Speculaas keksi – kako napraviti fine kekse i namaz?
- Budite prvi i komentirajte!
- 3 min čitanja

Speculaas, spekulatius, speculoos ili biscoff keksi potječu iz Nizozemske, a tradicionalno se peku za blagdan Svetog Nikole ili za Božić, ali možete ih raditi i tijekom cijele godine jer su preukusni da bismo ih jeli samo u božićno vrijeme.
Tanki su, svijetlo smeđe boje i uvijek imaju neki otisnuti motiv s prednje strane. Izgled i način izrade keksa ovisi o zemlji. Nizozemski speculaas keksi podsjećaju na kolač, belgijski su jako začinjeni, a njemački su poput keksa, ali manje začinjeni. Kako bi napravili kekse, potreban je speculaas začin, odnosno speculaas mješavina začina koja sadrži cimet, klinčić, muškatni oraščić i đumbir, ali može sadržavati i papar, kardamom, korijander i sjemenke anisa.
Tradicionalno, speculaas keksi sadrže suhe sastojke: pšenično brašno i začine. Novije verzije sadrže bijelo brašno, smeđi šećer i začine. Neki recepti sadrže i bademovo brašno i listiće badema s donje strane keksa.

Kalupi za speculaas kekse
Za izradu keksa možete koristiti:
- modlice
- pečate za kekse
- kalupe za paprenjake kako biste otisnuli motiv na njih.
Speculaas keksi – recept
Savjetujemo da kekse jedete uz kavu ili čaj ili pak uz vruću čokoladu ili kakao.
Osim što ih možete jesti u okrilju vlastitog doma, možete ih pripremiti i spakirati kao poklone za vaše prijatelje ili obitelj. Kada ćete peći kekse, svakako se pripremite na pregršt mirisa i ugodnu atmosferu u kuhinji.
Možete isprobati i speculaas tortu ili speculaas kuglice.

Sastojci:
- 100 g običnog bijelog brašna
- 1 žličica cimeta
- 1/2 žličice mljevenog đumbira
- 1/2 svježe naribanog muškatnog oraščića
- 1/2 žličice praška za pecivo
- 1/2 žličice soli
- 50 g svijetlog muscovado šećera
- 1 žlica mlijeka
- 75 g maslaca
- 2 žlice kandirane korice naranče
- listići badema za dekoraciju.
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 180°C, a pladanj za pečenje obložite papirom za pečenje.
- U zdjeli pomiješajte brašno, cimet, mljeveni đumbir, muškatni oraščić, prašak za pecivo, sol, muscovado šećer, mlijeko, maslac i kandiranu koricu naranče dok se sve ne poveže.
- Upotrijebite ruke kako biste formirali tijesto.
- Tijesto stavite na lagano pobrašnjenu površinu i izrolajte na 0,5 cm debljine.
- Koristeći modlicu, pečat ili kalup izrežite oblike iz tijesta i stavite ih na papir za pečenje. Ukrasite gornju stranu keksa listićima badema, ako ih koristite.
- Prebacite kekse u pećnicu i pecite 15 – 18 minuta dok lagano ne posmeđe. Ostavite sa strane da se ohlade i onda poslužite.

Speculaas keksi – veganski recept
Speculaas kekse možete napraviti i bez mlijeka i maslaca, a ovaj je recept pogodan za osobe alergične na laktozu, ali i na one koji prakticiraju veganski način života. Po okusu je gotovo isti običnom speculaas keksu.
Sastojci:
- 3 šalice bijelog brašna
- 1 žlica cimeta
- 1,5 žličice muškatnog oraščića
- 1 žličica đumbira
- 1/4 žličice kardamoma
- 1/2 žličice soli
- 1/2 žličice praška za pecivo
- 3/4 šalice kokosovog ulja (u krutom stanju)
- 1/3 šalice smeđeg šećera
- 1 žličica vanilin ekstrakta
- 3/4 šalice bademovog ili sojinog mlijeka.
Priprema
- Kokosovo ulje stavite u hladnjak, dok pripremate ostalo. U zdjeli srednje veličine pomiješajte brašno, začine, sol i prašak za pecivo te stavite sa strane. Šećer i hladno kokosovo ulje stavite u posebnu zdjelu i miksajte mikserom na srednjoj brzini tri minute, a na kraju dodajte vaniliju i pomiješajte.
- Miješajući smjesu mikserom na najmanjoj brzini, dodajte 1/2 šalice brašna u smjesu s kokosovim uljem i malo mlijeka i ponovite dok sve ne potrošite, odnosno dok se brašno i mlijeko nisu povezali i dok se ne počne stvarati tijesto. Tijesto podijelite na pola i stavite ga u plastičnu prekrivenu posudu u hladnjak na barem dva sata.
- Pećnicu zagrijte na 180 °C i obložite pladanj papirom za pečenje. Na pobrašnjenoj površini izrolajte tijesto na debljinu od 0,5 cm i modlicama izrežite kekse. Pecite 12 – 15 minuta dok ne dobiju lagano smeđu boju.

Speculaas namaz
Speculaas namaz možete jesti ujutro uz integralni kruh, kruh od zobenog brašna, integralni tost ili rižine krekere. Ukusan je i zdrav, a u nastavku slijedi recept za speculaas namaz.
Sastojci:
- 100 grama indijskih oraščića
- 100 grama badema
- 125 ml nezaslađenog bademovog mlijeka
- 2 žlice meda (ili agavinog sirupa)
- 1 žličica cimeta
- 1/2 žličice mljevenog đumbira
- 1/2 svježe naribanog muškatnog oraščića
- prstohvat soli.
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 190 °C. Stavite indijske oraščiće i badem na papir za pečenje i tostirajte ih u pećnici 10-ak minuta dok ne počnu mirisati. Nakon tostiranja uklonite bademovu koru tako da ih stavite u ručnik i trljajući skidate koru.
- Stavite indijske oraščiće i bademe u multipraktik i blendajte dok ne dobijete glatku smjesu (otprilike pet minuta). Povremeno promiješajte smjesu kako bi otpustila esencijalna ulja. Dodajte bademovo mlijeko, med, začine i sol. Blendajte dodatnih dvije minute.
- Možete sačuvati namaz u nepropusnoj posudi u hladnjaku tjedan dana.