Medicinski odobrava

Tina Piskač, dr. med.

Osip na grudima – uzroci i liječenje

Doktorica

Osip na grudima opisujemo kao crvenilo i iritaciju kože na grudima, kao ravan i u razini kože ili sitno zrnat. Osim što svrbi ili se peruta, osip ponekad može biti bolan, a područje mogu prekriti prištići i ulkusi (ranice).

Većina osipa na grudima ima iste uzroke kao osip na drugim dijelovima tijela. Međutim, postoje neka potencijalno ozbiljna stanja koja su specifična za grudi.

Ženske-grudi
Foto: Photospin

Osip na grudima – uzroci

Uzroci osipa i drugih kožnih promjena koji su tipični samo za grudi su:

Opći uzroci osipa koji može utjecati na bilo koji dio tijela, uključujući i grudi, uključuju:

Osip ispod grudi – slike

Osip ispod grudi je često simptom određenih oboljenja kao što su gljivične i bakterijske infekcije ili atopijski dermatitis, ali u pitanju mogu biti i mnoge druge bolesti.

Ako primijetite sličan osip ispod svojih grudi kao što je osip prikazan na sljedećim slikama, savjetujemo vam da se odmah konzultirate s liječnikom.

Osip
Osip-ispod-grudi
Crvenilo
Crvenilo-ispod-grudi
Osip-između-grudi

Osip na grudima – ostali uzroci

Osip na grudima ne mora nužno biti uzrokovan oboljenjima kože ili drugim bolestima. Također može biti riječ o reakcijama tijela na odjeću, kozmetiku ili druge pojave. Stoga bi bilo dobro obratiti pozornost i na sljedeće moguće uzroke:

 • grudnjak – većina žena ne nosi dobru veličinu grudnjaka, posebno kada se bave sportom, stoga se nerijetko zbog trenja tijekom fizičke aktivnosti javlja crvenilo ispod grudi koje se vrlo jednostavno može riješiti kupnjom sportskog grudnjaka ili modelom grudnjaka koji savršeno odgovara veličini i obliku grudi.
 • rijetko tuširanje – iako je to teško zamisliti, mnoge žene se ne tuširaju nakon vježbanja i bavljenja sportom zbog čega se, osim po vratu i dekolteu, javljaju svrab i osip ispod grudi uzrokovani znojem punim soli koja može isušiti kožu.
 • trudnoća – rast grudi tijekom trudnoće uzrokuje rastezanje kože koje može rezultirati svrbežom, a često nastaje i osip između grudi.
 • dojenjeosip po grudima kod dojilje nije ništa neobično posebno ako jako često doje zbog čega ostaci mlijeka mogu uzrokovati svrbež i iritaciju, no to bi trebalo s vremenom proći.
 • reakcija na kozmetiku – ponekad tijelo može obrambeno reagirati na sapune, šampone i ostale kemikalije koje postoje u kozmetici kako bi se zaštitilo zbog čega se često može pojaviti osip po trbuhu i prsima.
 • terapije zračenjem, lijekovi i operacije grudi – kod ovakvih situacija, moguća je povećana osjetljivost kože zbog čega se tijelo može pokušati zaštititi na različite načine, a najčešće kao posljedicu vidimo svrbež, osip ili crvenilo.
Bolne-grudi
Foto: Photospin

Osip na grudima – kako si možete pomoći kod osipa?

Osip na grudima svakako ne smijete ignorirati, posebno ako traje već nekoliko dana. Osim nužnog posjeta liječniku koji će moći provjeriti da nije riječ o nekom ozbiljnijem stanju, možda bi vam mogli pomoći i sljedeći savjeti:

 • zahvaćeno područje održavajte suhim,
 • nanesite hidratantnu ili umirujuću kremu bez mirisa,
 • nemojte grebati područje kada vas svrbi,
 • izbjegnite dodatni stres jer stres može pojačati osip,
 • ako koristite agresivne kozmetičke preparate, zamijenite ih s prirodnim i blagim preparatima,
 • provjerite reagira li vaše tijelo osipom na određeni materijal odjeće koju nosite,
 • pazite da pri kupnji grudnjaka uvijek odaberete ispravnu veličinu i oblik koji odgovara vašim grudima.
Grudi
Foto: Photospin

Crvenilo ispod grudi – kako liječiti?

Crvenilo ispod grudi može biti simptom ozbiljnijih stanja koje svakako treba provjeriti kod liječnika. Ako je riječ o bezopasnoj, ali neugodnoj pojavi, možete u dogovoru s liječnikom  isprobati neki prirodni lijek za crvenilo ispod grudi

Iskustva drugih žena ukazuju na prednosti korištenja kamilice, sve što trebate je prokuhati kamilicu te lagano nanijeti pomoću ručnika ili gaza na mjesta gdje se pojavljuje crvenilo.

Isto tako, neke žene preporučuju i nanošenje jedne žličice sode bikarbone otopljene u toploj vodi na mjesta zahvaćena crvenilom.

Nadalje, bilo bi dobro izbjegavati sapune ili šampone te umjesto toga nekoliko dana prati grudi samo toplom vodom. U ovakvim slučajevima treba biti posebno oprezan ako su u pitanju bakterijske ili gljivične infekcije s obzirom na to da se one brže razmnožavaju na mokrim područjima, stoga se svakako prije posavjetujte s liječnikom.

Pokazalo se da je korištenje nevenove masti te masti koje sadržavaju mentol također korisno za liječenje crvenila ispod grudi.

Još neke biljke, kao što su aloe vera, bosiljak, kurkuma ili češnjak, pokazale su se učinkovitima u borbi protiv crvenila ispod grudi. 

Članak objavljen:

Saznajte više u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

4.20 / 5   15

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: osip po prsima, osip po grudima, crvenilo na grudima, osip na prsima, alergija na grudima, osip na dojkama, crveni osip po prsima, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu