Tjestenina za dijabetičare: Recepti koji ne dižu šećer
- Budite prvi i komentirajte!
- 4 min čitanja

Tjestenina se više puta provlačila kroz povećalo. Jedno vrijeme se u laičkim krugovima smatralo da deblja pa je treba izbaciti, zajedno s kruhom. Potom se javio strah i kod dijabetičara, smiju li uopće jesti tjesteninu koja je u općoj populaciji česta, jeftina i omiljena namirnica.
Zapravo, baš kao i voće, tjestenina za dijabetičare nije zabranjena, ali je važan pametan pristup. Vrsta tjestenine, količina i kombinacija s drugim namirnicama su tri najvažnije stvari koje treba uzeti u obzir kod prehrane dijabetičara.
Ako vas zanima tjestenina za dijabetičare, recepti u nastavku će vam otkriti jednu novu dimenziju.
Tjestenina za dijabetičare – recepti
Što se tiče vrste tjestenine, danas na tržištu postoji velik izbor tjestenina koje se ne rade samo od žitarica poput pšenice i kukuruza, već i od mahunarki, ponajprije od slanutka, graška i leće, koje su ujedno bogate proteinima.
Tjesteninu je najbolje uklopiti u glavni obrok, primjerice ručak, te ga uravnotežiti dodatkom proteina poput ribe ili mesa, obiljem povrća i malom količinom zdravih izvora masti, poput maslinovog ulja. Tako uravnotežen obrok daje prostora i za tjesteninu kod dijabetičara.

Integralna tjestenina i dijabetes
Kada kupujete tjesteninu, obratite pažnju na udio vlakana, ali i proteina. Vlakna će spriječiti nagli skok šećera u krvi, pridonose zdravoj probavi i mikrobiotici.
Primjer takve je ona na bazi zobenog brašna s oko 16 g vlakana na 100 g.
Sastojci:
- 60 – 80 g tjestenine od zobenog brašna
- 1 šalica kuhane brokule
- 100 g pečene piletine
- 1 jušna žlica maslinovog ulja
- 1 režanj češnjaka
- sok jednog limuna
- 1 jušna žlica ribanog parmezana
- crni papar
- sol.
Priprema
- Tjesteninu skuhajte prema uputama, a potom je ocijedite.
- Brokulu kratko prokuhajte u kipućoj vodi, a potom napravite pesto od brokule tako da je usitnite zajedno s češnjakom, maslinovim uljem, limunovim sokom i začinima.
- Pečenu piletinu narežite na komadiće.
- Prelijte pesto preko tjestenine i piletine, posipajte parmezanom i poslužite uz zdjelicu svježe salate po izboru.

Tjestenina od slanutka s umakom od rajčice
Tjestenina od slanutka sadrži čak oko 20 g proteina na 100 g te oko devet grama vlakana, za razliku od bijele tjestenine koja sadrži tek oko tri grama vlakana i 12 g proteina. Tjestenina od slanutka može se nabaviti u većim običnim trgovinama.
Sastojci:
- 60 – 80 g tjestenine od slanutka
- 1 šalica pelata
- pola šalice crvene leće
- pola glavice luka
- 1 režanj češnjaka
- 1 jušna žlica maslinovog ulja
- bosiljak
- origano
- crni papar
- sol.
Priprema
- Leću i tjesteninu od slanutka skuhajte prema uputama, a potom ih ocijedite.
- Na maslinovom ulju dinstajte luk i češnjak, a zatim dodajte pelate i začine.
- Umiješajte leću i kuhajte oko 10 minuta.
- Prelijte preko tjestenine, poslužite uz zdjelicu salate, a po želji dodajte i kockice mesa.

Hladna salata s integralnom tjesteninom, povrćem i tunom
Za vrijeme ljetnih mjeseci hladne obrok salate, lagane, bogate proteinima, vlaknima i raznolikim povrćem, jesu upravo ono što nam treba.
Osim integralne tjestenine, možete odabrati i tjesteninu na bazi slanutka i riže ili pak leće.
Sastojci:
- 60 – 80 g integralne tjestenine
- 1 konzerva tune iz salamure
- 5 prepolovljenih cherry rajčica
- kriške svježeg krastavca (narezane na četvrtine)
- 2 jušne žlice kukuruza
- 1 šalica rikole
- jabučni ocat
- maslinovo ulje
- crni papar
- sol
- pola čajne žličice mediteranskih začina.
Priprema
- Tjesteninu skuhajte prema uputama, a potom je ocijedite.
- Tunu ocijedite, a potom je u zdjeli pomiješajte s povrćem, tjesteninom i kukuruzom.
- Začinite maslinovim uljem i jabučnim octom te začinima.

Tjestenina od leće s tikvicama i feta sirom
Tjestenina od leće jedna je od tjestenina s najvećim udjelom proteina, više od 20 g na 100 g proizvoda i s oko osam grama vlakana. Dodajte feta sir kao dodatni izvor proteina i masti te tikvicu, jednu od vrsta povrća s najmanje kalorija.
Sastojci:
- 60 – 80 g tjestenine od leće
- 1 tikvica (narezana na trakice)
- 50 g feta sira
- 1 čajna žličica maslinovog ulja
- češnjak u prahu
- crni papar
- sol
- 1 čajna žličica svježeg peršina.
Priprema
- Tjesteninu skuhajte prema uputama, a potom je ocijedite.
- Tikvicu s češnjakom kratko dinstajte na maslinovom ulju.
- Dodajte tjesteninu, pomiješajte, ubacite feta sir i svježi peršin.
Poslužite uz zdjelicu sezonske salate po izboru.

Pečena tjestenina s patlidžanom
Osim spomenutih tjestenina, postoje i one na bazi heljdinog brašna, na bazi amaranta i kvinoje, od mješavine mahunarki, kombinacije mahunarki i žitarica. Možete eksperimentirati sa svima njima, a izbor će ovisiti o cijeni i dostupnosti.
Sastojci:
- 80 g integralne tjestenine
- 1 patlidžan
- pola šalice pasirane rajčice
- 50 g mozzarelle light
- 1 jušna žlica maslinovog ulja
- origano
- crni papar
- sol
- češnjak.
Priprema
- Patlidžan narežite, posolite i ostavite ga da otpusti vodu.
- Tjesteninu skuhajte prema uputama i ocijedite.
- Zagrijte pećnicu na 200 °C.
- Potom kratko popržite patlidžan na maslinovom ulju.
- Pomiješajte patlidžan s tjesteninom i rajčicom te začinite i dobro pomiješajte.
- Stavite smjesu u posudu za pečenje, posipajte mozzarellom i pecite oko 10 minuta.

Domaća integralna tjestenina
Ako se odlučite sami napraviti integralnu verziju tjestenine, trebat će vam integralno brašno i standardni sastojci za tjesteninu. Integralno pirovo brašno možete nabaviti čak i u drogerijama na odjelima nutritivno bogate hrane.
Sastojci:
- 100 g integralnog pšeničnog brašna
- 100 g integralnog pirovog brašna
- 1 jaje
- prstohvat soli
- 1 – 2 jušne žlice vode ili maslinovog ulja.
Priprema
- Brašno prosijajte na radnu površinu, dodajte sol i napravite udubljenje u sredini.
- U udubljenje razbijte jaje, a potom miješajte s brašnom gurajući brašno prema sredini.
- Kad se tijesto počne formirati, mijesite ga još oko 10 minuta dok ne postane elastično i glatko. Po potrebi dodajte malo vode ili ulja.
- Kad je tijesto gotovo, zamotajte ga u prozirnu foliju i ostavite ga oko pola sata na sobnoj temperaturi.
- Potom razvaljajte tijesto i uz pomoć uređaja za tjesteninu napravite željeni oblik.
Dobivenu tjesteninu kuhajte u kipućoj vodi oko četiri minute, ovisno o debljini, te nastavite s odabranim receptom.
Pročitajte i ove članke:
- Ručak za dijabetičare: 12 recepata za dobar šećer u krvi
- Zdrava tjestenina: Recepti za nutritivno bogatiju verziju
- 5 najboljih i najgorih vrsta hrane za dijabetičare.