Zimska vegetarijanska jela: Neodoljivi, zasitni i brzi obroci koje ćete kuhati cijelu sezonu
- Budite prvi i komentirajte!
- 5 min čitanja
Zimski period godine traži od nas da usporimo, utoplimo se, zagrijemo tijelo, nahranimo ga i budemo nježni. Lagana variva, kuhano i fermentirano povrće za naše dobre bakterije i imunitet, dovoljno vitamina C koji nam je zaista potreban – mnogo je benefita koje može donijeti izbalansirana zimska prehrana.
Iako se uz zimske recepte nerijetko vezuje meso, zimska vegetarijanska jela itekako mogu biti zasitna, ukusna i nutritivno bogata.
Zimska vegetarijanska jela – recepti
Fokus stavljamo na kupusnjače, korjenasto povrće, mahunarke, kiseli kupus, bundeve i tikve, cjelovite žitarice, tofu, ali i začine.

Vegetarijanska sarma s lećom i rižom
Sarma je vjerojatno u top tri jela, ako ne i prvo jelo koje je karakteristično za naše prostore. Međutim, postoji više verzija vegetarijanske sarme koja ne sadrži zasićene masti, a iznimno je nutritivna i bogata vlaknima.
Sastojci:
- 8 listova kiselog kupusa
- 150 g smeđe leće
- 70 g riže
- 1 crveni luk (nasjeckan)
- 2 režnja češnjaka (nasjeckana)
- 1 ribana mrkva
- 2 jušne žlice maslinovog ulja
- 1 čajna žličica dimljene crvene paprike
- pola čajne žličice mljevenog kima
- 200 ml pasirane rajčice
- crni papar
- sol
- 2 lovorova lista
- oko 500 ml vode ili povrtnog temeljca.
Priprema
- Isperite leću i kuhajte je 15 minuta. Ne smije se raspasti.
- Na maslinovom ulju najprije dinstajte luk, a potom dodajte češnjak i mrkvu.
- Umiješajte kuhanu leću, sirovu rižu, kim, sol, papar i dimljenu papriku.
- Na dno lonca stavite malo kiselog kupusa.
- Na svaki list kupusa stavite 1 – 2 jušne žlice nadjeva, zarolajte i stavite u lonac.
- Kada ste napunili lonac sa sarmom, prelijte s povrtnim temeljcem i pasiranom rajčicom.
- Kuhajte poklopljeno oko sat vremena na laganoj vatri.
Poslužite uz krumpir.

Varivo od graha i vege kobasica
Kad su u pitanju zimska vegetarijanska jela, variva su jelo broj jedan kada želimo pojesti nešto na žlicu, a zvijezda variva je po običaju grah.
Sastojci:
- 400 g ocijeđenog konzerviranog bijelog graha
- 2 vege kobasice (narezane na kolutove)
- 1 crveni luk (nasjeckan)
- 1 mrkva (narezana na kolutove)
- 1 stabljika celera (nasjeckana)
- 2 jušne žlice maslinovog ulja
- 1 čajna žličica dimljene crvene paprike
- pola čajne žličice slatke paprike
- 150 ml pasirane rajčice
- 2 lovorova lista
- oko 500 ml povrtnog temeljca
- crni papar
- sol.
Priprema
- Na maslinovom ulju dinstajte luk, a potom dodajte mrkvu i celer i dinstajte oko sedam minuta.
- Potom, dodajte kolutove vege kobasice i dinstajte oko tri minute.
- Ubacite začine, lovorov list i grah.
- Kuhajte na laganoj vatri oko 25 minuta.
Poslužite uz krišku raženog kruha.

Zimska zdjela s pečenim povrćem
Ova zdjela donosi bogatstvo okusa i boja, od jarko crvene do narančaste s finim tahinijevim umakom. Ako želite još više proteina, dodajte narezana kuhana jaja ili kriške preprženog tofua.
Sastojci:
- 300 g bundeve (narezane na kocke)
- 1 cikla (oguljena i narezana na kocke)
- 2 mrkve (narezane na komade)
- 1 crveni luk (narezan na kolutove)
- 400 g ocijeđenog slanutka iz konzerve
- 2 jušne žlice maslinovog ulja
- dimljena paprika
- crni papar
- sol.
Sastojci za tahini preljev:
- 2 jušne žlice tahinija
- sok polovice limuna
- 1 jušna žlica tople vode
- 1 jušna žlica meda ili javorovog sirupa
- prstohvat soli.
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 200 °C.
- Povrće narežite na komade slične veličine, a potom ga pomiješajte sa slanutkom, maslinovim uljem, crnim paprom, soli i dimljenom paprikom.
- Rasporedite povrće po limu za pečenje i pecite ga oko 30 – 40 minuta, uz povremeno okretanje.
- Pomiješajte sve sastojke za tahini preljev i prelijte preko pečenog povrća sa slanutkom.

Gusta juha od crvene leće s đumbirom i kurkumom
Ako želite pravu juhu koja će vas zagrijati, ali i razbuditi, svakako probajte ovu juhu gdje je ključan sastojak đumbir. Još ako dodate kurkumu, dobit ćete protuupalni napitak na žlicu.
Sastojci:
- 200 g crvene leće
- 1 crveni luk (nasjeckan)
- 2 mrkve (narezane na kolutove)
- 2 cm ribanog đumbira
- 2 režnja češnjaka (nasjeckana)
- 1 čajna žličica kurkume
- 1 čajna žličica slatke paprike
- 2 jušne žlice maslinovog ulja
- 1 l povrtnog temeljca
- sok polovice limuna
- crni papar
- sol.
Priprema
- Na maslinovom ulju dinstajte luk i mrkvu oko šest minuta.
- Dodajte đumbir, češnjak, kurkumu i papriku te pomiješajte.
- Dobro isperite crvenu leću, pa je ubacite u lonac i ulijte povrtni temeljac.
- Kuhajte oko 20 minuta, a kad se juha malo ohladi, izmiksajte je štapnim mikserom.
- Začinite još s paprom, soli i limunovim sokom.

Rižoto od bundeve i kadulje
Ovaj obrok je kompletan jer sadrži sve makronutrijente i odlična je lagana večera ili ručak za ponijeti na posao. Kadulja daje posebnu notu ovom jelu.
Sastojci:
- 180 g arborio riže
- 250 g pečene bundeve (zgnječene u pire)
- 1 crveni luk (nasjeckan)
- 1 režanj češnjaka (nasjeckan)
- 1 jušna žlica maslaca
- 700 ml toplog povrtnog temeljca
- pola čajne žličice suhe kadulje
- 150 g čvrstog tofua + 1 jušna žlica maslinovog ulja
- 30 g parmezana
- crni papar
- sol.
Priprema
- Tofu ocijedite, narežite na kockice i posušite krpom.
- Pržite tofu na maslinovom ulju oko sedam minuta dok ne postane zlatan i čvrst te ga posolite. Stavite tofu sa strane.
- Zatim u loncu na maslacu pirjajte sitno sjeckani luk oko pet minuta, a zatim dodajte češnjak i rižu te kratko prodinstajte.
- Postepeno ulijevajte povrtni temeljac zaimaču po zaimaču uz miješanje.
- Nakon 10 minuta dodajte pire od bundeve i kadulju.
- Nakon 10 minuta umiješajte kadulju i pire od bundeve te nastavite kuhati rižoto uz podlijevanje temeljcem.
- Pred kraj umiješajte pečeni tofu, popaprite i posolite, a prije posluživanja posipajte parmezanom.

Zimski vegetarijanski složenac s gljivama
Za kraj donosimo jedno jelo, možda rezervirano za vikend i ukusan nedjeljni ručak. Obožavamo gljive i vezujemo ih za hladan dio godine.
Dodajemo jaja i sir kako bismo dobili i kvalitetan izvor proteina.
Sastojci za povrtnu bazu:
- 250 g narezanih šampinjona
- 1 crveni luk (nasjeckan)
- 2 režnja češnjaka (nasjeckana)
- 2 mrkve (narezane na kockice)
- 1 sjeckana stabljika celera
- 2 jušne žlice maslinovog ulja
- 1 čajna žličica dimljene crvene paprike
- pola čajne žličice mljevenog kima
- pola čajne žličice timijana
- crni papar
- sol.
Sastojci za proteinski sloj:
- 200 g kuhane zelene leće
- 3 jaja
- 150 g ricotta sira
- 40 g ribanog tvrdog sira.
Sastojci za gornji sloj:
- 400 g krumpira (narezanog na tanke ploške)
- 1 jušna žlica maslinovog ulja
- crni papar
- sol.
Priprema
- Najprije pripremite povrtnu bazu tako da na maslinovom ulju dinstate luk, a potom dodate mrkvu i celer i dinstate oko sedam minuta.
- Dodajte šampinjone i dinstajte oko pet minuta.
- Ubacite sve začine i pomiješajte.
- Zatim, u povrće umiješajte kuhanu leću i pirjajte još oko dvije minute i maknite s vatre.
- U zdjeli pomiješajte jaja, ricottu i ribani sir te posolite i popaprite.
- Zagrijte pećnicu na 190 °C.
- U dublji pekač promjera 20 x 25 cm rasporedite po dnu povrće i leću.
- Prelijte smjesom od jaja i sira te pomiješajte.
- Na vrh naslažite ploške krumpira, poput krova, tako da jedna ploška djelomično pokriva drugu.
- Premažite krumpire žlicom ulja, popaprite i posolite.
- Pecite oko 40 – 45 minuta dok krumpir ne dobije boju.
- Zadnjih pet minuta pečenja uključite gornji grijač da se krumpir zapeče.
- Prije posluživanja pustite da se malo ohladi.
Pročitajte i ove članke:
- Brzi vegetarijanski recepti: Izbalansirano i fino! Imamo recepte za jednostavna vegetarijanska jela za svako doba dana
- Vegetarijanski meni za 7 dana po preporuci nutricionistice
- Zbogom predrasudama: Ukusni recepti za vege jela koja će voljeti i ljubitelji mesa.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Stručnjaci otkrivaju: Ove 3 navike nakon 19 sati smanjuju upalu u tijelu!
- Tomislav Stanić
- 2 min čitanja