14 najpopularnijih ručkova s visokim udjelom proteina gotovih za 15 minuta
- Budite prvi i komentirajte!
- 11 min čitanja

Ako tražite brze, ukusne i hranjive ideje za ručak, na pravom ste mjestu. Ovi recepti prepuni su proteina, svježeg povrća i zdravih masnoća, a pritom ne zahtijevaju sate provedene u kuhinji.

Avokado punjen lososom
Kremasti avokado i sočni losos spajaju se u osvježavajući i nutritivan obrok bogat zdravim mastima i proteinima.
Sastojci za četiri porcije:
- pola šalice nemasnog običnog grčkog jogurta
- pola šalice nasjeckanog celera
- 2 jušne žlice nasjeckanog svježeg peršina
- 1 jušna žlica soka limete
- 2 čajne žličice majoneze
- 1 čajna žličica senfa
- 1/8 čajne žličice soli
- 1/8 čajne žličice mljevenog papra
- 2 konzerve (140 g) lososa (ocijeđenog, bez kože i kostiju)
- 2 avokada
- nasjeckani vlasac za ukras.
Priprema
- U srednjoj zdjeli pomiješajte sve sastojke osim avokada i lososa.
- Dodajte 300 g lososa i dobro promiješajte.
- Prerežite dva avokada po dužini i uklonite koštice. Iz svake polovice avokada izvadite oko jedne jušne žlice mesa u malu zdjelu.
- Izdubljeno meso avokada zgnječite vilicom i umiješajte u smjesu s lososom.
- Svaku polovicu avokada napunite s oko 1/4 šalice smjese s lososom, slažući je preko polovica avokada.
- Po želji ukrasite vlascem.

Salata od slanutka s visokim udjelom proteina
Ova šarena salata donosi savršen balans proteina, povrća i mozzarelle, a idealna je za brzi, lagani obrok.
Sastojci za četiri porcije:
- 3 jušne žlice balzamičnog octa
- 2 jušne žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 2 čajne žličice senfa
- 1 mali režanj češnjaka (nariban)
- 1/4 čajne žličice soli
- 1/4 čajne žličice mljevenog papra
- 2 konzerve slanutka (bez dodane soli, ispranog)
- 1 šalica cherry rajčica (prepolovljenih)
- 2 srednja krastavca (tanko narezana)
- 1 šalica malih kuglica svježe mozzarelle
- 1/4 šalice tanko narezanog svježeg bosiljka.
Priprema
- U velikoj zdjeli pomiješajte ocat, ulje, senf, češnjak, sol i papar.
- Dodajte isprani slanutak, prepolovljene rajčice, narezane krastavce, šalicu mozzarelle i 1/4 šalice bosiljka pa promiješajte da se obloži.
- Ohladite do posluživanja.

Taco bowl od crnog graha bez kuhanja
Bez paljenja štednjaka, u jednoj zdjeli dobit ćete kombinaciju graha, povrća i kukuruza uz hrskavi tortilja čips.
Sastojci za četiri porcije:
- 5 jušnih žlica kiselog vrhnja
- 1/8 čajne žličice korice limete
- 3 jušne žlice soka limete (podijeljeno)
- 1 jušna žlica vode
- 1/4 šalice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 2 mlada luka (tanko narezana, plus još za ukras)
- 1/8 čajne žličice soli
- 1 konzerva (425 g) crnog graha
- 4 šalice nasjeckane rimske salate
- 4 šalice naribanog zelenog kupusa
- 2 šalice zrna kukuruza (iz dva velika klipa)
- 1 šalica nasjeckanih ocijeđenih pečenih crvenih paprika
- pola šalice naribanog cheddar sira
- 1/4 šalice sitno nasjeckanog crvenog luka
- 1/4 šalice nasjeckanih ukiseljenih jalapeño papričica
- 110 g tortilja čipsa.
Priprema
- Za pripremu kreme u maloj zdjeli umutite pet jušnih žlica kiselog vrhnja, 1/8 čajne žličice korice limete i jednu jušnu žlicu soka limete dok ne postane glatko. Dodajte jednu jušnu žlicu vode i miješajte pjenjačom.
- Za pripremu vinaigrettea u velikoj zdjeli pomiješajte 1/4 šalice ulja, narezani mladi luk, 1/8 čajne žličice soli i preostale dvije jušne žlice soka limete te dobro promiješajte. Prebacite dvije jušne žlice preljeva u srednju zdjelu, dodajte isprani grah i promiješajte da se obloži. Ostavite sa strane pet minuta.
- U veliku zdjelu s preostalim preljevom dodajte četiri šalice zelene salate i četiri šalice kupusa, dobro promiješajte.
- Podijelite smjesu zelene salate u četiri zdjele.
- Na vrh zdjela stavite začinjeni grah, dvije šalice kukuruza, nasjeckane pečene crvene paprike, pola šalice sira, 1/4 šalice crvenog luka i 1/4 šalice jalapeño papričica.
- Prelijte kremom od limete i, po želji, ukrasite s još mladog luka.
- Poslužite s 110 g tortilja čipsa sa strane.

Ljuta salata od tune
Tuna, povrće i začinjene papričice stvaraju pikantnu salatu koja je istovremeno zasitna i osvježavajuća.
Sastojci za četiri porcije:
- 1 srednja mrkva (sitno nasjeckana)
- pola šalice smrznutog graška
- 1/4 šalice majoneze
- 2 jušne žlice svježeg limunovog soka
- 2 konzerve (140 g) tune u ulju (neocijeđene)
- pola šalice nasjeckanog svježeg korijandera (plus još za ukras)
- 4 čajne žličice mljevene serrano ili jalapeño papričice
- 1/8 čajne žličice soli.
Priprema
- Napunite mali lonac do pola vodom i dodajte nasjeckanu mrkvu. Pustite da lagano kuha i kuhajte tri minute.
- Dodajte pola šalice graška, kuhajte dok se grašak ne zagrije, a mrkva omekša, još oko dvije minute. Ocijedite i ostavite sa strane da se ohladi pet minuta.
- U međuvremenu, u srednjoj zdjeli pomiješajte 1/4 šalice majoneze i dvije jušne žlice limunovog soka. Dodajte dvije konzerve tune, uključujući ulje iz konzerve, pola šalice korijandera i četiri čajne žličice serrano papričica (ili jalapeño), vilicom sjedinite, miješajući i lomeći veće komade tune po potrebi.
- Dodajte mrkvu i grašak te 1/8 čajne žličice soli u smjesu tune te miješajte dok se dobro ne sjedini.

Zdjela od slanutka s feta sirom i rajčicama
Mediteranski okusi spojeni u zdjeli sa slanutkom, svježim povrćem i kremastom fetom.
Sastojci za četiri porcije:
- 2 jušne žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 1 jušna žlica soka limuna
- 1 jušna žlica octa od crnog vina
- 1 čajna žličica sušenog origana
- 1/4 čajne žličice mljevenog papra
- 1/8 čajne žličice soli
- 3 šalice kuhanog farra
- 1 šalica ispranog slanutka bez dodane soli
- 1 šalica prepolovljenih rajčica
- 1 šalica nasjeckanog krastavca
- 1 avokado (nasjeckan)
- 1 šalica mrvljenog feta sira.
Priprema
- U maloj zdjeli umutite ulje, sok limuna, ocat, origano, papar i sol.
- U svaku od četiri zdjele stavite 3/4 šalice kuhanog farra.
- Na svaku stavite 1/4 šalice slanutka, 1/4 šalice rajčice, 1/4 šalice krastavca, 1/4 avokada, 1/4 šalice fete i jednu jušnu žlicu preljeva.

Veganske zdjelice od žitarica
Kvinoja, cikla, kelj i avokado uz humusni preljev čine savršeno izbalansiran veganski obrok.
Sastojci za četiri porcije:
- 1 vrećica (225 g) kvinoje za mikrovalnu pećnicu
- pola šalice humusa
- 2 jušne žlice limunovog soka
- 1 pakiranje (140 g) mladog kelja
- 1 pakiranje (225 g) ohlađene kuhane cijele mlade cikle (narezane)
- 1 šalica smrznutog oguljenog edamamea (odmrznutog)
- 1 srednji avokado (narezan)
- 1/4 šalice neslanih tostiranih sjemenki suncokreta.
Priprema
- Pripremite kvinoju prema uputama na pakiranju pa ostavite sa strane da se ohladi.
- Pomiješajte humus i limunov sok u maloj zdjeli. Razrijedite vodom do željene gustoće preljeva.
- Podijelite preljev u četiri male posudice za začine s poklopcima i stavite u hladnjak.
- Podijelite kelj u četiri posudice za jednu porciju s poklopcima.
- Na svaku porciju stavite pola šalice kvinoje, pola šalice cikle, 1/4 šalice edamamea i jušnu žlicu sjemenki suncokreta.
- Kad je spremno za jelo, prelijte 1/4 avokada i preljevom od humusa.

Visokoproteinski tost s tunom i bijelim grahom
Hrskavi sendvič s otopljenim sirom i kremastim punjenjem od tune i graha pravi je comfort food u zdravijoj verziji.
Sastojci za dva tosta:
- 1 konzerva (140 g) tune bez dodane soli (ocijeđene)
- pola šalice konzerviranog bijelog graha bez dodane soli
- 1/4 šalice mljevenog celera
- 1/4 šalice mljevenog ukiseljenog crvenog luka
- 3 jušne žlice majoneze sa smanjenim udjelom masti
- 2 jušne žlice slatko-kiselog reliša
- 1 jušna žlica mljevenog svježeg kopra
- 1 jušna žlica mljevenog svježeg vlasca
- 2 čajne žličice mljevenih ispranih kapara
- pola čajne žličice mljevenog crnog papra
- 2 jušne žlice neslanog maslaca (sobne temperature)
- 4 kriške (30 g) kruha od cjelovitih žitarica
- 2 kriške (30 g) sira cheddar.
Priprema
- Pomiješajte ocijeđenu tunu i pola šalice bijelog graha u srednjoj zdjeli, vilicom gnječite dok se smjesa ne počne spajati.
- Dodajte 1/4 šalice celera i ukiseljenog luka, tri jušne žlice majoneze, dvije jušne žlice reliša, jednu jušnu žlicu kopra i vlasca, dvije čajne žličice kapara i pola čajne žličice papra pa miješajte dok se dobro ne sjedini.
- Namažite pola jušne žlice maslaca na jednu stranu svake kriške kruha. Okrenite dvije kriške i na svaku stavite polovicu smjese tune, krišku sira i drugu krišku kruha, s namazanom stranom prema gore.
- Zagrijte veliku tavu na srednjoj vatri.
- Dodajte sendviče i pecite, bez ometanja, dok ne porumene s obje strane i dok se sir ne otopi, oko 2 – 3 minute sa svake strane.

Zamotuljci s piletinom, špinatom i feta sirom
Sočna piletina i špinat u tortilji, obogaćeni kremastim jogurtno-feta namazom, idealni su za ponijeti.
Sastojci za četiri zamotuljka:
- pola šalice punomasnog jogurta (grčkog tipa)
- 1/4 šalice zdrobljenog feta sira
- 2 jušne žlice sitno nasjeckanih sušenih rajčica s uljem
- 1 jušna žlica sušenog origana
- 2 čajne žličice naribane korice limuna
- pola čajne žličice češnjaka u prahu
- pola čajne žličice mljevene crvene paprike
- 1/4 čajne žličice mljevene paprike
- 2 šalice natrgane pečene piletine
- 4 tortilje od cjelovitog pšeničnog brašna
- 4 šalice pakiranog svježeg mladog špinata.
Priprema
- U velikoj zdjeli pomiješajte jogurt, fetu, sušene rajčice, origano, koricu limuna, češnjak u prahu, mljevenu crvenu papriku i papar. Zgnječite vilicom dok ne postane uglavnom glatko, oko minutu.
- Umiješajte piletinu i premažite smjesom jogurta.
- Složite tortilje na radnu površinu. Stavite šalicu špinata i oko pola šalice smjese piletine u liniju u sredinu svake tortilje.
- Preklopite donji rub i bočne rubove preko nadjeva te zarolajte u stilu burrita.
- Prerežite napola prije posluživanja.

Bang Bang pileća salata
Pikantna i kremasta salata od piletine s povrćem, savršena za posluživanje s povrćem ili krekerima.
Sastojci za četiri porcije:
- 1/3 šalice punomasnog jogurta (grčkog tipa)
- 1/4 šalice majoneze
- 2 jušne žlice slatkog čili umaka
- 2 jušne žlice Sriracha umaka
- 1 jušna žlica soka limete
- pola čajne žličice naribanog svježeg đumbira
- pola čajne žličice luka u prahu
- 1/4 čajne žličice mljevene crvene paprike (po želji)
- 4 šalice nasjeckanih kuhanih pilećih prsa
- pola šalice mrkve
- pola šalice sitno nasjeckane crvene paprike
- 2 srednja mlada luka (tanko narezana (oko 1/4 šalice), plus još za ukras)
- 2 jušne žlice nasjeckanog korijandera (plus još za ukras)
- prepečeni bijeli i crni sezam (za ukras, po želji)
- crudités i krekeri (za posluživanje, po želji).
Priprema
- U srednjoj zdjeli umutite jogurt, majonezu, slatki čili, Srirachu, sok limete, đumbir, luk u prahu i mljevenu crvenu papriku.
- Dodajte četiri šalice piletine, pola šalice mrkve, pola šalice crvene paprike, narezani mladi luk i dvije jušne žlice korijandera te miješajte dok se ravnomjerno ne premaže.
- Pospite dodatnim korijanderom i mladim lukom i/ili sjemenkama sezama, po želji.
- Poslužite sa svježim povrćem i krekerima, po želji.

Zdjela od slanutka i kvinoje
Jednostavan i lagan obrok u kojem se spajaju kvinoja, slanutak i svježe povrće uz humusni preljev.
Sastojci za jednu porciju:
- 1 šalica kuhane kvinoje
- 1/3 šalice konzerviranog slanutka (ispranog i ocijeđenog)
- pola šalice kriški krastavca
- pola šalice cherry rajčica (prepolovljenih)
- 1/4 avokada (narezanog na kockice)
- 3 jušne žlice humusa
- 1 jušna žlica sitno nasjeckane pečene crvene paprike
- 1 jušna žlica soka limuna
- 1 jušna žlica vode (plus još po želji)
- 1 čajna žličica nasjeckanog peršina (po želji)
- prstohvat soli
- prstohvat mljevenog papra.
Priprema
- U široku zdjelu rasporedite kvinoju, slanutak, krastavce, rajčice i avokado.
- U zdjeli pomiješajte humus, pečenu crvenu papriku, sok limuna i vodu. Dodajte još vode da biste postigli željenu gustoću preljeva.
- Dodajte peršin, sol i papar te promiješajte.
- Poslužite sa zdjelom žitarica.

Sendvič s visokoproteinskom salatom od tune i slanutka
Tuna i slanutak u kremastoj salati stvaraju zasitan i proteinski bogat sendvič.
Sastojci za četiri sendviča:
- 1/3 šalice majoneze
- 2 jušne žlice nasjeckanog svježeg vlasca
- 1 jušna žlica Srirache
- 1 i pol čajna žličica naribanog češnjaka
- 1 i pol čajna žličica limunovog soka
- 1/4 čajne žličice soli
- 1/8 čajne žličice mljevenog papra
- 1 konzerva (425 g) slanutka bez soli (ocijeđenog)
- 2 konzerve (140 g) tune bez soli u vodi (ocijeđene)
- 1/4 šalice sitno nasjeckanog crvenog luka
- 8 kriški kruha od cjelovitih žitarica
- 4 lista zelene salate.
Priprema
- U maloj zdjeli umutite majonezu, vlasac, Srirachu, češnjak, limunov sok, sol i papar.
- Stavite slanutak u srednju zdjelu. Vilicom pritisnite i grubo zgnječite dio slanutka (u redu je ako neki ostanu cijeli).
- Dodajte tunu slanutku, promiješajte da se sjedini, koristeći vilicu za razbijanje tune.
- Dodajte smjesu majoneze i luk te miješajte dok se dobro ne sjedini.
- Smjesu ravnomjerno rasporedite na četiri kriške kruha (oko pola šalice po kriški).
- Na svaku stavite list salate i preostale kriške kruha.

“Green Goddess“
Ovaj sendvič ima sve – zeleno povrće, zdrave masti, cjelovite žitarice i vegetarijanski izvor proteina.
Sastojci za četiri sendviča:
- 1 avokado
- 1 prstohvat soli
- 8 šnita kruha od 100 % cjelovitog zrna
- 1 šalica mladog špinata
- 1 srednji krastavac (s kožom, tanko narezan)
- 100 g mozzarelle (narezane na debele kriške)
- 1 šalica klica po izboru
- 1/4 šalice kremastog veganskog zelenog preljeva.
Priprema
- Stavite avokado u zdjelu sa soli i dobro ga zgnječite vilicom.
- Položite četiri šnite kruha i svaku šnitu ravnomjerno namažite s malo zgnječenog avokada.
- Prekrijte svaku krišku kruha jednakom količinom špinata, krastavca, mozzarelle i klica.
- Svaku preostalu krišku kruha namažite jušnom žlicom zelenog dresinga i njime prekrijte svaki sendvič.
- Sendviče prerežite napola i poslužite.

Sjeckani talijanski sendviči
Sve klasične talijanske salatne namirnice s mesom i sirom pretvorene su u praktičan sendvič pun okusa.
Sastojci za četiri sendviča:
- 2 šalice nasjeckane iceberg salate
- 225 g narezanih purećih prsa
- 55 g kriški feferona (oko 15 kriški)
- 1 mala rajčica (narezana)
- pola šalice narezanog crvenog luka
- 4 kriške provolone sira
- 2 jušne žlice ocijeđenih kolutića banana paprike
- 2 čajne žličice talijanskih začina
- 2 jušne žlice majoneze
- 1 + 1/2 jušne žlice crvenog vinskog octa
- 1 jušna žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 1 (225 g) baget od cjelovitog pšeničnog brašna (tostiran po želji).
Priprema
- Stavite salatu na veliku dasku za rezanje.
- Preko salate složite puretinu, feferone, rajčicu, luk, provolone i banana paprike pa posipajte talijanskim začinima.
- Sve grubo nasjeckajte na male komadiće veličine zalogaja koristeći veliki nož.
- Prelijte majonezu, ocat i ulje preko nasjeckane salate i miješajte dok se majoneza ravnomjerno ne rasporedi.
- Nazubljenim nožem narežite baget poprečno na četiri jednaka dijela. Svaki dio narežite po dužini, držeći polovice spojene.
- Žlicom stavite 3/4 šalice nasjeckane salate u svaki dio kruha.

Sendvič s brie sirom i džemom od kupina
Slatkasto-slan spoj brie sira i džema od kupina u hrskavom, toplom sendviču koji se topi u ustima.
Sastojci za jedan sendvič:
- 1 jušna žlica džema od kupina
- 1 čajna žličica senfa
- pola čajne žličice sitno nasjeckanog ružmarina
- 2 kriške kruha od cjelovitih žitarica (po mogućnosti seoskog stila)
- 3 kriške brie sira (55 g)
- sprej za kuhanje.
Priprema
- U maloj zdjeli pomiješajte pekmez, senf i ružmarin.
- Smjesu ravnomjerno rasporedite na jednu stranu kriške kruha.
- Preko stavite kriške brie sira i drugu krišku kruha.
- Malu tavu s neprianjajućim dnom premažite sprejem za kuhanje i zagrijavajte na srednje slaboj vatri.
- Premažite vanjske strane obje kriške kruha sprejem za kuhanje.
- Stavite sendvič u zagrijanu tavu, pokrijte i pecite dok dno ne postane zlatnožuto, oko tri minute. Okrenite, pokrijte i pecite dok dno ne postane zlatnožuto, a sir se ne otopi, još 2 – 3 minute.
Pročitajte i ove članke:
- Puni proteina: 10 ideja za doručak koji će vas satima držati sitima
- Jeftini proteinski obroci: Većina populacije ne unosi dovoljno bjelančevina! Imamo recepte uz koje ćete uštedjeti vrijeme i novac
- Četiri recepta za večeru bogatu nemasnim proteinima i bez puno kalorija.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo

6 stvari koje bi žene starije od 50 trebale raditi svaki dan prije 9 sati ujutro
- Tomislav Stanić
- 2 min čitanja
- Menk, L. (2025). Our 14 Most Popular High-Protein Lunches in 15 Minutes. EatingWell.