Psorijaza kod djece: Sve je više slučajeva! Liječnik otkriva koji su simptomi i povezana stanja

Psorijaza kod djece

Psorijaza je kronična, upalna bolest koja uglavnom zahvaća kožu, a posredovana je djelovanjem imunosnog sustava. Učestalost ovog stanja značajno se povećala tijekom vremena i u ovom trenutku pogađa otprilike 1 % djece.

Psorijaza je drugi najčešći poremećaj u dječjoj dobi nakon atopijskog dermatitisa, a egzacerbacije se češće javljaju ujesen i zimi.

Psorijaza se može pojaviti u bilo kojoj dobi, uključujući djetinjstvo i adolescenciju, s većom učestalošću kod djevojčica, a raniji početak povezan je s težim oblikom bolesti. Pojava bolesti rezultat je interakcije između genetike i okidača kao što su infekcije, stres, prehrana, pretilost i kemijski iritanti.

Genetsku predispoziciju lakše je otkriti kod djece nego kod odraslih.

Obiteljska anamneza prisutna je u 35 – 90 % bolesnika s psorijazom, od čega je 30 % srodnika u prvom koljenu.

Evo kako i zašto nastaje psorijaza kod djece te koji su najčešći simptomi.

Psorijaza kod djece – tipovi

Najčešći tip psorijaze kod djece je kronična plak psorijaza (75 % djece s psorijazom), a zatim eruptivna psorijaza (15 – 30 % djece s psorijazom). Osim toga, pelenska psorijaza je česta varijanta koja se viđa isključivo kod dojenčadi.

Kronična plak psorijaza je najčešća na vanjskim dijelovima ruku i nogu, trupu i licu. Eruptivnu psorijazu karakterizira iznenadna pojava kapljičastih kožnih promjena sa simetričnim rasporedom po trupu, udovima i licu.

Ovim lezijama može prethoditi streptokokna infekcija koja se može resorbirati unutar 3 – 4 tjedna ili može perzistirati i transformirati se u tešku psorijazu. Razvoj lezija u pregibnim područjima i licu češći je u djece i poznat je kao inverzna psorijaza.

Psorijaza vlasišta kod djece (psorijaza na glavi kod djece) ima dobro definirane, ljuskave, eritematozne promjene koje svrbe. Kod djece s alopecijom kosa ponovno izraste kada je bolest pod kontrolom. Psorijaza noktiju rjeđa je kod djece nego kod odraslih, ali se može uočiti kod oko 40 % djece.

Pustularna psorijaza je rijetka i sastoji se od sterilnih površinskih pustula s prstenastim rasporedom. Ako su kožne promjene prisutne svuda, djeca mogu razviti vrućicu koja se često zamijeni infekcijom. Druga varijanta ove bolesti je eritrodermijska psorijaza, koja zahvaća više od 90 % površine tijela i izuzetno je rijetka.

psorijaza na glavi kod djece
FOTO: Shutterstock

Psorijaza kod djece – simptomi

Simptomi psorijaze mogu se razlikovati ovisno o dobi djeteta i vrsti psorijaze. Najčešće se promjene u sklopu psorijaze nalaze se na ekstremitetima (60 %) i vlasištu (47 %). Najčešći simptom je svrbež. U mnogim slučajevima dojenčad ima uporan pelenski osip koji ostaje unatoč mnogim tretmanima.

Starija djeca mogu imati asimptomatski ljuskavi osip ili jaku perut. Adolescenti imaju iste kliničke značajke kao i odrasli. Kod neke djece može se pojaviti Koebnerov fenomen koji se sastoji u pojavi novih kožnih lezija na prethodno nezahvaćenoj koži.

Psorijazu karakteriziraju crvenkaste kožne promjene koje se spajaju i stvaraju dobro ograničene uzdignute lezije s nepravilnim rubovima, prekrivene srebrnastobijelim ljuskicama. Ako se ljuska ukloni, doći će do točkastog krvarenja, poznatog kao Auspitzov znak.

Psorijaza kod djece i povezana stanja

Neka nedavna istraživanja otkrila su da djeca sa psorijazom imaju dvostruko veću vjerojatnost da će imati određena stanja od onih bez psorijaze. Psorijaza je povezana s:

Kao i kod odraslih, kod djece se često javlja povezanost s atopijskim dermatitisom. Što se tiče povezanosti sa sistemskim bolestima, djeca sa psorijazom imaju veću stopu pretilosti, posebice dječaci.

Glavno povezano stanje je psorijatični artritis. Prevalencija u dječjoj populaciji još uvijek nije poznata. Psorijatični artritis može se javiti u bilo kojoj dobi, no početak je češći između 2. – 3. godine i 9. – 12. godine. Ovo stanje uzrokuje bolove u zglobovima i uglavnom zahvaća zglobove ruku i nogu.

Pedijatrijski bolesnici s popratnim artritisom mogu razviti uveitis (upala srednjeg sloja oka). Zabilježeno je da djeca i adolescenti s ovim stanjem imaju povećan rizik od hipertenzije, hiperlipidemije i dijabetesa, vjerojatno zbog visoke stope metaboličkog sindroma.

Niske razine HDL kolesterola i visoke koncentracije glukoze natašte pojavljuju se u ranim fazama metaboličkog sindroma u djece sa psorijazom.

Psorijaza kod djece - simptomi
FOTO: Shutterstock

Psorijaza kod djece – liječenje

Terapija psorijaze varira ovisno o dobi bolesnika, vrsti psorijaze, zahvaćenim mjestima i proširenosti bolesti. Ovo stanje može zahtijevati angažman nekoliko stručnjaka kao što su dermatolozi, pedijatri i reumatolozi.

  • Lokalna sredstva – kao što su emolijensi, analozi vitamina D i kortikosteroidi trebali bi biti prvi izbor liječenja za djecu s blagom do umjerenom psorijazom. Analozi vitamina D i kalcitriol inhibiraju proliferaciju keratinocita i sigurni su za upotrebu. Kortikosteroidi smanjuju upalu i proliferaciju keratinocita, ljuskanje i eritem. Nuspojave lokalnih steroida dijele se na lokalne i sistemske. Lokalne nuspojave javljaju se kod produljenog liječenja i povezane su s potencijom kortikosteroida i mjestom primjene. Lokalni tretmani druge linije uključuju retinoide, katrane, antralin i keratolitike.
  • Fototerapija – je alternativna terapija za djecu s kroničnom plak ili eruptivnom psorijazom koja ima nezadovoljavajući rezultat lokalnog liječenja. Nuspojave fototerapije u djece uključuju eritem, peckanje, hiperpigmentaciju, reaktivaciju virusa i rizik od kožne karcinogeneze pri dugotrajnom liječenju. Psoralen se izbjegava kod djece mlađe od 12 godina. Fototerapija je kontraindicirana u djece sa sindromom kožnog raka ili generaliziranom eritrodermijom.
  • Sustavna terapija potrebna je kod srednje teške do teške bolesti. Metotreksat je najčešći sistemski lijek koji se koristi za psorijazu kod djece i zahtijeva nadoknadu folne kiseline. Najozbiljnije nuspojave metotreksata su supresija koštane srži, jetrena i plućna toksičnost. Ostale opcije mogu uključivati ciklosporin i sistemske retinoide. Ciklosporin se dobro podnosi kod pedijatrijskih pacijenata i ima brzi učinak na tešku, pustularnu i eritrodermijsku psorijazu.
  • Biološka terapija sve se češće koristi kod pedijatrijskih bolesnika. Američka agencija za lijekove je odobrila etanercept (inhibitor TNF-a) za pacijente od četiri godine i starije, ustekinumab (IL-12 i IL-23 antagonist) za pacijente od 12 godina i starije, a adalimumab (inhibitor TNF-a) je odobren u Europi za pacijente od četiri godine i starije. Etanercept je omiljena biološka terapija za pedijatrijske bolesnike i pokazao se učinkovitim za umjerenu do tešku psorijazu. To je inhibitor TNF-a koji sprječava aktivaciju upalne kaskade. Studije su otkrile da je etanercept učinkovitiji i sigurniji u dugotrajnoj primjeni u usporedbi s drugim sistemskim tretmanima kao što su metotreksat, ciklosporin i fototerapija. Nuspojave uključuju blagu reakciju na mjestu injiciranja, povećan rizik od infekcija i bolesti sličnih prehladi, reaktivaciju virusa hepatitisa B i mogućnost debljanja.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Branisteanu, D. E. i sur. (2021). Management of psoriasis in children (Review). Exp Ther Med., 22(6): 1429.
  2. Brown, E. (2013). Paediatric psoriasis. DermNet.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu