Juha za oporavak od teške blagdanske hrane: Imamo recepte koji će olakšati probavu i okrijepiti vas

Juha za oporavak

Teška blagdanska hrana na našem jelovniku nije samo za Božić. Znate li da prejedanje blagdanskom hranom i delicijama, posebice masnom i slatkom hranom, potraje cijeli prosinac

Ovakav način prehrane u kombinaciji sa smanjenom fizičkom aktivnošću nije bez posljedica. Osim nakupljanja viška masnog tkiva, sigurno primjećujete manjak energije, tromost, pospanost, manjak koncentracije i fokusa

To je cijena koju plaćamo za neumjerenost i pretjerivanje. Iako je najbolji način spriječiti takve scenarije, mnoge ponese blagdansko raspoloženje uz utjehu da ćemo sve promijeniti od 1. siječnja. 

Naravno, pritom se ne sjetimo da takvu priču ponavljamo iz godine u godinu. Međutim, baš od ove godine čvrsto smo uvjereni u naša obećanja. Nažalost, to pokazuje nedostatak dubljeg razumijevanja zdravog životnog stila, pravilne prehrane bez ekstrema i zdravog odnosa s hranom. 

Zdrav odnos s hranom je zasebna tema, no spomenimo kako on podrazumijeva zadovoljenje želje za slatkim, ali bez osjećaja žudnje, hitnosti ili nekontrole nad pojedenom količinom. Zdrav odnos s hranom je emocionalno neutralan. U stanju smo uzeti kolačić ili dva i zaustaviti se bez prejedanja. 

Bez obzira u kojem scenariju ste se prepoznali, nakon blagdana nije loše krenuti s laganim receptima bogatim tekućinom, vlaknima, vitaminima i mineralima. Upravo je juha za oporavak dobar način kako okrijepiti tijelo i olakšati probavu. 

Uključite i redovite šetnje, kvalitetan san, koju šalicu biljnog nezaslađenog čaja na dan, smanjite količinu hrane i uvedite manje, ali redovite i izbalansirane obroke.

Nemojte odjednom raditi nagle rezove jer ćete tamo negdje u veljači činiti opet sve po starom. 

Juha za oporavak 

Kada govorimo o laganim juhama za oporavak, tada zaboravite na vrhnje, mješavine gotovih začina s pojačivačima okusa, previše soli ili bilo kakve dodatke koji se ne ubrajaju u neprocesuiranu hranu. 

Bez ovih dodataka juhe itekako mogu biti ukusne, a to ćete postići kombinacijom prirodnih začina i odvikavanja od agresivnih okusa. Jednostavno trebate početi s laganom hranom i dati si vremena da se vaši okusni pupoljci ponovno adaptiraju na prirodne okuse. 

Juha od povrća i tofua
FOTO: Shutterstock

Juha od povrća i tofua

Prvo vam donosimo recept za povrtno-proteinsku juhu.

Sastojci:
Priprema
  1. Na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte luk i češnjak nekoliko minuta, potom dodajte oko tri šalice vode i pustite da zavrije. 
  2. Kad je voda zavrjela, dodajte brokulu i mrkvu, a nakon 2 – 3 minute i poriluk.
  3. Dodajte začine, pomiješajte i ostavite da se kuha oko 5 – 7 minuta dok povrće malo ne omekša, ali i dalje treba ostati hrskavo. 
  4. Zadnju minutu kuhanja dodajte kockice tofua i svježe sjeckani peršin
Juha od kostiju i povrća
FOTO: Shutterstock

Juha od kostiju i povrća

Još jedan recept za juhu kombinira različito povrće i juhu od kostiju

Sastojci:
Priprema
  1. Na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte luk i češnjak nekoliko minuta, a potom dodajte celer i mrkvu te dinstajte oko tri minute. 
  2. Dodajte ostalo povrće, začine i pomiješajte.
  3. Potom ulijte juhu od kostiju i pustite da zavrije.
  4. Ostavite da se kuha oko 15 – 20 minuta. 
Juha od gljiva
FOTO: Shutterstock

Juha od gljiva

Ako volite gljive, onda je ova juha za oporavak stvorena za vas. 

Sastojci:
Priprema
  1. Na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte luk i češnjak nekoliko minuta, pa dodajte đumbir i ostalo povrće. 
  2. Začinite, pomiješajte i ulijte povrtni temeljac. 
  3. Pustite da zavrije i ostavite da se kuha oko 10 minuta.
  4. Na kraju posipajte peršinom
Juha s mahunarkama
FOTO: Shutterstock

Juha s mahunarkama

Ne zaboravite u svoju prehranu uključiti mahunarke, bogate vlaknima, proteinima, vitaminima i mineralima. Često ih zanemarujemo. 

Sastojci:
  • 1 šalica leće iz konzerve (isprane)
  • 2 šalice crnog graha iz konzerve (ispran)
  • 1 crvena paprika (nasjeckana)
  • 1 luk (sitno nasjeckan)
  • 2 mrkve (narezane na kolutove)
  • 3 režnja češnjaka (sitno nasjeckana)
  • 1 konzerva sjeckanih pelata
  • 6 šalica povrtnog temeljca
  • 1 jušna žlica maslinovog ulja
  • 1 čajna žličica mljevene crvene paprike 
  • 1 čajna žličica mljevenog kumina
  • prstohvat soli
  • prstohvat crnog papra
  • svježi peršin za posipanje (opcionalno).
Priprema
  1. Na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte luk i češnjak nekoliko minuta, pa dodajte i ostalo povrće
  2. Ulijte povrtni temeljac, začinite i pustite da zavrije. 
  3. Kuhajte koju minutu pa dodajte mahunarke i pomiješate te posipajte peršinom prije posluživanja. 

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu