Bol u preponama kod žena – uzroci i liječenje

bol u preponama

Prepone (ili ingvinalna regija) je područje između donjeg dijela trbuha i bedra s unutrašnje strane. Bol u preponama može se javiti s obje strane te dok neki uzroci boli imaju jednostavnu terapiju ili prolaze sami od sebe, drugi mogu zahtijevati veću liječničku pozornost i potrebu za liječenjem.

Najčešći uzrok boli u preponama je istegnuće mišića, ligamenta ili tetive, pogotovo kod osoba koje se bave fizičkom aktivnošću. Bol se pojavi iznenada, tog trena kad nastane ozljeda ili se polako pogoršava s vremenom. Nastavak fizičke aktivnosti može dodatno loše utjecati na ozljedu.

Bol u preponama kod žena – uzroci

bol u preponama kod žena
Foto: Poliklinika Scipion

Bolovi u preponama i kuku

Žene u starijoj životnoj dobi često imaju problema s kostima zbog pojave osteoporoze i artritisa. Zglob kuka je jedan od uobičajenih zahvaćenih zglobova koji nastrada kad se potroši zglobna hrskavica te pokreti u nozi postaju bolni i ukočeni. Osim boli u nozi i preponi, osjeti se zakočenost u kuku te ponekad pucketajući zvukovi prilikom kretanja.

bol u preponama i kuku
Foto: Pixabay

Femoroacetabularno uklještenje smatra se ranim stadijem artritisa u zglobu kuka kad se počnu stvarati osteofiti (koštane izrasline) koje ograničavaju mobilnost kuka i uzrokuju pojavu boli u preponama.

Oštećenje labruma kuka (sloj hrskavice koji okružuje zglob) i fraktura kuka su sljedeći mogući uzroci boli, kao i osteonekroza – stanje u kojem koštane stanice odumiru zbog manjka krvne opskrbe.

Bolovi u preponama i stidnoj kosti

Osteitis pubis je upalno stanje stidne simfize, odnosno hrskavičnog spoja koji spaja dvije stidne kosti zdjelice.

Simptomi su tupa bol u području prepona i zdjelice. Javlja se u sportaša, ali i u trudnoći ili ako je osoba imala prijašnju ozljedu ili operaciju zdjelice.

Bolovi u preponama i jajnicima

Cista u jajniku može biti uzrok boli koja se širi od donjih rebara do zdjelice i prepona. U donjem dijelu trbuha na strani jajnika gdje se nalazi cista, žena može osjetiti bol, pritisak, oteklinu ili imati osjećaj napuhnutosti, a ako cista pukne javi se iznenadna, jaka bol.

Bolovi u preponama i bubrežni kamenci

Bubrežni kamenci uzročnici su nekih od najjačih razina boli koje čovjek može proživjeti. Obično ne uzrokuju bol sve dok ne započnu svoj put od bubrega prema mokraćnoj cijevi. Bol se širi od donje strane leđa prema trbuhu i preponama, uz mučninu, poriv na češće mokrenje (uz malu količinu izmokrene mokraće) i pojavu smeđeg ili crvenog urina.

Bolovi u preponama i femoralna hernija

Femoralna hernija tipična je za žene, a nastaje kad dio crijeva ili masnog tkiva prodre kroz slabu točku u trbušnom zidu u femoralni kanal u području prepona na unutrašnjoj strani bedra.

Kada potražiti liječničku pomoć?

Ako osjetite nelagodu ili bol u području prepona uz sljedeće simptome:

  • bol je vrlo jaka i ne prestaje već ni nakon par dana,
  • postoji oteklina ili kvrga,
  • primijetite moguće simptome upale mokraćnih puteva (peckanje tijekom mokrenja, promjena boje mokraće, bolovi u donjem dijelu trbuha),
  • imate simptome bubrežnih kamenaca,
  • povišena tjelesna temperatura,
  • povraćanje,
  • vrtoglavica.

Bol u preponama kod žena – dijagnoza i liječenje

Kada je izvor boli nepoznat, liječnik će nakon fizikalnog pregleda posegnuti za radiološkim snimanjem, najprije rendgen, a ako je potrebno nadopunit će pretrage i CT-om ili magnetskom rezonancijom.

Za početak liječenja potrebna je ispravna dijagnoza. U većini slučajeva boli u preponama, dovoljna terapija je odmor i pošteda od fizikalnih aktivnosti, hlađenje bolnog područja i uzimanje protuupalnih lijekova poput ibuprofena.

Ponekad se javi potreba za injekcijom kortikosteroida i fizikalnom terapijom kojom se jačaju mišići natkoljenice i kuka.

Bol u preponama može se prevenirati održavanjem normalne tjelesne težine, bavljenjem sportom poput plivanja ili vožnjom bicikla koji rasterećuju zglob kuka te redovito pravilno istezanje.

Članak uređen:

Ocijenite članak

4 / 5   26

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: kad boli leva prepona, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Bol u preponama kod žena – uzroci i liječenje

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.