Čaj za upalu bubrega – prirodna pomoć za oporavak bubrega

Čaj protiv upale bubrega

Prije recepta za čaj za upalu bubrega treba naglasiti da su bubrezi, uz jetru, glavni čistači našeg tijela. Smješteni su na stražnjoj strani trbuha, kao mali parni organi koji oblikom podsjećaju na grah.

Bubrezi spadaju u najbolje prokrvljene organe u našem tijelu jer kroz njih proteče čak 1.200 ml krvi u jednoj minuti. Filtriraju i čiste krv kroz milijune nefrona zbog čega igraju važnu ulogu u uklanjanju metaboličkih otpadnih tvari, nakupljene tekućine i viška soli iz krvi i tijela.

Jedna od daljnjih uloga bubrega, uz suradnju sa drugim organima, je i stvaranje crvenih krvnih zrnaca (eritrocita), regulacija krvnog tlaka, održavanje stabilne razine elektrolita, proizvodnja hormona i sintetiziranje vitamina D kojim daju čvrstoću našem koštanom sustavu.

Do pojave bubrežnih bolesti najčešće dolazi zbog nedovoljnog unosa vode i nezdrave prehrane s prerađenom hranom i šećerom. Prekomjerna uporaba soli, pa čak i velika upotreba lijekova protiv bolova, također narušavaju rad bubrega.

Ako bubrezi ne rade ispravno, uzrokuju preuranjeno starenje te razne akutne i kronične bolesti. Stoga bi rad bubrega trebali podržati adekvantnim unosom tekućine, voća i povrća kako bi omogućili brzi oporavak bubrega te spriječili razvoj ozbiljnih zdravstvenih stanja.

Periodična detoksikacija bubrega također poboljšava rad urinarnog trakta i mokraćnog mjehura.

Kod pretjeranog stresa koji potiče pojačano lučenje adrenalina iz nadbubrežne žlijezde treba paziti i na uravnožen unos magnezija. Magnezij i bubrezi su povezani jer ovaj mineral smanjuje lučenje adrenalina i učinkovit je u smirivanju napetosti uzrokovane stresom.

Pročitajte članke:

Upala bubrega
FOTO: Shutterstock

Upala bubrega – uzrok, rizični faktor i simptomi

Upala bubrega najčešće je uzrokovana autoimunim bolestima u kojem ih imunološki sustav napada ili često može biti posljedica bakterijske infekcije.

Znanstvenici vjeruju da većina infekcija bubrega počinje kao infekcija mokraćnog mjehura. Infekciju najčešće uzrokuje Escherichia coli, bakterija koje inače živi u debelom crijevu.

U nekim slučajevima krv može prenositi bakterije ili viruse iz drugog područja tijela u bubrege.

Uzrok upale bubrega mogu biti i razni alergeni, virusi i druge bakterije, a pogotovo one koje ostaju u tijelu uslijed nepravilnog liječenja drugih infekcija.

Svatko može dobiti infekciju bubrega, ali rizičnost se povećava kod dijabetičara, osoba sa oslabljenim imunološkim sustavom, kod žena (uretra je kraća nego kod muškaraca), trudnica, tijekom cistoskopskog pregleda, kod osoba s oštećenjem leđne moždine ili oštećenjem živca mokraćnog mjehura te kateterizacijom mokraćnog mjehura.

Simptomi upale bubrega su:

Ovi simptomi svakako upućuju na upalu mokraćnog sustava, no za daljnje liječenje je potrebna obrada i dijagnoza liječnika. Važno je napomenuti da će bilo koji tretman primijenjen u ranijim fazama bolje pomoći, nego da se odlučite za liječenje u kasnijim fazama.

Pročitajte članke:

Topli oblozi za bubrege
FOTO: Shutterstock

Klasično i prirodno liječenje upale bubrega

Iako se može činiti da je to teška bitka, morate biti strpljivi i napraviti određene promjene u svojem načinu života i prehrani. Bakterijska infekcija bubrega zahtijeva nešto duže liječenje antibioticima širokog spektra te uz određenim tabletama za bubrege.

Tablete za bubrege

Vaš liječnik može pripisati određene tablete za liječenje infekcije i upale bubrega. One mogu uključivati diuretike kod edema i oticanja, analgetike koji snižavaju temperaturu i upalu, najbolji antibiotik za upalu bubrega, tj. antibiotik širokog spektra te uzimanje lijekova za kontrolu visokog krvnog tlaka. Ovisno o zdravstvenom stanju i težini oboljenja vaš liječnik pripisuje te lijekove.

Topli oblozi za bubrege

Topli oblozi za bubrege mogu olakšati bol u donjem dijelu leđa. Najlakši način je korištenje toplinskog (grijaćeg) jastučića koji ćete napuniti s toplom vodom. Prislonite jastučić na zahvaćeno područje te držite oko 20 minuta kako biste smanjili bol.

Kućni lijekovi mogu pomoći u bržem liječenju infekcije bubrega, a jedni od njih su prirodni čajevi za upalu bubrega.

Čaj za upalu bubrega - recept
FOTO: Shutterstock

Čaj za upalu bubrega – recept

Postoje razne korisne biljke od kojih možete napraviti čaj za upalu bubrega i mokraćnih kanala koji pomaže u čišćenju tih organa, potičući njihov bolji rad.

Sastojci u ovom čaju se najčešće koriste u ayurvedskoj i prirodnoj medicini.

Sastojci:

Đumbir uklanja toksine, a njegov protuupalni učinak pomaže u smanjenju infekcije bubrega koja uzrokuje otekline i neugodne bolove.

Kurkuma snažno pročišćava bubrege i krv, smanjuje rizik od infekcija, liječi upale i bubrežne ciste te spriječava stvaranje kamenaca.

Kopriva potiče bolji rad bubrega i spriječava razvoj infekcije.

Peršin je snažan diuretik i jedna od najboljih biljaka za čišćenje virusa i bakterija iz mokraćnog sustava i bubrega.

Celer svojim prirodnim diuretičkim svojstvima pomaže u uklanjanju toksina. Stimulira rad bubrega i spriječava stvaranje kamenca i upale.

Priprema

  1. Sve sastojke usitnite u staklenoj posudi i dobro izmiješajte.
  2. U jednu litru ključale vode stavite 10 g mješavine i poklopljeno kuhajte oko 1 – 2 minute.
  3. Kada se čaj ohladi, procijedite ga u termosicu ili u tamnu bocu.
  4. Pijte ga tri puta dnevno po jedan decilitar prije obroka ili svakih dva sata po pola decilitra između obroka.

Uz ovaj prirodan čaj, bitno je spomenuti dva tradicionalna čaja koja uspješno pomažu kod liječenja.

Uvin čaj za infekciju mokraćnog sustava

Prije otkrića antibiotika, medvjetka ili uva ursi se koristila kao prirodni lijek za liječenje infekcija mokraćnog sustava i kao čaj protiv upale bubrega. Istraživanja su pokazala da uva ursi također može pomoći u prevenciji zaraze Escherichiom coli.

Brusnica čaj za bubrege
FOTO: Shutterstock

Brusnica čaj za bubrege

Brusnice podupiru zdravlje bubrega, a sadrže spojeve koji mogu spriječiti bakterije da se “zalijepe” za stijenku mokraćnog sustava. Svojim protuupalnim svojstvom mali crveni plod brusnice je jedan od najučinkovitijih lijekova za liječenje upalnih procesa bubrega.

Pročitajte članak “Čaj za bubrege – 6 čajeva za bolji rad bubrega“.

Bubrežne bolesti su česte i mogu se izlječiti, ali znaju se razvijati “potiho”, bez vidljivih simptoma te na kraju mogu dovesti do njihovog zatajenja. Stoga je vrlo važno misliti o njihovom zdravlju te ranim liječenjem spriječiti komplikacije jer pravilna funkcija bubrega direktno utječe na našu vitalnost i cjelokupno zdravlje.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

3.33 / 5   6

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: cajevi za bubrege, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu