Tortilje s tunom: Brzinske ideje za uravnotežen obrok
- Budite prvi i komentirajte!
- 5 min čitanja

Danas je imperativ imati karijeru, hraniti se zdravo, redovito trenirati, voditi zanimljiv životni stil i prezentirati se kako sve stižemo i sve imamo u malom prstu. Međutim, nerijetko nas preplavi taj osjećaj perfekcionizma i jednostavno ne stižemo sve, a najčešće s liste obaveza ispadne priprema uravnoteženih obroka.
Umjesto kompliciranja i trošenja previše vremena na stvari koje jesu bitne, ali ne trebamo ni biti okupirani njima, težimo jednostavnim, a brzim i zdravim rješenjima. Jedna od brzinskih ideja za uravnotežen obrok kod kuće ili na poslu je tortilja s tunom.
Tortiljom smo pokrili ugljikohidrate, tunom proteine i omega-3 masne kiseline, a sve što trebamo je napuniti je još povrćem, odnosno vlaknima, dodati začine i umak po želji. Naravno, možete dodati i druge sastojke poput sira, jaja, tofua, mahunarki ili kukuruza.
Ako želite manje kalorične tortilje s tunom, birajte one u vlastitom soku, odnosno salamuri, a prije dodavanja u tortilje, ocijedite ih. Ako uhvatite nešto više vremena, možete napraviti i zapečene tortilje s tunom. Evo nekoliko ideja za inspiraciju.

Zdrave tortilje s tunom
Koristeći tunu u vlastitom soku, grčki tip jogurta umjesto masnijih umaka poput majoneze, vlakna iz povrća i sjemenki, kao i dodatne zdrave masti iz avokada čine ovu tortilju nutritivno bogatom.
Sastojci:
- 2 integralne tortilje
- 1 velika konzerva tune iz salamure, ocijeđena
- 3 – 4 jušne žlice grčkog tipa jogurta
- 1 čajna žličica maslinovog ulja
- 1 čajna žličica limunovog soka
- pola avokada (narezanog na ploške)
- 1 ribana mrkva
- pola crvene paprike (narezane na trakice)
- 1 šalica rikole
- 1 jušna žlica sjemenki suncokreta
- crni papar
- sol.
Priprema
- U zdjeli pomiješajte tunu, grčki tip jogurta, maslinovo ulje, limunov sok, sol i papar.
- Tortilje lagano zagrijte pola minute sa svake strane.
- Sredinu svake tortilje premažite tuna mješavinom, a potom dodajte ploške avokada, papriku, ribanu mrkvu i rikolu.
- Potom, prvo preklopite donji dio, bočne strane i zarolajte.

Zapečene tortilje s tunom
Za ove tortilje, s uključenim vremenom za pečenje, trebat će vam pola sata.
Sastojci za tortilje:
- 4 integralne tortilje
- 1 velika konzerva tune iz salamure (ocijeđena)
- 1 manja naribana tikvica
- 2 jušne žlice kukuruza
- pola crvene paprike (nasjeckana na kockice)
- 2 jušne žlice kiselog vrhnja
- 2 jušne žlice naribane mozzarelle
- 1 čajna žličica maslinovog ulja
- crni papar
- sol
- češnjak u prahu
- origano.
Sastojci za bešamel:
- 1 jušna žlica maslinovog ulja
- 1 jušna žlica integralnog brašna
- 200 ml biljnog napitka ili mlijeka
- 1 jušna žlica ribane mozzarelle
- prstohvat crnog papra
- prstohvat soli.
Priprema
- Na maslinovom ulju popržite malo tikvicu i papriku, a kad su malo omekšale, dodajte tunu, kukuruz, kiselo vrhnje i začine. Pomiješajte i sklonite s vatre.
- Svaku tortilju punite smjesom, posipajte sirom i zarolajte kao burrito.
- Nauljite posudu za pečenje i posložite tortilje u posudu.
- Zagrijte pećnicu na 190 °C.
- Potom, pripremite bešamel umak.
- Na zagrijano maslinovo ulje dodajte brašno i miješajte oko minutu, dvije, a potom postepeno ulijte mlijeko ili biljni napitak uz miješanje dok ne nestanu grudice. Umiješajte začine i sir.
- Prelijte bešamel po tortiljama i pecite do 20 minuta.

Hladne tortilje s tunom
Za ove tortilje treba vam maksimalno 10 minuta, a umjesto klasičnih umaka dodajemo ukusan namaz od slanutka, humus, ali i cijeli slanutak iz konzerve. Ova tortilja bogata je vlaknima i proteinima.
Sastojci:
- 2 integralne tortilje
- 1 velika konzerva tune iz salamure (ocijeđene)
- 4 jušne žlice slanutka iz konzerve (ispranog)
- 3 jušne žlice humusa
- 1 ribana mrkva
- pola krastavca (narezan na tanke kolutove)
- malo limunovog soka
- prstohvat origana
- crni papar
- sol.
Priprema
- Ocijeđenu tunu i isprani slanutak pomiješajte s limunovim sokom, paprom i soli.
- Tortilje zagrijte na tavi sa svake strane, a potom ih po sredini premažite humusom.
- Dodajte smjesu od tune i slanutka, povrće i zarolajte.
- Ako ih želite lakše jesti, prerežite ih na pola.

Tortilje s tunom i povrćem
Tortilje su jedan od načina kako unijeti više povrća jer ga razna kombinacija sastojaka zamaskira, a to posebice vrijedi za one koji baš i nisu ljubitelji povrća. No, povrće moramo jesti ako želimo sačuvati zdravlje pa pronalazimo kreativne načine za unos povrća.
Sastojci:
- 2 integralne tortilje
- 1 velika konzerva tune iz salamure (ocijeđene)
- pola crvene paprike (narezane na kockice)
- nekoliko listova zelene salate (narezane na trakice)
- 3 jušne žlice ribanog ljubičastog kupusa
- 6 prepolovljenih cherry rajčica
- 1/4 ljubičastog luka (narezanog na trakice)
- 1 jušna žlica kapara
- sok polovice limuna
- 1 čajna žličica maslinovog ulja
- 1 čajna žličica svježe sjeckanog bosiljka
- prstohvat soli
- prstohvat crnog papra
- prstohvat origana
- 1 čajna žličica aceto balsamica.
Priprema
- U zdjeli pomiješajte tunu s paprikom, cherry rajčicama, lukom, kaparima i bosiljkom.
- Umiješajte još limunov sok, maslinovo ulje i suhe začine, uključujući sol i papar, a po želji dodajte i aceto balsamica.
- Tortilje zagrijte sa svake strane, a potom ih punite smjesom. Na vrh dodajte još trakice zelene salate i zarolajte.

Tortilje s tunom i sirom
Evo jedne ideje kako iskoristiti iste sastojke, a napraviti dva različita recepta. Bazu čini tuna s povrćem i drugim sastojcima. Kada ih pomiješajte, dodatkom kuhane žitarice ili tjestenine dobit ćete salatu, a bez toga smjesu stavite u tortilju.
Sastojci:
- 2 integralne tortilje
- 1 velika konzerva tune iz salamure (ocijeđene)
- 100 g feta sira (izmrvljen vilicom)
- pola crvene paprike (narezane na kockice)
- pola krastavca (narezanog na kockice)
- nekoliko prepolovljenih cherry rajčica
- oko 6 komada maslina (narezanih na kolutove)
- 1 čajna žličica maslinovog ulja
- sok polovice limuna
- sol
- crni papar
- 1 jušna žlica svježe sjeckanog peršina.
Priprema
- U zdjeli pomiješajte tunu, feta sir, papriku, krastavac, cherry rajčice i masline, a potom dodajte i limunov sok, maslinovo ulje i začine te dobro pomiješajte.
- Nakon što ste svaku tortilju zagrijali s obje strane, punite je smjesom i zarolajte.

Umak za tortilje s tunom
Industrijski gotovi umaci u klasičnoj verziji često su bogati zasićenim mastima, šećerom, a onda i kalorijama te prevagnu kada želimo pojesti nešto lagano i s malo kalorija.
Jednostavan umak za tortilje
Kod kuće spremite nutritivno bogatije i manje kalorične umake gotove u taj čas.
Sastojci:
- 3 jušne žlice pravog grčkog jogurta ili grčkog tipa jogurta
- 1 čajna žličica senfa
- sok polovice limuna
- pola čajne žličice maslinovog ulja
- prstohvat soli
- prstohvat papra
- 1 čajna žličica svježe sjeckanog peršina ili kopra
- pola režnja češnjaka (usitnjenog)
- prstohvat čilija.
Priprema
- Sve sastojke pomiješajte i dodajte u tortilje.
Kremasti umak s avokadom
Evo još jedne ideje za kremasti umak s avokadom.
Sastojci:
- 1 zreli avokado
- sok jedne limete
- 2 jušne žlice grčkog tipa jogurta
- 1 režanj češnjaka (usitnjen)
- crni papar
- sol
- čili
- nekoliko kapi maslinovog ulja.
Priprema
- Avokado usitnite u blenderu ili vilicom.
- Umiješajte sve preostale sastojke.
Umak na bazi tahinija
Odličan izbor umaka bit će i onaj na bazi tahinija, namaza od sezama.
Sastojci:
- 1 jušna žlica tahinija
- sok polovice limuna
- 1 jušna žlica vode
- pola režnja češnjaka (usitnjenog)
- prstohvat soli
- prstohvat papra.
Priprema
- Pomiješajte tahini, limunov sok i češnjak, a zatim dodajte vodu do željene gustoće.
- Umiješajte preostale sastojke.
Pročitajte i ove članke:
- Tuna u salamuri: Manje kaloričan i jeftin izvor proteina! Ovi su recepti kao stvoreni za dane kad nemate vremena ili želite nešto lagano
- Jela od tune: Odličan odabir kad ste u žurbi! Nutricionistica donosi recepte
- Kad nemate ništa kod kuće za jesti: 5 brzih jela s tunom iz konzerve.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo

Sadnja rajčice u tegli: Kako ih uspješno uzgojiti?
- Tomislav Stanić
- 2 min čitanja