Kako jesti grejp? Evo tri recepta i prednosti cijeđenog soka

Kako jesti grejp

Grejp se baš i ne nalazi na listi omiljenog voća zbog svoje gorčine, ali svakako ga možemo smjestiti na listu nutritivno bogatih namirnica te ga je poželjno jesti s obzirom na određene zdravstvene prednosti. 

Grejp sadrži oko 50 kalorija na 100 g. Oko 90 % grejpa čini voda, a na svojih 100 g broji i oko dva grama vlakana. Zanimljivo je da jednim grejpom dnevno možete zadovoljiti oko 70 % potreba za vitaminom C. U 100 g grejpa nalazi se čak 40 mg vitamina C, antioksidansa koji je esencijalan i važan, ne samo za imunitet, već i za ljepotu.

Pridonosi zdravlju kože i očiju zahvaljujući vitaminu A, a kalij iz grejpa pridonosi regulaciji krvnog tlaka. 

Osim navedenog, grejp sadrži i likopen, antioksidans koji pomaže kod kolesterola i triglicerida, a posebno je zastupljen u crvenom grejpu. Pored toga, crveni grejp sadrži više bioaktivnih komponenti u odnosu na žuti grejp. 

Grejp pomaže u smanjenju LDL kolesterola. Bioaktivni spojevi limonoidi posjeduju antikancerogena svojstva, smanjuju upale u tijelu, štite kožu od UV zračenja i drugih vanjskih čimbenika te jačaju imunološki sustav. 

Dobra je vijest da crveni grejp sadrži više navedenih nutrijenata, posebice sadrži više likopena, vitamina A i flavonoida. Ujedno je i manje gorak u odnosu na žuti grejp. Crveni grejp se više koristi za sokove, a žuti grejp u kulinarstvu. 

Važno je napomenuti da grejp može doći u interakciju s određenim lijekovima, posebice statinima, lijekovima za krvni tlak, imunosupresivima i lijekovima za nesanicu ili anksioznost

Naime, grejp dovodi do inhibicije određenog jetrenog enzima zbog čega se može povećati koncentracija lijeka u krvi.

Ako uzimate bilo kakve lijekove, prije konzumacije se posavjetujte s liječnikom. 

Pročitajte članak “Budite oprezni! Ovo voće predstavlja značajan rizik za zdravlje zbog interakcija sa 7 različitih lijekova“.

recepti s grejpom
FOTO: Shutterstock

Kako jesti grejp?

Osim što ga jednostavno možete oguliti i jesti kao voćku, možete ga iskoristiti u smoothiejima, kao sok ili ga pak dodati u salate. Dobro će se slagati u ribljim jelima, posebice s lososom i bijelom ribom, ali i s piletinom

Ako ga dodate zobenim pahuljicama za doručak, ubacite žličicu meda ili malo cejlonskog cimeta kako bi ublažili gorčinu.

Salata od grejpa

Ako se pitate kako jesti grejp, a želite zanimljiv prilog, napravite salatu od grejpa.

Sastojci:
Priprema
  1. Grejp ogulite i narežite na kriške. 
  2. Potom na tanjur stavite rikolu pa naslažite kriške grejpa i avokada
  3. U maloj zdjelici pomiješajte maslinovo ulje, limunov sok, papar i sol te prelijte preko salate. 
  4. Na vrh dodajte tostirane orahe i feta sir

Pečeni losos s glazurom od grejpa 

Za malo glamura u kuhinji, što će biti izvrstan spoj kvalitetnih i nutritivno bogatih namirnica, spremite losos s glazurom od grejpa. 

Sastojci:
Priprema
  1. U zdjelici pomiješajte sok grejpa, maslinovo ulje, med, češnjak i soja umak
  2. Losos stavite u posudu za pečenje, prelijte ga napravljenom marinadom i pustite da se marinira oko 20 minuta. 
  3. Pecite u pećnici na 200 °C oko 15 – 20 minuta, povremeno premazujući losos marinadom
  4. Poslužite uz kuhanu rižu. 

Smoothie s grejpom i bananom 

Ako nikako ne možete jesti grejp cijeli jer vam se ne sviđa okus, a ipak želite iskoristiti nutritivne prednosti ove voćke, opravdavamo pijenje smoothieja

Sastojci:
Priprema
  1. Sve sastojke stavite u blender, izblendajte i konzumirajte odmah. 
Cijeđeni grejp
FOTO: Shutterstock

Cijeđeni grejp 

Cijeđeni sok grejpa odličan je za konzumaciju s nutritivnog stajališta, no dobro ga je popiti odmah nakon cijeđenja, bez dodavanja šećera. Gorčinu radije razblažite dodatkom vode. 

Dovoljno je popiti jednu čašu do 250 ml dnevno.

Ovaj napitak izvrstan je za jetru i, općenito, povrće i voće gorkog okusa je dobro za jetru jer potiče proizvodnju žuči, što pridonosi eliminaciji toksina i pospješuje probavu masti. 

Gorak okus upućuje i na određene antioksidanse i bioaktivne tvari koje pospješuju rad jetre. Osim navedenog, gorčina potiče rad probavnog sustava što smanjuje nadutost, ali i povećava sposobnost organizma za apsorpciju nutrijenata. 

Osim grejpa, biljne namirnice koje se očituju gorkim okusom, a time su dobre i za jetru su još maslačak, artičoka, korijen kurkume i kupus.

Sok grejpa pijte ujutro jer će vam dati potrebnu svježinu i vitamin C za energiju. 

Ako ga popijete oko pola sata prije obroka, dat će vam osjećaj sitosti, pomoći u probavi i kod kontrole apetita. Možete ga piti i između obroka, a potrebno ga je izbjegavati navečer, posebice se to odnosi na osobe koje pate od refluksa ili žgaravice

S druge strane, pijenje soka grejpa je manje preporučljivo nakon obroka. Osobe koje piju određene lijekove, posebice gore nabrojane, kao i osobe s alergijama na agrume trebaju izbjegavati cijeđeni sok grejpa ili se prije konzumacije posavjetovati s liječnikom. 

Također, osobe koje pate od GERB-a trebaju izbjegavati cijeđeni sok grejpa zbog kiselina koje mogu pogoršati simptome.

Sok grejpa je općenito odličan izbor kada želite dati dodatnu podršku imunitetu uz pravilnu prehranu, kod mršavljenja i poboljšanja probave.  

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu