Keksi s toplim zimskim začinima: Imamo nutritivno bogatije recepte s kojima nećete unijeti previše kalorija, šećera i masti
- Budite prvi i komentirajte!
- 5 min čitanja
Odbrojavamo minute do početka božićne čarolije koja će ispuniti naše gradove predivnim ukrasima, mirisom kuhanog vina i cimeta. Iznimno se veselimo svemu što najljepše doba godine nosi, ali znamo da je to vrijeme kada možemo unijeti previše šećera, kalorija i zasićenih masti.
U tome će nam uvelike pomoći topli zimski začini koji ne samo da mame svojom aromom i mirisom, već su i bogati antioksidansima i vrlo važnim nutrijentima. Pored toga, često ih koristimo u dekorativne svrhe.
Topli zimski začini koje preporučujemo isprobati ove zime su:
Integralni keksi sa zimskim začinima
Ovaj jednostavan recept uključuje razne zimske začine, a i drugi sastojci su poznati. Lako se prave i odlična su opcija uz jutarnju kavu ili čaj.
Sastojci:
- 1 šalica integralnog brašna
- pola šalice kokosovog brašna
- 1 šalica zobenih pahuljica
- 1/3 šalice otopljenog kokosovog ulja
- 1/3 šalice meda
- pola šalice sjeckanih badema
- 1 jaje
- pola čajne žličice sode bikarbone
- pola čajne žličice mljevenog đumbira
- 1/4 čajne žličice mljevenog klinčića
- 1 čajna žličica cimeta
- 1 čajna žličica praška za pecivo
- prstohvat soli
- 1/4 čajne žličice muškatnog oraščića
- 1 čajna žličica vanilin šećera.
Priprema
- U jednoj zdjeli pomiješajte većinu suhih sastojaka – brašna, zobene pahuljice, sve začine, sol, prašak za pecivo i sodu bikarbonu.
- U drugoj zdjeli sjedinite jaje, med, vanilin šećer i kokosovo ulje.
- Dodajte mokre sastojke suhima i dobro sjedinite u smjesu.
- U smjesu dodajte još sjeckane bademe i pomiješajte te dobiveno tijesto ostavite u hladnjaku 30 minuta.
- Zagrijte pećnicu na 180 °C.
- Pripremite pleh za pečenje i na njega stavite papir za pečenje.
- Od tijesta najprije oblikujte kuglice, stavite ih na papir za pečenje, a potom kuglice pritisnite vilicom kako biste dobili plosnati oblik, odnosno kekse.
- Pecite kekse oko 10 minuta dok ne dobiju boju.
- Kad su keksi pečeni, pustite ih da se ohlade, a potom ih stavite u omiljenu posudu za kekse.
Keksi s čokoladom i vanilijom
U ovom receptu koristimo kakao koji je poznat i kao hrana bogova. Svakako odaberite pravi kakao, bez dodanog šećera. Klasični kakao za napitak sadrži dodani šećer, a pravu aromu daje 100 %-tni kakao.
Ako imate pravi prah vanilije čija cijena zna biti visoka, slobodno dodajte mrvicu ovog omiljenog začina. Umjesto toga poslužit će i ekstrakt od vanilije. Za čokoladu koristite čokoladni čips, odnosno kapljice ili jednostavno nasjeckajte tamnu čokoladu.
Sastojci:
- 1 šalica integralnog brašna
- pola šalice pravog kakaa bez šećera
- pola šalice kokosovog brašna
- pola šalice otopljenog kokosovog ulja
- pola čajne žličice praška za pecivo
- 1/3 šalice javorovog sirupa
- 1 čajna žličica vanilin šećera
- 1 jaje
- 1/3 šalice nasjeckane čokolade
- prstohvat soli
- eritritol u prahu za posipanje.
Priprema
- U jednoj zdjeli pomiješajte suhe sastojke – brašna, kakao, prašak za pecivo i sol.
- U drugoj zdjeli sjedinite jaje, kokosovo ulje, javorov sirup i ekstrakt vanilije.
- Sjedinite mokre i suhe sastojke u kompaktnu smjesu.
- Potom u tijesto umiješajte čokoladu i sjedinite.
- Ostavite tijesto u hladnjaku da se hladi oko 30 minuta.
- Zagrijte pećnicu na 180 °C.
- Od tijesta oblikujte kuglice i pritisnite ih vilicom kako biste dobili oblik keksa ili izrežite tijesto iz pomoć modlica omiljenih oblika.
- Stavite kekse na papir za pečenje i pecite ih u pećnici oko 10 minuta dok ne poprime boju.
- Kad su pečeni, pustite ih da se ohlade, a potom ih posipajte eritritolom u prahu.
Keksi s brusnicama i zimskim začinima
Čaj od brusnice i sušene brusnice neodoljive su u receptima za zimske deserte. Ovi keksi s brusnicama idealna su energetska nadopuna, posebice ako ste aktivni i u hladnijim danima i uživate npr. u klizanju ili skijanju.
Sastojci:
- 1 šalica integralnog brašna po izboru
- pola šalice bademovog brašna
- pola šalice brusnica (nasjeckanih)
- 1 čajna žličica praška za pecivo
- pola čajne žličice sode bikarbone
- 1 čajna žličica mljevenog anisa
- pola čajne žličice mljevenog đumbira
- 1 čajna žličica cimeta
- prstohvat soli
- 1 jaje
- 1/4 čajne žličice klinčića
- 1/4 čajne žličice muškatnog oraščića
- pola šalice kokosovog ulja
- 1/3 šalice meda ili javorovog sirupa
- 1 čajna žličica ekstrakta od vanilije.
Priprema
- U jednoj zdjeli pomiješajte suhe sastojke – brašna, začine, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol.
- U drugoj zdjeli pomiješajte mokre sastojke – kokosovo ulje, jaje, ekstrakt od vanilije, a potom sjedinite mokre i suhe sastojke u kompaktnu smjesu.
- Dodajte brusnice i ponovno pomiješajte smjesu.
- Tijesto umotajte u foliju i ostavite da se hladi oko pola sata u hladnjaku.
- Zagrijte pećnicu na 180 °C.
- Izvadite i razvaljajte tijesto te izrežite kalupima keksiće ili jednostavno oblikujte kuglice i pritisnite ih vilicom.
- Pecite kekse oko 10 minuta dok ne dobiju boju.
Keksi s jabukom i cimetom
Sočni keksići s pireom od jabuka i začinima nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Uz šalicu čaja od jabuke i cimeta te pozadinsku božićnu glazbu uz kamin odvest će nas na najčarobnija mjesta.
Sastojci:
- 1/3 šalice neslanog maslaca (sobne temperature)
- pola šalice šećera kokosovog cvijeta
- 1 šalica pirea od jabuka
- 1 jaje
- pola šalice višenamjenskog brašna
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
- 1 čajna žličica cejlonskog cimeta
- 1 čajna žličica praška za pecivo
- 1 čajna žličica muškatnog oraščića
- pola čajne žličice mljevenog klinčića
- pola čajne žličice sode bikarbone.
Sastojci za posip:
- 1 čajna žličica šećera kokosovog cvijeta
- pola čajne žličice cejlonskog cimeta.
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 150 °C.
- Pripremite pleh za pečenje i prekrijte ga papirom za pečenje, a dodatno posprejajte papir uljem.
- U velikoj zdjeli pjenasto umutite maslac i šećer mikserom, a potom pomiješajte umak od jabuka, jaje i ekstrakt od vanilije.
- Dodajte suhe sastojke – brašno, začine, sodu bikarbonu i prašak za pecivo – te sjedinite smjesu.
- Jušnom žlicom dozirajte tijesto na papir za pečenje u obliku keksića.
- Pecite oko 15 minuta.
- Dok se keksi peku, pomiješajte sastojke za posip te posipajte keksiće.
Zdravi keksi s heljdinim brašnom i čokoladom
Ovi nutritivno bogati keksići jedu se kadgod poželite. Odlično će zadovoljiti želju za slatkim, a neće izazvati snažnu žudnju za prejedanjem.
Sastojci:
- 3/4 šalice neslanog maslaca (omekšalog)
- 1 jaje
- 1/3 šalice javorovog sirupa
- 1 čajna žličica ekstrakta od vanilije
- pola čajne žličice cejlonskog cimeta
- pola čajne žličice kardamoma
- 200 g heljdinog brašna
- 100 g sjeckane tamne čokolade
- 1 čajna žličica praška za pecivo.
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 180 °C.
- Sjedinite jaje, maslac, javorov sirup i ekstrakt od vanilije.
- U drugoj zdjeli pomiješajte brašno sa svim začinima i praškom za pecivo, a potom umiješajte i sjeckanu čokoladu.
- Sjedinite mokre i suhe sastojke.
- Stavite papir za pečenje na lim i dozirajte žlicom smjesu u obliku keksa.
- Pecite oko 15 minuta dok ne poprime boju.
- Čuvajte ih u omiljenoj metalnoj božićnoj kutiji za kekse i potrošite unutar pet dana.
Pročitajte i ove članke:
- Božićni kolači koji se ne peku: Ne zahtijevaju posebno slastičarsko znanje, brzo su gotovi, a prefini! Za ovih 5 recepata ne treba vam pećnica
- Top 10 božićnih kolača: Kremasti, suhi, starinski, moderni – imamo recepte za sve, i to u nutritivno bogatijoj verziji!
- Jednostavni medenjaci: Starinski recept, recept na čaše i nutritivno bogatiji recept za najtraženije blagdanske kolačiće! Brzo su gotovi, a dom će mirisati danima.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Poslušajte Momčila Otaševića i stručnjake te besplatno izmjerite PSA
- Nova Studio
- 1 min čitanja