Keksi s toplim zimskim začinima: Imamo nutritivno bogatije recepte s kojima nećete unijeti previše kalorija, šećera i masti

Keksi s toplim zimskim začinima

Odbrojavamo minute do početka božićne čarolije koja će ispuniti naše gradove predivnim ukrasima, mirisom kuhanog vina i cimeta. Iznimno se veselimo svemu što najljepše doba godine nosi, ali znamo da je to vrijeme kada možemo unijeti previše šećera, kalorija i zasićenih masti

Naravno, ovo nije poziv na ograničavanje omiljenih blagdanskih slastica, ali možemo napraviti kompromis te ispeći ukusne i nutritivno bogatije kekse, a da nisu samo medenjaci. 

U tome će nam uvelike pomoći topli zimski začini koji ne samo da mame svojom aromom i mirisom, već su i bogati antioksidansima i vrlo važnim nutrijentima. Pored toga, često ih koristimo u dekorativne svrhe.

Topli zimski začini koje preporučujemo isprobati ove zime su:

Integralni keksi sa zimskim začinima
FOTO: Shutterstock

Integralni keksi sa zimskim začinima

Ovaj jednostavan recept uključuje razne zimske začine, a i drugi sastojci su poznati. Lako se prave i odlična su opcija uz jutarnju kavu ili čaj. 

Sastojci:

Priprema

  1. U jednoj zdjeli pomiješajte većinu suhih sastojaka – brašna, zobene pahuljice, sve začine, sol, prašak za pecivo i sodu bikarbonu.
  2. U drugoj zdjeli sjedinite jaje, med, vanilin šećer i kokosovo ulje.
  3. Dodajte mokre sastojke suhima i dobro sjedinite u smjesu. 
  4. U smjesu dodajte još sjeckane bademe i pomiješajte te dobiveno tijesto ostavite u hladnjaku 30 minuta.
  5. Zagrijte pećnicu na 180 °C.
  6. Pripremite pleh za pečenje i na njega stavite papir za pečenje.
  7. Od tijesta najprije oblikujte kuglice, stavite ih na papir za pečenje, a potom kuglice pritisnite vilicom kako biste dobili plosnati oblik, odnosno kekse. 
  8. Pecite kekse oko 10 minuta dok ne dobiju boju. 
  9. Kad su keksi pečeni, pustite ih da se ohlade, a potom ih stavite u omiljenu posudu za kekse. 
Keksi s čokoladom i vanilijom
FOTO: Shutterstock

Keksi s čokoladom i vanilijom 

U ovom receptu koristimo kakao koji je poznat i kao hrana bogova. Svakako odaberite pravi kakao, bez dodanog šećera. Klasični kakao za napitak sadrži dodani šećer, a pravu aromu daje 100 %-tni kakao. 

Ako imate pravi prah vanilije čija cijena zna biti visoka, slobodno dodajte mrvicu ovog omiljenog začina. Umjesto toga poslužit će i ekstrakt od vanilije. Za čokoladu koristite čokoladni čips, odnosno kapljice ili jednostavno nasjeckajte tamnu čokoladu. 

Sastojci:

Priprema

  1. U jednoj zdjeli pomiješajte suhe sastojke – brašna, kakao, prašak za pecivo i sol. 
  2. U drugoj zdjeli sjedinite jaje, kokosovo ulje, javorov sirup i ekstrakt vanilije.
  3. Sjedinite mokre i suhe sastojke u kompaktnu smjesu. 
  4. Potom u tijesto umiješajte čokoladu i sjedinite
  5. Ostavite tijesto u hladnjaku da se hladi oko 30 minuta. 
  6. Zagrijte pećnicu na 180 °C.
  7. Od tijesta oblikujte kuglice i pritisnite ih vilicom kako biste dobili oblik keksa ili izrežite tijesto iz pomoć modlica omiljenih oblika. 
  8. Stavite kekse na papir za pečenje i pecite ih u pećnici oko 10 minuta dok ne poprime boju. 
  9. Kad su pečeni, pustite ih da se ohlade, a potom ih posipajte eritritolom u prahu. 
Keksi s brusnicama i zimskim začinima
FOTO: Shutterstock

Keksi s brusnicama i zimskim začinima 

Čaj od brusnice i sušene brusnice neodoljive su u receptima za zimske deserte. Ovi keksi s brusnicama idealna su energetska nadopuna, posebice ako ste aktivni i u hladnijim danima i uživate npr. u klizanju ili skijanju. 

Sastojci:

Priprema

  1. U jednoj zdjeli pomiješajte suhe sastojke – brašna, začine, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol.
  2. U drugoj zdjeli pomiješajte mokre sastojke – kokosovo ulje, jaje, ekstrakt od vanilije, a potom sjedinite mokre i suhe sastojke u kompaktnu smjesu. 
  3. Dodajte brusnice i ponovno pomiješajte smjesu
  4. Tijesto umotajte u foliju i ostavite da se hladi oko pola sata u hladnjaku.
  5. Zagrijte pećnicu na 180 °C.
  6. Izvadite i razvaljajte tijesto te izrežite kalupima keksiće ili jednostavno oblikujte kuglice i pritisnite ih vilicom.
  7. Pecite kekse oko 10 minuta dok ne dobiju boju. 
Keksi s jabukom i cimetom
FOTO: Shutterstock

Keksi s jabukom i cimetom 

Sočni keksići s pireom od jabuka i začinima nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Uz šalicu čaja od jabuke i cimeta te pozadinsku božićnu glazbu uz kamin odvest će nas na najčarobnija mjesta.

Sastojci:

Sastojci za posip:

  • 1 čajna žličica šećera kokosovog cvijeta
  • pola čajne žličice cejlonskog cimeta.

Priprema

  1. Zagrijte pećnicu na 150 °C.
  2. Pripremite pleh za pečenje i prekrijte ga papirom za pečenje, a dodatno posprejajte papir uljem. 
  3. U velikoj zdjeli pjenasto umutite maslac i šećer mikserom, a potom pomiješajte umak od jabuka, jaje i ekstrakt od vanilije
  4. Dodajte suhe sastojke – brašno, začine, sodu bikarbonu i prašak za pecivo – te sjedinite smjesu
  5. Jušnom žlicom dozirajte tijesto na papir za pečenje u obliku keksića.
  6. Pecite oko 15 minuta.
  7. Dok se keksi peku, pomiješajte sastojke za posip te posipajte keksiće
Zdravi keksi s heljdinim brašnom i čokoladom
FOTO: Shutterstock

Zdravi keksi s heljdinim brašnom i čokoladom 

Ovi nutritivno bogati keksići jedu se kadgod poželite. Odlično će zadovoljiti želju za slatkim, a neće izazvati snažnu žudnju za prejedanjem

Sastojci:

Priprema

  1. Zagrijte pećnicu na 180 °C.
  2. Sjedinite jaje, maslac, javorov sirup i ekstrakt od vanilije.
  3. U drugoj zdjeli pomiješajte brašno sa svim začinima i praškom za pecivo, a potom umiješajte i sjeckanu čokoladu
  4. Sjedinite mokre i suhe sastojke. 
  5. Stavite papir za pečenje na lim i dozirajte žlicom smjesu u obliku keksa
  6. Pecite oko 15 minuta dok ne poprime boju.
  7. Čuvajte ih u omiljenoj metalnoj božićnoj kutiji za kekse i potrošite unutar pet dana. 

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

1 / 5   1

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu