Zdrava jela bez mesa: Nutricionistica donosi pet recepata
- Budite prvi i komentirajte!
- 6 min čitanja
Današnji način života provodimo većinom sjedilački pa su u skladu s tim energetske potrebe manje. No, zapravo unosimo puno više kalorija nego naši preci, posebice jer smo stalno okruženi hranom.
Isto tako, konzumacija mesa je puno veća nego donedavno kada su naše bake i djedovi jeli više variva i mahunarki. Smanjenje mesa u prehrani potiče se ne samo iz etičkih ili zdravstvenih razloga, već i iz ekoloških.
Za proizvodnju mesa troši se velika količina vode, zagađuje se tlo i potiče se sječa šuma. Osim toga, teži se masovnom i intenzivnom uzgoju kako bi se zadovoljile potrebe tržišta. Upotreba hormona rasta i antibiotika potiču brži rast životinja, davanje znatno većih količina jaja i mlijeka.
Moramo se složiti da mesna industrija nije nimalo humana. Naravno, konzumacija mesa se unatoč svim razlozima i dalje daje na izbor pojedincu.
Zapravo, sve više pojedinaca kombinira mesne i vegetarijanske te veganske namirnice. Zato je i sve veća ponuda takvih namirnica u trgovinama. Tako npr. tofu nije više nepoznata hrana.
Biljni napici na bazi zobi, soje, kokosa ili badema već su u svakodnevnoj upotrebi i svejeda i vegana. Dakle, vidimo da se ipak događaju neki kompromis i veća svijest o smanjenju konzumacije mesa kada je ona pretjerana.
Nažalost, na pašnjacima više ne vidimo životinje koje se kreću, jedu svoju prirodnu hranu i upijaju sunce. Ne rastu svojom prirodnom brzinom. Čim su takvi uvjeti za uzgoj životinja uskraćeni, znači da je i kvaliteta mesa drugačija.
Netko tko ne može napraviti veći iskorak i odreći se mesa, puno će napraviti ako kupuje meso pašnih životinja ili u ponekom obroku preskoči meso. Zato donosimo nekoliko recepata koji će vam dati ideje za bezmesne, a uravnotežene obroke.
Zdrava jela bez mesa – recept
Zdrava jela bez mesa također sadrže proteine i masti te moraju udovoljavati principima pravilne prehrane. Mnogi se iznenade i koliko su takva jela ukusna, a neki i ne primijete razliku.
Varivo od graha i ječma
Mahunarke sadrže dovoljno proteina da bismo mogli napraviti ukusna jela bez mesa. Kad su u pitanju starinska jela bez mesa, naši djedovi i bake rado su jeli mahunarke, najčešće u obliku variva bez mesa ili zapečenog graha.
Sastojci:
- 2 poriluka
- 4 glavice luka (nasjeckane)
- 3 režnja češnjaka (sjeckana)
- 100 g ječma
- 2 mrkve
- 3 kriške korijena celera
- 2 konzerve bijelog graha
- 2 litre povrtnog temeljca
- 2 čajne žličice paste od rajčice
- 2 čajne žličice mažurana
- 2 čajne žličice origana
- 2 vezice peršina (sjeckanog)
- 2 čajne žličice luka u prahu
- 4 čajne žličice slatke paprike u prahu
- 1 čajna žličica soli.
Priprema
- Ječam isperite.
- U loncu dinstajte luk i češnjak, a onda dodajte nasjeckani poriluk, celer i mrkvu.
- Dodajte sve preostale sastojke i pustite da se kuha oko 20 minuta, a grah dodajte pred kraj.
- Kad je ječam kuhan, varivo je gotovo.
Gravče na tavče bez mesa
Tko se sjeća jela “gravče na tavče“? Iako se priprema u kombinaciji s kobasicama, ovaj ga put spremite bez mesa, a poslužite uz krišku domaćeg svježe pečenog kruha.
Sastojci:
- 500 g graha tetovca
- 1 glavica luka
- 2 jušne žlice koncentrata rajčice
- pola čajne žličice paprike
- 1 crvena paprika (nasjeckana)
- 1 režanj češnjaka
- 1 mrkva (narezana na kolutove)
- 1 jušna žlica maslinovog ulja
- 1 jušna žlica peršina (sjeckanog)
- sol
- crni papar.
Priprema
- Grah isperite i namočite preko noći pa ga skuhajte. Možete koristiti i grah iz konzerve.
- Na maslinovom ulju dinstajte luk i češnjak, zatim dodajte mrkvu te dinstajte.
- Dodajte papriku i grah.
- Dodajte koncentrat od rajčice i začine te dinstajte uz miješanje da se zgusne.
- Po potrebi dodajte vode, a pred kraj dodajte peršin.
Pročitajte članak “Gravče na tavče: Tradicionalno makedonsko jelo koje su pripremale naše bake i mame! Evo kako napraviti zapečeni grah koji konkurira varivu“.
Nedjeljni ručak bez mesa
Nedjeljom, kada imate više vremena, spremite vegetarijansku ili vegansku musaku. Prema popisu sastojaka prilagodite recept veganskoj ili vegetarijanskoj verziji.
Sastojci za sloj od patlidžana:
- 2 komada patlidžana
- 1 jušna žlica maslinovog ulja
- sol
- crni papar.
Sastojci za sloj od leće:
- 1 glavica luka
- 1 mrkva
- 1 tikvica
- 2 čajne žličice maslinovog ulja
- 2 režnja češnjaka
- pola čajne žličice cimeta
- 1 čajna žličica origana
- 2 čajne žličice pirea od rajčice
- 400 g leće iz konzerve (ili 250 g suhe leće)
- 150 ml crnog vina
- 150 ml vode
- 1 čajna žličica suhe mješavine povrtnih začina.
Sastojci za sloj krumpira i bešamel:
- 2 velika krumpira
- 40 g maslaca (ili veganskog maslaca)
- 60 g bijelog brašna
- 500 ml mlijeka ili biljnog napitka
- 50 g sira ili veganskog sira
- naribani muškatni oraščić po želji.
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 180 °C.
- Patlidžane narežite na kolutove debljine pola centimetra. Premažite kolutove maslinovim uljem te začinite paprom i solju.
- Kolutove patlidžana rasporedite za pleh na pečenje i pecite oko 20 minuta. Nakon 10 minuta ih okrenite.
- Sitno nasjeckajte luk, mrkvu, češnjak i tikvicu.
- Na zagrijanom maslinovom ulju u loncu dinstajte luk i mrkvu, potom dodajte tikvicu i češnjak te dinstajte još četiri minute.
- U tavi pomiješajte cimet, origano i pire od rajčice, dodajte leću i crno vino. Pustite da zavrije, a potom smanjite na laganu vatru.
- Nakon tri minute dodajte vodu, začinite solju i paprom. Poklopite i kuhajte oko 15 minuta dok se ne zgusne.
- Za to vrijeme, krumpir ogulite, narežite na ploške i kuhajte u vreloj vodi oko pet minuta dok se ne skuha, ali ne smije se raspadati.
- Ocijedite krumpir i ostavite ga sa strane.
- Otopite maslac, dodajte brašno i kuhajte oko tri minute miješajući. Potom dodajte mlijeko ili biljni napitak u više navrata dok se bešamel ne zgusne.
- Dodajte bešamelu sol i crni papar, sklonite s vatre pa umiješajte (veganski) sir i po želji muškatni oraščić.
- Na dno vatrostalne posude stavite jedan sloj patlidžana pa na njih dio smjese od leće. Ponovite taj postupak još jednom pa dodajte sloj krumpira i na kraju prelijte bešamelom.
- Pecite u pećnici oko 30 minuta.
Pročitajte članak “Musaka od kelja bez mesa: Fina je topla i hladna! I puna je vlakana, vitamina i minerala! Imamo pravi recept za potrošiti glavicu kelja“.
Proteinski ručak bez mesa
Za one koji nemaju vremena pripremati složence tu su brzi recepti bez mesa. Spremite spremite brza jela bez mesa za posao i pridružite se pokretu koji jednom tjedno jede bezmesnu hranu.
Dodatne proteine dat će nezaobilazna namirnica veganske prehrane – tofu.
Sastojci:
- 80 g tjestenine od leće ili slanutka
- 1 komad dimljenog tofua
- oko 50 ml umaka od rajčice
- 1 jušna žlica maslinovog ulja
- pola tikvice (nasjeckane na kockice)
- 1 crveni luk (nasjeckan)
- 1 čajna žličica mješavine mediteranskih začina
- sol
- crni papar.
Priprema
- Tjesteninu skuhajte prema uputama i sačuvajte vodu.
- Tofu narežite na kockice ili usitnite u blenderu ako želite jelo kao bolonjez.
- Luk dinstajte na maslinovom ulju pa dodajte tikvicu i dinstajte koju minutu dok ne omekša.
- Dodajte tjesteninu, umiješajte tofu i umak od rajčice te začinite. Dinstajte dok se ne zgusne.
- Poslužite uz veliku zdjelicu miješane salate.
Varivo bez mesa
Za ovo vegansko varivo potrebne su vam trakice od soje koje možete nabaviti u veganskoj ponudi većih trgovačkih lanaca. Umjesto sojinih trakica slobodno koristite tofu.
Sastojci:
- 1 paket sojinih trakica ili tofu (narezan na kockice)
- 1 šalica kvinoje
- 1 glavica luka (narezanog na kockice)
- 2 režnja češnjaka (nasjeckana)
- 2 mrkve (narezane na kolutove)
- 2 stabljike celera (nasjeckane)
- 1 grančica mažurana
- 1 lovorov list
- 2 jušne žlice prehrambenog kvasca (opcionalno)
- 1 čajna žličica dimljene paprike
- pola čajne žličice čilija
- oko 8 šalica povrtnog temeljca
- 1 limenka rajčica
- 3 jušne žlice sjeckanog peršina.
Priprema
- U lonac dodajte malo temeljca pa dinstajte luk, mrkvu i celer dok ne omekšaju.
- Dodajte češnjak i sve začine.
- Dodajte sojine trakice ili tofu, ječam ili drugu žitaricu po izboru, zgnječene rajčice iz limenke, ostatak povrtnog temeljca, prehrambeni kvasac i zakuhajte.
- Kuhajte dok se žitarica ne skuha.
- Pred kraj umiješajte peršin i poslužite uz krišku integralnog kruha.
Pročitajte i ove članke:
- Jela od mahunarki: Sadrže više proteina od mesa! Nutricionistica otkriva kako ih uvrstiti u prehranu
- Salata od slanutka: Jeftina, a nutritivno vrlo kvalitetna namirnica! Imamo recepte za zdrave i fine salate koje možete ponijeti i na posao
- Zasitno i jeftino varivo puno proteina u koje ne ide ni komadić mesa
- Brzi vegetarijanski recepti: Jednostavna vegetarijanska jela za svako doba dana.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Poslušajte Momčila Otaševića i stručnjake te besplatno izmjerite PSA
- Nova Studio
- 1 min čitanja