Jesenski kolači koji će ispuniti vaš dom aromama
- Budite prvi i komentirajte!
- 6 min čitanja
Jesen je i službeno stigla pa sada imamo dodatni razlog iskoristiti vikend za isprobavanje jesenskih recepata u kuhinji, i to s jesenskim sezonskim namirnicama.
Osim jesenskih plodova koji će dati sočnost kolačima, ne zaboravite i na tople začine poput cimeta i muškatnog oraščića jer će jesenski kolači dodatno ispuniti prostor svojim aromama.
Jesenski kolači – recepti
Neke od sezonskih namirnica s kojima možete napraviti pitu, kolače, rolade ili neku drugu slasticu su:
- jabuke
- kruške
- bundeva
- orašasti plodovi (orasi, bademi, lješnjaci)
- suho voće (suhe smokve, grožđice, brusnice, datulje)
- zobene pahuljice
- cejlonski cimet
- med
- klinčić
- đumbir
- muškatni oraščić.
Dodaci poput nezaslađenog organskog kakaa, pudinga, zamjena za šećer poput eritritola, raznih integralnih brašna poput pirovog brašna, zobenog brašna ili od nekih drugih žitarica i mahunarki bit će pun pogodak za nutritivno bogate kolače.
Jesenski kolač od jabuka i pudinga
Oba sastojka – jabuke i puding – daju sočnost i prozračnost kolačima. Ovaj lagani desert bit će i odličan izbor za slatki međuobrok uz omiljenu šalicu toplog čaja i knjigu dok uživate u čitanju pod toplom dekom.
Sastojci:
- 150 g integralnog brašna
- 2 jabuke (narezane na kriške)
- 2 jaja
- 1 vrećica praška za pecivo
- 50 g zobenih pahuljica
- 100 ml meda
- 100 ml jogurta
- 50 ml kokosovog ulja
- 1 čajna žličica cejlonskog cimeta
- pola čajne žličice muškatnog oraščića
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
- 1 vrećica pudinga od vanilije
- 0,5 l biljnog napitka
- 2 čajne žličice meda.
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 180 °C.
- Jabuke ogulite, narežite na kriške i posipajte cimetom.
- U zdjeli pomiješajte jaja, kokosovo ulje, med, jogurt i ekstrakt vanilije.
- U drugoj zdjeli pomiješajte suhe sastojke – brašno, prašak za pecivo, zobene pahuljice i začine.
- Sjedinite mokre i suhe sastojke, a potom u smjesu umiješajte i jabuke.
- Kalup za pečenje obložite papirom, izlijte smjesu i pecite oko 30 minuta. Čačkalicom provjerite je li kolač pečen.
- Puding pripremite prema uputama na pakiranju dodavši biljni napitak umjesto mlijeka te med umjesto šećera.
- Kad je biskvit pečen i malo ohlađen, prelijte ga pudingom i potom ga ostavite u hladnjaku barem dva sata da se stisne.
Jesenski kolač s kruškama
Ako imate u voćnjaku sočne kruške, onda spremite najbolji jesenski kolač u kojem su kruške nezaobilazan i bazni sastojak.
Sastojci za tijesto:
- 200 g pirovog brašna
- 100 g zobenog brašna
- 120 g maslaca (izrezanog na kockice)
- 1 jaje
- 2 jušne žlice meda
- 2 jušne žlice hladne vode
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
- prstohvat soli.
Sastojci za nadjev:
- 5 krušaka
- 2 jušne žlice meda
- 1 čajna žličica cejlonskog cimeta
- pola čajne žličice muškatnog oraščića
- pola čajne žličice đumbira u prahu
- 1 jušna žlica tapioka škroba
- 1 jušna žlica limunovog soka.
Priprema
- U posudi pomiješajte pirovo i zobeno brašno, a potom dodajte kockice maslaca. Miješajte dok ne dobijete mrvičastu teksturu.
- Dodajte jaje, ekstrakt vanilije i med i postepeno hladnu vodu. Miješajte dok tijesto ne postane čvrsto i ljepljivo.
- Oblikujte tijesto u kuglu, zamotajte plastičnom folijom i stavite u hladnjak na sat vremena.
- Kruške ogulite, prepolovite, uklonite sjemenke i peteljku te narežite na kriške.
- Potom u zdjeli pomiješajte kruške s medom, začinima i limunovim sokom, a onda dodajte i tapioku te pomiješajte.
- Izvadite tijesto iz hladnjaka te polovicu tijesta razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi. Potom ga prebacite u namašćen kalup promjera do 26 cm.
- Ravnomjerno rasporedite sloj nadjeva od krušaka po tijestu.
- Drugu polovicu tijesta razvaljajte i narežite trakice širine oko jedan centimetar.
- Trakice rasporedite po vrhu nadjeva u obliku rešetke, a potom ih premažite s malo meda.
- Zagrijte pećnicu na 180 °C.
- Pecite kolač oko 45 minuta dok ne poprimi boju. Iskoristite aluminijsku foliju na pola pečenja ako trakice počinju previše tamniti.
Jesenski kolač s orašastim plodovima
Orasi, lješnjaci, bademi – koje god orašaste plodove odabrali, učinili ste korak prema zdravlju. Orašasti plodovi izvor su zdravih masti, raznih vitamina i minerala, ali isto tako vlakana i proteina.
Sastojci:
- 150 g oraha
- 100 g badema
- 50 g lješnjaka
- 150 g zobenog brašna
- 1 čajna žličica cejlonskog cimeta
- pola čajne žličice muškatnog oraščića
- 2 jušne žlice kokosovog ulja
- 3 jaja
- 100 ml javorovog sirupa
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
- 100 ml biljnog napitka
- 1 vrećica praška za pecivo
- prstohvat soli.
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 180 °C.
- Najprije na tavi popržite sve orašaste plodove, ali pazite da ne zagore.
- Potom, orašaste plodove sameljite u blenderu do željene teksture.
- U velikoj zdjeli pomiješajte zobeno brašno s mljevenim orašastim plodovima, praškom za pecivo, soli i začinima.
- U drugoj zdjeli pomiješajte sve mokre sastojke.
- Sjedinite mokre i suhe sastojke, a po potrebi dodajte još malo biljnog napitka.
- Po želji, u smjesu dodajte još malo grubo sjeckanih orašastih plodova ili komadića tamne čokolade.
- Obložite kalup promjera oko 22 cm papirom za pečenje, prelijte smjesu i pecite u pećnici oko pola sata, a čačkalicom provjerite je li pečen.
- Prije posluživanja pustite kolač da se ohladi.
Poslužite kolač uz grčki jogurt.
Jesenski kolač sa suhim smokvama
Dašak ljeta prenosimo na jesen, a suhe smokve su već dobro poznate kao odlično rješenje za dobru probavu.
Sastojci:
- 200 g suhih smokava (nasjeckanih)
- 100 ml soka naranče
- 1 jušna žlica limunovog soka
- 100 g badema (nasjeckanih)
- 150 g integralnog brašna
- 1 čajna žličica praška za pecivo
- 2 jaja
- pola čajne žličice sode bikarbone
- 1 čajna žličica cejlonskog cimeta
- pola čajne žličice muškatnog oraščića
- 100 ml meda
- 100 ml jogurta
- 50 ml maslinovog ulja
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
- 1 jušna žlica limunovog soka
- prstohvat soli.
Priprema
- Pomiješajte narančin i limunov sok, a potom u njih potopite sjeckane smokve i ostavite ih da odstoje oko 15 minuta.
- Zagrijte pećnicu na 180 °C.
- U jednoj zdjeli pomiješajte suhe sastojke osim badema, a u drugoj zdjeli mokre sastojke.
- Potom, sjedinite suhe i mokre sastojke do homogene smjese.
- U smjesu dodajte ocijeđene smokve i bademe.
- Obložite kalup promjera oko 22 cm papirom za pečenje, prelijte smjesu i pecite u pećnici oko pola sata, a čačkalicom provjerite je li pečen. Iskoristite aluminijsku foliju na pola pečenja ako kolač počinje previše tamniti.
- Za dodatnu sočnost prelijte kolač nakon pečenja mješavinom limunovog i narančinog soka u kojima su stajale smokve.
Jesenski kremasti kolač
Za kraj donosimo jedan kremasti kolač čija će vas kombinacija namirnica oduševiti jer – što je jesenski kolač bez kestena i bundeve?
Sastojci za podlogu:
- 200 g zobenog brašna
- 50 g mljevenih badema
- 2 jušne žlice otopljenog kokosovog ulja
- 2 jušne žlice meda
- prstohvat soli.
Sastojci za kremu od bundeve:
- 300 g pirea od bundeve
- 150 g usitnjenih kuhanih kestena
- 200 ml biljnog napitka
- 2 jaja
- 3 jušne žlice meda
- 1 čajna žličica cejlonskog cimeta
- pola čajne žličice muškatnog oraščića
- pola čajne žličice đumbira u prahu
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije.
Sastojci za kremu od kestena:
- 200 g kuhanih kestena
- 100 ml kokosovog mlijeka
- 1 jušna žlica meda
- pola čajne žličice ekstrakta vanilije.
Priprema
- Pomiješajte najprije sve sastojke za podlogu do teksture pijeska.
- Prebacite smjesu u kalup promjera oko 22 cm i stavite ga u hladnjak.
- Potom pripremite kremu od bundeve tako da najprije napravite pire od bundeve.
- Bundevu narežite na komade i pecite u pećnici na 200 °C oko pola sata, a potom komade izblendajte u blenderu bez kore.
- U zdjeli pomiješajte dobiveni pire bundeve s ostalim sastojcima za kremu, a potom prelijte smjesu na tijesto koje ste izvadili iz hladnjaka.
- Pecite kolač u pećnici na 180 °C oko 30 minuta. Krema treba biti čvrsta, ali kremasta u sredini i nakon pečenja pustite da se ohladi.
- Potom spremite kremu od kestena tako da u blenderu usitnite kuhane kestene, dodajte preostale sastojke i izmiksajte u glatku smjesu.
- Ohlađeni kolač premažite kremom od kestena.
- Stavite kolač u hladnjak na barem dva sata, a po želji ga poslužite uz šlag.
Pročitajte i ove članke:
- Jesenski deserti: Želimo nešto toplo, slatko i orašasto! Evo nekoliko recepata koji se savršeno uklapaju u ovo godišnje doba
- Zdravi jesenski recepti: Bez tromosti i loše probave poslije! Imamo 6 recepata s omiljenim jesenskim namirnicama
- Cheesecake s bundevom: Recept za kremasto savršenstvo koje miriše na jesen.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Preporuke HZJZ-a: Kako pomoći djeci nakon ove tragedije?
- Kreni Zdravo
- 3 min čitanja