WHO preporučuje manje od 5 g dnevno: Evo znakova koji upućuju na to da jedete previše soli

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) preporučuje dnevni unos manji od pet grama

Sol je bitan element u našoj prehrani jer obogaćuje okus i igra ključnu ulogu u održavanju raznih tjelesnih funkcija. Međutim, kao i mnoge dobre stvari, previše soli može biti štetno.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) preporučuje dnevni unos manji od pet grama (oko jedne čajne žličice) soli, no prosječna osoba često konzumira puno više.

Pretjerani unos soli povezan je s raznim zdravstvenim problemima, uključujući visoki krvni tlak, bolesti srca i probleme s bubrezima.

Povećana žeđ

Jedan od prvih znakova da konzumirate previše soli je pojačan osjećaj žeđi. Kada konzumirate višak soli, vaše tijelo pokušava održati ravnotežu zadržavanjem vode. To može dovesti do dehidracije, potičući vaše tijelo da traži više tekućine. Ako posežete za vodom češće nego inače, to može biti znak da je unos soli previsok.

Oticanje i nadutost

Pretjerana količina soli može dovesti do zadržavanja vode, uzrokujući oticanje i nadutost u različitim dijelovima tijela, poput ruku, stopala i gležnjeva. To se događa jer se bubrezi bore da eliminiraju višak natrija, što rezultira nakupljanjem tekućine u tkivima. Uporna nadutost i oticanje mogu ukazivati na potrebu da preispitate unos soli.

Visoki krvni tlak

Možda najpoznatija posljedica konzumiranja previše soli je povišen krvni tlak. Natrij ima tendenciju privlačenja vode, što dovodi do povećanog volumena krvi i, posljedično, višeg krvnog tlaka. S vremenom konstantno visoki krvni tlak može opteretiti kardiovaskularni sustav, povećavajući rizik od srčanih bolesti, moždanog udara i drugih povezanih komplikacija.

Pročitajte članak “Visoki tlak: Simptomi mogu biti nespecifični, zato se za hipertenziju kaže da je “tihi ubojica”! Evo na što trebate obratiti pozornost“.

Možda najpoznatija posljedica konzumiranja previše soli je povišen krvni tlak
FOTO: Shutterstock

Česte glavobolje

Pretjeran unos soli može doprinijeti glavoboljama i migrenama kod nekih osoba. Odnos između soli i glavobolja je složen, ali se smatra da visoke razine natrija mogu utjecati na protok krvi i doprinijeti vaskularnim promjenama koje izazivaju glavobolju. Ako imate česte glavobolje, možda biste trebali razmotriti unos soli kao mogući faktor.

Problemi s bubrezima

Bubrezi igraju ključnu ulogu u regulaciji ravnoteže soli u tijelu. Konzumacija previše soli može opteretiti bubrege, što s vremenom može dovesti do disfunkcije bubrega. Ako primijetite promjene u uzorcima mokrenja, poput češćih odlazaka na toalet ili drugačiju boju mokraće, to može biti znak da se vaši bubrezi nastoje izboriti s viškom natrija.

Pročitajte članak “Prvi simptomi bolesti bubrega: Moguće je imati samo 10 % djelotvornog bubrega prije nego se pojave! Evo kada bubrezi ne rade kako treba“.

Iako je sol bitna komponenta uravnotežene prehrane, ključna je umjerenost. Ako sumnjate da je vaš unos soli previsok, razmislite o promjenama prehrambenih navika, poput odabira svježe, cjelovite hrane umjesto prerađenih opcija i upotrebe bilja i drugih začina za obogaćivanje vaših jela.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu