Oprez: Mesne prerađevine i crveno meso mogu prouzročiti rak!

crveno meso

Mesne prerađevine poput hrenovki i šunke mogu pridonijeti razvoju raka debelog crijeva, kao i crveno meso, stoji u izvještaju Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC), svrstala je prerađeno meso u skupinu 1 tvari koje su povezane s rakom. U skupini 1 su još i azbest, duhan i dizelska isparavanja.

Crveno meso (svinjetina, govedina, teletina i janjetina) se nalazi u skupini 2A. U toj skupini su “moguće kancerogene” tvari.

Samo 50 grama mesnih prerađevina na dan povećava rizik od raka debelog crijeva za čak 18 posto, procjenjuju stručnjaci.

mesne-preradjevine

Dok zdravstvene vlasti u brojnim državama pozivaju građane da smanje unos crvenog mesa i mesnih prerađevina, mesna industrija se pobunila protiv izvješća te ističu da je meso dio uravnotežene prehrane i da se procjena rizika od raka mora staviti u širi kontekst.

Global Burden of Disease Project navodi da se 34.000 smrti od raka na godinu u svijetu može pripisati pretjeranom konzumiranju mesnih prerađevina.

To se uspoređuje s milijun smrti na godinu u svijetu povezanih s cigaretama, 600.000 smrti povezanih s alkoholom i više od 200.000 smrti na godinu povezanih s onečišćenjem okoliša.

Profesorica Vahčić: ‘Objava WHO-a je šokantna, ali treba je uzeti s rezervom’

Što nam to nude na tržištu hrane i kako jesti tj. pripremati ono što nam nude, pitali smo gošću RTL Direkta, profesoricu Nadu Vahčić s Prehrambeno biotehnolopškog fakulteta u Zagrebu koja vodi i Laboratorij za kontrolu kvalitete u prehrambenoj industiriji.

Nutricionisti smiruju situaciju: ‘Nema potrebe za strahom, mesne prerađevine se i dalje mogu konzumirati’

Nutricionisti i predstavnici Svjetske zdravstvene organizacije u Hrvatskoj ipak smiruju situaciju te preporučuju umjerenu i raznoliku prehranu, u kojoj svoje mjesto treba pronaći i crveno meso te smatraju kako mjesta za paniku nema, sve dok su namirnice zdravstveno ispravne.

 

Članak uređen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Oprez: Mesne prerađevine i crveno meso mogu prouzročiti rak!

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.