Hrana bogata vlaknima za probavu: Što i kako jesti?

Hrana bogata vlaknima za probavu

Vlakna u prehrani su neophodna za zdravlje našeg probavnog sustava i zdravlje općenito. Iako ih naš organizam ne može probaviti, obavljaju važne funkcije i sudjeluju u prevenciji određenih zdravstvenih stanja. 

Osoba koja ne unosi dovoljno vlakana najčešće pati od konstipacije i nadutosti, hemoroida i viška kilograma, što također ovisi o cjelokupnoj prehrani. Vlakna nam trebaju svaki dan, a neka općenita količina za zdrave odrasle osobe je:

  • oko 25 g vlakana za žene
  • oko 35 g vlakana za muškarce. 

Najznačajnije dobrobiti vlakana su:

Kako je probava ključ zdravlja, a prehrana nešto što je pod našom kontrolom, dobra je vijest da zdravom prehranom i redovitim unosom vlakana zaista možemo preventivno djelovati na određene kronične bolesti i poremećaje. 

U nastavku saznajte koja je hrana bogata vlaknima za probavu.

Hrana bogata vlaknima za hemoroide
FOTO: Shutterstock

Hrana bogata vlaknima za probavu 

Vlakna pronalazimo u biljnim namirnicama te ih dijelimo na topljiva i netopljiva. Topljiva vlakna, kao što im i ime govori, otapaju se u vodi stvarajući gelastu teksturu čime dovode do usporavanja probave, što pozitivno utječe na:

  • veći osjećaj sitosti
  • regulaciju šećera u krvi
  • kontrolu tjelesne težine. 

Topljiva vlakna nalaze se u sljedećim namirnicama:

Netopljiva vlakna, s druge strane, prolaze kroz crijeva nepromijenjena. Zahvaljujući tome, netopljiva vlakna:

  • olakšavaju i ubrzavaju prolazak hrane kroz crijeva povećavajući volumen stolice
  • pomažu kod opstipacije
  • povećavaju fekalnu masu. 

Netopljiva vlakna pronalazimo u:

Prije nego odlučite povećati unos vlakana, važno je imati na umu nekoliko stvari:

  • nemojte povećavati unos vlakana naglo 
  • ako je moguće, nemojte guliti koru voća i povrća
  • usitnjeno povrće i voće u blenderu ne sadrži vlakna. 

Naime, ako dosad niste unosili dovoljno vlakana, odnosno vaša je prehrana siromašna svakodnevnim konzumiranjem voća i povrća, mahunarki i cjelovitih žitarica, naglim povećanjem možete izazvati kontraefekt

Simptomi koji se javljaju kod naglog povećanja vlakana, zbog čega mnogi pogrešno zaključe da su intolerantni na određene namirnice, su:

Kako biste izbjegli ove neugodne simptome, važno je piti i dovoljno tekućine, a količinu vlakana povećavajte iz tjedna u tjedan. Hrana bogata vlaknima za hemoroide posebice se treba uzimati uz obilje vode, odnosno tekućine.

Za početak, dodajte voćku u svoj međuobrok, potom idući tjedan, umjesto doručka u pekari, spremite kod kuće zobenu kašu

U trećem tjednu povećajte unos raznovrsnog povrća, a na kraju mjeseca uvedite mahunarke nekoliko puta tjedno. Primjerice, jedan dan spremite varivo od graha, za dva dana napravite salatu sa slanutkom, a pred kraj tjedna skuhajte mahune kao prilog

Osim tekućine, redovito konzumirajte običan jogurt ili kefir, kako biste povećali unos dobrih bakterija. Odaberite opcije bez šećera i dodataka poput voća i žitarica.

Držite se preporučene količine vlakana jer pretjerani unos vlakana također nije dobar. 

Kod pretjeranog unosa netopljivih vlakana vežu se određeni minerali ili se teže apsorbiraju. Kako biste znali koliko ste vlakana unijeli, vodite računa o nutritivnoj tablici na kojoj je istaknuto koliko grama vlakana sadrži proizvod na 100 g. 

Primjerice, 150 g konzerviranog graha sadrži oko šest grama vlakana. Kroz dan, nakon što ste prošli postepeno povećanje unosa vlakana, pojedite dvije različite voćke i tri porcije povrća veličine stisnute šake. 

psyllium ljuskice
FOTO: Shutterstock

Hrana bogata vlaknima za probavu – prehrambeni proizvodi

Postoje i prehrambeni proizvodi koji su iznimno bogati vlaknima i odličan su dodatak jelima, posebice u doručku. Primjer toga su psyllium ljuskice koje na 100 g sadrže čak oko 88 g vlakana.

Dovoljno je dodati pet grama psyllium ljuskica u jogurt ili zobenu kašu. Važno je da uz psyllium ljuskice unosite dovoljno tekućine i da ih zapravo rastopite. Primjerice, rastopit će se u jogurtu ili će to učiniti dodano mlijeko ili biljni napitak u zobenoj kaši. 

Pročitajte članak “Kako koristiti psyllium ljuskice za mršavljenje? Nutricionistica otkriva recepte i na što trebate paziti“.

Još neki slični prehrambeni proizvodi koji sadrže visok udio vlakana i mogu se koristiti na sličan način kao psyllium ljuskice su:

  • zobene mekinje (na 100 g sadrže oko 17 g vlakana)
  • pšenične mekinje (na 100 g sadrže oko 17 g vlakana)
  • pirove mekinje (na 100 g sadrže oko 42 g vlakana)
  • chia sjemenke (na 100 g sadrže oko 38 g vlakana)
  • lanene sjemenke (na 100 g sadrže oko 27 g vlakana).

Kao što vidimo, pojedine sjemenke i orašasti plodovi također sadrže vlakna, no zbog njihove velike kalorijske vrijednosti jedemo ih u manjim količinama (npr. između 15 – 30 g dnevno). 

Chia sjemenke ostavite potopljene u vodi ili mlijeku oko 10 minuta prije konzumacije kako bi stvorile gelastu teksturu ili ih ostavite preko noći u hladnjaku kao overnight oats. Lanene sjemenke sameljite prije konzumacije. Osim u doručak, lanene sjemenke posipajte po salatama. 

Određeni pojedinci, bez obzira na to što se zdravo hrane ili su se držali postepenog povećanja vlakana, mogu patiti od probave određenih saharida. Riječ je o kratkolančanim ugljikohidratima koji brzo fermentiraju pa izazivaju nadutost, plinove, proljev i grčeve. 

U tom se slučaju provodi FODMAP dijeta, ali preporuka je provoditi je pod nadzorom stručne osobe nutricionista, kako ne biste samo izbacili određene namirnice i time, nehotice, izgubili na kvaliteti obroka i unosa vlakana.

 Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu