Vrste bundeva za jelo i kako ih spremiti ove jeseni
- Budite prvi i komentirajte!
- 4 min čitanja

Kraljica jeseni, jedan od najljepših ukrasa, ali i nutritivno bogata – bundeva ili tikva – dragocjen je dar prirode.
Iako se najprije sjetimo one klasične bundeve koju djeca rado rezbare za Noć vještica, zapravo postoje vrste bundeva koje se itekako mogu naći na našem jelovniku, a postoje čvrsti razlozi da iskoristite sezonu.
Ako imate privilegiju otići na selo kod svoje rodbine ili prijatelja koji se još uvijek nisu odrekli vrta i vlastitog uzgoja povrća i voća, vrlo vjerojatno ćete naići na bundeve koje su prava vizualna atrakcija i delicija.

Upoznat ćemo se s nekoliko vrsta bundeva ili tikvi te dati ideje kako ih pripremiti, od predjela do deserta. Naime, bundeva sadrži malo kalorija, oko 25 – 30 kalorija na 100 g budući da je bogata vodom.
Osim toga, već 100 g bundeve zadovoljava oko 20 % dnevnih potreba za vitaminom C, esencijalnim vitaminom koji nije samo saveznik imuniteta i u borbi protiv umora, već saveznik ljepote jer potiče sintezu kolagena.
Još jedan vitamin topiv u mastima i važan za ljepotu kože, pored vitamina A, jest i vitamin E koji se ubraja i u antioksidanse štiteći stanice od slobodnih radikala. Bundeva sadrži i određene vitamine B skupine važnih u metabolizmu energije.
Što se tiče mineralnog statusa, bundeva sadrži kalij, magnezij, željezo, mangan i cink, sve redom ključne minerale za energiju i imunitet. Redovita konzumacija bundeve uz pravilnu prehranu i zdrave navike može pridonijeti prevenciji kroničnih bolesti. U nastavku otkrivamo vrste bundeva za jelo.
Vrste bundeva za jelo
Obična bundeva koju najčešće viđamo na našim poljima, narančastog je oblika, a često se koristi kao jesenska dekoracija u eksterijerima. Međutim, njezina pulpa je jestiva i idealna za variva, pekmeze i pite. Dozrijeva ujesen, a može stajati mjesecima, ali uz rizik gubitka na okusu.
Pojedine vrste tikve za jelo su praktičnije zbog manje veličine, a jedna od njih je hokkaido bundeva s tankom jestivom korom.
Njezina sezona je upravo kraj ljeta i početak jeseni te ima svestranu primjenu. Variva, rižoto, juhe ili pečena u pećnici, ova bundeva rijetko će koga ostaviti ravnodušnim.

Krem juha od hokkaido bundeve
Kako biste već iskoristili sezonu, evo i recepta za krem juhu od hokkaido bundeve s kokosovim mlijekom i đumbirom.
Sastojci:
- 1 manja hokkaido bundeva
- 1 crveni luk (nasjeckan)
- 2 režnja češnjaka (nasjeckana)
- 1 komadić ribanog đumbira
- 2 jušne žlice maslinovog ulja
- 400 ml kokosovog mlijeka iz konzerve
- 500 ml povrtnog temeljca
- crni papar
- sol
- prstohvat muškatnog oraščića.
Priprema
- Bundevu operite, prepolovite i očistite od sjemenki.
- Na maslinovom ulju dinstajte češnjak, luk i đumbir.
- Potom, dodajte bundevu, ulijte povrtni temeljac i kuhajte dok bundeva ne omekša.
- Kad je kuhana, usitnite bundevu štapnim mikserom.
- Dodajte kokosovo mlijeko i začine te poslužite s malo bučinog ulja i bučinim košticama.

Muffini od butternut tikve
Iduća vrsta tikve ili bundeve koju možemo pronaći na odjelu povrća je butternut tikva. Duguljastog je oblika više bež boje, a okusom podsjeća na kombinaciju mrkve i batata. Sezona joj je u rujnu i listopadu, a idealna je za pečenje, ali i deserte poput muffina, pa evo i recepta.
Sastojci:
- 250 g pirea od pečene butternut tikve
- 2 jaja
- 100 g smeđeg šećera
- 80 ml kokosovog ulja
- 200 g glatkog brašna
- 1 prašak za pecivo
- pola čajne žličice sode bikarbone
- 1 čajna žličica cimeta
- pola čajne žličice muškatnog oraščića
- prstohvat soli
- 50 g sjeckanih badema
- 50 g sjeckane tamne čokolade (po želji).
Priprema
- Tikvu prepolovite, očistite od sjemenki i pecite do 40 minuta na 200 °C dok ne postane mekana.
- Kad je pečena i kad se malo ohladi, usitnite tikvu vilicom ili štapnim mikserom.
- Potom u zdjeli izmiksajte jaja, šećer i ulje do pjenaste teksture, a zatim dodajte pire od tikve i pomiješajte.
- U drugoj zdjeli pomiješate brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, cimet, muškatni oraščić i sol.
- Sjedinite mokre i suhe sastojke te umiješajte bademe i po želji tamnu čokoladu.
- Punite smjesom košarice za muffine, pecite do 25 minuta do 180 °C, a čačkalicom provjerite jesu li pečeni.


Kabocha tempura
Za razliku od prethodnih, kabocha bundeva je zelene boje izvana i narančaste iznutra, japanske sorte koja dozrijeva ujesen. Samim time popularna je u azijskoj kuhinji posebice za juhe, tempuru i curryje. Može dugo izdržati na hladnom mjestu. Evo ideje i za recept za kabocha tempuru.
Sastojci:
- pola kabocha tikve
- 100 g brašna
- 1 jaje
- 150 ml hladne mineralne vode
- prstohvat soli
- ulje za prženje.
Sastojci za umak:
- 2 jušne žlice soja umaka
- 1 jušna žlica rižinog octa
- malo ribanog đumbira
- pola čajne žličice meda.
Priprema
- Bundevu narežite na tanke ploške.
- Umutite tijesto od brašna i jaja, a potom u tu smjesu uvaljajte kriške tikve i pržite ih do hrskave teksture.
- Pomiješajte sve sastojke za umak i poslužite ga uz pržene tikve.


Špageti tikva s pestom
Pored dobro poznatih tikvica i patišona, ističe se još i špageti tikva koja, kao što joj i ime govori, poprima nakon kuhanja strukturu nalik špagetima. Dozrijeva u kasno ljeto i jesen, a idealna je za one koji traže alternativu tjestenini s malo kalorija, barem po izgledu. Evo i ideje za recept.
Sastojci:
- 1 špageti tikva
- 3 jušne žlice maslinovog ulja
- 3 jušne žlice pesta od bosiljka
- crni papar
- sol
- parmezan.
Priprema
- Prepolovite tikvu, očistite od koštica i pecite 40 minuta na 200 °C.
- Vilicom istružite rezance te ih pomiješajte s preostalim sastojcima.
Pročitajte i ove članke:
- Jela od bundeve: Prava riznica zdravlja! Ovi zdravi recepti s bundevom unijet će jesensku čaroliju u vaše domove
- Varivo od tikve (buče): Imamo recept za tako jednostavno jelo, a tako kremasto i kompleksnog okusa
- Pečena bundeva zbog koje i omiljeni krumpir pada u drugi plan.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo

Kardiolozi su izdali nove smjernice za visoki krvni tlak! Evo što morate znati
- Tomislav Stanić
- 2 min čitanja