Hrana za bubrege: Nutricionistica otkriva koje su namirnice najbolje, a koje treba izbjegavati! Imamo i recept za Hipokratovu juhu

Hrana za bubrege

Ako govorimo o tome koja je hrana za bubrege idealna, riječ je o namirnicama biljnog porijekla. No, prije nego što nabrojimo koja je hrana dobra za bubrege, podsjetimo se najvažnijih funkcija ovih organa. 

Bubrezi su dio mokraćnog sustava koji zajedno s mokraćovodom, mokraćnim mjehurom i mokraćnom cijevi obavljaju funkcije koje se odnose na sastav tjelesnih tekućina i regulaciju volumena. 

Smješteni su ispod dijafragme te se ubrajaju u parne organe. Kako ih imamo duplo, čovjek može živjeti bez jednog bubrega, zbog čega se i donira kao organ, najčešće bolesnom članu obitelji.

Pročitajte članak “Prvi simptomi bolesti bubrega: Evo kada posumnjati da bubrezi ne rade kako treba“.

Bubrezi služe za odvajanje otpadnih tvari koje se izlučuju putem urina
FOTO: Shutterstock

Bubrezi služe za odvajanje otpadnih tvari koje se izlučuju putem urina, ali odvajaju i vodu. Zato je zdravlje bubrega izuzetno važno – kako ne bi došlo do nakupljanja otpadnih tvari u organizmu. 

Nadalje, bubrezi određuju koliko je pojedinih minerala poput kalija i natrija potrebno našem organizmu, a koliko se njih izlučuje. Osim toga, bubrezi otpuštaju određene vitalne hormone. Zbog svih tih uloga zdravlje bubrega je neophodno za zdravlje cijelog organizma. 

Ako gledamo kako je bubreg građen, izgledom podsjeća na grah, a veličine je naše šake. Sastoji se od tri sloja: omotača, kore i srži. Svaki bubreg sadrži oko milijun nefrona koji predstavljaju osnovnu funkcionalnu i morfološku jedinicu bubrega. 

Na zdravlje bubrega utječe i hrana koju jedemo jer upravo dio otpadnih tvari koje bubrezi procesuiraju potječe iz hrane. Osim na hrani, naglasak je na unosu dovoljne količine tekućine, odnosno vode kako bi bubrezi mogli uklanjati otpadne tvari. 

Hrana za bubrege je ona na biljnoj bazi, ali gleda se cjelokupna prehrana

Kao što smo spomenuli, najbolja hrana za bubrege je ona na biljnoj bazi. Tu se ubrajaju povrće, voće, bilje, cjelovite žitarice i mahunarke. Imajte na umu da uvijek možemo nabrojati namirnice dobre za određeni organ pa tako i bubrege, no nijedna namirnica sama po sebi nema magična, čarobna ili ljekovita svojstva

Drugim riječima, uvijek se gleda kompletna prehrana pa tako i prehrana za bubrege, a ne samo izbor pojedinih namirnica. S druge strane, kada se govori o tome koja je loša hrana za bubrege, opet niti jedna namirnica nema štetna svojstva sama po sebi. 

To znači da nas niti jedna namirnica sama po sebi ne može učiniti zdravima ili bolesnima, već određeni režim prehrane koji provodimo kroz tjedne, mjesece i godine. Zato se uvijek naglašava važnost pravilne prehrane koja će uključivati i nutritivno siromašnu hranu, no u adekvatnim količinama i frekvencijama konzumacije. 

Najbolja hrana za bubrege
FOTO: Shutterstock

Namirnice za zdrave bubrege

Dakle, sve namirnice koje će biti nabrojane i predstavljene kao namirnice za zdrave bubrege u jelovnik se trebaju uklopiti kao dio pravilne prehrane. Dakle, najbolja hrana za bubrege uključuje ove namirnice:

Ovaj popis se nastavlja na cjelovite žitarice poput heljde i na mahunarke. Također, izvore nezasićenih masti poput sjemenki i maslinovog ulja također trebamo uvrstiti u jelovnik.

Čistači krvi u narodnoj medicini

Pojedine namirnice u narodnoj medicini smatraju se čistačima krvi, a to se posebice odnosi na rotkvice, hren i celer.

Ako je nešto dobro za čišćenje krvi, onda je adekvatno i za zdravlje bubrega.

Nadalje, pojedina hrana djeluje kao prirodni diuretik jer pomaže smanjiti razinu mokraćne kiseline. U takvu hranu se ubrajaju peršin, celer, pojedine vrste čajeva, maslačak, krastavci i češnjak

Isto tako, pojedina hrana pomaže u izbacivanju otpadnih tvari iz tijela, kao što su korijen maslačka i čajevi za bubrege. Posebice se, kad je zdravlje bubrega u pitanju, često spominje sok od brusnice, naravno, nezaslađen i, po mogućnosti, svježe pripremljen. 

Pročitajte članak “Čaj za upalu bubrega – prirodna pomoć kod oporavka bubrega“.

Kopriva također djeluje diuretski, ali i antibakterijski, zbog čega pomaže kod infekcije mokraćnog sustava. I voće jača zdravlje bubrega, posebice bobičasto voće poput borovnica koje su bogate antocijanima s antioksidativnim djelovanjem

Cikla i bubrezi
FOTO: Shutterstock

Cikla i bubrezi također idu ruku pod ruku jer cikla pomaže u uklanjanju otpadnih tvari, odnosno toksina te regenerira krv. Osim toga, cikla snižava kiselost mokraće i tako prevenira stvaranje bubrežnih kamenaca. Ciklu, osim kao salatu, možete konzumirati i u obliku soka, posebice ako patite i od manjka željeza. Najpoznatija kombinacija cikle u soku je ona s jabukom i mrkvom. Sok od cikle pijte između obroka. 

Limun i bubrezi također dobro surađuju jer limun preventivno djeluje na stvaranje bubrežnih kamenaca. Naime, limun sadrži citrate koji se u mokraći vežu za kalcij čime se sprječava rast kalcijevih kristala koji su odgovorni za stvaranje bubrežnih kamenaca. 

Pročitajte članak “Prirodni lijek za bubrege: Ovih 5 biljnih čistača ubrzavaju oporavak bubrega“.

Pojedini mikronutrijenti, poput vitamina i minerala, važni su za zdravlje bubrega. U tom su slučaju magnezij i bubrezi u posebnoj vezi. Naime, dovoljan unos magnezija, pored njegovih drugih funkcija, djeluje protiv oksalata. 

Ako patite od bolesti bubrega, imajte na umu da su vam potrebni individualan pristup i dodatne smjernice oko prehrane. Primjerice, neke se namirnice neće preporučiti u cjelovitom obliku. 

Pročitajte članak “Prehrana kod bubrežnih bolesnika – prevencija komplikacija“.

Loša hrana za bubrege 

Prije nego navedemo popis potencijalno loše hrane za bubrege, opet imajte na umu da ne postoje zdrava ili nezdrava hrana, već samo zdrava ili nezdrava prehrana. Ako ne bolujete od bubrežnih bolesti, ove namirnice nisu zabranjene kada govorimo o njihovoj konzumaciji u sklopu pravilne prehrane

No, ako su već nastupile bubrežne bolesti ili bubrežni kamenci, prehrambene preporuke daju se u skladu sa zdravstvenim stanjem, ali u konzultaciji sa stručnjacima.

Ovdje je riječ o općenito potencijalnim rizičnim namirnicama kod bolesti bubrega. 

Kada nastupe bubrežni kamenci, najprije treba vidjeti koje su vrste. U većini slučajeva riječ je o kalcijskim kamencima. Kalcij se veže za oksalate u crijevima što vodi stvaranju kamenaca. Iz tog razloga hrana bogata oksalatima predstavlja problem. 

Loša hrana za bubrege
FOTO: Shutterstock

Namirnice bogate oksalatima su:

Ovaj niz se, naravno, nastavlja. Ako je riječ o uričkim bubrežnim kamencima, tada je potrebno alkalizirati urin koji je previše zakiseljen. U tom su slučaju potencijalno opasne namirnice:

 • namirnice bogate proteinima 
 • iznutrice
 • riba
 • suhomesnati i dimljeni mesnati proizvodi 
 • orašasti plodovi
 • mahunarke
 • gljive

Ako je riječ o nasljednoj bolesti cistinuriji, tada će nastati cistinski kamenci. To znači da se pojačano izlučuju određene vrste aminokiselina. U tom slučaju treba pripaziti na ove namirnice:

 • riba
 • jaja
 • mlijeko
 • meso
 • sirutka

Kako u ovom slučaju mlijeko i bubrezi ne idu zajedno, nutricionist vam može preporučiti alternative poput biljnih napitaka. No, i tu treba biti oprezan jer se neki biljni napici rade od orašastih plodova pa ako i njih trebate izbjegavati, dobit ćete drugačiju preporuku. 

Juha za bubrege
FOTO: Shutterstock

Juha za bubrege 

Kao što smo naglasili, za zdravlje bubrega važan je dovoljan unos tekućine, posebice svježe vode. Juhe su odličan način kako unijeti dovoljno tekućine, ali ako pričamo o zdravlju bubrega, izbjegavajte pretjerano dosoljavanje i industrijsku mješavinu začina.

Umjesto toga upotrijebite prirodne začine, poput mediteranskih začina. Dodajte povrće s liste koja je poželjna za bubrege, poput celera, hrena ili rotkvice. Hipokratova juha je općepoznata u narodnoj medicini za zdravlje bubrega.

Ako ste zdravi, slobodno uživate u ovoj juhi. Ako bolujete od bubrežnih kamenaca ili bolesti bubrega, prije konzumacije ove juhe konzultirajte se s liječnikom ili nutricionistom.

Sastojci:

Priprema

 1. Povrće očistite, operite i narežite na kockice.
 2. Stavite u lonac, dodajte vodu i zakuhajte pa ostavite da se kuha dok povrće ne omekša. 
 3. Pred kraj kuhanja dodajte peršinov list i po želji protisnuti češnjak

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4 / 5   4

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu