Osam zdravijih verzija klasičnog recepta za palačinke
- Budite prvi i komentirajte!
- 9 min čitanja

Kad se pripremaju od rafiniranog bijelog brašna, natopljene maslacem i zalivene sirupom punim šećera, palačinke više podsjećaju na desert nego na zdrav doručak. No, što kada biste tradicionalni recept mogli pretvoriti u obrok koji je istovremeno ukusan, energizirajući i dobar za vaše zdravlje?
Za zdraviju verziju palačinki zamijenite bijelo brašno cjelovitim žitaricama kako biste povećali unos vlakana. Umjesto šećera koristite pasiranu bananu ili nezaslađeni pire od jabuka.
Nutricionistica Sonya Angelone iz San Francisca za Everyday Health preporučuje i dodatak naribane tikvice ili mrkve za još više vlakana. Ako želite pojačati udio proteina u obroku, dodajte svježi sir, grčki jogurt ili proteinski prah.
Kad je riječ o preljevima i posipima, birajte zdravije varijante poput svježeg bobičastog voća, maslaca od orašastih plodova bez dodatnog šećera te začina poput cimeta.
Ako vam ovo zvuči zanimljivo, evo recepata za zdravije verzije klasičnih palačinki.

1. Palačinke od batata
Recept s bloga Sweet Peas and Saffron uključuje pire od batata, kokosovo ulje, brašno (bijelo ili integralno), cimet i muškatni oraščić. Batat je bogat izvor vitamina A, koji je ključan za vid, imunitet i reproduktivno zdravlje.
Sastojci:
- 2 jušne žlice kokosovog ulja
- pola šalice pirea od batata
- 1 jaje
- 2 jušne žlice javorovog sirupa
- 1 šalica mlijeka
- pola čajne žličice ekstrakta vanilije
- 1 šalica višenamjenskog brašna
- pola čajne žličice praška za pecivo
- pola čajne žličice sode bikarbone
- 1 čajna žličica cimeta
- pola čajne žličice muškatnog oraščića.
Priprema
- Pomiješajte mokre sastojke – otopite kokosovo ulje u velikoj zdjeli prikladnoj za mikrovalnu pećnicu pa umiješajte pire od batata, jaje, javorov sirup, mlijeko i vaniliju dok ne postane glatko.
- Dodajte suhe sastojke – brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, cimet i muškatni oraščić – te miješajte dok se ne sjedini (nemojte previše miješati).
- Zagrijte tavu s neprijanjajućim dnom na srednjoj vatri i poprskajte uljem.
- 1/4 šalice smjese jušnom žlicom stavite u tavu.
- Pecite otprilike dvije minute ili dok ne vidite mjehuriće u sredini palačinki i rubovi ne budu dovoljno suhi da se ispod njih može provući lopatica.
- Okrenite i pecite još minutu s druge strane ili dok se palačinke ne ispeku.
Poslužite s bobičastim voćem, jogurtom i javorovim sirupom.

2. Pahuljaste palačinke od heljde
Heljdino brašno ovim palačinkama daje orašasti okus, a ujedno sadrži puno vlakana (12 g) i proteina (15 g) po šalici. Riječ je o bezglutenskoj pseudožitarici.
Sastojci:
- 1 šalica heljdinog brašna
- pola šalice višenamjenskog brašna ili višenamjenskog brašna bez glutena
- 1 + ¼ šalice mlijeka
- 2 jušne žlice svježeg limunovog soka ili bijelog octa
- 4 jušne žlice neslanog maslaca (rastopljenog) + još za tavu
- 1 jušna žlica šećera
- 3/4 čajne žličice sode bikarbone
- pola čajne žličice fine morske soli
- 1 veliko jaje
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije.
Priprema
- Pomiješajte mlijeko i limunov sok, a zatim ostavite sa strane pet minuta. Ova smjesa oponaša mlaćenicu, što palačinke čini pahuljastima kada se kasnije u receptu pomiješa sa sodom bikarbonom.
- U međuvremenu u srednjoj zdjeli umutite heljdino brašno, višenamjensko brašno, šećer, sodu bikarbonu i sol.
- Umutite jaje i vaniliju u smjesu s mlijekom (sada će biti gušća).
- Napravite udubljenje u sredini smjese brašna. Ulijte smjesu mlijeka i rastopljeni maslac u udubinu i miješajte vilicom dok više ne vidite grudice brašna. U redu je ako smjesa ima nekoliko malih grudica.
- Zagrijte veliku tavu na srednjoj vatri.
- Lagano premažite tavu rastopljenim maslacem.
- 1/4 šalice smjese jušnom žlicom rasporedite po tavi. Lagano rasporedite smjesu u krug od 10 cm.
- Kada rubovi izgledaju suho i mjehurići se počnu pojavljivati i pucati na gornjoj površini palačinke, okrenite je na oko dvije minute.
- Nakon što je okrenete, pecite još 1 – 2 minute ili dok lagano ne porumeni i ne ispeče se u sredini.
Poslužite odmah s toplim sirupom, maslacem i vašim omiljenim dodacima za palačinke.

3. Palačinke s mljevenim lanenim sjemenkama
Bezglutenske palačinke s bloga Slender Kitchen koriste mljevene lanene sjemenke, bogate vlaknima i omega-3 masnim kiselinama, koje su dobre za zdravlje srca i snižavanje kolesterola.
Sastojci:
- 1 šalica lanenog brašna
- 4 jaja (razmućena)
- 1/3 šalice nezaslađenog bademovog mlijeka (ili drugog mlijeka)
- 1 jušna žlica limunovog soka
- 1 čajna žličica sode bikarbone
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
- 1 čajna žličica cimeta
- 1/8 čajne žličice soli.
Priprema
- Pomiješajte sve sastojke u zdjeli. Razmislite o dodavanju stevije, meda, javorovog sirupa ili šećera ako želite slađe tijesto. Smjesa će biti ljepljiva zbog lana. Ako je pregusto, dodajte još bademovog mlijeka ili vode.
- Zagrijte tavu na srednjoj vatri. Nakon što se zagrije, poprskajte je sprejem za kuhanje (ili malo ulja za kuhanje).
- Ulijte oko 1/4 šalice smjese za svaku palačinku i lagano je rasporedite jušnom žlicom.
- Pecite 2 – 3 minute sa svake strane ili dok se rubovi ne počnu učvršćivati, a mjehurići ne počnu pucati. Okrenite i pecite na suprotnoj strani 2 – 3 minute.
Na palačinke dodajte omiljeno narezano voće, rastopljeni maslac od orašastih plodova, sirup ili jogurt.

4. Proteinske palačinke s borovnicama
Recept s bloga Fit Foodie Finds kombinira proteinski prah, pasiranu bananu, integralno brašno i svježe borovnice. Jedna šalica borovnica sadrži 3,6 g vlakana i 14,6 mg vitamina C te obiluje antioksidansima koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala.
Suhi sastojci:
- 1 šalica bijelog integralnog pšeničnog brašna
- pola šalice proteinskog praha
- 1 čajna žličica praška za pecivo
- prstohvat soli
- 1 šalica borovnica + još za posip.
Mokri sastojci:
- 1 zgnječena banana
- 2 velika jaja
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
- 1 šalica nezaslađenog bademovog mlijeka
- 2 jušne žlice rastopljenog kokosovog ulja.
Priprema
- U srednjoj zdjeli zgnječite bananu.
- Zatim umiješajte jaja, vaniliju i bademovo mlijeko pa stavite sa strane.
- U velikoj zdjeli umutite brašno, proteinski prah, prašak za pecivo i sol.
- Zatim dodajte mokre sastojke i miješajte pjenjačom dok se ne sjedine.
- Dodajte rastopljeno kokosovo ulje i svježe borovnice te ponovno promiješajte.
- Veliku tavu s neprijanjajućim dnom poprskajte sprejem za kuhanje s kokosovim uljem i zagrijte na srednjoj vatri.
- Nakon što se zagrije, ulijte 1/3 šalice smjese.
- Pecite oko dvije minute sa svake strane ili dok ne porumeni. Ponovite postupak dok ne potrošite smjesu.
Poslužite sa 100 % javorovim sirupom i još svježih borovnica.

5. Palačinke s limunom i grčkim jogurtom
Mekane i lagano kisele palačinke s bloga Kristine’s Kitchen sadrže proteine iz grčkog jogurta. Jedna šalica grčkog jogurta sadrži 25,2 g proteina, 272 mg kalcija i 333 mg fosfora – svih važnih za zdravlje kostiju i mišića.
Sastojci:
- 2 šalice bijelog integralnog pšeničnog brašna
- 2 čajne žličice praška za pecivo
- pola čajne žličice sode bikarbone
- pola čajne žličice soli
- 2 srednja ili 3 mala limuna
- 1/4 šalice soka limuna
- 3/4 šalice mlijeka
- 1 šalica običnog grčkog jogurta
- 2 jaja
- 2 jušne žlice meda ili čistog javorovog sirupa
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije.
Za posluživanje:
- svježe jagode
- čisti javorov sirup.
Priprema
- U srednjoj zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, sol i koricu limuna pa ostavite sa strane.
- U mjernoj posudi za tekućinu pomiješajte sok limuna i mlijeko. Ostavite sa strane dok pripremate ostale mokre sastojke.
- U velikoj zdjeli pomiješajte grčki jogurt, jaja, med i vaniliju. Miješajte dok se dobro ne sjedini.
- Umiješajte smjesu mlijeka i soka limuna dok ne postane glatka.
- Ulijte suhe sastojke u mokre i jušnom žlicom miješajte dok se ne sjedine. Tijesto će biti vrlo gusto. Pazite da ne miješate previše. Ostavite da odstoji pet minuta.
- Zagrijte tavu s neprijanjajućim dnom na srednjoj vatri i poprskajte sprejem za kuhanje.
- Stavite 1/4 šalice smjese.
- Pecite na prvoj strani 2 – 3 minute, dok se ne počnu stvarati mjehurići. Okrenite i pecite na drugoj strani, još 2 – 3 minute.
Poslužite sa svježim bobicama i javorovim sirupom.

6. Palačinke s borovnicama i pekan orasima bez dodanog šećera
U receptu s bloga Greenletes koriste se banana i ekstrakt vanilije za prirodnu slatkoću, bez dodanog šećera. Borovnice i neslani pekan orasi dodaju teksturu i nutrijente, poput cinka koji podržava imunološki sustav.
Sastojci:
- 3/4 šalice višenamjenskog brašna
- 1/4 šalice integralnog pšeničnog brašna
- pola šalice zobenih pahuljica
- 1 čajna žličica cimeta
- 2 čajne žličice praška za pecivo
- 1 banana
- 1 šalica mlijeka
- 1 jaje
- 1 čajna žličica vanilije
- 1 šalica smrznutih ili svježih borovnica
- pola šalice nasjeckanih neslanih pekan oraha
- sprej za kuhanje ili maslac.
Priprema
- U velikoj zdjeli pomiješajte dvije vrste brašna, zobene pahuljice, prašak za pecivo i cimet.
- U zasebnoj zdjeli zgnječite bananu vilicom.
- Dodajte mlijeko, jaje i vaniliju u zgnječenu bananu i promiješajte.
- Ulijte mokre sastojke u suhe sastojke i pomiješajte žlicom.
- Dodajte borovnice i pekan orahe u smjesu i promiješajte.
- Zagrijte tavu na srednje jakoj vatri pa poprskajte tavu sprejem za kuhanje ili premažite maslacem.
- Izlijte smjesu na vruću tavu u krugove za palačinke.
- Zagrijavajte s jedne strane dok se u palačinki ne počnu stvarati sitni mjehurići (oko 3 – 4 minute). Ako palačinka previše potamni, malo smanjite vatru. Okrenite palačinku i pecite 3 – 4 minute s druge strane.
Na palačinke dodajte kriške banane, posipajte ih cimetom i šećerom te prelijte sirupom.

7. Paleo palačinke
Recept s bloga Delicious Meets Healthy koristi bademovo i kokosovo brašno, bananu i jaja, bez žitarica, mliječnih proizvoda i šećera – savršeno za paleo prehranu. Jaja su izvor vitamina B12 i D, važnih za živčani sustav, raspoloženje i zdravlje kostiju.
Sastojci:
- kokosovo ulje
- 4 jaja
- 2 zrele banane (zgnječene)
- 1 šalica bademovog brašna
- 1/4 šalice kokosovog brašna
- 1 čajna žličica praška za pecivo
- 1 čajna žličica čistog ekstrakta vanilije
- prstohvat soli
- bobičasto voće za ukrašavanje, po želji.
Priprema
- Zagrijte tavu s neprijanjajućim dnom na srednjoj vatri i dodajte dvije jušne žlice kokosovog ulja.
- Pomiješajte sve sastojke (osim bobičastog voća) u srednjoj zdjeli i miješajte mikserom dok ne postane glatko. Smjesa treba biti gusta, ali da se može izlijevati. Ako se čini rijetkom, dodajte još 1 – 2 jušne žlice kokosovog brašna. Ostavite smjesu da odstoji nekoliko minuta.
- Pomoću zaimače zagrabite oko 1/4 šalice smjese i ulijte u prethodno zagrijanu tavu.
- Pecite oko dvije minute sa svake strane dok dno palačinke ne postane zlatno-smeđe, a rubovi čvrsti. Ako dno potamni, malo smanjite vatru. Ponovite s preostalim palačinkama. Ako je potrebno, dodajte jednu jušnu žlicu kokosovog ulja nakon svake serije palačinki.
Pokapajte malo javorovog sirupa i posipajte bobičastim voćem (maline, borovnice i jagode).

8. Palačinke s ricottom i preljevom od borovnica
Ove palačinke s bloga Plant Based With Amy koriste ricottu bogatu proteinima, niskomasno mlijeko, jaja, limunov sok i borovnice. Dodatni umak od borovnica pruža još više okusa i nutrijenata. Pola šalice ricotte sadrži 14,1 g proteina.
Sastojci:
- 1 šalica višenamjenskog brašna
- 1 čajna žličica praška za pecivo
- 1/4 šalice + 1 i pol jušna žlica šećera
- prstohvat soli
- 1 šalica djelomično obrane ricotte
- pola šalice mlijeka s niskim udjelom masti
- 2 limuna (iscijeđena)
- 2 jaja (razmućena)
- 1 jušna žlica maslaca (rastopljenog)
- pola čajne žličice ekstrakta vanilije
- 3 šalice smrznutih borovnica
- ulje u spreju
- 1/4 šalice + 2 jušne žlice vode
- 2 čajne žličice kukuruznog škroba.
Priprema
- U maloj zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo, jednu i pol jušnu žlicu šećera i sol.
- U srednjoj zdjeli pomiješajte ricottu, mlijeko, sok limuna, jaja, maslac i vaniliju.
- Dodajte smjesu brašna smjesi ricotte, lagano miješajući dok se ne sjedini.
- Umiješajte šalicu smrznutih borovnica.
- Zagrijte tavu s neprijanjajućim dnom na srednje jakoj vatri i lagano premažite uljem u spreju.
- Ulijte 1/4 smjese na vruću tavu.
- Pecite palačinke s bobičastim voćem dok donja strana ne postane zlatna pa ih okrenite i pecite dok i druga strana ne postane zlatna. Ponovite s preostalim palačinkama.
- U srednjoj tavi pomiješajte preostale smrznute borovnice s vodom i preostalim šećerom.
Zagrijte na srednje jakoj vatri i pustite da lagano zavrije. - Umiješajte kukuruzni škrob, smanjite vatru na srednju i kuhajte 3 – 4 minute, neprestano miješajući, dok se umak ne zgusne do željene gustoće. Ako umak od borovnica postane pregust, dodajte jednu jušnu žlicu vode odjednom. Poslužite umak preko palačinki.
Pročitajte i ove članke:
- Ne, brašno vam ne treba: Recept za palačinke od samo dva sastojka koje će vam dati energije za čitav dan
- Proteinske palačinke: Imamo tri recepta koji će vas opskrbiti energijom i spriječiti prejedanje kasnije u danu
- Recept za slatke, male, sočne i debeljuškaste palačinke iz američkih filmova
Tekst Dana
Za vas izdvajamo

Breussova (Brojsova) dijeta: Izgladnjuje rak? Evo što kaže nutricionistica
- Zrinka Babić
- 4 min čitanja
- Bedosky, L. (2025). 8 Healthier Twists on the Classic Pancake Recipe. Everyday Health.
- Gallagher, J. (2025). Fluffy Buckwheat Pancakes. Inspired Taste.
- McCaffrey, K. (2025). Flaxseed Meal Pancakes (Low Carb). Slender Kitchen.
- Rosenblatt, K. (2025). Lemon Greek Yogurt Pancakes. Kristine’s Kitchen.
- Funke, L. (2024). Blueberry Protein Pancakes. Fit Foodie Finds.
- Bustard, D. (2022). Sweet Potato Pancakes. Sweet Peas.
- Ricotta Berry Pancakes with Wild Blueberry Reduction. (2022). Plant Based with Amy.
- Howard, N. (2020). Paleo Pancakes Recipe. Delicious Meets Healthy.
- Rizzo, N. No Added Sugar Blueberry Pecan Pancakes. Greenletes.