Zimska vegetarijanska jela: Neodoljivi, zasitni i brzi obroci koje ćete kuhati cijelu sezonu

Zimska vegetarijanska jela

Zimski period godine traži od nas da usporimo, utoplimo se, zagrijemo tijelo, nahranimo ga i budemo nježni. Lagana variva, kuhano i fermentirano povrće za naše dobre bakterije i imunitet, dovoljno vitamina C koji nam je zaista potreban – mnogo je benefita koje može donijeti izbalansirana zimska prehrana.

Iako se uz zimske recepte nerijetko vezuje meso, zimska vegetarijanska jela itekako mogu biti zasitna, ukusna i nutritivno bogata.

Zimska vegetarijanska jela – recepti

Fokus stavljamo na kupusnjače, korjenasto povrće, mahunarke, kiseli kupus, bundeve i tikve, cjelovite žitarice, tofu, ali i začine.

Vegetarijanska sarma s lećom i rižom
FOTO: Shutterstock

Vegetarijanska sarma s lećom i rižom

Sarma je vjerojatno u top tri jela, ako ne i prvo jelo koje je karakteristično za naše prostore. Međutim, postoji više verzija vegetarijanske sarme koja ne sadrži zasićene masti, a iznimno je nutritivna i bogata vlaknima.

Sastojci:
Priprema
  1. Isperite leću i kuhajte je 15 minuta. Ne smije se raspasti.
  2. Na maslinovom ulju najprije dinstajte luk, a potom dodajte češnjak i mrkvu.
  3. Umiješajte kuhanu leću, sirovu rižu, kim, sol, papar i dimljenu papriku.
  4. Na dno lonca stavite malo kiselog kupusa.
  5. Na svaki list kupusa stavite 1 – 2 jušne žlice nadjeva, zarolajte i stavite u lonac.
  6. Kada ste napunili lonac sa sarmom, prelijte s povrtnim temeljcem i pasiranom rajčicom.
  7. Kuhajte poklopljeno oko sat vremena na laganoj vatri.

Poslužite uz krumpir.

Varivo od graha i vege kobasica
FOTO: Shutterstock

Varivo od graha i vege kobasica

Kad su u pitanju zimska vegetarijanska jela, variva su jelo broj jedan kada želimo pojesti nešto na žlicu, a zvijezda variva je po običaju grah.

Za veću sitost i pikantnost dodajte vege kobasice.
Sastojci:
Priprema
  1. Na maslinovom ulju dinstajte luk, a potom dodajte mrkvu i celer i dinstajte oko sedam minuta.
  2. Potom, dodajte kolutove vege kobasice i dinstajte oko tri minute.
  3. Ubacite začine, lovorov list i grah.
  4. Kuhajte na laganoj vatri oko 25 minuta.

Poslužite uz krišku raženog kruha.

Zimska zdjela s pečenim povrćem
FOTO: Shutterstock

Zimska zdjela s pečenim povrćem

Ova zdjela donosi bogatstvo okusa i boja, od jarko crvene do narančaste s finim tahinijevim umakom. Ako želite još više proteina, dodajte narezana kuhana jaja ili kriške preprženog tofua.

Sastojci:
Sastojci za tahini preljev:
Priprema
  1. Zagrijte pećnicu na 200 °C.
  2. Povrće narežite na komade slične veličine, a potom ga pomiješajte sa slanutkom, maslinovim uljem, crnim paprom, soli i dimljenom paprikom.
  3. Rasporedite povrće po limu za pečenje i pecite ga oko 30 – 40 minuta, uz povremeno okretanje.
  4. Pomiješajte sve sastojke za tahini preljev i prelijte preko pečenog povrća sa slanutkom.
Gusta juha od crvene leće s đumbirom i kurkumom
FOTO: Shutterstock

Gusta juha od crvene leće s đumbirom i kurkumom

Ako želite pravu juhu koja će vas zagrijati, ali i razbuditi, svakako probajte ovu juhu gdje je ključan sastojak đumbir. Još ako dodate kurkumu, dobit ćete protuupalni napitak na žlicu.

Sastojci:
Priprema
  1. Na maslinovom ulju dinstajte luk i mrkvu oko šest minuta.
  2. Dodajte đumbir, češnjak, kurkumu i papriku te pomiješajte.
  3. Dobro isperite crvenu leću, pa je ubacite u lonac i ulijte povrtni temeljac.
  4. Kuhajte oko 20 minuta, a kad se juha malo ohladi, izmiksajte je štapnim mikserom.
  5. Začinite još s paprom, soli i limunovim sokom.
Rižoto od bundeve i kadulje
FOTO: Shutterstock

Rižoto od bundeve i kadulje

Ovaj obrok je kompletan jer sadrži sve makronutrijente i odlična je lagana večera ili ručak za ponijeti na posao. Kadulja daje posebnu notu ovom jelu.

Sastojci:
Priprema
  1. Tofu ocijedite, narežite na kockice i posušite krpom.
  2. Pržite tofu na maslinovom ulju oko sedam minuta dok ne postane zlatan i čvrst te ga posolite. Stavite tofu sa strane.
  3. Zatim u loncu na maslacu pirjajte sitno sjeckani luk oko pet minuta, a zatim dodajte češnjak i rižu te kratko prodinstajte.
  4. Postepeno ulijevajte povrtni temeljac zaimaču po zaimaču uz miješanje.
  5. Nakon 10 minuta dodajte pire od bundeve i kadulju.
  6. Nakon 10 minuta umiješajte kadulju i pire od bundeve te nastavite kuhati rižoto uz podlijevanje temeljcem.
  7. Pred kraj umiješajte pečeni tofu, popaprite i posolite, a prije posluživanja posipajte parmezanom.
Zimski vegetarijanski složenac s gljivama
FOTO: Shutterstock

Zimski vegetarijanski složenac s gljivama

Za kraj donosimo jedno jelo, možda rezervirano za vikend i ukusan nedjeljni ručak. Obožavamo gljive i vezujemo ih za hladan dio godine.

Dodajemo jaja i sir kako bismo dobili i kvalitetan izvor proteina.

Sastojci za povrtnu bazu:
Sastojci za proteinski sloj:
Sastojci za gornji sloj:
  • 400 g krumpira (narezanog na tanke ploške)
  • 1 jušna žlica maslinovog ulja
  • crni papar
  • sol.
Priprema
  1. Najprije pripremite povrtnu bazu tako da na maslinovom ulju dinstate luk, a potom dodate mrkvu i celer i dinstate oko sedam minuta.
  2. Dodajte šampinjone i dinstajte oko pet minuta.
  3. Ubacite sve začine i pomiješajte.
  4. Zatim, u povrće umiješajte kuhanu leću i pirjajte još oko dvije minute i maknite s vatre.
  5. U zdjeli pomiješajte jaja, ricottu i ribani sir te posolite i popaprite.
  6. Zagrijte pećnicu na 190 °C.
  7. U dublji pekač promjera 20 x 25 cm rasporedite po dnu povrće i leću.
  8. Prelijte smjesom od jaja i sira te pomiješajte.
  9. Na vrh naslažite ploške krumpira, poput krova, tako da jedna ploška djelomično pokriva drugu.
  10. Premažite krumpire žlicom ulja, popaprite i posolite.
  11. Pecite oko 40 – 45 minuta dok krumpir ne dobije boju.
  12. Zadnjih pet minuta pečenja uključite gornji grijač da se krumpir zapeče.
  13. Prije posluživanja pustite da se malo ohladi.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu