Tjestenina za dijabetičare: Recepti koji ne dižu šećer

Tjestenina za dijabetičare

Tjestenina se više puta provlačila kroz povećalo. Jedno vrijeme se u laičkim krugovima smatralo da deblja pa je treba izbaciti, zajedno s kruhom. Potom se javio strah i kod dijabetičara, smiju li uopće jesti tjesteninu koja je u općoj populaciji česta, jeftina i omiljena namirnica.

Zapravo, baš kao i voće, tjestenina za dijabetičare nije zabranjena, ali je važan pametan pristup. Vrsta tjestenine, količina i kombinacija s drugim namirnicama su tri najvažnije stvari koje treba uzeti u obzir kod prehrane dijabetičara.

Ako vas zanima tjestenina za dijabetičare, recepti u nastavku će vam otkriti jednu novu dimenziju.

Tjestenina za dijabetičare – recepti

Što se tiče vrste tjestenine, danas na tržištu postoji velik izbor tjestenina koje se ne rade samo od žitarica poput pšenice i kukuruza, već i od mahunarki, ponajprije od slanutka, graška i leće, koje su ujedno bogate proteinima.

Tjesteninu je najbolje uklopiti u glavni obrok, primjerice ručak, te ga uravnotežiti dodatkom proteina poput ribe ili mesa, obiljem povrća i malom količinom zdravih izvora masti, poput maslinovog ulja. Tako uravnotežen obrok daje prostora i za tjesteninu kod dijabetičara.

Integralna tjestenina i dijabetes
FOTO: Shutterstock

Integralna tjestenina i dijabetes

Kada kupujete tjesteninu, obratite pažnju na udio vlakana, ali i proteina. Vlakna će spriječiti nagli skok šećera u krvi, pridonose zdravoj probavi i mikrobiotici.

Primjerice, integralna tjestenina u pravilu ima više vlakana od obične bijele tjestenine.

Primjer takve je ona na bazi zobenog brašna s oko 16 g vlakana na 100 g.

Sastojci:
Priprema
  1. Tjesteninu skuhajte prema uputama, a potom je ocijedite.
  2. Brokulu kratko prokuhajte u kipućoj vodi, a potom napravite pesto od brokule tako da je usitnite zajedno s češnjakom, maslinovim uljem, limunovim sokom i začinima.
  3. Pečenu piletinu narežite na komadiće.
  4. Prelijte pesto preko tjestenine i piletine, posipajte parmezanom i poslužite uz zdjelicu svježe salate po izboru.
Tjestenina za dijabetičare - recepti
FOTO: Shutterstock

Tjestenina od slanutka s umakom od rajčice

Tjestenina od slanutka sadrži čak oko 20 g proteina na 100 g te oko devet grama vlakana, za razliku od bijele tjestenine koja sadrži tek oko tri grama vlakana i 12 g proteina. Tjestenina od slanutka može se nabaviti u većim običnim trgovinama.

Sastojci:
Priprema
  1. Leću i tjesteninu od slanutka skuhajte prema uputama, a potom ih ocijedite.
  2. Na maslinovom ulju dinstajte luk i češnjak, a zatim dodajte pelate i začine.
  3. Umiješajte leću i kuhajte oko 10 minuta.
  4. Prelijte preko tjestenine, poslužite uz zdjelicu salate, a po želji dodajte i kockice mesa.
Hladna salata s integralnom tjesteninom, povrćem i tunom
FOTO: Shutterstock

Hladna salata s integralnom tjesteninom, povrćem i tunom

Za vrijeme ljetnih mjeseci hladne obrok salate, lagane, bogate proteinima, vlaknima i raznolikim povrćem, jesu upravo ono što nam treba.

Osim integralne tjestenine, možete odabrati i tjesteninu na bazi slanutka i riže ili pak leće.

Sastojci:
Priprema
  1. Tjesteninu skuhajte prema uputama, a potom je ocijedite.
  2. Tunu ocijedite, a potom je u zdjeli pomiješajte s povrćem, tjesteninom i kukuruzom.
  3. Začinite maslinovim uljem i jabučnim octom te začinima.
Tjestenina od leće s tikvicama i feta sirom
FOTO: Shutterstock

Tjestenina od leće s tikvicama i feta sirom

Tjestenina od leće jedna je od tjestenina s najvećim udjelom proteina, više od 20 g na 100 g proizvoda i s oko osam grama vlakana. Dodajte feta sir kao dodatni izvor proteina i masti te tikvicu, jednu od vrsta povrća s najmanje kalorija.

Sastojci:
Priprema
  1. Tjesteninu skuhajte prema uputama, a potom je ocijedite.
  2. Tikvicu s češnjakom kratko dinstajte na maslinovom ulju.
  3. Dodajte tjesteninu, pomiješajte, ubacite feta sir i svježi peršin.

Poslužite uz zdjelicu sezonske salate po izboru.

Pečena tjestenina s patlidžanom
FOTO: Shutterstock

Pečena tjestenina s patlidžanom

Osim spomenutih tjestenina, postoje i one na bazi heljdinog brašna, na bazi amaranta i kvinoje, od mješavine mahunarki, kombinacije mahunarki i žitarica. Možete eksperimentirati sa svima njima, a izbor će ovisiti o cijeni i dostupnosti.

Sastojci:
Priprema
  1. Patlidžan narežite, posolite i ostavite ga da otpusti vodu.
  2. Tjesteninu skuhajte prema uputama i ocijedite.
  3. Zagrijte pećnicu na 200 °C.
  4. Potom kratko popržite patlidžan na maslinovom ulju.
  5. Pomiješajte patlidžan s tjesteninom i rajčicom te začinite i dobro pomiješajte.
  6. Stavite smjesu u posudu za pečenje, posipajte mozzarellom i pecite oko 10 minuta.
Domaća integralna tjestenina
FOTO: Shutterstock

Domaća integralna tjestenina

Ako se odlučite sami napraviti integralnu verziju tjestenine, trebat će vam integralno brašno i standardni sastojci za tjesteninu. Integralno pirovo brašno možete nabaviti čak i u drogerijama na odjelima nutritivno bogate hrane.

Sastojci:
Priprema
  1. Brašno prosijajte na radnu površinu, dodajte sol i napravite udubljenje u sredini.
  2. U udubljenje razbijte jaje, a potom miješajte s brašnom gurajući brašno prema sredini.
  3. Kad se tijesto počne formirati, mijesite ga još oko 10 minuta dok ne postane elastično i glatko. Po potrebi dodajte malo vode ili ulja.
  4. Kad je tijesto gotovo, zamotajte ga u prozirnu foliju i ostavite ga oko pola sata na sobnoj temperaturi.
  5. Potom razvaljajte tijesto i uz pomoć uređaja za tjesteninu napravite željeni oblik.

Dobivenu tjesteninu kuhajte u kipućoj vodi oko četiri minute, ovisno o debljini, te nastavite s odabranim receptom.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu