Nepečeni zdravi kolači: Pet recepata laganih za probavu
- Budite prvi i komentirajte!
- 6 min čitanja
Sirovi ili nepečeni zdravi kolači doživjeli su pravu revoluciju pa tako pojedine slastičarnice danas u svojoj ponudi imaju ne samo takve kolače, već izdvojene izloge i terase. Popularnost ovih kolača proizlazi iz sve veće svjesnosti o prehrani i zdravom načinu života.
No, danas sve više ljudi, što svojevoljno, što iz nekih vlastitih razloga odlučuju iz svoje prehrane izbaciti klasični dodani šećer, laktozu, gluten, jaja, mliječne proizvode itd. Nametnuo se izazov – kako onda napraviti kolače i uživati u njima?
Međutim, svijet namirnica i prehrane je tolik da možemo napraviti ukusan zdravi nepečeni kolač od samo tri sastojaka pa sve do nekoliko sastojaka. Bitno je naglasiti da se riječ “zdravo” u ovom kontekstu odnosi na nutritivno bogatije kolače u odnosu na klasične.
Jednostavni zdravi kolači po receptima su danas dostupni svima jer brojne namirnice nude i velike trgovine, uz specijalizirane trgovine i dostavu online trgovina.
Donosimo nekoliko recepata koji su pravi izbor za one koji se žele osjećati lagano nakon što pojedu kolač.
Nema ništa pogrešno u tome da pojedete i klasičan kolač, no tada pripazite na količinu, dodajte uz takav kolač sok svježe cijeđenog limuna i jedite ga nakon obroka. Tako ćete pridonijeti boljoj kontroli šećera u krvi nakon unosa kolača od nutritivno siromašnih sastojaka koji sadrži puno šećera i masti.
Imajte na umu da zdravi nepečeni kolači nemaju nužno manje kalorija od klasičnih. Međutim, sadrže više vitamina, minerala, vlakana, pa i proteina. One osobe koje su u procesu mršavljenja također trebaju pripaziti na količinu takvih kolača.
Nepečeni zdravi kolači
Prije nego se bacimo na recepte, evo nekih od glavnih sastojaka u sirovim kolačima. Kao zamjena za šećer koristi se:
- med
- javorov i agavin sirup
- šećer kokosovog cvijeta
- eritritol
- ksilitol ili brezin šećer
- stevija.
Za bazu se najčešće koriste orašasti plodovi poput indijskih oraščića, cjelovite žitarice poput zobenih pahuljica, dok suho voće i svježe voće služi u svrhu dekoracije ili kao dio sastojaka u kolačima.
Osim navedenog, koriste se razni začini, poput cimeta i ekstrakta vanilije, potom whey protein ili biljni proteini, tamna čokolada i proizvodi od čokolade kao što su kakao prah i kakao maslac, a koriste se i drugi proizvodi od kokosa, poput brašna, mrvica i mlijeka.
Kolač od pistacija i malina
Evo jednog prijedloga koji uključuje indijske oraščiće, pistacije i voće po želji. Kolač se sastoji od dva dijela, baze i voćnog dijela, a sama izrada nije komplicirana.
Sastojci za bazu:
- 1 šalica indijskih oraščića
- pola šalice pistacija (očišćenih od ljuske)
- 1 šalica datulja (bez koštica)
- 2 jušne žlice kokosovog ulja
- 1/4 šalice kokosovih mrvica.
Sastojci za nadjev:
- 1 šalica malina ili drugog voća po izboru
- 2 jušne žlice meda
- 2 jušne žlice chia sjemenki.
Priprema
- Indijske oraščiće, datulje i pistacije namočite u vodi nekoliko sati prije upotrebe.
- Potom ih ocijedite pa orašaste plodove dodajte u blender i izblendajte u kompaktnu smjesu. Nemojte predugo blendati kako biste izbjegli da se pretvore u maslac.
- Zatim u blender dodajte još ocijeđene datulje, kokosovo ulje i kokosove mrvice te sjedinite u smjesu.
- Okrugli kalup obložite papirom za pečenje.
- Utisnite napravljenu smjesu u kalup kako biste dobili bazu te poravnajte površinu.
- Stavite bazu u hladnjak.
- Pomiješajte chia sjemenke i med te ostavite da odstoje oko 10 minuta.
- Na kraju izvadite bazu i preko nje rasporedite smjesu od meda i chia sjemenki, dodajte maline i vratite kolač u hladnjak.
- Ostavite ga minimalno dva sata da se stegne, a najbolje preko noći.
Čoko kolač
Za ljubitelje čokolade čoko kolač je nezaobilazan. Baza je slična kao i u prošlom receptu, no začinit ćemo je dodatno kakao prahom.
Sastojci za bazu:
- 1 šalica indijskih oraščića
- 1 šalica datulja (bez koštica)
- 2 jušne žlice kokosovog ulja
- 1/4 šalice nezaslađenog kakao praha
- prstohvat soli.
Sastojci za nadjev:
- pola šalice kakao praha
- pola šalice kokosovog ulja
- pola šalice javorovog sirupa (može i med)
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
- prstohvat soli.
Sastojci za dekoraciju:
- 2 jušne žlice ribane tamne čokolade
- 2 jušne žlice grubo sjeckanih lješnjaka.
Priprema
- Datulje potopite u vodi na 10 minuta, a indijske oraščiće potopite na barem jedan sat.
- U blenderu najprije izblendajte ocijeđene datulje i indijske oraščiće do homogene smjese, a potom dodajte kakao prah, kokosovo ulje, sol te sjedinite.
- Okrugli kalup obložite papirom za pečenje, utisnite i poravnajte napravljenu bazu te stavite u hladnjak.
- Pripremite nadjev od čokolade tako da pomiješate otopljeno kokosovo ulje i kakao prah, a potom dodajte i ostale sastojke miješajući u jednoličnu smjesu.
- Izvadite bazu iz hladnjaka, prelijte je čokoladnim nadjevom i vratite u hladnjak na barem dva sata.
- Prije posluživanja kolač posipajte mješavinom grubo sjeckane tamne čokolade i lješnjaka.
Pročitajte članak “Prefin i prelijep: Recept za čokoladni kolač koji se ne peče“.
Veganska sirova pita od banane
Slijedi recept koji će vas oduševiti okusom, ali izgledom. Nema ništa sočnije od hrskave kore pite i kreme od banane koja se topi u ustima.
Sastojci za koru:
- 1 šalica oraha
- 1 šalica sitnih zobenih pahuljica
- 1 šalica ribanog kokosa
- 1 šalica datulja (bez koštica)
- prstohvat soli.
Sastojci za nadjev:
- 1/3 šalice otopljenog kokosovog ulja
- 1/4 šalice javorovog sirupa
- 1 jušna žlica limunova soka
- 1/4 šalice indijskih oraščića (prethodno namočenih)
- 1 velika zrela banana
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
- 1 jušna žlica biljnog napitka
- prstohvat soli.
Sastojci za šlag od kokosa:
- 400 ml punomasnog kokosovog mlijeka iz limenke (prethodno ohlađenog preko noći u hladnjaku)
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
- 1 čajna žličica javorovog sirupa
- prstohvat soli.
Sastojci za umak od karamele:
- pola šalice napravljenog šlaga od kokosa
- 1/4 šalice kokosovog šećera
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
- prstohvat soli
- 1 jušna žlica maslaca od badema ili kikirikija.
Priprema
- U blenderu najprije izblendajte prethodno namočene orahe i sitne zobene pahuljice do grube smjese, a nakon toga dodajte ocijeđene datulje, sol i ribani kokos te sjedinite.
- U plitki kalup za pitu rasporedite napravljenu bazu za koru po dnu kalupa i po rubovima.
- Zatim pripremite nadjev tako da sve sastojke stavite u blender i izblendate do teksture pudinga. Pazite da se ne počnu pojavljivati mjehurići zraka.
- Nadjev rasporedite preko kore utisnute u kalup.
- Prekrijte kolač folijom i stavite u zamrzivač na najmanje pet sati.
- Za to vrijeme napravite šlag od kokosa tako da pomiješajte sve sastojke i izmiksate mikserom.
- Prije posluživanja napravite i karamelu tako da opet pomiješajte sve sastojke.
- Kada je prošlo vrijeme stajanja kolača u zamrzivaču, izvadite ga, premažite šlagom od kokosa, a potom rasporedite i karamelu.
- Za dodatnu dekoraciju na kolač poslažite kolute banane.
Kolač od limuna
Limun daje posebno osvježenje i obožavamo ga u desertima kada vani zatopli. Ovaj jednostavni kolač lako je napraviti, a bit će prava poslastica uz cijeđenu limunadu.
Sastojci za koru:
- 3/4 šalice sirovih indijskih oraščića (prethodno namočenih)
- 3/4 šalice oraha
- 12 komada datulja (bez koštica, prethodno potopljenih na 10 minuta)
- 1 čajna žličica vode
- pola čajne žličice sjemenki konoplje
- prstohvat soli.
Sastojci za nadjev:
- 3 zrele banane (srednje veličine)
- 1/3 šalice javorovog sirupa
- 1 jušna žlica javorovog sirupa
- 4 iscijeđena limuna
- 3/4 šalice kokosovog ulja
- 1 čajna žličica kurkume
- 1 čajna žličica limunove korice
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije.
Priprema
- Najprije u blenderu izblendajte orahe, datulje i indijske oraščiće.
- Potom dodajte ostale sastojke i sjedinite smjesu.
- U četvrtasti kalup stavite papir za pečenje, a potom ravnomjerno utisnite smjesu za koru.
- Potom pripremite nadjev tako da sve sastojke stavite u blender i izblendate.
- Nadjev prelijte preko kore i stavite u zamrzivač.
- Prije posluživanja narežite kolač na kocke.
Sirove kuglice od sušenih jagoda
Za one kojima prethodni recepti još uvijek zvuče komplicirano, uvijek možete napraviti sirove kuglice. Možete koristiti bilo koje voće po želji, a mi smo se odlučili za sušene jagode.
Sastojci:
- 1 šalica suhih jagoda
- pola šalice indijskih oraščića (prethodno potopljenih na jedan sat)
- pola šalice badema
- pola šalice datulja (bez koštica, potopljenih na 10 minuta)
- 1/4 šalice kokosovih mrvica.
Priprema
- U blenderu najprije usitnite sušene jagode, a potom dodajte bademe i indijske oraščiće.
- Zatim dodajte datulje i izblendajte u smjesu.
- Po potrebi dodajte vode, a onda dodajte i kokosove mrvice te sjedinite smjesu.
- Oblikujte kuglice i stavite ih u hladnjak da se malo stegnu.
Pročitajte i ove članke:
- Voćni kolači bez pečenja: Imamo 4 recepta koja se brzo spremaju, ne koštaju puno, dolaze u zdravijoj verziji i tako su sočni
- Veganski cheesecake bez pečenja: Tako kremast i fin! Evo recepta koji će svi voljeti
- Zdrave kuglice od datulja: Jednostavno, fino i zdravo! Zasladite se i “naboostajte” energijom uz ove recepte.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
12 vježbi s vlastitom težinom za izgradnju mišića
- Tomislav Stanić
- 4 min čitanja