17 namirnica koje treba izbjegavati kod bolesti bubrega

Kisele i konzervirane namirnice, poput kiselih krastavaca i maslina, sadrže visoke razine natrija

Bubrezi igraju ključnu ulogu u održavanju općeg zdravlja jer:

  • filtriraju krv
  • uklanjaju otpadne tvari putem urina
  • proizvode hormone
  • reguliraju razinu minerala
  • održavaju ravnotežu tjelesnih tekućina.
Kada bubrezi ne rade pravilno, otpadne tvari se mogu nakupljati u krvi, a višak tekućine u tijelu.

Pridržavanje prehrane prilagođene zdravlju bubrega može smanjiti nakupljanje otpada, poboljšati funkciju bubrega i spriječiti daljnje oštećenje.

Donosimo popis 17 namirnica koje biste trebali ograničiti ili izbjegavati u prehrani prilagođenoj zdravlju bubrega.

1. Tamni gazirani napitci

Tamni gazirani napitci sadrže aditive bogate fosforom, koji poboljšavaju okus i produžuju rok trajanja.

Za razliku od prirodnog fosfora, ovi se aditivi lako apsorbiraju u tijelu. Kako biste izbjegli višak fosfora, najbolje je ograničiti ili potpuno izbaciti tamne gazirane napitke.

2. Avokado

Iako je avokado poznat po zdravim mastima i nutrijentima, sadrži puno kalija. Srednje velik avokado ima čak 690 mg kalija. Ako pazite na unos kalija, preporučuje se ograničiti količinu avokada ili ga u potpunosti izbjegavati, uključujući guacamole.

3. Konzervirana hrana

Konzervirana hrana poput juha, mahunarki ili povrća često sadrži visoke razine natrija zbog očuvanja svježine. Birajte verzije s niskim udjelom soli ili oznakom “bez dodatka soli” te isperite konzervirane namirnice kako biste smanjili količinu natrija.

4. Integralni kruh

Iako je integralni kruh nutritivan, sadrži više fosfora i kalija od bijelog kruha. Jedna kriška integralnog kruha sadrži otprilike 76 mg fosfora i 90 mg kalija, dok bijeli kruh ima samo 32 mg od svakog. Pratite porcije i birajte opcije s manje soli.

Smeđa riža sadrži više fosfora (149 mg po šalici) i kalija (95 mg po šalici) nego bijela riža
FOTO: Shutterstock

5. Smeđa riža

Smeđa riža sadrži više fosfora (149 mg po šalici) i kalija (95 mg po šalici) nego bijela riža. Kontrolirajte porcije ili je zamijenite žitaricama s manjim udjelom fosfora, poput bulgura, heljde ili kus-kusa.

6. Banane

Banane su poznate po visokom udjelu kalija – srednje velika banana sadrži 422 mg kalija. Ako trebate ograničiti unos kalija, zamijenite banane voćem s manjim udjelom, poput ananasa.

7. Mliječni proizvodi

Mliječni proizvodi su bogati fosforom, kalijem i proteinima. Primjerice, šalica (240 ml) punomasnog mlijeka sadrži 205 mg fosfora i 322 mg kalija. Prevelik unos može oslabiti kosti zbog gubitka kalcija uzrokovanog viškom fosfora. Bolje alternative su rižino ili bademovo mlijeko.

8. Naranče i sok naranče

Naranče i njihov sok bogati su kalijem. Velika naranča sadrži 333 mg kalija, dok šalica (240 ml) soka ima 458 mg. Umjesto toga, birajte voće s manjim udjelom kalija, poput jabuka, grožđa ili brusnica.

9. Prerađeno meso

Prerađeno meso poput slanine, kobasica i sušenog mesa sadrži puno natrija i proteina. Prekomjeran unos natrija može štetiti zdravlju bubrega pa je najbolje ove proizvode izbjegavati ili značajno ograničiti.

10. Kiseli krastavci i masline

Kisele i konzervirane namirnice, poput kiselih krastavaca i maslina, sadrže visoke razine natrija. Primjerice, jedan kiseli krastavac ima oko 283 mg natrija. Birajte verzije s manje soli i konzumirajte ih umjereno.

11. Marelice

Marelice su bogate nutrijentima, ali i kalijem. Šalica svježih marelica ima 427 mg kalija, dok ista količina suhih marelica sadrži čak 1.511 mg. Ako kontrolirate unos kalija, izbjegavajte marelice.

Krumpir i batat imaju visok udio kalija
FOTO: Shutterstock

12. Krumpir i batat

Krumpir i batat imaju visok udio kalija. Namakanje ili kuhanje može smanjiti količinu kalija, ali ih je ipak najbolje konzumirati umjereno.

13. Rajčice

Rajčice i proizvodi od rajčice, poput umaka i kečapa, bogati su kalijem. Jedna šalica umaka od rajčice ima oko 900 mg kalija. Za dodatni okus koristite alternative poput pečene crvene paprike.

14. Prerađene grickalice

Čips, krekeri i pereci često sadrže puno natrija. Zamijenite ih neslanim opcijama ili svježim grickalicama poput narezanog povrća.

15. Blitva, špinat i listovi cikle

Ove lisnate biljke obiluju kalijem. Iako kuhanje smanjuje njihov volumen, povećava koncentraciju kalija po porciji. Birajte zeleno povrće s manjim udjelom kalija, poput kelja ili rikole.

16. Datulje, grožđice i suhe šljive

Ovo sušeno voće koncentrirani je izvor kalija. Šalica suhih šljiva sadrži 1.274 mg kalija. Umjesto toga, odaberite svježe voće s manjim udjelom kalija.

17. Gotovi, instant i polugotovi obroci

Pripremljeni obroci često imaju puno natrija i konzervansa. Umjesto toga, kuhajte obroke od svježih sastojaka kako biste očuvali zdravlje bubrega. 

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Sherrell, Z. (2024). What foods are bad for kidneys? Medical News Today.
  2. Ajmera, R. i Berkheiser, K. (2023). 17 Foods to Avoid With Kidney DiseaseHealthline.
  3. Keep Your Kidneys Healthy: 5 Foods To AvoidNational Kidney Foundation.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu