Hrana za zdrave dojke: Nutricionistica otkriva koje namirnice trebate uvesti u prehranu za prevenciju raka dojke

Hrana za zdrave dojke

Iako još uvijek nepoznatog uzroka, rak dojke očituje se u nenormalnom rastu stanica dojke čime se stvara čvor. Zato je samopregled dojki važan, kako bi se na vrijeme otkrili takvi čvorići. Baš iz razloga što još ne postoje točno utvrđeni uzroci raka dojke, postavlja se pitanje koliko se izborom prehrane i životnim stilom može utjecati na prevenciju. 

Zdrava prehrana i zdrav životni stil uvijek se isplate. Naime, čak i kad osoba oboli od raka, ako je vodila računa o prehrani, može očekivati brži ili lakši oporavak tijekom liječenja. Osim toga, nema jakog imuniteta bez zdrave prehrane. Zato u nastavku navodimo koja je to hrana za zdrave dojke.

Osim prehrane, od ključne je važnosti ići na redovite liječničke preglede jer je velika većina bolesti, pa tako i rak dojke, izlječiva kada se otkrije u ranoj fazi. Iako je rak dojke najčešći kod žena oko 50. godine, ni mlađe žene nisu iznimka. Zato nikada nije dovoljno rano, ali ni kasno započeti sa zdravim navikama. 

Prije nego što vidimo koja je to hrana za zdrave grudi, podsjetimo na simptome koji mogu ukazivati na rak dojke. Nikako nemojte sami postavljati dijagnozu, ali svakako obratite pažnju na sljedeće:

Pročitajte i članke:

Više o simptomima i liječenju raka dojke možete saznati i na internetskoj stranici Udruge žena oboljelih i liječenih od raka SVE za NJU. Ako se trenutno borite s rakom dojke, niste sami i budite slobodni obratiti se za podršku i pomoć. 

Osim prehrane, od ključne je važnosti ići na redovite liječničke preglede jer je velika većina bolesti, pa tako i rak dojke, izlječiva kada se otkrije u ranoj fazi
FOTO: Shutterstock

Hrana za zdrave dojke 

Za zdravlje organizma jako je važno održavati hormone u ravnoteži. Međutim, ono što uzrokuje hormonski disbalans najčešće je pod našom kontrolom:

Naravno, hormonski disbalans uzrokuju i posebna stanja poput trudnoće i dojenja. Određene prehrambene navike koje mogu imati ulogu u nastanku raka dojke su:

 • pretjerani unos šećera
 • debljina i pretjerani unos kalorija
 • pretjerani unos alkohola
 • premali unos vlakana, svježeg voća i povrća
 • premali unos zdravih masti (nezasićene, omega-3 masne kiseline)
 • pretjerani unos zasićenih masti.

Ako ste se prepoznali u nekim stavkama, nemojte brinuti ako se povremeno nađete u situaciji kada pretjerate sa šećerom, kalorijama ili alkoholom. Problem nastaje kada netko prakticira ovakve navike godinama i kontinuirano. 

Također, vidimo da se ne radi samo o pretjerivanju u količini i učestalosti konzumacije određene vrste hrane. Naglasak je i na onome što premalo unosimo, odnosno onome što bismo trebali jesti, a ne jedemo u dovoljnoj količini. 

Pročitajte članak ““Nezdrava hrana”: Nutricionistica otkriva što će se jako rijetko naći na njezinom tanjuru“.

Neka vaš fokus kod promjene prehrambenih navika bude na ubacivanju nutritivno bogate hrane kako biste svojem organizmu osigurali potrebne vitamine, minerale i antioksidanse. Također, važno je uravnotežiti obroke kako biste bili siti bez želje za slatkim. 

Ako se pitate, nakon tzv. crne liste navika i hrane, koja je najbolja hrana protiv raka dojke, nema jednoznačnog odgovora. Ni jednoj namirnici ne možemo pripisivati ljekovita svojstva jer ni jedna namirnica sama po sebi nije zdrava ili nezdrava.

Najbolja hrana protiv raka dojke
FOTO: Shutterstock

Uvijek se gleda ukupna prehrana, a ne pojedina namirnica. Primjerice, ako razmotrimo kombinaciju “med i rak dojke“, ne možemo očekivati da će med napraviti čudo. Med nije lijek, nego namirnica. 

Kada je u pitanju hrana za zdrave dojke, za prevenciju raka dojke prednost dajte biljkama, odnosno biljnoj prehrani uz umjerenu konzumaciju životinjskih proizvoda. Na vašem tanjuru neka se redovito nađe:

U pravilu, protuupalna i tzv. najzdravija prehrana na svijetu, mediteranska, odličan je izbor za prevenciju brojnih bolesti i vrsta raka, pa tako i raka dojke. Ono što je važno, osim unosa npr. vlakana, jest i adekvatan unos proteina. Neka to budu:

Obratite pažnju i na pripremu hrane. Svakako izbjegavajte prženje hrane, a prednost dajte kuhanju, pirjanju, dinstanju ili pripremi jela iz pećnice. Povrće pripremajte na pari. Neka u svakom od glavnih obroka pola tanjura bude ispunjeno povrćem, 1/4 cjelovitim žitaricama i 1/4 proteinima.
Kod raka dojke posebice su važne dovoljne količine vitamina D te omega-3 masne kiseline koje djeluju protuupalno
FOTO: Shutterstock

Važan je i unos vitamina D, ali ne u bilo kojem obliku

Kod bolesti i oporavka nerijetko se preporučuju dodaci prehrani. No, nikako ih nemojte uzimati na svoju ruku jer njihovo uzimanje nije bezazleno. Posavjetujte se s liječnikom ili nutricionistom prije uzimanja suplementacije. 

Iako su nam svi vitamini i minerali neophodni za dobro zdravlje, kod raka dojke posebice su važne dovoljne količine vitamina D te omega-3 masne kiseline koje djeluju protuupalno. Tijekom zimskih mjeseci posebno se preporučuje uzimanje dodatka vitamina D3 koji ima veću bioraspoloživost u odnosu na vitamin D2.

Kod raka dojke vrlo je važno staviti i tjelesnu težinu pod kontrolu, pa bi mršavljenje kroz pravilnu prehranu trebalo biti prioritet. Pročitajte članak “Kako skinuti višak kilograma? Nutricionistica otkriva kako kroz 6 koraka izgraditi zdrav životni stil“.

Dakle, da sumiramo, kod raka dojke imajte na umu sljedeće smjernice:

 • pravilna prehrana s naglaskom na biljnoj/mediteranskoj prehrani
 • uspostavljanje normalne tjelesne težine
 • adekvatan unos vitamina D
 • pravilna i zdrava priprema hrane
 • dovoljan unos tekućine (voda, nezaslađeni biljni čajevi)
 • naglasak na unosu zelenog povrća i kupusnjača.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

3 / 5   2

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu