Kako koristiti psyllium ljuskice za mršavljenje? Nutricionistica otkriva recepte i na što trebate paziti

Kako koristiti psyllium ljuskice za mršavljenje

Psyllium ljuskice ili indijski trputac dodatak je prehrani koji se prvenstveno koristi za poticanje probave jer djeluje kao laksativ. Dobiva se iz ovojnice sjemenke bilje Plantago ovata. Neutralnog je okusa pa, ako mislite da je ovo samo još jedan dodatak prehrani koji jedva možete konzumirati, ne morate brinuti. 

Psyllium ljuskice pomažu probavi zbog visokog udjela vlakana kojih nam je potrebno oko 30 g dnevno, a određeni broj ljudi zbog nepravilne prehrane ne unosi ni približno preporučenu količinu. 

Upravo zahvaljujući vlaknima pomažu u regulaciji šećera u krvi, ali i u smanjenju kolesterola. Naime, vlakna sa sobom povuku žučne soli za čiju je proizvodnju potreban kolesterol. To znači da tijelo mora potrošiti više kolesterola da opet proizvede žučne soli. 

Na 100 g psyllium ljuskice sadrže:

 • 355 kalorija
 • 65 g vlakana
 • 17 g ugljikohidrata
 • 4 g proteina
 • 0 g masti. 

Dakle, možemo reći da su psyllium ljuskice koncentrirani izvor vlakana, ali naravno, nećemo ih dnevno konzumirati u tako velikoj količini. Zato se i zovu “dodatak prehrani”. Vlakna dobivamo iz povrća, voća, mahunarki, sjemenki i orašastih plodova

Računamo sve izvore vlakana kojih inače nema u namirnicama životinjskog porijekla jer su vlakna nešto što je svojstveno samo biljkama. Važno je naglasiti da vlakna nećemo dobiti ako voće i povrće usitnimo u blenderu ili štapnim mikserom. Tada se unište, zbog čega je preporuka jesti cijelo voće i povrće.

Osim svega navedenog, psyllium ljuskice imaju i svoju primjenu u kulinarstvu. Primjerice, dodaju se brašnima, juhama ili umacima za postizanje veće gustoće. Obično se nabavljaju u specijaliziranim trgovinama koja nudi nutritivno kvalitetne opcije prehrambenih proizvoda. 

Psyllium ljuskice i nadutost

Nadutost i zatvor su glavni razlozi zašto se netko odluči konzumirati psyllium ljuskice. Osim zbog nedostatka vlakana, nadutost i zatvor mogu biti rezultat i nedovoljnog unosa tekućine, nedovoljnog kretanja i, naravno, konzumacije visoko procesuirane hrane. 

Psyllium sadrži topiva vlakna koja će potaknuti redovito pražnjenje crijeva. Naime, djeluju tako da upiju tekućinu povećavajući svoj lumen te tako podmazuju crijeva i olakšavaju probavu. 

Zato je važno pravilno konzumirati psyllium ljuskice, uz dovoljno tekućine. Zbog povoljnog utjecaja na rast dobrih bakterija, psyllium pridonosi i jačanju imuniteta jer je zdrava crijevna flora od ključne važnosti za dobar imunitet. Ne kaže se uzalud da se imunitet gradi u crijevima. 

Psyllium ljuskice i nadutost
FOTO: Shutterstock

Kako koristiti psyllium ljuskice za mršavljenje?

Moramo, prije svega, imati na umu da nijedan dodatak prehrani ne može sam odraditi posao i dati nam rezultat mršavljenja. Za mršavljenje je potrebno biti u kalorijskom deficitu. 

Tek kada posložimo prehranu u skladu s principima pravilne prehrane i uvedemo redovitu fizičku aktivnost te kvalitetan san, dodaci prehrani poput psylliuma mogu biti kotačić koji će pomoći. Naime, vlakna daju osjećaj sitosti i sprječavaju nagli skok šećera u krvi pa se tim putem kontrolira apetit. 

Psyllium se spominje u kontekstu mršavljenja jer smanjuje nadutost i zatvor. Naravno, čim se riješimo nadutosti, osjećamo se lakše, a trbuh izgleda ravniji. Kako smo spomenuli da psyllium treba pravilno koristiti uz tekućinu, evo nekoliko načina kako ovaj dodatak uvrstiti u prehranu. 

Osnovna pravila kod konzumiranja psyllium ljuskica su:

 • koristiti 1 – 3 čajne žličice dnevno (oko 5 g)
 • konzumirati uz neki izvor tekućine (voda, sok, jogurt ili kefir, biljni napitak itd.)
 • konzumirati odmah nakon pripreme
 • unositi dovoljno tekućine tijekom dana. 

Budući da psyllium brzo nabubri i stvara želatinoznu masu, treba ga konzumirati odmah. Suprotno tome, chia sjemenke, koje su također izvor vlakana, trebaju odstajati oko 10 minuta dok ne stvore gelastu teksturu. 

Evo nekoliko brzih i jednostavnih recepata kako koristiti psyllium ljuskice za mršavljenje. Bitno je napomenuti da trebate imati svoj izračun kalorija za postizanje mršavljenja, pa količine namirnica prilagodite tome. 

Sastojci:

Priprema

 1. Borovnice odmrznite na tavi ili u lončiću. 
 2. Pomiješajte sve sastojke i konzumirajte odmah. 

Osim u doručku, psyllium ljuskice ubacite u međuobrok. 

Sastojci:

Priprema

 1. Pomiješajte jogurt, psyllium i whey. 
 2. Dodajte malo vode kako bi tekstura bila više tekuća. 
 3. Posipajte jušnom žlicom granole i konzumirajte odmah. 

Psyllium ljuskice možete konzumirati samo s vodom, sokom, jogurtom ili kefirom, ali kod procesa mršavljenja važno je povećati unos proteina te voditi računa o uravnoteženosti obroka kako biste osigurali sve potrebne nutrijente. 

Psyllium ljuskice - iskustva
FOTO: Shutterstock

Psyllium ljuskice – iskustva

Kada se pogledaju recenzije dodatka prehrani, odnosno psyllium ljuskica, komentari su uglavnom pozitivni. Većina navodi kako pomažu kod probave, čak i da su “blagoslov” za probavu

Neki navode da učinkovito izvršavaju svoju namjenu, ali da se još uvijek ne mogu naviknuti na njih. Ovdje može pomoći način na koji se konzumira psyllium, pa oni koji ga ne mogu popiti samo s vodom mogu ga konzumirati u sklopu obroka, kao što je i gore predloženo. 

Pojedinci navode kako je odličan za izradu domaćih peciva, a drugi pak da ovaj dodatak prehrani nije cjenovno pristupačan. Velika većina komentara je pozitivna i preporučuje ovaj dodatak prehrani. 

Neki navode da su tek počeli koristiti psyllium ljuskice i da ne mogu dati mišljenje, što je u redu jer treba proći određeno vrijeme konzumacije. Ovo je dodatak prehrani, a ne tableta za bol koja će unutar pola sata otkloniti simptom. 

Psyllium ljuskice – nuspojave

Možda će sada djelovati kontradiktorno, ali psyllium ljuskice mogu izazvati nadutost. Da pojasnimo, u ovom slučaju nisu krivac psyllium ljuskice same po sebi, već dosadašnji način prehrane osobe koja ih konzumira.

Naime, ako osoba dosad nije unosila dovoljno vlakana, a onda odjednom poveća unos vlakana, može doći do nadutosti. Zato je dobro napraviti analizu dosadašnje prehrane i krenuti s postupnim uvođenjem vlakana, odnosno njihove količine, kako bi se spriječile te nuspojave. 

To nije znak da treba i dalje ostati na lošoj prehrani, već prilagoditi unos sve dok se ne dođe do preporučenih dnevnih količina. Naravno, to vrijedi za zdrave osobe, a oni koji pate od određenih dijagnoza trebaju se posavjetovati s liječnikom. 

Zbog naglog povećanja vlakana mogu se javiti plinovi i nelagodni osjećaj u želucu. No, ponavljamo, to je zbog dosadašnjeg malog, a istovremeno naglog povećanja unosa vlakana. Nadalje, kod konzumacije psylliuma moguća je pojačana žeđ, budući da apsorbiraju vodu. 

Zato treba slijediti upute pravilne konzumacije psylliuma. To znači da ga treba konzumirati s dovoljno tekućine, ali i nastaviti s redovitim unosom vode kroz dan.

Ako uzimate lijekove, važno je naglasiti liječniku da želite konzumirati psyllium, kako bi provjerio dolazi li do interakcije lijekova i psylliuma. 

Konačno, moguće su alergijske reakcije na psyllium ljuskice. To je rijetko, a od simptoma se mogu javiti svrbež kože, odnosno osip te otežano disanje.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu