Psorijaza na glavi: Može se pojaviti u bilo kojoj dobi, a 80 % oboljelih ima plakove na vlasištu! Liječnik otkriva što pomaže

Psorijaza na glavi

Psorijaza je autoimuna bolest koja uzrokuje upalu kože. Simptomi psorijaze uključuju područja crvene kože prekrivena ljuskama. Ova debela, ljuskava područja nazivaju se plakovi. Psorijaza je kronično stanje kože, što znači da se može neočekivano razbuktati te nema jedinstvenog lijeka.

Psorijaza na glavi je dugotrajna (kronična) autoimuna bolest (uzrokovana vlastitim imunološkim sustavom) koja uzrokuje prebrzu reprodukciju stanica kože. Stvara debele, obojene kožne plakove na tjemenu i drugim područjima oko tjemena. Ova područja mogu uključivati:

 • liniju kose
 • čelo
 • stražnji dio vrata
 • kožu oko ušiju.
Procjenjuje se da psorijaza pogađa 2 % svjetske populacije i može se pojaviti u bilo kojoj dobi. Među oboljelima od psorijaze približno 80 % ima zahvaćenost vlasišta i glave.

Dakle, može se pojaviti i psorijaza na glavi kod djece i odraslih.

Svjetski dan psorijaze obilježava se 29. listopada već više od desetljeća. Danas se obilježava u više od 70 zemalja. Tema Svjetskog dana psorijaze 2023. je “Pristup za sve“. Osobe sa psorijazom moraju imati pristup pravom liječenju u pravo vrijeme. Danas su tretmani za psorijazu bolji nego ikad, a istraživanja holističke skrbi napreduju svakim danom.

Psorijaza na tjemenu glave
FOTO: Shutterstock

Psorijaza na tjemenu glave – uzrok

Psorijaza glave (vlasišta) je bolest imunološkog sustava koji pretjerano reagira, uzrokujući upalu, što dovodi do prebrzog rasta novih stanica kože.

Inače, nove stanice kože rastu svakih 28 – 30 dana, ali kod ljudi sa psorijazom vlasišta nove stanice kože rastu svaka 3 – 4 dana. Nakupljanje novih stanica zamjenjuju stare te stvaraju debele dijelove kože, odnosno plakove.

Smatra se da je psorijaza (pa i psorijaza po glavi) uzrokovana kombinacijom genetskih, imunoloških, hormonalnih i okolišnih čimbenika, kao što su:

Psorijaza na glavi - simptomi
FOTO: Shutterstock

Psorijaza na glavi – simptomi

Simptomi psorijaze vlasišta su različiti. Ova bolest uzrokuje stvaranje debelih, grubih, ljuskavih, suhih plakova bez boje na vlasištu i koži oko vlasišta. Plakovi mogu svrbiti ili biti bolni. Psorijaza vlasišta može uzrokovati i gubitak kose (alopecija), a češanje plakova može pogoršati gubitak kose.

Psorijaza na tjemenu glave može utjecati na ponašanje, samopouzdanje i na to kako razmišljate o sebi. Možete postati samosvjesni ili iskusiti stres, tjeskobu i depresiju.

Blagi simptomi psorijaze vlasišta mogu uključivati ​​samo male, tanke ljuskice ili perutanje koje izgleda kao perut. Umjereni ili teški simptomi psorijaze vlasišta uključuju:

 • izdignuti, obojeni (crveni, smeđi, sivi ili ljubičasti) plakovi s bijelom ili srebrnastom površinom mrtvih stanica kože
 • plakovi na većem dijelu vlasišta ili cijelom vlasištu
 • plakovi duž linije kose, čela, stražnjeg dijela vrata ili na koži oko ušiju.
 • suhoća
 • ljuskice kože
 • svrbež
 • krvarenje
 • iritacija ili bol.

Komplikacije psorijaze vlasišta su:

Lijek za psorijazu vlasišta
FOTO: Shutterstock

Lijek za psorijazu vlasišta

Psorijaza vlasišta i glave općenito se dijagnosticira klinički. Najčešće se običnim pregledom vlasišta mogu naći dovoljni dokazi za potvrdu bolesti, no ponekad se biopsijom kože može potvrditi dijagnoza.

Psorijazu vlasišta može biti teško liječiti zbog primjene terapije u i oko kose, što komplicira primjenu mnogih lokalnih proizvoda. Obično su losioni, otopine ili gelovi prikladniji za vlasište od težih proizvoda kao što su masti. Posljednjih godina razvijen je niz novih formulacija (npr. pjene, šamponi i sprejevi) koje poboljšavaju kozmetičku prihvatljivost i prianjanje. Većina tretmana morat će se koristiti redovito nekoliko tjedana prije nego što se vidi korist, a možda će se morati primjenjivati ​​redovito kako bi vlasište bilo čisto.

Ako se pitate kako liječiti psorijazu na glavi, opće mjere liječenja su:

 • redovita uporaba omekšivača i hidratantnih sredstava kao što su ulja za vlasište
 • izbjegavanje poznatih okidača gdje je to moguće
 • čimbenici životnog stila koji se mogu mijenjati, kao što su održavanje zdrave težine, ograničavanje unosa alkohola i prestanak pušenja
 • lijekovi i proizvodi koji se izdaju na recept ili bez recepta prema preporuci liječnika, uključujući antihistaminike za jak svrbež
 • kupanje ili tuširajte u mlakoj – ne vrućoj – vodi; ograničite vrijeme koje provodite u vodi na manje od 15 minuta i nanesite hidratantno sredstvo ili omekšivač odmah nakon laganog sušenja ručnikom
 • nježno počešljajte kosu kako biste izbjegli iritaciju
 • izbjegavajte nošenje šešira ili drugih pokrivala za glavu osim ako nije neophodno – općenito ne želite prekriti plakove, kako bi tjeme moglo disati.
kako liječiti psorijazu na glavi
FOTO: Shutterstock

Specifične mjere liječenja

Lokalna sredstva se preporučuju kao prva linija liječenja blage do umjerene psorijaze vlasišta, a mogu se koristiti i zajedno s fototerapijom ili sistemskim terapijama u umjerenim do teškim slučajevima:

 • lokalni kortikosteroidi preporučuju se za kratkotrajno liječenje (npr. klobetazol propionat 0,05 % šampon, steroidne pjene, gelovi na bazi vode, aplikacije na vlasištu)
 • lokalni analozi vitamina D, npr. kalcipotriol – za razliku od steroida, oni ne uzrokuju atrofiju kože; međutim, utvrđeno je da su manje učinkoviti od kortikosteroida za psorijazu vlasišta (također se ne preporučuje uporaba na licu).

Utvrđeno je da su kombinirane terapije kortikosteroidima i vitaminom D superiornije od pojedinačnih tretmana, s brzim početkom djelovanja te bez izvješća o atrofiji kože, strijama, purpuri ili značajnim učincima na serumsku razinu kalcija.

Uz ove terapije, tu su i keratolitička sredstva, npr. salicilna kiselina, urea ili lokalni keratolitički sprej na bazi dimetikona.

Najbolji šampon za psorijazu
FOTO: Shutterstock

Najbolji šampon za psorijazu

Šamponi sa salicilnom kiselinom mogu poboljšati prodiranje drugih lokalnih tretmana, uključujući kortikosteroide, a preporučuje je Američka nacionalna zaklada za psorijazu:

 • šamponi od ugljenog katrana (2 – 10 %) – katran od kamenog ugljena može biti vrlo učinkovit za psorijazu, iako je manje dokaza za upotrebu kod psorijaze vlasišta i manje je kozmetički prihvatljiv jer može ostaviti mrlje na vlasištu i kosi
 • ketokonazol, ciklopiroks, cink pirition i drugi antifungalni šamponi – učinkoviti za perut i seboroični dermatitis; imaju različit učinak na sebopsorijazu i psorijazu.
Fototerapija je ciljana terapija s laserskim ili nelaserskim izvorom svjetlosti koja može pomoći u poboljšanju simptoma
FOTO: Shutterstock

Fototerapija je ciljana terapija s laserskim ili nelaserskim izvorom svjetlosti koja može pomoći u poboljšanju simptoma. Može biti izazovno ciljati vlasište u prisustvu kose, a izravnom liječenju može pomoći ručni ultraljubičasti B (UVB) češalj.

Sistemski lijekovi dolaze u obzir kod pacijenata s psorijazom vlasišta i pratećom umjerenom do teškom psorijazom cijelog tijela ili kao druga linija liječenja u slučajevima gdje je bilo neadekvatnog odgovora na topikalnu terapiju:

 • imunosupresivi kao što su metotreksat i ciklosporin
 • derivat vitamina A acitretin
 • inhibitor fosfodiesteraze-4 (PDE4) apremilast
 • biološki agensi kao što su anti-TNF, IL-17 i IL-12,-23 inhibitori (npr. etanercept, adalimumab, infliksimab, brodalumab, sekukinumab, iksekizumab, ustekinumab, guselkumab, risankizumab i drugi).
Psorijaza na glavi - prirodni lijek
FOTO: Shutterstock

Psorijaza na glavi – prirodni lijek

Kućni lijekovi za psorijazu vlasišta su:

 • aloe vera – gel za njegu rana; može održavati kožu hidratiziranom, dok liječi svrbež i iritaciju; nježno nanesite aloe veru na plakove 2 – 3 puta dnevno
 • soda bikarbona – pomiješajte dvije čajne žličice sode bikarbone s malom količinom tople vode kako biste napravili pastu; nježno nanesite pastu na plakove i ostavite da djeluje do 10 minuta za liječenje svrbeža i iritacije; hrskava tekstura sode bikarbone također pomaže u uklanjanju mrtvih stanica kože (radi piling); nježno ga utrljajte na zahvaćena područja kako biste omekšali plakove
 • kokosovo ulje – vlaži kožu i sadrži protuupalna i antibakterijska svojstva koja pomažu smanjiti upalu
 • maslinovo ulje – hidratizira suhu kožu i smanjuje iritaciju i svrbež.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
 1. Elghblawi, E. i sur. (2022). Scalp Psoriasis. DemNet.
 2. Scalp Psoriasis. (2022). Cleveland Clinic.
 3. World Psoriasis Day 2023. IFPA.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu