Stručno odobrava
Kristina Žuna, mag. ing. biotechn.
Raštika – uzgoj, ljekovita svojstva i recepti
- 1 komentara
- 3 min čitanja
Raštika (Brassica oleracea var. acephala) je jedna od nekoliko biljaka iz porodice kupusnjača uz brokulu i kupus. Ona je zapravo podvrsta kelja. Nalikuje kupusu, a ima veliko tamno-zeleno lišće istaknutih vena koje okusom pak podsjeća na špinat.
Raste u mnogim područjima tijekom cijele godine zemlje, a najukusnija je nakon prvih mrazova.
U nastavku članka saznajte zašto je raštika ljekovita te pronađite zanimljivi recept za zdravi ručak!
Raštika – karakteristike
Raštika (Brassica oleracea var. acephala) je zeljasta biljka iz porodice kupusnjača. Ima mesnate tamnozelene listove, a stabljika joj može narasti do 1.5 metara. Raste na toplim područjima koja su djelomično ili potpuno obasjana sunčevim svjetlom.
Tijekom uzgoja zahtijeva puno gnojidbe i bogato humusno tlo, ističu stručnjaci s agronomskog portala Priroda i biljke. Može se brati tijekom cijele godine, ali je najbolja nakon prvog mraza, kojeg bez problema preživi.
Raštika – nutritivni sastav
Raštika nema puno kalorija, ali je bogata vitaminima i mineralima. Najprije, pruža više od preporučene dnevne količine vitamina K i A koji su važni za zdravlje kostiju, živčanog sustava i posebno oštrinu vida.
U 100 grama raštike se nalazi:
- 31 kalorija,
- 0.6 grama masti, od toga 0.2 grama polinezasićenih masnih kiselina,
- 17 miligrama natrija,
- 213 miligrama kalija,
- 5 grama ugljikohidrata, od čega 4 grama dijetalnih vlakana i 0.5 grama šećera,
- 35.3 miligrama vitamina C,
- 27 miligrama magnezija,
- vitamini A, K i B skupine.
Osim toga, raštika sadrži spojeve koji djeluju kao antioksidansi, poput:
- beta karotena,
- luteina,
- zeaksantina,
- glukozinolata,
- polifenola.
Raštika – ljekovita svojstva
Posebno je poznata po svojoj sposobnosti da snizi kolesterol kada je redovito konzumirate. U toj kategoriji ona pobjeđuje ostale krstašice, a sadrži i karotenoide koji pomažu kod održavanja zdravlja očiju.
Osim toga, sadrži i četiri malo poznata tipa glukozinolata.
Glukozinolati su jedinstvena i važna skupina nusproizvoda metabolizma koja je vrlo zastupljena upravo u kupusnjačama. Njihovi razgradni produkti vrlo su zanimljivi, zbog svojih nutritivnih, antifungalnih i antibakterijskih te antikancerogenih svojstava, ali i zbog osiguravanja karakteristične arome određenog povrća.
Hrvatski znanstvenici s Instituta Ruđer Bošković te Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša su u znanstvenom radu, objavljenom 2018. godinu u časopisu Critical Reviews in Food Science and Nutrition, istaknuli ljekovito djelovanje raštike, a posebno glukozinolata kojima se pripisuju antikancerogeno djelovanje.
Uvrštavanje raštike u vašu prehranu smanjuje i rizik od razvoja kroničnih bolesti, poput bolesti srca i krvnih žila, dijabetesa tipa 2 i pretilosti.
Raštika – recepti
Najzdravija je svakako raštika kuhana na pari. Isperite raštiku pod hladnom tekućom vodom. Nasjeckajte listove i stabljike. Kuhajte ih na pari tako da je izložite:
- najmanjoj potrebnoj toplini,
- najkraće što je potrebno da bi se skuhala i
- uz što manje doticaja s tekućinom u kojoj se kuha.
Napunite dno lonca na paru vodom. Dok voda ne zakuha, nasjeckajte raštiku. Kuhajte je na pari 5 minuta, a zatim začinite.
Raštika – tradicionalni recept na vegetarijanski način
Postoje deseci načina na koje se može kuhati raštike, a ovdje donosimo jedan tradicionalni recept s juga Amerike koji smo prilagodili za vegetarijance. U receptu možete koristiti ulje od kikirikija, uljane repice ili grožđa.
Ovisno o tome volite li meku raštiku ili pak preferirate da imate nešto za žvakati, odaberite koliko dugo ćete je kuhati. Ako želite meku, svilenkastu raštiku, trebate je kuhati i do dva sata.
Sastojci:
- 10 do 12 šalice vode,
- 1 veliki ili 2 male vege šunkice,
- 3 režnja češnjaka,
- 2 vezice raštike,
- 1 veliki žuti luk,
- 2 žlice masti ili ulja,
- jabučni ocat,
- sol i papar.
Priprema:
- Pustite da vege šunka zakuha u velikom loncu nad jakim plamenom.
- Nakon toga smanjite, dodajte oguljeni češnjak i djelomično poklopite. Neka se lagano kuha dva sata. Povremeno dodajte po čašu vode kako bi prekrili šunku.
- Zatim operite listove raštike u hladnoj vodi i uklonite središnju žilu. Narežite polovice listova u debele vrpce.
- Nasijecite luk na srednje velike kockice.
- Nakon dva sata izvadite šunku iz vode i ostavite je da se ohladi.
- Dodajte raštiku u vodu i lagano kuhajte, djelomično pokriveno barem 45 minuta, a ako želite meku raštiku i do dva sata.
- Dok se ona kuha, narežite komadiće šunke te dinstajte luk na ulju oko 15 minuta.
- Dodajte vege šunku u ulje i nastavite kuhati dok luk ne poprimi smeđu boju.
- Kada je sve zajedno gotovo, raštiku prebacite u tavu s lukom. Pazite da ne izostavite češnjak. Promiješajte i kuhajte dok se okusi ne stope.
- Dodajte sol i malo papra, a po želji i jabučnog octa netom prije serviranja.
Nemojte baciti vodu u kojoj se kuhala vege šunka i raštika. Možete ju iskoristiti na više načina, primjerice kao umak za kruh.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
12 vježbi s vlastitom težinom za izgradnju mišića
- Tomislav Stanić
- 4 min čitanja
- antioksidansi
- kardiovaskularne bolesti
- povišeni kolesterol
- povrće
- rak
- raštika
- recepti
- snižavanje kolesterola
Izvori:
- Šamec, D., Urlić, B2, Salopek-Sondi, B. (2018) Kale (Brassica oleracea var. acephala) as a superfood: Review of the scientific evidence behind the statement. Crit. Rev. Food. Sci. Nutr. 20:1-12.
- Raštika. (2016) Priroda i biljke. Plantea.
- Butković, I. (2018) Znanstvenica koja proučava raštiku tvrdi: Amerikanci je smatraju superhranom, a kod nas je ona zaboravljena namirnica. Tportal.hr