Vege roštilj: Pet jednostavnih i zdravih recepata
- Budite prvi i komentirajte!
- 5 min čitanja
Ne morate biti vegan da biste uživali u vege roštilju. Vege roštilj može se pokazati dobrim izborom ako želite smanjiti unos zasićenih masti, ali se ne želite odreći okupljanja s ekipom oko roštilja.
Možete jednostavno biti i znatiželjni te isprobati i vegetarijanski roštilj koji će uključiti neke namirnice životinjskog porijekla poput sira, dok je veganski roštilj opcija za one koji ne žele nijednu namirnicu životinjskog porijekla na tanjuru.
Roštilj bez mesa je dobra opcija ako često radite roštilj. Neke od prednosti vege roštilja jesu što budi raznolik izbor namirnica, uključuje vlakna, povrće, ali i mahunarke te cjelovite žitarice.
Vege roštilj – recepti
Iako se danas u trgovinama mogu pronaći gotovi veganski proizvodi za roštilj – od vege ražnjića i pljeskavica pa do vegetarijanskih kao što je sir za roštilj – sami kod kuće možete napraviti ukusne i zdrave namirnice za roštilj.
Veganski ražnjići
Kako bismo zadovoljili unos proteina, vege ražnjići od tofua s povrćem pun su pogodak. Ovo je idealna prilika za one koji ne vole tofu, a ne jedu meso jer će kombinacija sastojaka i način pripreme zamaskirati okus.
Sastojci:
- 200 g tofua (narezanog na kocke)
- 1 crvena paprika (narezana na kockice)
- 1 zelena paprika (narezana na kockice)
- 1 žuta paprika (narezana na kockice)
- 1 tikvica (narezana na kolutove)
- 1 crveni luk (nasjeckan)
- 200 g šampinjona (narezanih).
Sastojci za marinadu:
- 4 jušne žlice maslinovog ulja
- 3 jušne žlice soja sosa
- sok jednog limuna
- 2 režnja češnjaka (nasjeckana)
- 1 čajna žličica sušenog origana
- 1 čajna žličica sušenog timijana
- pola čajne žličice mljevene paprike
- crni papar
- sol.
Priprema
- Povrće i tofu narežite na kocke.
- Drvene štapiće za ražnjiće potopite u vodu na pola sata kako biste spriječili da izgore na roštilju.
- U međuvremenu pomiješajte sve sastojke za marinadu.
- U marinadu dodajte tofu i povrće, dobro promiješajte i ostavite barem jedan sat da se marinira.
- Na štapiće nabodite povrće i tofu naizmjenično, a potom pecite ražnjiće oko 15 minuta na zagrijanom roštilju.
Poslužite vege ražnjiće uz humus i prepečeni kruh s roštilja.
Vege ćevapčići
Za ovaj recept trebaju vam začini, povrće i uvijek zahvalni slanutak. Kako bismo dobili kompletne proteine te povezali sastojke, dodajemo i brašno.
Sastojci:
- 400 g slanutka iz konzerve (ispranog i ocijeđenog)
- 1 crveni luk (nasjeckan)
- 2 režnja češnjaka (nasjeckana)
- 1 mrkva (naribana)
- 1 crvena paprika (nasjeckana)
- pola šalice pirovog ili zobenog brašna
- 2 jušne žlice maslinovog ulja
- sok jednog limuna
- 2 jušne žlice soja sosa
- 1 čajna žličica kumina
- 1 čajna žličice mljevene paprike
- 1 čajna žličica mljevenog korijandera
- pola čajne žličice kajenskog papra
- svježi peršin (nasjeckani).
Priprema
- Slanutak usitnite vilicom ili ga izblendajte u blenderu do grube smjese.
- Dodajte češnjak, luk, naribanu mrkvu i papriku, a potom dodajte začine, brašno, soja sos, limunov sok i maslinovo ulje.
- Sve sastojke dobro pomiješajte kako biste dobili homogenu smjesu, a brašno ili limunov sok dozirajte kako biste postigli optimalnu homogenost smjese.
- Rukama oblikujte ćevapčiće.
- Pecite ih oko 10 minuta sa svake strane.
Vege ćevapčiće poslužite uz lepinju i omiljeni umak.
Veganski burgeri od crnog graha
Crni grah je jedna od top vege namirnica za izradu biljnih burgera. Dostupan je u konzervi pa ga ne morate kuhati, a jednako tako postoji i brašno crnog graha – idealno za izradu vege burgera.
Sastojci:
- 2 konzerve od 400 g crnog graha (ispranog i ocijeđenog)
- 1 ribana mrkva
- 1 crveni luk (nasjeckan)
- 2 režnja češnjaka (nasjeckana)
- pola šalice zobenih pahuljica ili brašna crnog graha
- 2 jušne žlice soja sosa
- 1 jušna žlica maslinovog ulja
- 1 čajna žličica mljevene paprike
- 1 čajna žličica kumina
- pola čajne žličice čilija
- crni papar
- sol.
Sastojci za laneno jaje:
- 2 jušne žlice lanenog brašna
- 5 jušnih žlica vode.
Priprema
- Najprije napravite laneno jaje, iako možete koristiti i obično kokošje jaje. Pomiješajte laneno brašno s vodom i pustite da odstoji oko 10 minuta.
- U zdjeli vilicom zgnječite crni grah ili ga izblendajte u blenderu do grube teksture.
- Potom dodajte luk, češnjak, brašno ili zobene pahuljice, mrkvu, preostale sastojke i začine te pomiješajte.
- Umiješajte laneno jaje i sjedinite sastojke.
- Rukama oblikujte burgere te ih pecite na zagrijanom roštilju oko pet minuta sa svake strane.
Burgere poslužite u omiljenim pecivima, idealno sa sezamovim sjemenkama, dodajte povrće i zelenu salatu te po želji vegansku majonezu.
Vege kobasice
Za vege kobasice trebat će vam gluten pa je ovaj recept za one koji dobro podnose gluten.
Sastojci:
- pola šalice pšeničnog glutena
- 1/4 šalice prehrambenog kvasca
- pola šalice kuhane leće
- 1 crveni luk (nasjeckan)
- 3 režnja češnjaka (sjeckana)
- pola šalice povrtnog temeljca
- 1/4 šalice soja sosa
- 2 jušne žlice maslinovog ulja
- 2 jušne žlice paste od rajčice
- 1 čajna žličica mljevene paprike
- 1 čajna žličica kumina
- 1 čajna žličica korijandera
- 1 čajna žličica timijana
- pola čajne žličice kajenskog papra
- pola čajne žličice crnog papra
- sol.
Priprema
- U jednoj zdjeli pomiješajte pšenični gluten i prehrambeni kvasac.
- Crvenu leću izblendajte u pire.
- Pireu od leće dodajte luk, češnjak, povrtni temeljac, soja sos, maslinovo ulje, pastu od rajčice i začine te pomiješajte.
- Postepeno dodajte mokre sastojke suhima i miješajte oko 3 – 5 minuta dok smjesa ne postane elastična.
- Podijelite tijesto na više jednakih dijelova, a potom rukama oblikujte kobasice.
- Potom svaku kobasicu omotajte aluminijskom folijom kako bi zadržale oblik te ih kuhajte na pari barem pola sata.
- Kad su kuhane, izvadite ih iz folije i pustite da se ohlade.
- Nakon toga na zagrijanom roštilju pecite kobasice nekoliko minuta sa svake strane dok ne poprime boju.
Pročitajte članak portala Punkufer.hr “Ne, to nisu hrenovke: Recept za lažni hot-dog koji će oduševiti ekipu na roštilju“.
Vege okruglice
Za kraj napravite sočne vege okruglice koje možete poslužiti uz zdjelu basmati riže, finog umaka po želji ili ih jednostavno zamotati u lepinju.
Sastojci:
- 1 konzerva slanutka (ispranog i ocijeđenog)
- pola šalice kuhane kvinoje
- 1 crveni luk (nasjeckan)
- 2 režnja češnjaka (sjeckana)
- 1 ribana mrkva
- 1 naribana tikvica (ocijeđena od viška vode)
- pola šalice brašna
- laneno jaje (2 jušne žlice lanenog brašna + 5 jušnih žlica vode)
- 2 jušne žlice soja sosa
- 2 jušne žlice maslinovog ulja
- 1 čajna žličica mljevene paprike
- 1 čajna žličica kumina
- 1 čajna žličica korijandera
- pola čajne žličice kajenskog papra
- pola čajne žličice crnog papra
- sol
- 2 jušne žlice svježe sjeckanog peršina.
Priprema
- Najprije napravite laneno jaje tako da pomiješate laneno brašno s vodom i ostavite 10 minuta.
- U zdjeli zgnječite slanutak ili ga usitnite do grube teksture u blenderu.
- Dodajte kuhanu kvinoju i povrće te pomiješajte smjesu.
- Potom, dodajte brašno, soja sos, maslinovo ulje, sve začine i peršin.
- Dodajte laneno jaje, dobro pomiješajte sastojke, a potom rukama oblikujte okruglice.
- Na zagrijanom roštilju pecite vege okruglice oko 10 minuta dok ne postanu zlatne boje.
Poslužite ih uz guacamole umak.
Pročitajte i ove članke:
- Biljni burgeri: Nutricionistica donosi jednostavne recepte
- Hladni prilog uz roštilj koji je brzo gotov
- Salate uz roštilj: Pune nutrijenata i okusa! Nutricionistica donosi 6 recepata uz koje će roštilj lakše “sjesti”.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
12 vježbi s vlastitom težinom za izgradnju mišića
- Tomislav Stanić
- 4 min čitanja