
  3. Napravljeno tijesto ostavite da odstoji otprilike dva sata na hladnom mjestu
  4. Od tijesta oblikujte kuglice ili razvaljajte tijesto pa modlicama izrežite medenjake.  
  5. Medenjake pecite na 200 °C oko 10 minuta. 

Pročitajte članak “Začini za medenjake: Imamo recept za najfiniju mješavinu začina bez koje zima i blagdani ne mogu“.

Medenjaci na čaše
FOTO: Shutterstock

Medenjaci na čaše

Ovi jednostavni medenjaci sadrže dašak vanilije, odnosno ekstrakt iste. 

Sastojci za tijesto

  • 2 šalice običnog brašna
  • 3 šalice pirovog brašna 
  • 1 šalica omekšalog maslaca
  • 1 šalica smeđeg šećera
  • 1 jaje
  • 1 šalica melase 
  • 1 čajna žličica jabučnog octa
  • 2 čajne žličice ekstrakta od vanilije
  • 1 čajna žličica sode bikarbone
  • pola čajne žličice soli

Začini:

Priprema

  1. U zdjeli izmiksajte šećer i maslac dok se ne sjedine.
  2. Dodajte melasu, jaje, ekstrakt vanilije i ocat te miksajte dok se smjesa ne sjedini. 
  3. U maloj zdjeli pomiješajte začine za medenjake. 
  4. Pomiješajte sve sastojke zajedno i ostavite da se tijesto ohladi, najbolje preko noći. 
  5. Zagrijte pećnicu na 175 °C. 
  6. Podijelite tijesto na dva dijela, a potom jednu polovicu razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi. 
  7. Modlicama izrežite medenjake u željene oblike. 
  8. Posložite izrezane medenjake na lim za pečenje koji ste obložili papirom za pečenje.
  9. Pecite 8 – 10 minuta. 
  10. Prije ukrašavanja pustite medenjake da se ohlade
Jednostavni medenjaci u zdravijoj verziji
FOTO: Shutterstock

Jednostavni medenjaci u zdravijoj verziji

Napravite medenjake u zdravijoj verziji u obliku keksića sa zobenim pahuljicama. Ovo je recept za one koji žele nutritivno bogatije medenjake. 

Sastojci:

Sastojci za glazuru:

  • 3 čajne žličice eritrita
  • 2 čajne žličice mlijeka

Priprema

  1. Pomiješajte zobene pahuljice, brašno, prašak za pecivo, začine i sol. 
  2. U drugoj zdjeli pjenasto umutite jaje, ulje ili maslac te ekstrakt vanilije. Dodajte javorov sirup i med.
  3. Sjedinite zajedno ove dvije smjese i pustite tijesto da se ohladi oko 30 minuta.
  4. Zagrijte pećnicu na 325 °C, a lim za pečenje obložite papirom.
  5. Oblikujte medene keksiće i posložite na lim te pecite oko 10 minuta. 
  6. U maloj posudi pripremite glazuru tako da pomiješate eritrit i mlijeko. 
  7. Napravljenu glazuru prebacite u plastičnu vrećicu sa zatvaračem, odrežite vrh i ukrasite medenjake.

Još ideja za blagdanske slastice pronađite u člancima:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

2.33 / 5   3

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu