Hrana protiv upala u organizmu – imamo popis!
- Budite prvi i komentirajte!
- 2 min čitanja
Namirnice koje jedemo mogu smanjiti ili pogoršati upalu u tijelu. Dr. Priye Reddy, reumatologinja iz Southwest Florida Rheumatology, za Everyday Health je izjavila da namirnice označene kao “protuupalne” obično sadrže prirodne spojeve koji pomažu tijelu da spriječi ili se bori protiv upale.
Iako je određena količina upale prirodan odgovor imunološkog sustava, kronična upala može pogoršati stanja poput dijabetesa tipa 2, srčanih bolesti, raka i artritisa.
Istraživanje pokazuje da uključivanje određenih namirnica u prehranu može pomoći u smanjenju upale, što potencijalno smanjuje rizik od kroničnih bolesti, kognitivnog pada i usporava napredovanje bolesti.
Hrana protiv upala u organizmu bogata je polifenolima, flavonoidima, omega-3 masnim kiselinama, vitaminom E te prebioticima i probioticima. Ovi spojevi nalaze se u namirnicama bogatim vlaknima, antioksidansima, vitaminima, mineralima, zdravim mastima i drugim važnim nutrijentima.
Hrana protiv upala u organizmu
Nije uvijek lako prepoznati koje namirnice bore protiv upale, no prirodno šarene, cjelovite namirnice poput voća, povrća i biljaka često su siguran izbor.
Evo koja je najčešće preporučena hrana protiv upala u organizmu.
Cjelovite žitarice
Cjelovite žitarice bogate su vlaknima i punjene vitaminima i antioksidansima koji pomažu smanjiti upalu.
Metaanaliza devet studija je pokazala da konzumacija većih količina cjelovitih žitarica ima povezanost s nižim markerima upale. Cjelovite žitarice također pomažu u ravnoteži šećera u krvi, što je važno jer višak šećera može pridonijeti kroničnoj upali.
Masna riba
Masne ribe poput lososa, tune i srdela bogate su omega-3 masnim kiselinama koje imaju protuupalni učinak. Studija je pokazala da svakodnevna konzumacija masnih riba može smanjiti upalu kod ljudi s visokim rizikom od dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti.
Orašasti plodovi
Orašasti plodovi, uključujući bademe, orahe i brazilske orahe, puni su zdravih masti, proteina i antioksidansa koji mogu smanjiti upalu. Orašasti plodovi mogu pomoći u smanjenju markera upale u krvi i borbi protiv oksidativnog stresa koji može izazvati upalu.
Bobičasto voće
Bobičasto voće poput jagoda i borovnica bogato je antioksidansima nazvanim antocijanini koji pomažu u regulaciji upale. Ovo voće je ukusan način za dodavanje protuupalnih nutrijenata u vašu prehranu.
Mahunarke
Grahorice i mahunarke izvrstan su izvor biljnih proteina i vlakana, koji podržavaju zdravlje crijeva i pomažu u upravljanju upalom. Tamne grahorice poput crnog graha su bogate antioksidansima, a leća sadrži polifenole koji također djeluju protiv upale.
Citrusno voće
Citrusno voće poput naranči, limuna i grejpa bogato je vitaminom C i antioksidansima, uključujući flavonoide, koji mogu pomoći u smanjenju upale.
Zeleno lisnato povrće
Zeleno lisnato povrće poput špinata, kelja i rukole bogato je vitaminima i mineralima koji djeluju kao antioksidansi. Ova zelenila sadrže karotenoide koji pomažu blokirati putove upale i smanjuju proizvodnju citokina, što je povezano s upalom.
Maslinovo ulje
Maslinovo ulje ključni je sastojak mediteranske prehrane i dokazano ima snažan protuupalni učinak. Sadrži oleinsku kiselinu koja pomaže u ravnoteži upalnih tvari u tijelu, i oleokantal, spoj koji ima učinke slične ibuprofenu.
Pročitajte i ove članke:
- Hrana koja izaziva upale u organizmu: Izbjegavajte ova 4 sastojka! Nutricionistica otkriva koja je hrana proinflamatorna
- Protuupalna dijeta: Preporučuje se ako ste stalno boležljivi, ali i kod nekih kroničnih bolesti! Nutricionistica donosi recepte
- Prirodni lijek protiv upala u organizmu: Imamo popis čajeva, dodataka prehrani i pripravaka koji ne izazivaju nuspojave.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Ruska manikura: Sve popularniji postupak brine dermatologe!
- Tomislav Stanić
- 1 min čitanja
- Garone, S. (2024). 8 Anti-Inflammatory Foods to Eat. Everyday Health.
- Costabile, G. i sur. (2021). An Oily Fish Diet Improves Subclinical Inflammation in People at High Cardiovascular Risk: A Randomized Controlled Study. Molecules, 26(11): 3369.
- Xu, Y. i sur. (2018). Whole grain diet reduces systemic inflammation: A meta-analysis of 9 randomized trials. Medicine (Baltimore), 97(43): e12995.