Čir na želucu (peptički ulkus) – uzroci, simptomi i liječenje
- 4 komentara
- 5 min čitanja
Čir, ulkus ili vrijed je oštećenje koje nastaje na unutarnjoj stijenci (sluznici) jednjaka, želuca ili dvanaesnika – gornjeg dijela tankog crijeva. Naš probavni trakt obložen je slojem sluznice koja ga štiti od negativnog utjecaja kiselina. No, ako je količina kiseline povećana, ili se količina sluzi smanjila, pojavljuje se rizik od nastanka čira. Čir je zapravo ranica na sluznici koja može krvariti.
Naziv peptički ulkus može se odnositi i na čir želuca (ulkus želuca) i na čir dvanaesnika (ulkus dvanaesnika). Ove dvije bolesti imaju vrlo slične uzroke i simptome te ih je teško razlikovati samo na temelju kliničke slike, već su za preciznu dijagnozu potrebni endoskopija ili rendgensko snimanje.
Čir na želucu – uzroci
Nekad se vjerovalo da čir na želucu uzrokuju začinjena hrana ili stresan život. Danas se smatra kako su najčešći uzroci čira na želucu sljedeći:
- infekcija bakterijom Heliobacter pylori (H. pylori) – iako nije sasvim jasno kako se Heliobacter pylori širi, većina znanstvenika smatra kako se najčešće prenosi izravno sa zaražene na zdravu osobu. Ljudi je također mogu unijeti u tijelo putem hrane i vode. Ova bakterija ima nekoliko sojeva te najčešće živi na sluznici želuca. U većini slučajeva, ne uzrokuje probleme, no može izazvati akutnu upalu (gastritis), koja potom prelazi u kroničnu i može uzrokovati nastanak čira. Istraživanja pokazuju da će oko 15 do 20% osoba zaraženih bakterijom H. pylori razviti čir želuca ili dvanaesnika, a manje od 1% karcinom ili limfom želuca.
- redovita uporaba određenih lijekova protiv bolova – određeni lijekovi protiv bolova iz skupine nesteroidnih antireumatika čine sluznicu želuca ili dvanaesnika osjetljivijom na ozljede. To su lijekovi poput ketoprofena, ibuprofena, diklofenaka, indometacina i drugih. Otprilike 30% odraslih osoba koje redovito koriste ove skupine lijekova osjeća nuspojave na probavnom sustavu.
Rizični faktori za pojavu čira na želucu su:
- pušenje i konzumiranje alkohola – obje loše navike stimuliraju želudac na proizvodnju više kiseline no što je uobičajeno. Ako je kod osobe dodatno prisutna i infekcija bakterijom H. pylori, rizik od pojave čira na želucu je još veći,
- uzimanje kokaina i metamfetamina – opojne tvari ograničavaju dotok krvi u sluznicu želuca čime onemogućuju njeno normalno funkcioniranje,
- virusne bolesti – poput citomegalovirusa i herpesa, osobito kod starijih osoba i onih čiji je imunitet već ugrožen,
- emocionalni stres.
Čir na želucu – simptomi
Osjećaj pečenja, odnosno žareća bol u predjelu abdomena, najčešći je simptom čira na želucu i najlakši način kako prepoznati čir na želucu. Kao što smo već spomenuli, simptomi čira na jednjaku su vrlo slični. Bol može biti jača kada je želudac prazan.
Među simptomima čira na želucu su i neki ozbiljniji, koji zahtijevaju da hitno potražite liječničku pomoć. To su:
- povraćanje krvi,
- tamna krv u stolici,
- mučnina ili povraćanje,
- neobjašnjivo mršavljenje,
- promjene apetita.
Puknuće čira na želucu
Kad pukne čir na želucu najčešće se javlja povraćanje krvi, tamna krv u stolici te snažna mučnina ili povraćanje. Puknuće čira na želucu redovito prati i intenzivna bol koja se pojačava prilikom pokreta, dodirivanja trbuha, kihanja ili kašljanja. Posumnjate li da je u pitanju puknuti čir, odmah pozovite hitnu pomoć ili se uputite do najbliže bolnice.
Čir na želucu – dijagnosticiranje
Ako vaš liječnik posumnja da su vaši simptomi povezani s čirom, uputit će vas na rendgensko snimanje jednjaka, želuca i dvanaesnika. Najprije ćete ispiti barijevu kašu, a potom će vaš probavni sustav biti snimljen pomoću rendgena. Barijeva kaša vašem će liječniku pomoći da jasnije vidi probavni sustav te odredi na kojem se točno mjestu nalazi čir.
Druga pretraga na koju možete biti upućeni je endoskopija. Radi se o snimanju probavnog sustava pomoću malene kamere koja se uvodi kroz pacijentova usta i grlo sve do probavnog sustava. Kako bi lakše podnijeli endoskopiju, pacijenti obično dobiju blage sedative. Po potrebi, liječnik će pomoću endoskopa uzeti i uzorak tkiva za biopsiju.
Bakterija Heliobacter pylori – dijagnosticiranje
Jednom kad liječnik potvrdi da imate čir na želucu, poslat će vas na pretragu kojom se utvrđuje je li u vašem tijelu prisutna bakterija Heliobacter pylori. Ovo je važno utvrditi jer se čir na želucu tretira jednom vrstom lijekova ako je pacijent zaražen H. pylori, a drugom ako je uzročnik čira uzimanje nesteroidnih protuupalnih lijekova.
Heliobacter pylori utvrđuje se:
- pomoću krvne pretrage – uzimanjem krvi iz prsta,
- pretragom daha – poznatom i kao urea izdisajni test
- biopsijom – obično se koristi tkivo koje je uzeto tijekom biopsije.
Čir na želucu – liječenje
Liječenje čira na želucu najviše ovisi o uzroku. Ako je uzrok bakterija Heliobacter pylori, liječnik će vam najvjerojatnije propisati takozvanu trostruku terapiju. Ona se sastoji od dvije vrste antibiotika i jednog lijeka koji blokira lučenje želučane kiseline. Ova terapija uglavnom traje oko dva tjedna, a nakon četiri tjedna provodi se dodatna pretraga kako bi se vidjelo je li Heliobacter pylori još prisutna u vašem organizmu.
Ako čir na želucu nije uzrokovan bakterijom Heliobacter pylori, antibiotici nisu potrebni. Liječnik će vam u tom slučaju prepisati lijekove koji će blokirati izlučivanje kiseline (H2 blokatore ili IPP. U ovom slučaju, velik se napredak može postići odgovarajućom prehranom te izbjegavanjem alkohola i pušenja.
Čir na želucu – operacija
Operacija čira na želucu provodi se u slučaju komplikacija, kao što su krvarenje ili perforacija čira. Kako do toga ne bi došlo, slijedite metode prevencije, uzimajte propisane lijekove i prilagodite prehranu svom stanju.
Čir na želucu – prevencija
Čak i ako imate dijagnosticiran čir na želucu, postoji nekoliko načina kako ublažiti simptome i prevenirati neugodne i bolne napadaje:
- izbjegavajte uzimati nesteroidne antireumatike, a ako vam ih je propisao liječnik, zaštitite želudac uzimanjem lijekova iz skupine H2 blokatora (npr. Peptoran, Ranital, Ulfamid) ili IPP-a (npr. Controloc, Nexium, Omezol, Lazol),
- prekinite ili ograničite konzumaciju alkohola,
- prestanite pušiti,
- smanjite unos soli,
- povećajte unos zelenog čaja koji djeluje antioksidativno i protuupalno.
Čir na želucu – prehrana
Hrana i piće koje konzumiramo bitno utječu na količinu želučane kiseline. Imate li čir na želucu, pridržavajte se ovih savjeta:
- jedite umjereno i izbjegavajte prevelike obroke,
- konzumirajte 3 do 5 obroka dnevno,
- pazite da hrana ne bude pretopla, prehladna, preslatka i prekisela,
- dobro žvačite,
- nakon obroka uputite se u laganu šetnju,
- ne večerajte bar 2 do 3 sata prije spavanja.
Hrana koju je potrebno izbjegavati:
- pržena i pohana hrana,
- masna riba (skuša, tuna, jegulja, šaran),
- konzervirana hrana (paštete, mesne konzerve, riblje konzerve),
- masne juhe i juhe iz vrećice,
- citrusno voće (limun, mandarine, naranče, klementine),
- povrće koje napuhuje (brokula, kupus, luk, karfiol, krastavac),
- začine (ljutu papriku, češnjak, čili),
- punomasne sireve,
- torte i kolače,
- pržene grickalice i one s visokim udjelom soli (npr. čips).
Pića koja je potrebno izbjegavati:
- alkohol,
- crna kava i pića s kofeinom,
- gazirana pića,
- punomasno mlijeko,
- čokoladno mlijeko.
Hrana koja se preporučuje:
- kruh i pekarski proizvodi od cjelovitih žitarica,
- integralna riža i tjestenina,
- povrće, osim onog koje napuhuje,
- voće i voćni sokovi, osim citrusa,
- nemasno i umjereno začinjeno meso, kuhano ili pečeno na malo masti,
- soja i proizvodi od soje,
- suhi grašak i grah na malo masnoće,
- svježe i sušeno začinsko bilje,
- voćni sladoledi, tvrdi bomboni,
- džemovi,
- krekeri od riže, graham krekeri.
Čir na želucu može se spriječiti ukoliko kombinirate mjere prevencije, pazite na prehranu i stil života te se savjetujete s liječnikom oko uzimanja lijekova. Ako već imate dijagnosticiran čir, pridržavajte se liječničke terapije i savjeta, jer ćete tako brže doći do potpunog ozdravljenja.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
12 vježbi s vlastitom težinom za izgradnju mišića
- Tomislav Stanić
- 4 min čitanja