Oprez: Mesne prerađevine i crveno meso mogu prouzročiti rak!
- Budite prvi i komentirajte!
- 1 min čitanja
Mesne prerađevine poput hrenovki i šunke mogu pridonijeti razvoju raka debelog crijeva, kao i crveno meso, stoji u izvještaju Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).
Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC), svrstala je prerađeno meso u skupinu 1 tvari koje su povezane s rakom. U skupini 1 su još i azbest, duhan i dizelska isparavanja.
Crveno meso (svinjetina, govedina, teletina i janjetina) se nalazi u skupini 2A. U toj skupini su “moguće kancerogene” tvari.
Samo 50 grama mesnih prerađevina na dan povećava rizik od raka debelog crijeva za čak 18 posto, procjenjuju stručnjaci.
Dok zdravstvene vlasti u brojnim državama pozivaju građane da smanje unos crvenog mesa i mesnih prerađevina, mesna industrija se pobunila protiv izvješća te ističu da je meso dio uravnotežene prehrane i da se procjena rizika od raka mora staviti u širi kontekst.
Global Burden of Disease Project navodi da se 34.000 smrti od raka na godinu u svijetu može pripisati pretjeranom konzumiranju mesnih prerađevina.
To se uspoređuje s milijun smrti na godinu u svijetu povezanih s cigaretama, 600.000 smrti povezanih s alkoholom i više od 200.000 smrti na godinu povezanih s onečišćenjem okoliša.
Profesorica Vahčić: ‘Objava WHO-a je šokantna, ali treba je uzeti s rezervom’
Što nam to nude na tržištu hrane i kako jesti tj. pripremati ono što nam nude pitali smo profesoricu Nadu Vahčić s Prehrambeno biotehnolopškog fakulteta u Zagrebu koja vodi i Laboratorij za kontrolu kvalitete u prehrambenoj industiriji.
Nutricionisti smiruju situaciju: ‘Nema potrebe za strahom, mesne prerađevine se i dalje mogu konzumirati’
Nutricionisti i predstavnici Svjetske zdravstvene organizacije u Hrvatskoj ipak smiruju situaciju te preporučuju umjerenu i raznoliku prehranu, u kojoj svoje mjesto treba pronaći i crveno meso te smatraju kako mjesta za paniku nema, sve dok su namirnice zdravstveno ispravne.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
12 vježbi s vlastitom težinom za izgradnju mišića
- Tomislav Stanić
- 4 min čitanja