Bol u bubregu (bubrezima) – uzroci i liječenje, savjeti za zdrave bubrege

Bol u bubregu

Što su i gdje se nalaze bubrezi? Bubrezi su parni organ smješteni u retroperitonealnom prostoru slabinskog dijela kralježnice, okruženi masnim tkivom koje im služi poput zaštite (“bubreg u loju”). Svaki organ u tijelu obavlja neku bitnu funkciju, no za bubrege se doista može reći da obavljaju puno funkcija, od kojih je većina jako bitna. Stoga bilo koja bolest ili ozljeda bubrega uzrokuju bol u bubregu i mogu ostaviti ozbiljne posljedice na organizam.

Bubrezima prolazi krv koja se filtrira putem nefrona, građevnih jedinica bubrega, i na taj se način tijelo čisti od otpadnih tvari i razgrađenih toksina i lijekova. Također, tako bubrezi otklanjaju i višak tekućine i stvaraju ravnotežu minerala i elektrolita u organizmu.

Bubrezi sudjeluju i u kontroli krvnog tlaka, proizvodnji krvnih stanica, proteina i glukoze u nekim slučajevima. Suvišno je reći da je svaka od tih funkcija jako bitna za kvalitetan i zdrav život pojedinca.

Bol u bubregu – kako prepoznati i liječiti?

Često se zna dogoditi da ljudi bol u leđima zamjene za bol u bubrezima. Ako se radi o bolovima u lijevom ili desnom dijelu donjih leđa (bol u lijevom bubregu ili bol u desnom bubregu), boli koja se širi prema nozi (bol u bubregu koja se širi u nogu, bol u bubregu i nozi), najvjerojatnije se radi o ukliještenom živcu kralježnice ili upaljenom leđnom mišiću.

Kako boli bubreg – kako prepoznati bol bubrega?

Bolovi u bubrezima predstavljaju dublju bol koja se javlja u višim razinama kralježnice te u području ispod rebara, pored kralježnice (bolovi u leđima u području bubrega). Bol se može širiti i u prepone i u trbuh.

Kamenac u bubregu - simptomi
FOTO: Shutterstock

Kada je prava bol u bubregu, odnosno bol u bubrezima u pitanju, najčešće se radi o ovim stanjima:

Kamenac u bubregu – simptomi

Simptomi se javljaju kada dođe do pomaka kamena u mokraćnim kanalima ili kada zapne u mokraćnoj cijevi, što može uzrokovati zadebljanje bubrega i opasnost od oštećenja tkiva. Najčešće se javljaju jaka i oštra bol postranično i straga, ispod rebara, bol koja isijava u donji dio trbuha i preponu (bol u bubregu i preponi).

Bol u bubregu može dolaziti u valovima i mijenjati intenzitet, te se javljati tokom mokrenja uz osjećaj peckanja. Drugi simptomi (kamen u mokraćnim kanalima – simptomi) koji se mogu javiti su:

Bolovi u bubregu – liječenje

Liječenje najčešće nije potrebno, manji kamenci i pijesak (simptomi pijeska u bubrezima), iako mogu stvoriti simptome, uz obilnu hidraciju i lijekove protiv bolova prolaze sami.

Međutim, ako se radi o kamenu koji zapne u mokraćnom sustavu i blokira prolaz urina, te se javljaju komplikacije poput infekcije i hidronefroze (oštećenja bubrega zbog nemogućnosti oticanja urina), mogu se poduzeti određeni zahvati. Procedure poput ESWL-a i perkutane nefrolitotomije pomažu u razbijanju kamenca na manje dijelove i njegovom izlazu iz mokraćnog sustava te prestanku simptoma.

Pročitajte članke:

Upala bubrega bolovi
FOTO: Shutterstock

Upala bubrega – bolovi

Upala bubrega ili pijelonefritis je upala gornjih mokraćnih puteva nastala usponom bakterija iz donjeg dijela mokraćnih puteva. Stanje može biti i opasno po život ukoliko se ne liječi na vrijeme, uzročnik je najčešće bakterija Escherichia Coli.

Rizični čimbenici za nastanak infekcije su ženski spol, starija životna dob, kronične bubrežne bolesti, dijabetes, HIV, tumori, vezikoureteralni refluks i povećana prostata.

Simptomi koji se javljaju su:

Drugi simptomi koji se mogu javiti su zimica i tresavica, mučnina i povraćanje, bolovi u tijelu, umor i sepsa.

Kako ublažiti bol bubrega?

Najbolji antibiotik za upalu bubrega ovisi o izboru liječnika. Ponekad je potrebno provesti u bolnici nekoliko dana da bi se lijek intravenskim putem aplicirao nekoliko dana, dok ne dođe do poboljšanja. Ukoliko dolazi do opetovanog javljanja upale bubrega (bol bubrega), mogu se primijeniti i neke kirurške opcije liječenja upale bubrega.

Pročitajte članke

simptomi ciste na bubregu
FOTO: Shutterstock

Bol u bubregu – simptomi ciste na bubregu

Bubrežne ciste su okrugle vrećice tekućine koje se formiraju na ili u bubrezima. Ciste bubrega mogu biti povezane s ozbiljnim poremećajima koji mogu narušiti funkciju bubrega. Češće, ciste bubrega su tip koji se naziva jednostavne bubrežne ciste – nekancerozne ciste koje rijetko uzrokuju komplikacije.

Nije jasno što uzrokuje pojavu jednostavne ciste bubrega. Jednostavne ciste bubrega često se otkrivaju tijekom radioloških snimanja koja se provode za druga stanja. Jednostavne ciste bubrega koje ne uzrokuju simptome obično ne zahtijevaju liječenje. Ako jednostavna cista bubrega raste, simptomi mogu uključivati tupu bol u leđima ili postranično, povišenu temperaturu i bol u gornjem dijelu trbuha.

S druge strane, postoje nasljedne genetske bolesti poput policistične bolesti bubrega koje uključuju pojavu velikog broja cisti na bubregu ili oba bubrega što može narušavati njegovu funkciju. Komplikacije koje se javljaju su:

Što kad bubreg boli?

Opcije liječenja uključuju obilnu hidraciju, lijekove za kontrolu tlaka, dekompresiju ciste te na kraju presađivanje bubrega.

Pročitajte članke:

Simptomi tumora na bubregu
FOTO: Shutterstock

Tumor bubrega

Karcinom bubrega obično nema simptome u ranoj fazi. S vremenom se mogu razviti simptomi tumora na bubregu koji uključuju:

Rizični čimbenici za nastanak su starija dob, pušenje, debljina, visok krvni tlak, dugotrajna dijaliza i tumori bubrega u obitelji.

Kod djece je češća pojava posebnog oblika tumora bubrega koji se naziva Wilmsov tumor.

Kako ublažiti bolove u bubrezima?

Liječenje tumora bubrega ovisi o dobi pacijenta, njegovom fizičkom stanju i progresiji tumora. Najčešće se provodi uklanjanjem dijela tumora sa zahvaćenog bubrega, uklanjanjem cijelog bubrega koji sadrži tumor, uzimanjem pametnih lijekova koji blokiraju nastanak krvnih žila u tumoru bubrega te zračenjem.

Pročitajte članak “Rak bubrega – uzroci, simptomi i liječenje“.

Trauma (ozljeda) bubrega

Svaki jači udar ili tupa sila u područje bubrega (kontaktni sportovi ili nesreća) može uzrokovati razderotinu ili druge ozljede bubrega. Takvi incidenti također mogu uzrokovati poremećaj normalnog protoka krvi u bubrege.

Akutno zatajenje bubrega može biti posljedica traume bubrega, a simptomi (simptomi napada bubrega) mogu biti i krv u urinu i bol u leđima te postranična bol.

Oporavak bubrega

Liječenje se sastoji u otklanjanju osnovnog uzroka problema ukoliko postoji krvarenje i vraćanje funkcija bubrega u normalu.

Pročitajte članak “Akutno zatajenje bubrega – uzroci, simptomi i liječenje“.

Prehlada bubrega
FOTO: Shutterstock

Savjeti za zdrave bubrege

Normalne vrijednosti krvnog tlaka pomažu u čuvanju zdravlja bubrega:

 • uzmajte lijekove za krvni tlak koje vam je propisao liječnik prema uputama
 • jedite dijetu s niskim udjelom soli koja sadrži puno voća, povrća i cjelovitih žitarica
 • održavajte zdravu težinu (pitajte svojeg liječnika koja je prava težina za vas)
 • ako pušite, prestanite
 • redovito vježbajte (cilj je najmanje 30 minuta umjerene tjelesne aktivnosti većinu dana u tjednu)
 • ograničite upotrebu alkohola.

Smanjite rizik od infekcije bubrega poduzimanjem koraka za sprječavanje infekcija mokraćnog sustava. Žene mogu smanjiti rizik od infekcija mokraćnog sustava (prehlada bubrega) ako:

 • piju tekućinu, osobito vodu (tekućine mogu pomoći u uklanjanju bakterija iz tijela kada mokrimo)
 • mokre čim trebaju i izbjegavaju odgađanje mokrenja kada osjete potrebu za istim
 • isprazne mjehur nakon snošaja (mokrenje što je prije moguće nakon spolnog odnosa pomaže očistiti bakterije iz mokraćne cijevi, smanjujući rizik od infekcije)
 • pažljivo se obrišu (brisanje s prednje strane na leđa nakon mokrenja i nakon pražnjenja crijeva pomaže u sprječavanju širenja bakterija na mokraćnu cijev).

Izbjegavajte korištenje ženskih proizvoda na genitalnom području. Korištenje proizvoda kao što su dezodoransi u genitalnom području mogu biti iritantni.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:
 1. Klein, E. (2022). What Does Kidney Pain Feel Like? Healthline.
 2. Kidney pain. (2020). Mayo Clinic.
 3. Kidney Pain. (2018). Cleveland Clinic
 4. Wilkinson I. B. i sur. (2017). Oxford Handbook of clinical medicine. Oxford University Press: New York City.

Ocijenite članak

4 / 5   3

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu