14 najpopularnijih ručkova s visokim udjelom proteina gotovih za 15 minuta

ručkovi puni proteina gotovi za 15 minuta

Ako tražite brze, ukusne i hranjive ideje za ručak, na pravom ste mjestu. Ovi recepti prepuni su proteina, svježeg povrća i zdravih masnoća, a pritom ne zahtijevaju sate provedene u kuhinji.

Idealni su za sve koji žele jesti zdravo, osjećati se sito i puni energije, bez kompliciranih priprema.
Avokado punjen lososom
FOTO: Shutterstock

Avokado punjen lososom

Kremasti avokado i sočni losos spajaju se u osvježavajući i nutritivan obrok bogat zdravim mastima i proteinima.

Sastojci za četiri porcije:

Priprema

  1. U srednjoj zdjeli pomiješajte sve sastojke osim avokada i lososa.
  2. Dodajte 300 g lososa i dobro promiješajte.
  3. Prerežite dva avokada po dužini i uklonite koštice. Iz svake polovice avokada izvadite oko jedne jušne žlice mesa u malu zdjelu.
  4. Izdubljeno meso avokada zgnječite vilicom i umiješajte u smjesu s lososom.
  5. Svaku polovicu avokada napunite s oko 1/4 šalice smjese s lososom, slažući je preko polovica avokada.
  6. Po želji ukrasite vlascem.
Salata od slanutka s visokim udjelom proteina
FOTO: Shutterstock

Salata od slanutka s visokim udjelom proteina

Ova šarena salata donosi savršen balans proteina, povrća i mozzarelle, a idealna je za brzi, lagani obrok.

Sastojci za četiri porcije:

Priprema

  1. U velikoj zdjeli pomiješajte ocat, ulje, senf, češnjak, sol i papar.
  2. Dodajte isprani slanutak, prepolovljene rajčice, narezane krastavce, šalicu mozzarelle i 1/4 šalice bosiljka pa promiješajte da se obloži.
  3. Ohladite do posluživanja.
Taco bowl od crnog graha bez kuhanja
FOTO: Shutterstock

Taco bowl od crnog graha bez kuhanja

Bez paljenja štednjaka, u jednoj zdjeli dobit ćete kombinaciju graha, povrća i kukuruza uz hrskavi tortilja čips.

Sastojci za četiri porcije:

Priprema

  1. Za pripremu kreme u maloj zdjeli umutite pet jušnih žlica kiselog vrhnja, 1/8 čajne žličice korice limete i jednu jušnu žlicu soka limete dok ne postane glatko. Dodajte jednu jušnu žlicu vode i miješajte pjenjačom.
  2. Za pripremu vinaigrettea u velikoj zdjeli pomiješajte 1/4 šalice ulja, narezani mladi luk, 1/8 čajne žličice soli i preostale dvije jušne žlice soka limete te dobro promiješajte. Prebacite dvije jušne žlice preljeva u srednju zdjelu, dodajte isprani grah i promiješajte da se obloži. Ostavite sa strane pet minuta.
  3. U veliku zdjelu s preostalim preljevom dodajte četiri šalice zelene salate i četiri šalice kupusa, dobro promiješajte.
  4. Podijelite smjesu zelene salate u četiri zdjele.
  5. Na vrh zdjela stavite začinjeni grah, dvije šalice kukuruza, nasjeckane pečene crvene paprike, pola šalice sira, 1/4 šalice crvenog luka i 1/4 šalice jalapeño papričica.
  6. Prelijte kremom od limete i, po želji, ukrasite s još mladog luka.
  7. Poslužite s 110 g tortilja čipsa sa strane.
Ljuta salata od tune
FOTO: Shutterstock

Ljuta salata od tune

Tuna, povrće i začinjene papričice stvaraju pikantnu salatu koja je istovremeno zasitna i osvježavajuća.

Sastojci za četiri porcije:

  • 1 srednja mrkva (sitno nasjeckana)
  • pola šalice smrznutog graška
  • 1/4 šalice majoneze
  • 2 jušne žlice svježeg limunovog soka
  • 2 konzerve (140 g) tune u ulju (neocijeđene)
  • pola šalice nasjeckanog svježeg korijandera (plus još za ukras)
  • 4 čajne žličice mljevene serrano ili jalapeño papričice
  • 1/8 čajne žličice soli.

Priprema

  1. Napunite mali lonac do pola vodom i dodajte nasjeckanu mrkvu. Pustite da lagano kuha i kuhajte tri minute.
  2. Dodajte pola šalice graška, kuhajte dok se grašak ne zagrije, a mrkva omekša, još oko dvije minute. Ocijedite i ostavite sa strane da se ohladi pet minuta.
  3. U međuvremenu, u srednjoj zdjeli pomiješajte 1/4 šalice majoneze i dvije jušne žlice limunovog soka. Dodajte dvije konzerve tune, uključujući ulje iz konzerve, pola šalice korijandera i četiri čajne žličice serrano papričica (ili jalapeño), vilicom sjedinite, miješajući i lomeći veće komade tune po potrebi.
  4. Dodajte mrkvu i grašak te 1/8 čajne žličice soli u smjesu tune te miješajte dok se dobro ne sjedini.
Zdjela od slanutka s feta sirom i rajčicama
FOTO: Shutterstock

Zdjela od slanutka s feta sirom i rajčicama

Mediteranski okusi spojeni u zdjeli sa slanutkom, svježim povrćem i kremastom fetom.

Sastojci za četiri porcije:

Priprema

  1. U maloj zdjeli umutite ulje, sok limuna, ocat, origano, papar i sol.
  2. U svaku od četiri zdjele stavite 3/4 šalice kuhanog farra.
  3. Na svaku stavite 1/4 šalice slanutka, 1/4 šalice rajčice, 1/4 šalice krastavca, 1/4 avokada, 1/4 šalice fete i jednu jušnu žlicu preljeva.
Veganske zdjelice od žitarica
FOTO: Shutterstock

Veganske zdjelice od žitarica

Kvinoja, cikla, kelj i avokado uz humusni preljev čine savršeno izbalansiran veganski obrok.

Sastojci za četiri porcije:

Priprema

  1. Pripremite kvinoju prema uputama na pakiranju pa ostavite sa strane da se ohladi.
  2. Pomiješajte humus i limunov sok u maloj zdjeli. Razrijedite vodom do željene gustoće preljeva.
  3. Podijelite preljev u četiri male posudice za začine s poklopcima i stavite u hladnjak.
  4. Podijelite kelj u četiri posudice za jednu porciju s poklopcima.
  5. Na svaku porciju stavite pola šalice kvinoje, pola šalice cikle, 1/4 šalice edamamea i jušnu žlicu sjemenki suncokreta.
  6. Kad je spremno za jelo, prelijte 1/4 avokada i preljevom od humusa.
Visokoproteinski tost s tunom i bijelim grahom
FOTO: Shutterstock

Visokoproteinski tost s tunom i bijelim grahom

Hrskavi sendvič s otopljenim sirom i kremastim punjenjem od tune i graha pravi je comfort food u zdravijoj verziji.

Sastojci za dva tosta:

Priprema

  1. Pomiješajte ocijeđenu tunu i pola šalice bijelog graha u srednjoj zdjeli, vilicom gnječite dok se smjesa ne počne spajati.
  2. Dodajte 1/4 šalice celera i ukiseljenog luka, tri jušne žlice majoneze, dvije jušne žlice reliša, jednu jušnu žlicu kopra i vlasca, dvije čajne žličice kapara i pola čajne žličice papra pa miješajte dok se dobro ne sjedini.
  3. Namažite pola jušne žlice maslaca na jednu stranu svake kriške kruha. Okrenite dvije kriške i na svaku stavite polovicu smjese tune, krišku sira i drugu krišku kruha, s namazanom stranom prema gore.
  4. Zagrijte veliku tavu na srednjoj vatri.
  5. Dodajte sendviče i pecite, bez ometanja, dok ne porumene s obje strane i dok se sir ne otopi, oko 2 – 3 minute sa svake strane.
Zamotuljci s piletinom, špinatom i feta sirom
FOTO: Shutterstock

Zamotuljci s piletinom, špinatom i feta sirom

Sočna piletina i špinat u tortilji, obogaćeni kremastim jogurtno-feta namazom, idealni su za ponijeti.

Sastojci za četiri zamotuljka:

Priprema

  1. U velikoj zdjeli pomiješajte jogurt, fetu, sušene rajčice, origano, koricu limuna, češnjak u prahu, mljevenu crvenu papriku i papar. Zgnječite vilicom dok ne postane uglavnom glatko, oko minutu.
  2. Umiješajte piletinu i premažite smjesom jogurta.
  3. Složite tortilje na radnu površinu. Stavite šalicu špinata i oko pola šalice smjese piletine u liniju u sredinu svake tortilje.
  4. Preklopite donji rub i bočne rubove preko nadjeva te zarolajte u stilu burrita.
  5. Prerežite napola prije posluživanja.
Bang Bang pileća salata
FOTO: Shutterstock

Bang Bang pileća salata

Pikantna i kremasta salata od piletine s povrćem, savršena za posluživanje s povrćem ili krekerima.

Sastojci za četiri porcije:

  • 1/3 šalice punomasnog jogurta (grčkog tipa)
  • 1/4 šalice majoneze
  • 2 jušne žlice slatkog čili umaka
  • 2 jušne žlice Sriracha umaka
  • 1 jušna žlica soka limete
  • pola čajne žličice naribanog svježeg đumbira
  • pola čajne žličice luka u prahu
  • 1/4 čajne žličice mljevene crvene paprike (po želji)
  • 4 šalice nasjeckanih kuhanih pilećih prsa
  • pola šalice mrkve
  • pola šalice sitno nasjeckane crvene paprike
  • 2 srednja mlada luka (tanko narezana (oko 1/4 šalice), plus još za ukras)
  • 2 jušne žlice nasjeckanog korijandera (plus još za ukras)
  • prepečeni bijeli i crni sezam (za ukras, po želji)
  • crudités i krekeri (za posluživanje, po želji).

Priprema

  1. U srednjoj zdjeli umutite jogurt, majonezu, slatki čili, Srirachu, sok limete, đumbir, luk u prahu i mljevenu crvenu papriku.
  2. Dodajte četiri šalice piletine, pola šalice mrkve, pola šalice crvene paprike, narezani mladi luk i dvije jušne žlice korijandera te miješajte dok se ravnomjerno ne premaže.
  3. Pospite dodatnim korijanderom i mladim lukom i/ili sjemenkama sezama, po želji.
  4. Poslužite sa svježim povrćem i krekerima, po želji.
Zdjela od slanutka i kvinoje
FOTO: Shutterstock

Zdjela od slanutka i kvinoje

Jednostavan i lagan obrok u kojem se spajaju kvinoja, slanutak i svježe povrće uz humusni preljev.

Sastojci za jednu porciju:

Priprema

  1. U široku zdjelu rasporedite kvinoju, slanutak, krastavce, rajčice i avokado.
  2. U zdjeli pomiješajte humus, pečenu crvenu papriku, sok limuna i vodu. Dodajte još vode da biste postigli željenu gustoću preljeva.
  3. Dodajte peršin, sol i papar te promiješajte.
  4. Poslužite sa zdjelom žitarica.
Sendvič s visokoproteinskom salatom od tune i slanutka
FOTO: Shutterstock

Sendvič s visokoproteinskom salatom od tune i slanutka

Tuna i slanutak u kremastoj salati stvaraju zasitan i proteinski bogat sendvič.

Sastojci za četiri sendviča:

  • 1/3 šalice majoneze
  • 2 jušne žlice nasjeckanog svježeg vlasca
  • 1 jušna žlica Srirache
  • 1 i pol čajna žličica naribanog češnjaka
  • 1 i pol čajna žličica limunovog soka
  • 1/4 čajne žličice soli
  • 1/8 čajne žličice mljevenog papra
  • 1 konzerva (425 g) slanutka bez soli (ocijeđenog)
  • 2 konzerve (140 g) tune bez soli u vodi (ocijeđene)
  • 1/4 šalice sitno nasjeckanog crvenog luka
  • 8 kriški kruha od cjelovitih žitarica
  • 4 lista zelene salate.

Priprema

  1. U maloj zdjeli umutite majonezu, vlasac, Srirachu, češnjak, limunov sok, sol i papar.
  2. Stavite slanutak u srednju zdjelu. Vilicom pritisnite i grubo zgnječite dio slanutka (u redu je ako neki ostanu cijeli).
  3. Dodajte tunu slanutku, promiješajte da se sjedini, koristeći vilicu za razbijanje tune.
  4. Dodajte smjesu majoneze i luk te miješajte dok se dobro ne sjedini.
  5. Smjesu ravnomjerno rasporedite na četiri kriške kruha (oko pola šalice po kriški).
  6. Na svaku stavite list salate i preostale kriške kruha.
Green Goddess sendvič
FOTO: Shutterstock

Green Goddess

Ovaj sendvič ima sve – zeleno povrće, zdrave masti, cjelovite žitarice i vegetarijanski izvor proteina.

Sastojci za četiri sendviča:

  • 1 avokado
  • 1 prstohvat soli
  • 8 šnita kruha od 100 % cjelovitog zrna
  • 1 šalica mladog špinata
  • 1 srednji krastavac (s kožom, tanko narezan)
  • 100 g mozzarelle (narezane na debele kriške)
  • 1 šalica klica po izboru
  • 1/4 šalice kremastog veganskog zelenog preljeva.

Priprema

  1. Stavite avokado u zdjelu sa soli i dobro ga zgnječite vilicom.
  2. Položite četiri šnite kruha i svaku šnitu ravnomjerno namažite s malo zgnječenog avokada.
  3. Prekrijte svaku krišku kruha jednakom količinom špinata, krastavca, mozzarelle i klica.
  4. Svaku preostalu krišku kruha namažite jušnom žlicom zelenog dresinga i njime prekrijte svaki sendvič.
  5. Sendviče prerežite napola i poslužite.
Sjeckani talijanski sendviči
FOTO: Shutterstock

Sjeckani talijanski sendviči

Sve klasične talijanske salatne namirnice s mesom i sirom pretvorene su u praktičan sendvič pun okusa.

Sastojci za četiri sendviča:

  • 2 šalice nasjeckane iceberg salate
  • 225 g narezanih purećih prsa
  • 55 g kriški feferona (oko 15 kriški)
  • 1 mala rajčica (narezana)
  • pola šalice narezanog crvenog luka
  • 4 kriške provolone sira
  • 2 jušne žlice ocijeđenih kolutića banana paprike
  • 2 čajne žličice talijanskih začina
  • 2 jušne žlice majoneze
  • 1 + 1/2 jušne žlice crvenog vinskog octa
  • 1 jušna žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 1 (225 g) baget od cjelovitog pšeničnog brašna (tostiran po želji).

Priprema

  1. Stavite salatu na veliku dasku za rezanje.
  2. Preko salate složite puretinu, feferone, rajčicu, luk, provolone i banana paprike pa posipajte talijanskim začinima.
  3. Sve grubo nasjeckajte na male komadiće veličine zalogaja koristeći veliki nož.
  4. Prelijte majonezu, ocat i ulje preko nasjeckane salate i miješajte dok se majoneza ravnomjerno ne rasporedi.
  5. Nazubljenim nožem narežite baget poprečno na četiri jednaka dijela. Svaki dio narežite po dužini, držeći polovice spojene.
  6. Žlicom stavite 3/4 šalice nasjeckane salate u svaki dio kruha.
Sendvič s brie sirom i džemom od kupina
FOTO: Shutterstock

Sendvič s brie sirom i džemom od kupina

Slatkasto-slan spoj brie sira i džema od kupina u hrskavom, toplom sendviču koji se topi u ustima.

Sastojci za jedan sendvič:

  • 1 jušna žlica džema od kupina
  • 1 čajna žličica senfa
  • pola čajne žličice sitno nasjeckanog ružmarina
  • 2 kriške kruha od cjelovitih žitarica (po mogućnosti seoskog stila)
  • 3 kriške brie sira (55 g)
  • sprej za kuhanje.

Priprema

  1. U maloj zdjeli pomiješajte pekmez, senf i ružmarin.
  2. Smjesu ravnomjerno rasporedite na jednu stranu kriške kruha.
  3. Preko stavite kriške brie sira i drugu krišku kruha.
  4. Malu tavu s neprianjajućim dnom premažite sprejem za kuhanje i zagrijavajte na srednje slaboj vatri.
  5. Premažite vanjske strane obje kriške kruha sprejem za kuhanje.
  6. Stavite sendvič u zagrijanu tavu, pokrijte i pecite dok dno ne postane zlatnožuto, oko tri minute. Okrenite, pokrijte i pecite dok dno ne postane zlatnožuto, a sir se ne otopi, još 2 – 3 minute.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu