Dijabetička dijeta: Jelovnik s primjerima recepata

Dijabetička dijeta - jelovnik

Dijabetička dijeta, odnosno prehrana, namijenjena je osobama koje pate od dijabetesa, no zapravo je riječ o uravnoteženoj prehrani, ali prilagođenoj zdravstvenom stanju osoba s dijagnozom dijabetesa. Ako vam je propisana dijabetička dijeta, jelovnik s primjerima recepata donosimo u nastavku.

Dijabetička dijeta, pored zadovoljenja energetskih i nutritivnih potreba organizma, ciljano djeluje na regulaciju glukoze u krvi, odnosno kako bi se spriječili nagli skokovi i padovi šećera u krvi. 

Tako se fokus stavlja na složene ugljikohidrate koji se sporije razgrađuju i tako ne uzrokuju nagli skok šećera, a važna je i uravnoteženost obroka u smislu omjera proteina, masti i složenih ugljikohidrata. 

Dijabetička dijeta - iskustva
FOTO: Shutterstock

Namirnice koje čine okosnicu dijabetičke dijete, ali pravilno raspoređene unutar obroka su:

Naposljetku, preporuka je jesti u isto vrijeme i imati redovne obroke, a potrebno je izbjegavati visokoprocesuiranu hranu poput slatkiša, slastica, pekarskih proizvoda, brze hrane, grickalica. Također, važno je pripaziti na unos suhog voća, grožđa i banana

Pritom je Američka dijabetička udruga svrstala namirnice u šest skupina koje bi trebale olakšati pripremu obroka, a ona ugrubo izgleda ovako.

SKUPINA NAMIRNICE 
ugljikohidrati kruh, cjelovite žitarice, keksi, tjestenina, mahunarke, krumpir
povrćesvježe i smrznuto te ukiseljeno povrće 
voće svježe i smrznuto voće, sok, kompot 
mliječni proizvodido 1,5 % mliječne masti – mlijeko, jogurt, kefir
masti sjemenke i orašasti plodovi, ulje, maslac, slanina, avokado 
meso i zamjenecrveno i bijelo meso, tofu, riba, jaja, sir 

Potom su količinski namirnice podijeljene na jedinice kako bi se znalo koliko čega treba, a količina se odnosi na sirove namirnice, dakle prije termičke obrade.

Ugljikohidrati 
1 jedinica raženog kruha – pola kriške 30 g 
1 jedinica graha30 g 
1 jedinica riže20 g
1 jedinica tjestenine20 g
1 jedinica krumpira 100 g 
1 jedinica leće 20 g 

Što se tiče povrća, jedna jedinica se odnosi na 100 g povrća, npr. to bi bile dvije manje rajčice ili dvije manje paprike. Za voće jedinice izgledaju ovako.

Voće 
1 jedinica lubenice190 g
1 jedinica jabuke 100 g
1 jedinica breskve140 g
1 jedinica jagoda190 g
1 jedinica soka od naranče120 g 
Masti 
1 jedinica ulja 5 g 
1 jedinica slanine 10 g
1 jedinica kikirikija 10 g
1 jedinica vrhnja 12 % mliječne masti 30 g 
Meso i zamjene 
1 jedinica bijelog mesa pola pilećih prsa 
1 jedinica ribe pola ribe 
1 jedinica svježeg sira 60 g 
1 jedinica jaja 1 jaje 

Dijabetička dijeta – jelovnik

Kada je u pitanju dijabetička dijeta, jelovnik može biti podijeljen na onaj od 1.300, 1.700, pa čak i više od 2.000 kalorija.

Zato ne vrijedi univerzalno za sve, već o pojedinačnim energetskim potrebama pojedinaca.

U nastavku otkrivamo kako izgleda primjer jelovnika.

Za zajutrak se može popiti jedna čaša mlijeka uz šnitu integralnog kruha namazanog s jedinicom sira. Za doručak se bira jedna jedinica voća i jedna jedinica iz skupine ugljikohidrata, npr. pola kriške integralnog kruha. 

Ručak je moguće kombinirati od dvije jedinice ugljikohidrata, dvije jedinice skupine mesa i zamjene, dvije jedinice povrća i masti te jedne jedinice voća, npr. pola čaše narančinog soka uz ručak. 

Za užinu se bira po jedna jedinica iz skupine ugljikohidrata, voća i mesa i zamjena, a za večeru po dvije jedinice ugljikohidrata i skupine mesa, dvije jedinice masti i jedna jedinica povrća. 

Dijabetička dijeta – recepti 

U nastavku donosimo primjere recepata za dijabetičku dijetu.

Dijabetička dijeta - recepti
FOTO: Shutterstock

Zobena kaša za doručak

U dijabetičkoj dijeti je dopušteno jesti zobenu kašu za doručak, štoviše, vlakna iz zobi sprječavaju nagli skok šećera u krvi.

Sastojci:

Naravno, količine ovih sastojaka se prilagođavaju individualnim energetskim potrebama. Dodatak cejlonskog cimeta je odličan jer pomaže u stabilizaciji šećera u krvi. 

Varivo za ručak

Za ručak možete spremiti varivo.

Sastojci:
Priprema
  1. Na maslinovom ulju dinstajte češnjak i luk, a potom dodajte krumpir i tikvice i prodinstajte još koju minutu. 
  2. Ulijte oko pola litre ili litru vode i kuhajte dok krumpir ne omekša. 
  3. Piletinu možete dodati izrezanu na kockice ili je posebno ispeći pa narezati na kockice i dodati u varivo
  4. Pred kraj kuhanja umiješajte leću, začine i peršin

Užina

Za užinu birajte:

  • krišku integralnog kruha
  • 30 g polutvrdog sira
  • 140 g breskve
dijabetička dijeta - večera
FOTO: Shutterstock

Omlet za večeru

Za večeru možete pripremiti omlet.

Sastojci:
Priprema
  1. Na maslinovom ulju malo popržite slaninu, a potom je stavite na tanjur
  2. Na ostatak ulja dinstajte špinat, prelijte ga jajima i začinite paprom, soli i bosiljkom
  3. Poslužite slaninu i jaja uz salatu od rikole. 

Dijabetička dijeta – iskustva 

Osim osoba koje već općenito boluju od dijabetesa, u ovoj prehrani su se okušale i brojne trudnice koje su patile od gestacijskog dijabetesa ističući pozitivna iskustva držanja šećera u krvi pod kontrolom. 

Prije provođenja ove dijete važno se konzultirati s liječnikom i nutricionistom. Ako patite od nekih drugih dijagnoza, bavite se sportom i sl., tada će biti potrebno prilagoditi obroke i unos kalorija. Ovdje je predstavljen samo okvir navedene prehrane. 

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu