Medicinski odobrava

Hrvoje Pinoza, dr. med.

Pjenušavi urin – uzroci i liječenje

Nitriti u urinu

Normalan urin je blijedožute do tamnožute (jantarne) boje te mlaz ne ostavlja pjenu pri udaru s dnom WC školjke. Mnogi faktori, od lijekova, bolesti, vježbanja do prehrane mogu uzrokovati promjene u boji i konzistenciji (pjenušavosti) urina.

Ako vaš urin izgleda pjenušavo, moguće je da ste imali pun mjehur te se zbog brzog mlaza pri mokrenju zamutio i zapjenušao. No, postoje i ozbiljna stanja koja uzrokuju pjenušavi urin, a razlog su za posjet vašem liječniku. U nastavku navodimo najčešće razloge pjenušavog urina. 

Zašto se urin pjeni?

Najčešći uzrok pjenušavog urina je brzina urinacije. Slično kao i voda iz slavine koja se zapjeni pri brzom izlasku, tako i pri punom mjehuru te brzom otpuštanju urina može doći do pjenušanja. Takva se pjena obično raščisti nakon nekoliko sekundi.

Urin se može zapjeniti pri velikoj koncentraciji. Ako primijetite tamniju boju urina i pjenušavost, to može biti znak dehidracije. Stručnjaci preporučuju minimalan unos vode od 8 čaša dnevno.

Velik unos proteina, poput albumina, može dovesti do pjenušanja urina. Proteini reagiraju sa zrakom i nastaje pjena.

Bubrezi filtriraju višak vode i otpadnih tvari iz krvi u urin. Proteini i druge tvari koje su bitne za opstanak organizma ostaju u krvi te se ne filtriraju. Proteini i zbog svoje veličine ne mogu proći barijeru pri filtraciji. Pri oštećenju bubrega, filtracijska barijera se poremećuje. Takvi bubrezi mogu omogućiti preveliku količinu proteina u mokraći (proteinurija). Ona može biti znak kronične bolesti bubrega.

Rjeđi uzroci pjenušavog urina mogu biti retrogradna ejakulacija (ejakulacija u mokraćni mjehur) te kemikalije za čišćenje toaleta (mogu urinu dati pjenušast izgled). 

Pjenušavi urin znak je bolesti kada se događa često i pogoršava tijekom vremena.

Mokraća koja se pjeni – povezani simptomi

Pjenušava mokraća
Foto: Pixabay

Simptomi koji se mogu pojaviti uz pjenušavi urin, a znak su da bolest uzrokuje problem su: 

 • oticanje ruku, nogu, lica i trbuha (znak nakupljanja tekućine zbog bubrežne bolesti),
 • umor,
 • gubitak apetita,
 • mučnina,
 • povraćanje,
 • problemi sa spavanjem,
 • promjena u količini izmokrenog urina,
 • zamućeni urin,
 • tamno obojeni urin,
 • otpuštanje malo ili nimalo sperme tijekom orgazma,
 • problemi s neplodnošću.

Pjenušava mokraća – dijagnoza i liječenje

U većini slučajeva, pjenušavi urin nije razlog za brigu. Pijenjem veće količine vode najčešće se može riješiti problem pjenušavog urina.

Međutim, posjetite svog liječnika ako:

 • pjenušavi urin traje više od nekoliko dana,
 • imate simptome poput oticanja, mučnine, povraćanja, gubitka apetita i umora,
 • urin je zamućen ili krvav,
 • orgazmi produciraju malo ili nimalo sperme ili imate problem s plodnosti.

Pri posjetu liječniku, pretraga koja može uputiti na uzrok pjenušavog urina je mjerenje koncentracije albumina i kreatinina u 24-satnom urinu. Povišene koncentracije tih proteina mogu navesti liječnika na neke daljnje pretrage. Ako postoji sumnja na retrogradnu ejakulaciju, moguće je provjeriti spermu u urinu. 

Liječenje ovisi o uzroku pjenušavog urina.

Ako je uzrok oštećenje bubrega, bitno je kontrolirati hipertenziju (povišeni krvni tlak) i šećernu bolest, stanja koja dovode do pogoršanja oštećenja bubrega i mogu dovesti do njegovog zatajenja. U dogovoru s liječnikom odlučite kako pristupiti kontroli bolesti.

Prvi korak je promjena stila života, više tjelesnih aktivnosti (barem 30 min dnevno), prehrana s manje masti i soli te dnevne kontrole razine glukoze u krvi i krvnoga tlaka. Drugi korak je terapija lijekovima koja u slučaju hipertenzije znači lijekove nekoliko kategorija (diuretici, blokatori kalcijevih kanala, beta-blokatori) kojima je cilj sniziti krvni tlak ili u slučaju šećerne bolesti, lijekovi kojima je cilj sniziti razinu glukoze u krvi.

Ako je uzrok retrogradna ejakulacija, ona se ne treba liječiti, osim ako planirate trudnoću ili vam smetaju suhi orgazmi. Bitno je da kažete liječniku koje sve lijekove uzimate jer neki od njih mogu uzrokovati ovo stanje pa se njihovim ukidanjem može vratiti normalna ejakulacija.

Stručnjaci s portala Healthline navode da se terapija provodi off-label lijekovima (oni lijekovi čija primarna svrha nije liječenje te bolesti) u dogovoru s liječnikom.

Članak objavljen:

Izvori:

 1. Watson, S. (2018). Why Is My Urine Foamy? Healthline.
 2. Katzung, B.G. i suradnici. (2011). Temeljna i klinička farmakologija. Medicinska naklada.

Ocijenite članak

4 / 5   17

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: pjenušava mokraća, pjenasta mokraca, penusava mokraca, pjenušavi urin, pjenasti urin, pjenusav urin, penusavi urin, sta znaci penusava mokraca, pjenast urin, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu